Fioletowy ogród z aniołkiem cz 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Fioletowy ogród z aniołkiem cz 2

Post »

Aniu ja to bym chciała być jak taki niedźwiedź, może pojeść jesienią, przespać najgorsze, budzi się wyspany i szczuplutki :;230 Kurczę, jeśli reinkarnacja jednak istnieje, to proszę, niech będę w kolejnym wcieleniu niedźwiedziem ;:215 Moje rabaty też wymagały odgruzowania, ale patrzę teraz na nie z dumą, bo najgorsze już mam za sobą ;:333 Jeszcze trochę drobiazgu zostawiłam do odchwaszczenia, największe badyle nie tylko już wyrwałam, ale i spaliłam i wielki kopiec z gałęzi z przycinki drzewek też już znikł ;:138 Buziaki ;:196

Karolka ja sobie zawsze powtarzam, że się zdaniem innych nie przejmuję i wszystko robię dla siebie, nie dla sąsiadów... ale jakoś tak nie wiedzieć czemu, zawsze sprzątnie zaczynam od frontu :;230 I jak od bramki już mam idealnie wysprzątane, nawet ścieżki zmiecione, to dopiero zaczynam coś robić z tzw. pierdolnikiem z końca ogrodu :lol: Wiesz co, w Auchan też były na początku bardzo okazałe te drzewka, niektóre to chyba tylko ciężarówką dałoby się do domu zawieźć ;:173 Wzięłam sobie w tym roku dwie wisienki i brzoskwinię i nawet je przed tym ostatnim mrozem posadziłam. Wiśni zaczęły delikatnie pękać pączki,a le teraz się ochłodziło, więc też zwolniła w sumie jest na tym samym etapie, co moja wisienka zeszłoroczna Hortensja. Jeszcze sobie posadziliśmy w ten weekend dwa agresty czerwone, poziomkę pienną i żurawinę. Mówię "my", ale drzewka to sadzę tylko ja, w zeszłym roku jak mi się udało posadzić jednego dnia zamówione dwanaście drzewek, to teraz takie pięć to dla mnie pikuś :lol:

Sabinko ponoć ma być jeszcze chłodno od świąt przez kilka dni ;:131 U mnie ma być ca 5 stopni, na północy Polski nawet koło zera. Zostało jeszcze kilka dni, wiec może się zmienić ;:173 Mam taką cichą nadzieję, bo jutro wyniosę z domu pomidory, dalie, kanny... Zostaną tylko papryki i ukorzeniane winorośle. Siałam kanny pierwszy raz z nasion swoich, sklepowych i z AWN, są zupełnie bezproblemowe, choć szybko rosną i teraz już potrzebują przeprowadzki w większą donicę z zasobniejszą ziemię. Powinny zakwitnąć tego roku.

Ewelka właśnie od tygodnia mam tak nawet w pochmurny i deszczowy dzień, jak dziś! Wiało, padało, odczuwalna temperatura jakieś pół stopnia powyżej zera :lol: a ja z uporem maniaka gracowałam sobie ćwiartkę warzywnika pod marchewki :;230 Jakby nie zaczęło solidniej padać, to jeszcze bym te marchewki zdążyła wysiać. Jak zaczniesz zagospodarowywać tą nową działkę to na pewno znajdziesz miejsce na każdą wymarzoną roślinę ;:215

Jadziu moje róże mają już sporo czerwonych przyrostów, nie mam za wiele cięcia w tym roku, bo byłam zmuszona przyciąć je jesienią, jak połamały pergolę. Growbox był mi jednak niezbędny, zabrakło mi miejsca na wszystko, ale jak się będzie ocieplać jak należy, to wszystko zabiorę z domu.

Marysiu nosi mnie, to prawda :;230 Ten ciemiernik to z tego co pamiętam wschodni, nawet mi się spodobał taki seledynowy, ale muszę sobie za rok poszukać fioletowych, bo najpiękniejsze są jak dla mnie ;) Nie okryłam go, tylko dostał kopczyk z kory powiedzmy z połowicznym sukcesem- trochę pąków zmarzło, ale jakoś całość się trzyma i jednak kwitnie, więc w sumie nie jest źle. Tylko wszystkie liście zeszłoroczne mu teraz uschły i to mnie trochę niepokoi... mam nadzieję, że to normalne u niego i wypuści teraz nowe?
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy ktoś ma ochotę wybrać się ze mną na festiwal szczypiorków ;:oj

Śliczne, fioletowe noski czosnków ozdobnych:

Obrazek

Za kilka tygodni zrobi się kolorowo od tulipanów :heja

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak widać, nornice już się dowiedziały, gdzie szukać stołówki zimą :evil: Znalazłam też dwa puste koszyki, gdzie wlazły górą i pojadły cebul...

Obrazek

Tulipan turkiestański pokazał pierwszy pączuś ;:226

Obrazek

Niektóre hiacynty nie pomarzły i też są ubrane w pąki

Obrazek

Czosnki Krzysztofa. Kto tu zakopał te ananasy? :wink:

Obrazek

Bardzo lubię te tygryski :D

Obrazek

Cebulica, wysadzona z doniczki (moje gruntowe dopiero wychodzą)

Obrazek

Szafirek przygotowany na linii startu!

Obrazek

I jeszcze raz ciemiernik.

Obrazek

Wesołych Świąt i oby pogoda jednak dopisała ;:196
Agnieszka
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Agnieszko :wit . Zapowiada się burza kwiecia bo ilość szczypiorków imponująca ;:215 . U mnie też niestety w jednym miejscu nornice dowiedziały się o cebulach ;:222 . Miejmy nadzieję, że zakwitnie nam 100% wszystkiego co wyszło a będzie cudnie :lol: . Pozdrawiam i również życzę pogodnej Wielkanocy ;:196 .
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Kurczę Ty wcale nie masz śniegu.
Wszystko wysprzatane po zimie.
A u mnie nic przez tą dziwną pogodę nie zaczete.
Żadnych kwiatow nie mam.
Śnieg sporo znikł .I znowu pada. :roll:
Podziwiam twoje piękne canny.
Czy jarmuż wysiewasz ?? Już do doniczek można ?
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

Agnieszko ale u Ciebie wiosną czuć ;:oj Zielono już się n rabatach cebulowych zrobiło, więc teraz tylko czekać na kwiaty ;:138 Czym Ty dokarmiasz swoje tulipany, bo są takie piękne ;:180 U mnie niestety w tym roku jest dużo cebul bez kwiatka :cry: Czas na wykopki... ;:131
Pozdrawiam :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Aguś
Podziwiam Twoją rozsadę, canny rządzą :D
Serio w tym roku wysiane :?:
Cudne oznaki wiosny :D
Cieszy każdy kiełek i pączek :D
Zazdroszczę też energii wiosennej, mi nawet po zjedzeniu pokrzyw nie przyszła :;230
Dziś to z domu się nawet nie chce wychodzić bo śniegu napadało z 5 cm.
A planowałam groszek i marchewkę posiać , piszą ,że przed Świętami najlepszy czas.
A wiesz ,że mi na działce też nornice z góry wlazły do koszyków, nawet zaporę z kujących gałązek pokonały i chyba zajączki obgryzły czosnki ozdobne.
Jestem ciekawa Twojej nowej rabaty i tego ,jak rozplanujesz w tym roku warzywnik z janiołkiem :D
Bo ja nie mam pojęcia, jak się u siebie wywinąć z płodozmianu itp., już rabaty podwyższone wymyślam i hodowlę roślin na kostkach słomy Stefana ;:306
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U Ciebie jakby cieplej , bo masz szafirka i hiacynta już z pąkiem , u mnie tak nie ma jeszcze. Cebulice mam niebieskie i same sie sieją dalej. Są wtedy mniejsze , ale też ładnie :)
Sama sadzisz drzewka, ja też . Tylko u mnie to wcześniej Stasiu sadził a teraz widać ja mocniejsza, bo On nie chce ;:306 No widzisz , kupiłaś i posadziłaś . A mój Stasiu mówi ,ze jeszcze nie i tak stoją bez sensu w garażu :? A jeszcze dodam ,że drzewka były malowane w lutym :wink:
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Aguś, ależ masz obfitą stołówkę dla nornic :lol: U mnie nie zauważyłam nornic na rabatach z cebulowymi, ale to chyba zasługa sierści moich zwierzaków, którą jak tylko mogę wkładam pod ziemię, gdzie rosną cebule. A koty też mi znoszą swoje łupy :lol:
Jaki porządek w ogrodzie ;:63
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Agnieszko widzę że w innej strefie klimatycznej jednak mieszkasz, nie tylko widzę ale jak czytałam u Agi ile rzeczy posiałaś to znaczy że i grunt już wiosenny gotowy na przyjęcie nasion :D
Nie martw się o liście ciemierników one teraz zamierają, a po kwitnieniu wychodzą nowe śliczne zielone.
Agnieszko Wesołych, zdrowych Świąt dla Waszej Rodzinki ;:196 ;:167
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam się Świątecznie!

Ależ wiatrzysko przeokrutne, ale jedno co dobre, to że szybko rozwiewa te chmury i obiecuje pogodny dzień! Od teraz wraca wiosna, choć wiadomo, jak to ten plecień kwiecień lubi robić niespodzianki :wink:

Na wstępie- wszystkim serdecznie życzę miłego świątecznego odpoczynku i smacznego jajeczka ;:215 Oraz mokrego dyngusa, byle nie wodą prosto z nieba :lol:

Obrazek

Wciąż niewiele kwitnie, jak na kwiecień i biedne pszczółki nie mają za bardzo wyboru :wink: Dysponuję tylko aparatem w telefonie, więc zdjęcia są jakie są.

Obrazek

Ta odmiana Pickwick cieszy się szczególną atencją bzyczków :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jako jedna z niewielu wielkokwiatowych radzi sobie na trawniku i ładnie przyrasta. Niektórych kwiatów po roku w trawie już nie widzę, wyszły same szczypiorki, a Pickwicki nawet się zagęściły ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lady Killer kwitnie nawet w cieniu lilaków i jodły:

Obrazek

Byliny też już startują, całe szczęście, że orliki nie zwlekały, bo już zapomniałam, ze je mam tu i tam i chciałam na nie posadzić bratki :lol: :

Obrazek

Obrazek

Od jutra wracam do pikowania kwiatków, siewki szybciutko rosną pogodne dni w szklarni i robi im się za gęsto :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Posadziłam sobie w sobotę bratki i stokrotki w donice przed dom, ale natychmiast zaczęło padać. Deszcz zlepił im liście i cóż, nie wyglądały wyjściowo. Zostawię ten przykry widok dla siebie, aż im się nie poprawi :;230
Agnieszka
Awatar użytkownika
Maciek13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 cze 2017, o 21:38

Post »

Ale u Ciebie pięknie ;:167 wiosna na całego. Czekam na zdjęcia bratków, kiedy już będą wyglądały "wyjściowo" :;230
Pozdrawiam i życzę radosnego poniedziałku ;:3
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też nakupowałam kwiatki w doniczkach : stokrotki, bratki, prymulki i wystawiłam , ale pogoda taka ,ze marnie wyglądają :( Ale nic to , od jutra ma być prawdziwa wiosna i ruszamy do ogrodów :wink: Pięknie już napikowałaś roślinki ;:138
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Agusiu pikowania sporo się szykuje oj szykuje, ja jednak podziwiam Twoje kokoszki i aż żal mnie ściska ,ze nie mogę sobie pozwolić na takie pierzaste towarzystwo. Uwielbiam Pickwicki też je mam są na prawdę urocze z tymi paseczkami
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Aguś mam taki plan na jesień, żeby posadzić krokusy w trawie, w sadzie :)
Przebiśniegi już mam, fajnie to wygląda ;:3
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko Bąbelka Ci nie pożyczę , bo właśnie będę sadziła drzewka kupione przed świętami, więc kopaczka mi potrzebna ;:306 A zresztą to przecież kanapowy piesek ;:306

Obrazek

Obrazek sprawdza czy już widać Chiny

Obrazek
Moje Arboretum
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”