Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 9

Post »

:wit Witajcie!
Maraton świąteczny niniejszym ogłaszam za zakończony. Teraz wyłącznie odpoczywać będę, głównie na działeczkowym aerobiku.
Dzień był przepiękny, nie wiosenny, letni! Ja cała w skowronkach, bo jutro ma być tak samo. :tan

Tereniu [tencia] - Ty to masz pecha, jak można chorować, gdy na dworze lato? A tak poważnie, to Ci szczerze współczuję i życzę szybkiego powrotu do zdrowia, ;:167 byś mogła korzystać z takiej pięknej słonecznej pogody.
Kwitną u mnie tylko te kwiatuszki, które nie dały się mrozom marcowym, a zapewniam Cię, że są to nieliczne odmiany. ;:108
Jednak nie przejmuję się stratami, nie będą te, to będą inne rośliny, a lato ma być kolorowe. ;:7
Pozdrawiam i wzajemnie życzę Ci sił i dobrej kondycji do ogrodowania. ;:167 ;:196

Dorotko [korzo_m] - najbardziej raduje mnie słoneczna i cieplutka pogoda, bo dzięki niej mogę odkrywać coraz to nowe straty i w ten sposób znajdować miejscówki na nowe nasadzenia. ;:306

Julio - moje gruzińskie też przymarzły, ale one to twarde bestie i szybciutko odbudują masę, ;:333 a kwiatki i tak rozwijają, na przekór wszystkim przeciwnościom.
Odważna jesteś. ;:303 Ja jeszcze się nie odważyłam rozebrać do rosołu, to i opalenizna mnie nie tknęła. ;:224
Dobrego tygodnia. ;:196

Iwonko1 - ja nie miałam ranników, bo jakiś czas temu mi przepadły, a w tym roku jakby się odrodziły czy co... ;:218 Nie wiem, skąd się wzięły. Nie pamiętam, w którym miejscu dawniej rosły, widocznie tutaj, gdzie się pokazały teraz. ;:7
Lawendy nie odbiją. Zdenerwowały mnie i już zostały spalone. Zresztą stareńkie już były, posadzę młodziutkie, ale tym razem wśród np. róż. ;:108
Dziękuję za dobre życzenia, które z całego serca odwzajemniam. ;:196

Danusiu [danuta z] - nie, no z pustymi rękoma z ryneczku to raczej wstyd wracać. Zwłaszcza gdy tyle kwiecia na straganach. :;230
U nas na działkach całe dni snują się dymy, bo prawie każdy spala rozmaite pozimowe badziewie. ;:108 My też palimy codziennie, z tym że u nas do maja wolno to robić bez ograniczeń. 8-)
Nie wiesz, dlaczego sadzone jesienią roślinki Ci zmarzły? To ja Ci podpowiem: bo były mrozy w marcu. ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wszystkie moje liliowce żyją, ale jakieś cherlawe na razie, tylko rdzawy staruszek popisuje się mocą.

Obrazek

A w trawie zaczęły się pokazywać stokroteczki.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Pisałyśmy w tym samym czasie ;:306 Lucynko roślinki z ryneczku bardzo ładne... zawsze to następna plamka koloru na rabatce :) ... No popatrz jak ta zima dziwnie powymiatała nasze rabatki ... u mnie też lawenda skasowana, ciemierniki mają brązowe liście, ale dzisiaj wypatrzyłam nieśmiało wychylający się zieleniutki listeczek więc może odbije ;:333 i żurawki też zważone, ale liczę że się odbudują... Na moim trawniku też stokrotki bieleją, a liliowce jakoś się gramolą powoli . Słonecznego, ciepłego tygodnia w zdrowiu życzę ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Ewuniu - ciemierniki odbiją od korzeni, ewentualnie nie zakwitną w tym roku, ale zrobią to za rok. ;:108
Moje żurawki niby to żyją, ale coś ledwo dychają ;:174 i nie jestem pewna, czy dadzą radę odbudować masę, choć maleńką jej cząsteczkę... ;:218
Dziękuję i wzajemnie udanego tygodnia życzę. ;:196

Obrazek

Dobrej nocy i słoneczka na cały tydzień ! ;:3 ;:3 ;:3

Obrazek
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lucynko i ja zarejestrowałam straty w różach,tulipanach,ale w tym roku jakoś mnie to nie obeszło.Trza dokupić,a to radość przecież :wink: No ja okryłam się niesławą,bo ogród porządkuję dopiero teraz,ale nikt by się o tym nie dowiedział,gdybym sama o tym nie napisała ;:306
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Lucynko moje żurawki też ledwo dyszą, wczoraj rozdzielałam zieloną, bo są w najlepszym stanie, ale te ciemne suche jakieś i maleńkie przyrosty tylko.
No cóż, zobaczymy co to będzie. Szkoda mi ich, bo już piękne kępy były.
Krokusków masz sporo, ładna taka duża fioletowa plama.
Misia śliczna jest.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Lucynko - chyba poczarowałaś w moim ogrodzie, bo prymulki mam nad podziw śliczne - jak nigdy wcześniej, zresztą wiesz, że na nie narzekałam. Niby nic a jak cieszy! :tan
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko wszystko żyje i odzyskuje siły po paskudnej wiośnie, bo to wiosna i przedwiośnie były gorsze niż zima.
Prymulki bajeczne :D Zatem tyraj forsuj się i bądź szczęśliwa :D Ja dzisiaj miastowo spędzę dzień czego nie lubię ale czasem trzeba. Dobrego dnia i tygodnia, bo pogoda będzie cudna ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
Aza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 18:33

Post »

Śliczne masz prymulki. Teraz szczególnie widać zapóźnienie mojego ogrodu.
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39

Post »

Witaj Lucynko,
tydzień zaczął się nam słonecznie i ciepło w sam raz na ogrodowy aerobik :D czytam, że planujesz zioła sadzić w rabatach pomiędzy kwiatami, to fajny pomysł, lubię takie pomieszanie praktycznego z ozdobnym a przecież wiele roślin użytkowych ma piękne kwiaty i liście, które mogą być ozdobą ogrodu :D
Życzę Ci pięknego i słonecznego dnia ;:3
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Na serio były mrozy? ;:306 :;230
Piękne u Ciebie kwitnienia.U mnie zaczyna kwitnąć ten niebieski(czarna dziura),Może sobie przypomnę póżniej.
Spaliłam dziś dużo badziewia i starłam się z działkowiczem obok.Już drugi czy trzeci rok kopie rów obok swojej działki i to taki,że widać
beton od słupków ogrodzeniowych i oczywiście korzenie moich kwiatków.Wzięłam motyczkę i nagarnęłam ziemi na te betony i korzonki.
Dziś idę sobie spokojnie na działkę a ten wyskoczył na drogę i drze się do mnie ,więc spokojnie tłumaczę po co ten rów,ale widze,że nie ma
z nim dyskusji więc ja zaczęłam wrzeszczeć,a ten zamknął się i już więcej się nie odezwał.W ten sposób popsuł mi humor na godzinę. ;:134
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witajcie!
Cały dzień dzisiaj sadziłam, sadziła i sadziłam. Wszystko mnie boli: nogi, ręce, plecy, a nawet kark. Jakby tego było mało, to jeszcze głowa. Wprawdzie nie boli jeszcze, ale jakoś tak dziwnie ćmi.
Wsadziłam chyba ze trzydzieści lilii, tygrysówki, ismeny i neriny oraz kilka sadzonek różnych bylinek. Na jutro zostawiłam jeszcze sadzenie mieczyków i kilkadziesiąt zawilców, głównie z gratisów.
Oczywiście przycięłam róże, zlikwidowałam im kopczyki i nakarmiłam je bananami.
Wreszcie nawozem zrobionym na jajecznych skorupkach podlałam ciemierniki. Uffff!
Krokusiki powolutku kończą żywot, a pierwiosnki czy tulipany jakoś nie mogą się zebrać w sobie. Zresztą większość tulipanów po prostu zgniła, a i co najmniej połowa narcyzów przepadła. Prawdziwie kolorowo będzie u mnie dopiero latem.

Mireczko - miło mi Cię widzieć. :D Bardzo mi się podoba Twoja filozofia! Nie ma co żałować róż, gdy....itd. Nie będą te, będą inne. ;:306
Co do owej niesławy to spokojnie, ja też dopiero zaczęłam działać ogrodowo. Nie ma się co spieszyć, zdążymy. Jak mawia mój M: "Langsum, langsum."

Kasiu [100780] - moje żurawki wydawały się żywe, ale wczoraj przyjrzałam się im powtórnie i nie jestem zadowolona. Natomiast krokusy mam wdzięczne bardzo, bo rzeczywiście rosną kępami i to dość dużymi, ale głównie te stare odmiany. Nowsze są bardziej himeryczne, choć nie mogę narzekać, bo są. ;:63
Dziękuję w imieniu Misi.

Beatko [Beaby] - cieszę się, że chociaż Tobie pierwiosnki kwitną. ;:303 Niech cieszą Twoje oczy i serduszko jak najdłużej.

Marysiu [Maska] - tyram, tyram, ale też widzę, że każdego roku sił ubywa. Cóż, starość nie radość. :;230
Dziękuję i wzajemnie słonecznego tygodnia Ci życzę. ;:196

Olgo - mój ogród też zapóźniony, ale co mi tam... Pożyjemy, zakwitniemy zamiast kwiatów. ;:306

Malwinko - niech to słońce nie ginie jak najdłużej, byśmy mogli wykonać wszystko, co niezbędne na rabatach, zanim pogoda zmusi nas do odpoczynku.
Za dobre życzenia serdecznie dziękuję i z ;:167 odwzajemniam.

Danusiu [danuta z] - a to u Ciebie nie było mrozów? Szczęśliwa! :;230
Kwitnienia...U mnie... ;:224 Cieniutkie. Za to kolorowe ma być lato :tan
A to sąsiad Ci się trafił, no! Ja bym go ;:134
Z takim to faktycznie najlepiej od razu iść na noże.

Kilka zdjątek, zdjąteczek, bo nie bardzo mam co fotografować.

Obrazek Jedynaczka.

Niebieskości.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ObrazekMój niezawodny staruszek. Liście stracił, kwiaty rozwija.

Słońce pobudza do życia pierwiosnki ząbkowane. Jest nadzieja.
Obrazek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Kwitnąco u Ciebie Lucynko a Ty marudzisz i narzekasz... :roll: Rośliny jeszcze nie wszystkie się pokazały ja u siebie nie widziałam np.host i wcale nie myślę, że im coś się podziało...Róże mam kiepskie i chyba wszystkie wywalę nie będę patrzeć na tę ich marność ..trawnika przybędzie u mnie.. ;:7 ;:108

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Lucynko ;:167 byłam , oczy pocieszyłam i pozdrawiam serdecznie ;:196 ;:196
PIĘKNIE !!!
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Lucynko a nie mówiłam, że i do Ciebie wiosna zajdzie i jak ja już prawie zapomnę o pierwiosnkach, krokusikach to będę je mogła podziwiać w Twoim ogrodzie :tan Naprawdę śliczna wiosenka, może jeszcze ledwo co wychodząca z bloków startowych, ale za to jak uroczo :D Do tego przeurocze nabytki, takimi to można sobie poprawiać nastrój ;:108
U nas już kwitnie forsycja, widziałam dzisiaj pierwszą kwitnącą magnolię, zaczynają kwitnąć na biało drzewa takie o drobnych kwiatuszkach - brrrr za szybko, za szybko to pędzi, a nie wiadomo, czy pani zima to powiedziała ostatnie słowo - oby, oby.

Miłego i udanego tygodnia życzę ;:196
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Lucynko witaj!
To bardzo pracowity dzień miałaś.
Uff,To już wszystko na bieżąco masz ?/
Ja oczywiście mam do tyłu kilka rzeczy.
Piękna twoja wiosna.Dużo kwitnień i dużo radości.
pierwiosnki ząbkowane ciekawe,ładniutkie,Ja ich nie mam.
pozdrawiam wiosenne.
I zapraszam do mnie :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”