Ustronie pod miedzą cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
PaulaF-Z
500p
500p
Od: 1 lis 2016, o 20:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ustronie pod miedzą cz.2

Post »

Monia,

podobnie jak ty, wybieram się w weekend, aby przyciąć hortensje.
Na nawozach do róż wyczytałam informację, że już w marcu powinno się po raz pierwszy zasilić. Ale przy tej pogodzie to chyba za szybko. Też już o tej porze powinno się przycinać :idea: .
Czekam na lilie ze sklepu internetowego, już nie mogę się doczekać, jeszcze domówiłam kilka cebulek ;:138 .
I na pewno niedługo przyjdą róże :D .
Miłej pracy w weekend. :wit
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Obrazek

Obrazek

Nie wytrzymałam, gorzej... Idę dokupić jeszcze... I choćby się waliło i paliło, to w niedzielę sadzę na działce. Dziś wystawiam na balkon, niech się hartują.

Paula, na nawozy jeszcze za wcześnie. Takich świeżo sadzonych róż jeszcze bym nie zasilała, wystarczą im wióry rogowe i bananowe skórki dane pod korzenie, a potem gnojówka z pokrzyw w maju. Róże tniemy, jak kwitną forsycje.

Mi też wczoraj przyszły lilie z drugiej firmy. Czekam jeszcze na jedną paczkę i to będzie koniec- razem 20 cebul.

Pogoda na weekend miała być piękna i cóż... Im bliżej, tym gorzej. Wczoraj u mnie padał śnieg. Taka wiosna paskudna była w 2013 roku, zaczęła się dopiero po 20 kwietnia. Oby się na głowę nie lało i nie było mrozu, to jedziemy pracować.
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Fajne brateczki kupiłaś.
Ja niestety muszę wytrzymać jeszcze do po niedzieli z ich zakupem, ale choćby nie wiem co, muszę na święta mieć :D
Udanych prac ogrodowych życzę w weekend, bo u nas tyle jeszcze śniegu, ze niemożliwa będzie jeszcze praca w ogrodzie. :roll:
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Śliczne bratki kupiłaś. Ja też mam zamiar podziałać jutro na działce. Oby nie padało.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Piękne brateczki i od razu lepiej na serduchu ;:138 . Ja wybieram się na takie zakupy dopiero w poniedziałek ;:224 . Koniecznie na święta muszę mieć bratki i stokrotki przed domem a do tego jaja na piku i jakiś królik ;:108 . Pozdrawiam słonecznie ;:3 :wit .
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Takie zakupy pozytywnie wpływaja na stan naszych dusz ;:63 Bratki też kupiłam, żółciutkie na święta.
Siewki też nieźle dają sobie radę, coraz bliżej do wiosny. Bo chyba w końcu będzie ;:202 ?
PaulaF-Z
500p
500p

Post »

Przejeżdżając obok targowiska, miałam ochotę zatrzymać się i też kupić bratki. Powstrzymałam się :oops: , ale jutro podjadę, może chociaż do skrzyneczki przed domem... :D
Na jutro nie zapowiadają opadów, więc miejmy nadzieję, uda się troszkę popracować :heja
Dziękuję za podpowiedź, róż jeszcze nie będę ciąć, na pewno hortensje.
Z różyczek posadzonych jesienią zdejmiesz stroisz?
Jutro chcę też podjechać do naszej "miejskiej graciarni", ostatnio kupiłam tam kolejny fajny koszyczek. Zobaczymy, co mają nowego...
:wit
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, stroisz pozdejmuję z wszystkiego.

Bratków już mam dużo, ale jeszcze kilka kolorów chcę.. Koniecznie błękitne drobne, takież jasnożółte, żółto niebieskie. Dziś dokupiłam granatowo białe i białe. Wszystkie te drobne.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Bratki muszę koniecznie na dniach upolować dla mnie i mamci ;:oj
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Proszę, oto moje brateczki prosto z działki. Hartowały się dwa dni na balkonie. Liczę na to, że nic im nie będzie. :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przycięłam hortensje bukietowe, jutro obetnę tylko kwiaty ogrodowym, żeby nie śmieciły na działce.
Miłego wieczoru :wit
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

:wit Monia
Jakie piękne te Twoje brateczki i do tego jeszcze w takich uroczych wiklinowych koszyczkach ;:215. Ja swoje trzymam na działce, trochę je ten mróz poszczypał, chociaż były okryte, mam nadzieję je w końcu posadzić, bo ciągle nie mam czasu. Dzisiaj byłam z eMem na działce, ale zeszło mi na innych pracach i już nie zdążyłam.

Niezłe te klapełki, takie tematyczne ;:333

Pozdrawiam ;:196
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Fajne masz te koszyczki a ja już od dawna "planuję" sobie takie sprawić a dalej mam doniczki ;:223 ;:223 . Ja jutro planuję wybrać się na brakowe zakupy ;:138 . Pozdrawiam :wit .
PaulaF-Z
500p
500p

Post »

Bratki ładnie wyglądają w koszyczkach. Moje wsadziłam na razie do donicy przed domem, a w tygodniu jeszcze dokupię.
Twoje koszyczki mają na dnie folię. Takie już na pewno kupiłać? Mam taki koszyczek z graciarni, ale muszę go wyłożyć folią. Trzeba porobić w niej dziurki?
A kopczyki z różyczek już rozgrabione? Ciekawe, kiedy przyjdą zamówione ze sklepu...
:wit
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W tym roku jakoś słonecznie wyszło z bratkami- nie chciałam już czekać, a takie były w sprzedaży. Na rabatkach dam bardziej pastelowe :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Paula koszyczek miał już folię, w której zrobiłam dziurki. A kopczyki róż w zasadzie zlikwidowałam. Mam dość dobrze osłonięta działkę, chyba nie przyjdą już mrozy -10 i więcej.. a w kopczykach już się dusiły i wokół nie mogły się przebić szafirki.

Obrazek

Nie cięłam ich jednak jeszcze, ot obcięłam tylko suche liście, by nie przenosiły chorób.

To samo zrobiłam z suchymi kwiatami hortensji ogrodowych. Bukietówki obcięte wczoraj, to samo barbule. Do przycięcia zostały powojniki, róże, żurawki do oskubania (przymarzły dość mocno, wszystko przez to, że w lutym zaczęły już rosnąć i przyszedł bardzo duży mróz) i na końcu lawendy. W tym roku jestem już mądrzejsza i nie obcinam do końca kwietnia. Muszę też ściąć zioła, truskawki... Wszystko to trochę loteria, bo pogoda jest nieprzewidywalna.

Obrazek

Obrazek

A i trawnik krzyczy o wertykulację, ale też się wstrzymujemy. Za to po zimie mam cudne tuje. Są przepiękne- Dziś mierzyliśmy i mają powyżej 180- a 3 lata temu sadziliśmy 40cm. Są przy tym pięknie wybarwione i gęste. Nie zrobiłam jednak zdjęć przez nieuwagę.

Obrazek

Aniu, Ewelinko, Beatko- udanych bratkowych łowów! A tymczasem mam dla Was krokusiki. :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pszczółki już oblatywały. :)

Obrazek

Do życia rwą się przylaszczki

Obrazek

Na pewno będzie też kwitła różowa, biała nie wiem. Wybierając liście spod leszczyny zauważyłam kiełkujący czosnek niedźwiedzi.

Ogólnie był to cudowny dzień. Poczytałam w słońcu...

Obrazek

... i były przysmaki. :)

Obrazek

Ciekawe, kiedy się taki dzień powtórzy, oby nie za 2-3 tygodnie..
Pozdrawiam serdecznie! :wit
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Monia kolejna porcja piękna na moje oczy - pacze, pacze i napaczyć sie nie moge ;:108 tym bardziej, że głównie to też moje ulubione kolory :tan. Nie wiem, które bardziej mi się podobają bratki czy krokusy - bo jedne i drugie chwytają za ;:167

U nas też piękne sobota z niedzielą pozwoliły popracować na działeczce.
Widzę, że u Ciebie nie tylko coś dla duszy ale i dla ciała się znalazło ;:215

Życzę kolejnych ciepłych i ;:3 dni.

Pozdrawiam serdecznie ;:196
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”