Ogród pełen róż

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród pełen róż

Post »

Witam wszystkich niedzielnie :D
Duchota niemożliwa, jakby zbierało się na burzę. Mogło by coś popadać, ale żeby znowu niezbyt gwałtownie i jakichś szkód nie narobiło :roll:

Małgosiu, w tym roku kwiecień bardzo ciepły. Przez kilka dni temperatura w słońcu dochodziła do 30 stopni, więc i roślinki zasuwają jak głupie. Niestety ale i szybko też przekwitają.
Jak dla mnie mogło by być trochę chłodniej, bo dziwnie się robi wiosenne porządki w ogrodzie, przy takich temperaturach.
Próbowałaś z pierwiosnkami gruzińskimi ? Są niezmordowane i być może zadomowiły by się u Ciebie :D

Irenko, tulipany jakoś nie ucierpiały przez pogodę, ale jak to tulipany wiele się już wyrodziło i wypuściło same liście. Szkoda, że to tak krótkowieczne rośliny.
U mnie serduszek nie będzie wiele w tym roku, chyba, że sobie jeszcze kupię. Ubiegłej wiosny zniszczyły mi ich przymrozki. Myślałam, ze korzeń przetrwał i się odbudują, ale niestety. Miałam ich wiele a wyszła chyba jedna czy dwie.

Seba, nie pamiętam już gdzie kupowałam sangwinarię, bo było to już kilka lat temu. Na pewno jenak był to zakup przez internet, bo u nas nie ma nigdzie dobrze zaopatrzonego ogrodniczego, żeby takie 'cuda' mieli.
Wybierasz się na targi w przyszłym tygodniu? Możliwe, ze tam byś kupił, chyba kiedys widziałam.
Rośliny sadzę w dużej ilości, bo mam duży ogród i pojedynczych sztuk wcale nie widać na rabatach.

Aneczko, sangwinarie cudne są, ale strasznie szybko przekwitają. Wyobraź sobie, że ta zwykła już przekwitła. Pełna wytrzymuje ze dwa dni dłużej. W ubiegłym roku, kiedy mieliśmy zimną wiosnę kwitły chyba ponad tydzień. Jak ktoś chodzi na działkę co kilka dni, to może wcale nie ujrzeć jej kwiatów :roll:
Magnolie to chyba moje ulubione drzewa. Uzbierał mi się ich już 7. Trzy z nich w tym roku zakwitną pierwszy raz, na dwie dalej czekam ;:65
Biała gwiaździsta jest niesamowita. Jakby oblepiona była pianą :lol:

Aniu, na magnolie co roku wyczekuję. Bardzo je lubię i posadziłam ich już 7 odmian. Chciała bym jeszcze jedną zdobyć, ale u nas jakaś niedostępna jest. Chodzi mi o odmianę Rogów.
Chyba jakiś przesilenie mnie dopadło, ale odpoczywałam kilka dni i kurowałam się i dziś już jest lepiej. Jutro jeszcze ostrożnie z pracami w ogrodzie, może jakieś pikowanie, podlewanie. Mam nadzieję, że około środy już zdrowie i siły powrócą i będę mogła kontynuować prace.

Basiu, te bezodmianowe pierwiosnki są najlepsze. Nie kapryszą, same się rozsiewają i rosną wiele lat. ;:333

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Magnolia Spectrum

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Judaszowiec

Obrazek

Obrazek

Znowu zawilce

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Jolu jak już pięknie wiosennie u Ciebie, moje magnolie dopiero zaczynają , , bardzo mi się podoba ta biała kokorycz , czy to ona czy to coś innego , przepiękna pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiolu przepiękna magnolia gwiaździstą, moją chyba po trzech latach trafiło, nie kwitnie ;:185
Nie pamiętam, że wysyłałam Ci pierwiosnki, ale jak pięknie rosną to się cieszę. Ty wiesz, ile ja mam pięknych roślinnych cudów od Ciebie.
Wiosną mnie zachwyca każdy kwiatek w każdym ogrodzie.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pięknie kwitną magnolie :heja Biała jest niesamowita, rzeczywiście jakby z piany była. Kwiatami jest po prostu obsypana ;:oj Dobrze, że zrobiło się wreszcie ciepło, to możemy oglądać ich kwiaty. W ubiegłym roku wiele z nich zmarzło, między innymi moja. Moja jednak nie jest jeszcze bezpieczna, będzie kwitła pewnie na początku maja. A do tego czasu nie wiadomo jak będzie z pogodą. Marzyła mi się żółta, ale u mnie jednak jest dla nich zbyt zimno i kwitnienia są bardzo niepewne.
W ciągu kilku dni świat na rabatach bardzo się zmienił. Nareszcie robi się kolorowo ;:138
Pogoda jeszcze jest zdradliwa. W dzień prawdziwe lato, ale ranki i wieczory jeszcze chłodne. Kuruj się ;:196
Aga72
100p
100p
Od: 18 lip 2013, o 16:14

Post »

Witaj Wiolu.
Masz piękny ogród, bardzo w moim guście. Widzę że masz sangwinarie, napisz proszę jak się je rozmnaża i czy długo trzeba czekać żeby z jednej sadzonki urosła taka kępa jak u Ciebie. Zastanawiam się nad zakupem, ale jeśli bardzo wolno rośnie to sama nie wiem.
Pozdrawiam
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Wiolu, przecudnie kwitnie Ci magnolia, nie można od niej oderwać oczu. Reszta kwiecia też urocza.
Awatar użytkownika
szyszunia
1000p
1000p
Od: 4 lis 2009, o 13:38

Post »

Piękne łany zawilców i cudowne magnolie które też kocham. Mam na razie 2 a jedna kaprysi i juz drugi rok jest u mnie i znowu nie kwitnie. Tulipany twoje tworzą puchaty dywan. Chwilo trwaj...
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Ale masz dorodne magnolie, jeju, zachwyt ;:167 Kocham te drzewa! Mam nadzieję, ze też doczekam kiedyś takich widoków :) Tak co roku dosadzam jedną czy dwie i niepostrzeżenie zrobiło się ich sześć, a czuję że to nie koniec :lol:
Co to za ślicznotka: http://img1.garnek.pl/a.garnek.pl/034/0 ... djecie.jpg ?

EDIT// Sprawdziłam sobie co to za sangwinaria, o którą wszyscy Cię pytają i już wiem, co to za piękność ta z powyższego zdjęcia. Zapamiętam i jak gdzieś mi wpadnie w ręce, to chętnie ją do siebie zaproszę :)
Echh, tak się napatrzę wszędzie na coś ładnego, a potem kupuję jak głupia tych kwiatów, jakbym nie czytała nawet nie wiedziałabym, ze coś takiego jest :;230
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
dotii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 07:45
Kontakt:

Post »

Piękne Magnolie ;:oj ,u mnie jeszcze spią .
Mój zielony raj.
Zapraszam do mojej cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=72247" onclick="window.open(this.href);return false;
Wymienię/Kupię/Sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 53&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

I magnolie i zawilce zachwycające. ;:167
Jeśli się wybiorę do Kórnika, to zdjęcia masz jak w banku. Może w tę niedzielę. :)
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Zimno okropnie a deszczu jak nie było, tak nie ma :? Susza okropna. Dziś sadząc zakupioną rano rozsadę pora i selera, złamałam motyczkę.
Wyglądam tego deszczu, chmury naokoło przechodzą, ale nawet kropla z nich nie spadnie. Bardzo nie chciała bym powtórki z ubiegłego roku ;:185
Z prac ogrodowych wiele nie zrobiłam, ale udało mi się przepikować lobelię i naparstnicę letnią oraz posiać w skrzynie sałatę rzymską i koper włoski. No i dzis posadziłam zakupioną rozsadę. Nie było tego dużo, więc szybko się uwinęłam i teraz siedzę w domku, bo zimno strasznie się zrobiło a mnie dopiero co choroba puściła i nie chcę żeby znowu coś się przyplątało.

Teresko, to białe o co pytasz, to jest serduszka cucularia. Kwitnie najwcześniej ze znanych mi serduszek.
Magnolie dopiero co zakwitły i już przekwitają. Nie nacieszyłam się nimi długo w tym roku.

Dorotko, dziwne że magnolia gwiaździsta przestała kwitnąć. A czy poza tym rośnie zdrowo ? Może trzeba jej zapodać latem odpowiednich nawozów żeby zawiązała pąki.
Ja też mam dużo roślinek od Ciebie. Cieszę się że i coś mojego u Ciebie rośnie. :D

Iwonko w ubiegłym roku i moje magnolie zmarzły. Gwiaździsta zaczynała kwitnąć a Spectrum była w pąkach. W jedną noc wszystko trafiło :( To byłą najgorsza wiosna od lat. Lato zresztą też było nie lepsze. Oby ten rok był łaskawszy i pozwolił nam się cieszyć wyczekiwanymi kwitnieniami.

Aga, u mnie dosyć szybko przyrasta sangwinaria. Ma może 4 - 5 lat (dokładnie nie pamiętam) a sadziłam jednego kwiatuszka. Jeszcze nigdy swojej nie dzieliłam, ale chyba najlepszy sposób na nową sadzonkę, to podział kłącza. Strasznie boję się ją ruszać, bo wydaje się taka krucha i delikatna.

Ewa, magnolia w tej chwili to niekwestionowana gwiazda ogrodu. Szkoda, że jej czas szybko mija.

Iwonka, jakie masz magnolie. Z tego co wiem gwiaździsta w miarę szybko zakwita, ale pozostałe nie raz karzą na siebie czekać kilka lat.
Trzeba czekać cierpliwie. Jak zdrowo wygląda, to na pewno zakwitnie :D

Aga, no niestety, forum tak działa, że napatrzymy się na roślinki u innych i głupiejemy.
Z magnoliami możemy sobie podać ręce. Również je kocham i mam ich już 7. Dwie najstarsze, które pokazuję w wątku. Trzy zakwitną pierwszy raz a na dwie jeszcze trzeba poczekać.
Nie mam już bardzo miejsca na kolejne, ale taką Rogów gdybym spotkała, to na pewno bym kupiła. :lol:

dotii, dziękuję.

Monika, czekam więc na fotorelację :D

Kwitną czereśnie. Co za widok ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kwitnie już również pierwsze epimedium

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Znowu zawilce.
Wybaczcie że nimi zanudzam, ale one tak szybko przekwitają a ja staram robić się im dużo zdjęć, żeby zatrzymać te widoki na dłużej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Wiolu, u mnie też bardzo sucho, więc czekam na porządny deszcz z utęsknieniem.
Dopiero co uporałam się z różami, na inne nie mam czasu. Na pikowanie czekają koleusy i floksy.
Przepiękna jest Twoja magnolia gwiaździsta. Chodzi mi taka po głowie, ale przy ograniczonej powierzchni sadzenie dość dużego drzewa, które efektownie kwitnie lub nie, to chyba kiepski pomysł. Pozostanę pewnie przy jednej Susan, a Twoje co roku będę podziwiać. :D
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Wiolu właśnie zamawiam chmurę deszczu w Twoje tereny także wypatruj ;:215 Rozumiem,że martwisz się o rośliny,że mają już sucho.
Nie mam czereśni,ale za to mogę podziwiać Twoje smaczne drzewo :uszy Czy poprzedniej wiosny miałaś dużo owoców?
Wspaniałe łany zawilców ;:333 Dobrze,że już lepiej się czujesz,bo przed Nami eksplozja barw się szykuje :uszy
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19

Post »

Dzień dobry Wiolu, zwabił mnie do Ciebie tytuł wątku, mimo, że nasze drogi forumowe krzyżowały się w różnych wątkach, dopiero teraz się odzywam. Przeczytałam prawie cały wątek i postaram się być u Ciebie na bieżąco. Mimo chłodu i suszy, wiosna już zawitała na dobre.
Życzę deszczu i ciepła. ;:100
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Aga72
100p
100p
Od: 18 lip 2013, o 16:14

Post »

Masz fajny klimat w ogrodzie Wiolu i lubię jak pokazujesz choć kawałeczek szerszej perspektywy. Zawilce jednak wyglądają najpiękniej kiedy stworzą dywanik. Mam u siebie tylko żółte i chyba poszukam w sprzedaży innych. Czy ty Wiolu nie lubisz żółtego koloru?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”