Zmiany w ogrodzie Doroty cz. 9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zmiany w ogrodzie Doroty cz. 9

Post »

:wit Dorotko! Niniejszym stwierdzam z pełną odpowiedzialnością, że krokusiki to najbardziej pewne kwiatuszki wiosenne. ;:215 U mnie po tej dziwacznej zimie, gdyby nie krokusy, byłoby ciągle szaro i smutno. ;:108
Dzisiaj też sobie ostro popracowałam na działce, ale różyczek jeszcze nie tknęłam, czekam na dni kwiatowe wg biokalendarza, a te już od poniedziałku do środy. ;:63
Jutro odpoczywam. :tan Kiedyś trzeba, a niedziela to dobry czas na relaks.
Tobie również życzę dobrego odpoczynku i nabrania sił do dalszych ogrodowych szaleństw. ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Po kilkudniowej pracy w ogrodzie dziś czas na odpoczynek. Pogoda piękna ciepła słoneczko świeci. Od godziny 14 posiedziałam sobie pod drzewkiem, zastanawiałam się nad wyjęciem leżaka, ale stwierdziłam jeszcze nie ;:185 na pewno bym usnęła ( noc chyba z przemęczenia była dla mnie dość ciężka ;:222 )
Skończyło się na ławeczce, podglądaniu pracowitych pszczółek i wykonaniu kilku zdjęć.

Ewo krokusy to już wspomnienie, przekwitły coś dla mnie za szybko. Sadziłam kilka lat temu pod drzewem 100 krokusów, dziś nie zliczę , chyba ich tyle samo przybyło w kępkach, zrobiłam zdjęcie z obecnego wyglądu, część już przekwitło, położyło łebki.
U nas pogoda taka sama, wieczory, poranki chłodne, ale jak słoneczko wyjdzie szybko się ociepla. Dla moich piasków jest za sucho, przydałby się nocny deszczyk.

Obrazek

Lucynko masz rację, zgadzam się z Tobą, krokusy są niezawodne ;:215
Mam dopiero część róż przyciętych, niektóre mocno ucierpiały po zimie. O moich dłoniach nie wspomnę, tnę w specjalnych rękawicach, a tak ręce zdrapane, kolce wczoraj mi mąż wyjmował ;:202 Czy ja za szybko działam nie wiem, co roku historia się powtarza ;:222 a tak ostrożnie staram się przy różach, berberysach pracować.
Niedziela to czas na relaks, chociaż bym chciała to i tak nie miałabym odwagi nic robić. Byłoby gadania, że hej ;:162

Pozostałe widoki, jak pisała Marysia to teraz czas dla prymulek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

miodunka też pokazuje kwiatuszki

Obrazek

i inne kwitnące

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mając ogród pod domem i tak można się nacieszyć długością kwitnienia krokusów. Swoje widziałam wczoraj i pewnie już więcej nie zobaczę. Jeszcze będą kwitły te starsze, bo one na razie mają tylko szczypiorki.
Pracowita jesteś jak te pszczółki, sporo już zrobiłaś ;:138 Kopczyki rozgarnięte, róże przycięte, iglaki również- dostałaś prawdziwego przyspieszenia ;:108 Też bym tak chciała, a tymczasem jakoś prace mi się ciągną. Niby robię, ale ciągle sporo jest przede mną. A przecież mam tylko działeczkę, gdzie jej do Twojego ogrodu ;:202
Śliczne masz pierwiosnki, ale to już chyba kiedyś pisałam. Ale ponieważ nic się w tej kwestii nie zmieniło, to mogę pochwalić jeszcze raz ;:108
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dorotko, jak cudownie kolorowo w Twoim ogrodzie!!! ;:138 ;:138
A jakie śliczne pierwiosnki i wspaniale już rozkwitły! ;:215 ;:215
Dobrego tygodnia. ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dorotko miło się tak siedzi na ławeczce i patrzy na ogarnięty ogród i te cudne kwitnące prymulki! Pogoda cudna ale ja muszę do Krakowa i dzień prawie stracony bo pewnie wrócę wykończona, ale wczoraj też tylko chodziłam podziwiałam i fotografowałam. Skrzynia jest wstawiona u mnie i służy do ograniczenia chwastów i trawy u Ciebie tak nie ma, ale może dobre składniki tak by nie uciekały z grządek? Z biegiem lat dosypuje kompostu i ziemi więc skrzynia się wypełnia. U mnie to jedyny sposób na uprawę warzyw szczególnie w tzw polu! Dobrego tygodnia ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Ile pięknych kwiatuszkow i kolorów tyleż samo radości dla ducha i oka.prawda ?
I pierwiosnki śliczne. Moje nie kwitną jeszcze.
Narcyzki ,miodunki, hiacynty wszystko opromienione słońcem.
Piękna wiosna.wreszcie.
A jak tam z pracami ?wszystko masz porobione ?
Ja nie wszystko jeszcze. :roll:
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Praca w ogrodzie bardzo zajmuje mi czas, od rana do popołudnia pracuję. Zastanawiam się czy do zimy zdążę wszystko zrobić ;:145 czy ja tak spowolniałam, nie wyrabiam, niby każdy dzień prace pchnięte do przodu, ale nadal jeszcze mam wiele prac przed sobą. Dzisiaj dokończyłam sadzić ziemniaki, posiałam warzywa, posadziłam cebulę. Poniedziałek, wtorek robiłam porządki z różami, iglakami, duża rabatka przy wejściu uporządkowana. Truskawki straciły suche liście, zostały zasilone, wyplewione.
Kwitnień coraz więcej, ale nie mam siły i czasu biegać z aparatem.
Każdy dzień to coraz większe zmęczenie, dłoni nie czuję ;:185
Zabrakło mi dziś cebulki dymki do sadzenia, pojechałam po nią przy okazji chciałam kupić różę pnącą w centrum ogrodniczym. Róż pnących nie było, pochodziłam, pooglądałam cudne roślinki. Wracając do domu uświadomiłam sobie, że niczego nie kupiłam ;:oj to niemożliwe, bo tyle krzewów mi się podobało, chyba jestem chora ;:306

Iwonko tak mnie praca pochłonęła, że nawet nie zauważyłam jak krokusy przekwitają. Zawsze obiecywałam sobie, że jak będę miała ogród pod nosem to będzie perfekcyjny, jak ja się myliłam ;:222 nie brałam pod uwagę wielkości i przybywających swoich lat.
Iwonko zrobiłam już bardzo dużo, ale jeszcze mam wiele do ogarnięcia. Rok temu o tej porze już miałam czas siedzieć i czytać książkę, a ten rok nie ma czasu i siły.
W imieniu pierwiosnków w podzięce chylę czoła ;:180 ;:180

Marysiu tylko mogłam tak posiedzieć w niedzielę, od poniedziałku gonię jakbym miała piórko w d..........
Nawet nie ma czasu na zrobienie zdjęć, muszę się zmobilizować bo kwiatuszki przekwitną.
Widziałam Twoją skrzynię jest super, ja musiałabym chyba mieć mega kilka skrzyń ;:306
Piszesz o kompoście, a mnie czeka właśnie przesiewanie z jednej komory, muszę ją opróżnić, bo nie mam gdzie sypać chwastów po plewieniu ( kompost rozłożę na rabatkach).
Wierzba dla Ciebie pięknie zakwitła, czas zabrać się za jej wykopanie.
Czy kapustę od Ciebie już wysiewać.

Aniu każdy kwiatek mnie cieszy, moja koleżanka dziś wypatrzyła u mnie dwa mini tulipanki, ja w natłoku prac pewno bym je przeoczyła.
Tak jestem zarobiona ;:131
Wiosna jest przepiękna, potrzeba jeszcze deszczyku i wszystko pięknie ruszy.
Aniu Ty masz nowe areały do ogarnięcia, więc musisz się uzbroić w cierpliwość.

-- Śr 11 kwi 2018 18:26 --

Lucynko teraz zauważyłam, że Ciebie ominęłam, to zmęczenie mnie zaćmiło.
Ogród przez kilka ostatnich dni stał się kolorowy. Trawka pięknie wokół się zieleni, ptaszki świergocą, chce się żyć. Co tam zmęczenie, jak wokół jest tak pięknie.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko, jak czytam co piszesz, to jakbym czytała o sobie.
Nie nadążam z tym wszystkim. Niby codziennie prace posuwają się do przodu, ale powoli ubywają.
Dziś trafiło mi się wolne przedpołudnie, bo mam wyjazd i nie chcę się już z rana ubabrać w ziemi :lol: Po południu pewnie nie wytrzymam i coś tam porobię. A może wreszcie przejdę się z aparatem i porobię zdjęcia :roll: :D
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiolu cieszę się, że z moimi troskami nie jestem sama. Dziś miałam takie chęci aby popracować i nie dałam rady po godz 15 padłam ze zmęczenia. Jest tak sucho, trzeba mocno pazurkami się namachać, do tego ostre słońce od rana świeciło, plewiąc załatwiłam jakąś lilię ;:145 Połowa rabatki zrobiona, reszta musi poczekać. Rabatkę oprócz plewienia musiałam wyrównać ziemią i chyba trzecie pełne naładowane taczki mnie załatwiły.
Rankiem udało mi się przyciąć barwinek, bardzo zmasakrowany był po zimie, posadziłam resztę cebuli.
Nie jest tak źle jakoś rankiem dałam radę ;:306
Udało mi się cyknąć zdjęcia.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Dorko i ja tak mam ale sobie powiedziałam, że w jeden dzień...baw kilka dni wszystkiego nie zrobię i wzięłam sobie na luz.
Kawę też trzeba na spokojnie wypić i popatrzeć na własny ogród....a masz na co. :!:
Zobacz jak ślicznie u Ciebie....jakie piękne wiosenne kwitnienia a te prymulki ;:oj moje jeszcze śpią albo śpią wiecznym snem.
Życzę słonka i radości z wiosny. ;:168 ;:167
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Maciek13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 cze 2017, o 21:38

Post »

:wit korony cesarskie super wyglądają. Moje niestety były jakieś lipne, forsycja śliczna ;:167
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przesilenie dało mi popalić, wczoraj padłam ze zmęczenia. Tak źle się czułam nie wiem co mnie nie bolało ;:306 bo każdą część ciała dziwnie odczuwałam. Wczoraj nie skończyłam plewić jednej rabatki, zostawiłam ją w połowie, rankiem udało mi się dokończyć, bardzo długo mi to zeszło. Jeszcze niedawno w tym samym czasie zrobiłabym porządek na co najmniej trzech ;:185
Duszno dziś jak diabli, do tego sucho, kurz unosi się wszędzie. Pomyślałam nie dam rady na tym słońcu pracować. Ogarnęłam dom, upiekłam sernik między czasie delikatnie pokropiło, teraz piękne słonce świeci.
Nie napisałam, że mam plagę ślimaków, pod każdym krzaczkiem, liściem siedzą całymi rodzinkami, a po nocy widzę ślady śluzu na ziemi, czyli nagie też przypełzły.

Elżbietko ja też wzięłam na luz, musiałam odpuścić, wolałam iść sprzątać ( a ja tak tego nie lubię robić ;:219 ) za ciężka ta pogoda dla mnie. Jutro będę miała dwóch pomocników, jak nie wymyślą jakiegoś grzebania motoryzacyjnego to ich na maksa wykorzystam ;:306
Mój ogród jest najpiękniejszy na wiosnę, dziękuję za pochwałę. Jeszcze wiele pracy przede mną........ powoli zrobię.

Maciek korony bardzo lubię, w tym roku rosną w innym miejscu, chyba ta przeprowadzka im dogodziła. Forsycje mnie zaskoczyły, tym bardziej, że zeszłego roku nie miały ani jednego kwiatka.

wczorajsze kwitnienia

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Dorota
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Dorotko! Wreszcie znalazłam czas na odwiedziny, a to dzięki temu, że chmury zasnuły niebo, gdzieś w oddali słychać pomruki burzy, piesek zaczął głupieć, bo bardzo się boi, wobec czego zapakowaliśmy menażerię i wróciliśmy do domu. :D
Widzę w Twoim ogrodzie naprawdę piękną wiosnę. ;:333 Ogromnie dużo ślicznych kwiatków zdobi Ci najbliższe otoczenie. ;:215 ;:138
Wiem, wiem, strasznie jesteś zmęczona, ale w końcu masz do ogarnięcia duży ogród, a nie - jak ja - działeczkę trzyarową. ;:108 A też mi się robota daje we znaki. ;:224
Dobrego weekendu, Dorotko. ;:3 ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dorotko, u mnie dzisiaj przeszła burza i część pracy przełożyłam jak podleje, bo w suchej ziemi (glinie) źle się pracuje. Teraz wyszłam i jest ok! nawet trochę podlało i jutro dokończę siewów i posadzę dymkę. Może po deszczu wreszcie coś zacznie kiełkować?
Skrzydlinka kwitnie?? ;:oj moja /Twoja żyje po zimie, ale muszę spojrzeć czy coś widać różowego?
Nie pracuj ponad siły i w dodatku na słońcu...przecież niedawno naprawiałaś kręgosłup ;:oj
Na grządkach chwasta nie uświadczysz :D
bona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 wrz 2007, o 19:36

Post »

Witaj Dorotko !
Powolutku odwiedzam znajome wątki :D
Zimą poświęcam się innemu hobby i dopiero wiosną spaceruje po ogrodach :D
Piękne masz pierwiosnki, bardzo lubię te roślinki i tulipanki jak ładnie Ci już kwitną, u mnie dopiero w paczkach
Gorąco pozdrawiam z Gór Świętokrzyskich
Bożena
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”