Zaczyna się robić ciasno a nawet bardzo ciasno.Nasiona znów mnie w konia zrobiły i za dobrze wzeszły.Co roku biorę poprawkę a one co roku pozytywnie mnie zaskakują.
Do sadzenia jeszcze trochę czasu,więc trzeba będzie profilaktycznie podmuchać na zimne i zastosować Previcur.
Serdecznie pozdrawiam. MK Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę.Bruno/Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Siałam może dwa dni później, ale moje to mizeroty i bladawce, były gęste, więc pikowałam 3.04. i chyba zacznę dokarmiać, bo to nędza Stoją na balkonie i ostatnio nocują w foliaku balkonowym Mam Rosasol pomarańczowy, chyba je podkarmię ?
W tym roku potraktowałam ozdobne trochę po macoszemu i kupiłam zwykłe, tanie, uniwersalne z firmy Rudnik, kwasowość określona na 5,5do 6,5 ma 0,6 NPK na m3, dorzuciłam garść perlitu i wszystko. Ziemia nie jest zbita, na oko dobra
Może dlatego, że maleństwa pikowane we wtorek były i jeszcze nie zdążyły się pozbierać a i nawozu tam mało trochę
pH i ilość nawozu w normie widzę,więc nie powinny wymagać dodatkowego nawożenia.Pikowanie ich wyhamowało to wiadoma sprawa.Małe są ale daj im jeszcze chwilę.Daj im do tygodnia czasu teraz i pokaż jak będą wyglądać po tym okresie.Myślę że przez ten czas od wschodów nie miały wahań wilgotności podłoża a szczególnie nadmiaru przy podlewaniu lub zbyt często nie podlewałaś?
Serdecznie pozdrawiam. MK Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę.Bruno/Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Posiałam kilka odmian astrów, ale prosto do gruntu Takie z rozsady od dwóch lat zakwitały mi w środku lata i kwitnienie było bardzo krótkie, myślę sobie, że temperatury nie były dobre dla ich kwiatów? I siałąm pewnie tez za wcześnie. Mam nadzieję, że udadzą się z siewu do gruntu i będą kwitły, jak już większość kwiatów letnich się skończy.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić." Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
U mnie odwrotnie.Z rozsady kwitły pięknie i długo,a z nasion trochę słabiej.Ale jedne i drugie były piękne i polecam wszystkim kochającym kwiaty ich uprawę
Jak widzisz Gieniu dłużej w tej skrzynce nie wytrzymają bo mają tak gęsto że zacznie ich wyciągać,albo wda się szara pleśń.W razie zagrożenia po wysadzeniu będę miał w pogotowiu włókninę.