Familokowego ciąg dalszy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Familokowego ciąg dalszy

Post »

Witam wszystkich gości w ten cieplutki wieczór .Wreszcie można było posiedzieć w ogródku i delektować sie kwiatami wiosny i słonkiem .Szkoda tylko ,ze tak mocno wiało .Dzisiaj też wyleciały pierwsze murarki ,które dostałam od Irenki ;:196 Pojawiły sie też Bujanki większe niestety nie udało mi się uchwycić tych szybkich zapylaczy z trąbkami podobnymi do Fruczaków .One uwielbiają kwiaty śnieżników [Chionodoxa] Niektóre róże już otwierają pierwsze listki takie jak Elmshorn czy Doktorek Jamain .Niestety pokazują się w coraz większych ilościach plamy przemrożeniowe na niektórych różach i chyba trzeba będzie ciąć niżej ;:222

Obrazek

IRENKO ja również nie przepuszczę żadnym patyczkom czy to różanym czy to hortensjowym .Wszystkie obcięte patyczki hortensji bukietowych już siedzą w doniczkach .Część różanych również .Mam ukorzeniona Hayes starburst,Vanile fraise jednak to dopiero jesienna sadzonka więc raczej nie zakwitnie ,moja Grandiflora też ukorzeniona a i tegoroczne patyczki również powędrowały do doniczek .Lubię bawić sie patyczkami to sprawia mi frajdę .Teraz ukorzeniłam sobie jaśminowca pachnącego poziomkami Belle etoile .Widzę ,ze powoli otwiera pąki tak jak Vanilka . Achhh te nasze szkodowanie :;230 bo mnie też szkoda wyrzucić patyczków

Obrazek

Obrazek

MARIUSZU coraz więcej kolorów pojawia sie w ogródku .Dzisiaj miałam calutki ogródek w kolorze blue za sprawą Śnieżników Jednak sporo roślin wymarzło .Dzisiaj odkopałam pusty koszyczek z tulipanów pozostały tylko puste łuski ;:222 Muszę sprawdzić następne z których też nic nie wybija co tam słychać ;:222

Obrazek

Obrazek

KAROLCIA Andrzej ukorzenił dla mnie tę różę która w ubiegłym roku kupił .To taka wymiana towarzyska On mnie ja Jemu .Masz gdzie sadzić to możesz zamawiać ja muszę niestety spasować bo ukorzenione roślinki czekają na posadzenie w miejsce stałe wiec czekam aż coś wypadnie :;230

Obrazek

Obrazek

ANDRZEJU tak ta ukorzeniona przez Ciebie różyczka dla mnie to Queen Babylon Eyes, a ubiegłoroczna ukorzeniona dla mnie przez Ciebie to Pink Pin's ;:196 ;:196

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jadziu droga, śmiem stwierdzić, że u Ciebie wiosna już przegoniła moją ;:215
Piękności nam tu prezentujesz i to nie tylko flory ale i fauny. Ja też dziś upolowałam fotką takiego jednego jegomościa, ale reszta była szybsza ode mnie :;230 Widziałam i murarki i różne motyle, ale zanim to się człowiek przymierzy ....... fruuu i już ni ma :lol:
Też poprzycinałam swoim różyczkom przemarznięte końcówki, ale podobnie jak u Ciebie, nie wiem, czy na tym koniec, bo dziś na jednej zauważyłam plamy - chyba pomrozowe. Poobserwuję jeszcze i zobaczymy. Z Frezji został jeden cienki badylek :cry: Ona najgorzej zniosła te zimnice.

Życzę udanego tygodnia ;:196
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Jadziu - wygląda na to, że Twój Miłek lada moment zakwitnie ;:138 ....
Agrest i u mnie już taki zieloniuśki. ;:108
Śnieżniki i hiacynty mam w tym roku wyjątkowo okazałe, ależ się cieszę. Tym bardziej, że jeden hiacynt z roku na rok marniał i marniał, a w tym roku ma pięcioro potomstwa w jednej zwartej grupie.... No super!
Ale iryski się moje nie za bardzo popisały, sporo z nich jeszcze wcale nie zakwitło.
Elmshorn tak samo jak Ty mam już w listkach. ;:215
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31

Post »

Witaj Jadziu u mnie też są puste miejsca odkopałam a tam zgniłe cebulki żonkili szkoda mi ich bo miały ładny czerwony środek kwiatu. Tak czekałam na nich miałam ich w kilku miejscach i nic wszędzie to samo. Nie wiem czy nie za płytko ich wsadziłam i mi zmarzły czy miały za mokro.
pozdrawiam Halina

*spis wątków
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Jadziu kwiecia już u ciebie sporo ,nawet fiołki wonne już kwitną ;:oj no tak zapomniałam że ty masz podgrzewany ogród ;:306 Muszę przyjrzeć się koniecznie bliżej owadom latającym,chyba też mam murarki ,bo w domkach dla owadów widzę zamurowane dziurki ,a później są puste ,domki mam ,ale na owadach to się wcale nie znam ;:131 dobrze że ty tak pięknie je przedstawiasz ,to można się czegoś nauczyć...no cóż człowiek uczy się całe życie ;:173
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jadziu - obejrzałam Twoją wiosnę! Jakie duże listki na agrestach, o kwiatach to nawet nie wspominam. Ja wczoraj zrobiłam u siebie zdjęcie kępy przebiśniegów. Ty już pewnie zapomniałaś o tym że kwitły ;:306 A miłka to ci zazdroszczę....
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Jadziu bardzo lubię Twoje zdjęcia robaczkowe, zwłaszcza jeszcze te podpisane- nie jednemu chrząszczowi i żuczkowi już ocaliły u mnie życie.. Tyle robali czyha na nasze kwiaty i warzywa, że potem naprawdę każdy wygląda jak wróg- a przecież niektórzy to sprzymierzeńcy.
Agresty to tak na poważnie już wybudzone! Jadziu, mam pierwszy raz agrest i ma poczerwieniałe listki, nie wiem, czy mam si,e martwić, czy to dlatego, ze to odmiana o czerwonych owocach? :|
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Jadziu u Ciebie same rarytasy...miłki, jeffersonia a bujanka to chyba ma u Ciebie stałą stołówkę bo co roku się u Ciebie stołuje.
Wiadomo wybiera kwiatki z najwyższej półki . ;:138
Ciekawe czy wyrośnie na moim trawniku anemon tak jak w zeszłym roku...piękny był no i chyba ptaki go przyniosły.
Trzymam kciuki za pomidorki. ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Ale fajne te puchate bujanki.
Nie wiem czy u siebie takie widziałam. :D
Śnieżniki piękne .W większej kępie są jeszcze ładniejsze.
Muszę ich dokupić. No ja u siebie ich nie widzę. A jakieś kiedyś były :roll:
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Wpisuje się tak szybciutko bo ja nadal ciągle w biegu... ;:222 Wiosenka coraz piękniejsza na tych naszych zdjęciach. A i wszelakie istotki brzęczące pojawiają się coraz w większych ilościach.... Cudnie. ;:63
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Witam wszystkich bardzo serdecznie w ten piękny ciepły wieczór ;:180 Róże wciąż są docinane widać zasuszone łodygi z których nic nie wyrośnie .Niestety kolejne koszyczki z tulipanami poszły do śmieci ;:222 No cóż nie będę podziwiać Angelique ,Carnival de Nice i innych z których pozostały mi jedynie fiszki z napisami ;:174 .Forsycje kwitną oszałamiająco, ale nie u mnie tylko u sąsiada .Drzewka owocowe powoli okrywają się kwiatami, ptaszęta śpiewają swoje arie , lilaki stoją już w blokach startowych , jednak do tego przydałoby się trochę deszczu . Wreszcie pokazały sie w pełnej krasie kwiaty u mojego Miłka .Jednak nie jest to Pleniflora tylko Miłek wiosenny[ Adonis vernalis] ;:167

Obrazek

OLU a Ty ciągle w biegu trzeba sobie dawkować wszystkie przyjemności :wink: Jednak cieszę się ,że znalazłaś chwilkę czasu ,żeby zajrzeć w moje ogrodowe progi .Brzęczków sporo fruwa także motyli jednak nie miałam jeszcze okazji zrobić im fotki nad czym boleje .Pomarzły mi wszystkie cudne goździki, a w szczególności ten do którego przylatywał Fruczak .Podmarzł także Ostrogowiec do którego przylatywał Fruczak a miał już takie cudne listki to samo z ciemiernikami Beznadzieja ;:222 Jeden z dwóch które jakoś zakwitły

Obrazek

ANIU Bujanki to takie fruwające kukułki,które podrzucają swoje małe pszczołom ziemnym ,żeby one je wychowywały niszcząc przy tym swoje potomstwo .Śnieżników ci u mnie dostatek mam niebiesko w ogródku od ich kwiatów .Rozsiewają sie jak szalone .Mogę Ci nazbierać cebulek .Hiacynty też takie jakieś niewydarzone ;:222

Obrazek

ELUSIA jakie to kwiatki z najwyższej półki Jeffersonia czy Sangwinaria czy nawet Miłek czy Gentiana to taka średnia półka .Jednak lubię mieć u siebie takie kwiatki mało spotykane .Tam gdzie miałam posadzone Anemony tam ich nie ma, a są w różnych miejscach nawet na ścieżce pojedyncze sztuki ;:222 Myślałam ,ze straciłam cudna sasankę jednak teraz widzę ,ze ona dopiero się budzi .Dzisiaj wywaliłam kolejna różę nie dawała znaku życia to Pink paradise .Już w ubiegłym roku była jakaś taka niedorobiona po zimie :heja Jeszcze dwie są pod znakiem zapytania

Obrazek

AGUSIU lubię mieć wszystko podpisane bo moja pamięć dobra ,ale krótka Szczególnie owadom nie przepuszczę, bo też muszę wiedzieć kto przyjaciel, a kto wróg . Jeśli chodzi o agresty to juz napisałam u Ciebie .Ja jednak gdy są chore listki to je obrywam nie stosuję żadnej chemii na owocowe drzewka .Czytałam ,że juz przeszła u Was nawet burza z gradem a u mnie ani kropelka nie spadła chociaż zapowiadali juz parę dni .Na moim jednym agreście są juz paki kwiatowe jednak to jest bardzo wcześnie owocujący w zielonych włochatych owocach pychotka

Obrazek

MARYSIU dawno tu nie zachodziłaś .Bardzo sie cieszę ,że znalazłaś do mnie dróżkę ;:196 Miłka mi nie zazdrość czekałam na jego kwiaty 3 lata, ale się wreszcie doczekałam całe 10 szt ;:167 Bardzo sie z tego cieszę jednak drugi mi znikł ten letni .Mieszkasz jednak w chłodniejszym rejonie .Podglądałam w ubiegłym roku Twoje cudne mieczyki co jeden to ładniejszy ciekawe czy w tym roku będziesz mieć te same czy kupiłaś nowe odmiany

Obrazek

TOLINKO no jasne ogród a pod nim gorące źródła sobie płyną :;230 Rurek mam sporo w najróżniejszych rozmiarach .Na razie nie widzę ,żeby te które wyleciały jakoś kręciły się w pobliżu domków.Mam jeszcze 6 zamkniętych kokonów to może w nich są panienki i gdy one wyfruną wtedy dopiero będzie wesoło :;230 .Jest chyba więcej zalotników niż panienek ciekawe kim reszta sie zainteresuje :wink: :;230

Obrazek

HALINKO dzisiaj następne dwa koszyczki opróżniłam ze zgniłych cebul .Chyba te ostatnie przymrozki je załatwiły tak samo jak załatwiły ciemierniki i ostrogowca .Nawet wychodząca koperkowa jakaś taka niedopieszczona :wink: Narcyzy to dopiero jeden mi zakwitł reszta też gdzieś poszła w siną dal ;:222

Obrazek

BEATKO-Beaby ano zakwitł wreszcie i dziennie podziwiam te cudne kwiaty ;:167 Szczególnie wyczekiwane przez tyle latek .Hiacynty też w tym roku jakieś marne i w sumie to mam same straty w cebulowych tak samo w czosnkach ;:222 Znalazłam w doniczce Sangwinarię chyba miała być dla Ciebie czy Basi teraz nie wiem czy Tobie dałam

Obrazek

BEATKO z mojej Fresji zostały 3 łodygi i mam nadzieję ,że tyle pozostanie . Zrobiłam też eksperyment o którym pisała Ewcia w jej wątku, a znalazła tę wiadomość w różanym wątku https://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=41&t=21836 o reaktywowaniu starych pędów .Powiem szczerze ,ze mnie to zainteresowało i musiałam to wypróbować na Gloria dei i........ZONK Na dole pokazał sie czerwony nosek, a tak długo czekałam że wypuści ze starych zdrewniałych łodyg jakiś pęd i przez 2 lata cisza, dlatego chciałam go ściąć do ziemi ,może wtedy by oprzytomniał .Zrobiłam takie cosik paru różom z których pędy powinny być ścięte :;230 Teraz czekam na dalsze efekty moich działań

Obrazek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Co zrobisz Jadziu na upora nie ma leku...jak nie chce żyć to na hasiok. :!:
Ja poprzycinałam już róże ale i tak muszę jeszcze przejść bo nie wszystko zauważysz i zostają czarne albo uschnięte pędy.
A sadzisz już dalie :?: bo Halinka już ma posadzone i chyba też się za nie wezmę. Ona sadzi głębiej i ma to sprawdzone co roku.
A co do tych rarytasów to wiem, że jesteś bardzo skromną osóbką ale sama wiesz, że uwielbiasz je. ;:167
Jadziu ja też powiedziałam tulipanom NIE ale przypomnijmy sobie to nawzajem na jesieni ;:108 ...trzymam Cię za słowo. ;:196
;:215
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Jadziu - ja się jeszczenie odważyłam na potarcie starych pędów, ale skoro piszesz, że jeden puścił, to w bardzo skuteczny sposób mnie zachęciłaś. Powiedz tylko, jak mocno / słabo pocierałaś i czy robiłaś to śrupaczkiem do mycia garnków ( tym delikatnym).
Na Twoich zdjęciach wiosna w pełni ;:3 U mnie z wiosennych tylko żonkile ( jeszcze nie kwitną), hiacynty ( bardzo powoli się pokazują), szafirki ( dopiero zaczynają), krokusy ( zanim na dobre zakwitły, zdążyły przekwitnąć) i liliputowe jak dotąd tulipany ( nie myl z botanicznymi :;230 )
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Jadziu, na pewno nie mam Sangwinariii od Ciebie i ta chyba nie miała być dla mnie... Przynajmniej w głośnych planach i zapewnieniach nie była, no chyba, że myslałas o tym.
Ale wczoraj zauważyłam, ze ostała mi się kokorycz także różowa - ależ sie cieszę, bo tak szybko ta ubiegłoroczna przekwitła, że myślałam, że się już nie pojawi. Śliczna jest ;:196
Brawa dla Miłka ;:303
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Jadziu i do mnie też już wiosna zawitała tnę róże ,różnie i do ziemi niektóre , zobaczymy co z nich będzie ;:3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”