Wczoraj posadziłem w swojej uprawie krzew z 2013 r., który wykopałem z ogrodu w Kościerzycach. Wraz z nim w szpalerze znalazły miejsce dwa roczne krzewy tej odmiany, które miałem w szkółce za domem. A właśnie ? Co to za odmiana ? Materiał pozyskałem w grudniu 2012 r. z ogrodu przy domu w typie wiejskim przy ul. Starobrzeskiej w Brzegu (niegdyś Brzeska Wieś, gdzie istniało miejsce oznaczone na starych mapach jako "Weinberg", czyli jedna z wielu upraw winorośli obecnych na przestrzeni wieków w okolicach Brzegu).
Ten winny krzew jest jedną z odmian znanego w Alzacji, a raczej we Francji i całej Europie ośrodka w Colmar zajmującego się na przełomie wieku XIX i XX tworzeniem nowych hybryd winorośli ("Marechal Foch", "Marechal Joffre", "Oberlin Noir" i inne). Kształt liści, gron oraz termin dojrzewania sugerują, że jest to "Oberlin Noir". Nie mam niestety dostatecznej pewności, stąd w mojej kolekcji nosi on nazwę "Domniemany Oberlin Noir", którą w tym sezonie zmodyfikowałem na "Colmar 1". Zamierzam pobrać materiał z drugiego krzewu, który zlokalizowałem z kolei w Siołkowicach Starych, a co do drugiego krzewu znalezionego w Przylesiu mam jedynie podejrzenia, ale będę go obserwować.
Krzew prowadzę starą metodą "na głowę" ("kopferziehung"), jednak ze względu na plenność winorośli i jej wigor zamienię chyba tę formę na "głowę wirtemberską na trzy ramiona". Poniżej zdjęcia z wczoraj.