Ogródek Gosi 17
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogródek Gosi 17
Witaj Gosiu,cudowne pokazujesz fragmenty ogrodu,siedzę , nawracam tam i z powrotem i podziwiam każdy kwiatuszek,a w taką zimę to balsam na naszą duszę ,pozdrawiam 

- nifredil
- Od: 26 mar 2012, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gosieńko, ależ twój ogród zmieniał się przez lata. Niesamowite są takie wspominki z czasów przed forum i już w trakcie zarażania się ogrodniczym bakcylem na dobre. Tyle nowych roślin, kompozycje rabat. Naprawdę wykonałaś ogrom pracy, szczególnie, że wiem jak to jest większość robić "własnymi ręcami"
Powiem ci, ze twój trawnik daje mi nadzieję, że nie jest za późno alby kiedyś i mój wyglądał przyzwoicie. Póki co mam same koniczyny, mlecze, stokrotki i inne drobnice, które w czasie całego sezonu udają trawnik

Powiem ci, ze twój trawnik daje mi nadzieję, że nie jest za późno alby kiedyś i mój wyglądał przyzwoicie. Póki co mam same koniczyny, mlecze, stokrotki i inne drobnice, które w czasie całego sezonu udają trawnik

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Ewelinko, u mnie za to w tym roku praktycznie sniegu nie było
Mam nadzieję, że rosliny przeżyły to jakoś.
Liczę, na to, że powoli umysł mi się rozjaśni. Ale czy będę umiała więcej?
Martuś, jak zwykle miłe słowa.
Kilka kwiatków jest Twoich, bardzo się cieszę, zę je mam.
Sabinko, jak miło, że wpadłaś. Ja w tym roku mam ograniczony czas na forum. Nie wyrabiam. Tak samo jak Ty, ale ja zupełnie z innych powodów
Niestety trawnik to nieustająca praca. Nie można go zostawić samemu sobie nawet na trochę. Wtedy zaczyna żyć własnym życiem, takim jakie opisujesz. Ostatnio jestem przez profesorki nawracana na nierobienie trawników, ale ja uważam, że niestety ładny trawnik podkreśla rabaty.. Dlatego, mimo, że wymaga on na mojej ziemi niesamowitego nakładu pracy i środków, to jednak się na niego zdecydowałam. I tak nie wygląda idealnie. Ale jest lepszy niż był. Dlatego nie żałuję tego wysiłku, który w niego włożyłam.
Nadal brak wiosennych zdjęc

Mam nadzieję, że rosliny przeżyły to jakoś.
Liczę, na to, że powoli umysł mi się rozjaśni. Ale czy będę umiała więcej?

Martuś, jak zwykle miłe słowa.

Kilka kwiatków jest Twoich, bardzo się cieszę, zę je mam.
Sabinko, jak miło, że wpadłaś. Ja w tym roku mam ograniczony czas na forum. Nie wyrabiam. Tak samo jak Ty, ale ja zupełnie z innych powodów

Niestety trawnik to nieustająca praca. Nie można go zostawić samemu sobie nawet na trochę. Wtedy zaczyna żyć własnym życiem, takim jakie opisujesz. Ostatnio jestem przez profesorki nawracana na nierobienie trawników, ale ja uważam, że niestety ładny trawnik podkreśla rabaty.. Dlatego, mimo, że wymaga on na mojej ziemi niesamowitego nakładu pracy i środków, to jednak się na niego zdecydowałam. I tak nie wygląda idealnie. Ale jest lepszy niż był. Dlatego nie żałuję tego wysiłku, który w niego włożyłam.
Nadal brak wiosennych zdjęc

-
- Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Cześć, Margo!
Takie ładne zdjęcia ostatnio pokazujesz, ostrzejsze jakby i ujęcia piękne.
Całkiem dobrze na nich widać urodę Twojego ogrodu.
Wiosny jak nie było tak nie ma, możesz więc ze spokojem poświęcić się studiowaniu.
To zawsze przynosi coś dobrego.
Życzę Ci sukcesów.
A piesek zawsze w sercu zostanie
.
Jagi
Takie ładne zdjęcia ostatnio pokazujesz, ostrzejsze jakby i ujęcia piękne.
Całkiem dobrze na nich widać urodę Twojego ogrodu.
Wiosny jak nie było tak nie ma, możesz więc ze spokojem poświęcić się studiowaniu.
To zawsze przynosi coś dobrego.
Życzę Ci sukcesów.
A piesek zawsze w sercu zostanie

- Margo2
Jagódko,
nie mam pojęcia jak to się stało, że zdjęcia wychodzą lepiej. Jakoś tak samo wyszło
Najgorsze jest to, że często ja nawet nie widzę co fotografuję, a raczej jak fotografuję.
Mam coś z oczami i nawet w okularach słabo widzę w okienku aparatu.
Dobrze, że cokolwiek widać na zdjęciach, a co dopiero kiedy podobają się innym.
Tak jak pisałam, muszę wykorzystać każdą nadarzająca się okazję do pracy w ogrodzie. W takich sytuacjach jak w tym roku żałuję, że nie robię porządków jesienią, ale przynajmniej jakieś stworzonka znalazły schronienie wśród tych badyli.
Teraz jednak musze to ogarnąć.
Na 100% kurs przyniesie coś dobrego
Już trochę uporządkowałam wiedzę. Najśmieszniejsze jest to, że dla takiego projektanta rośliny są najmniej ważne. Myśli się o nich na samym końcu projektowania.
Czyli zupełnie odwrotnie niż ja robiłam
Ale mimo wszystko intuicyjnie kilka rzeczy udało mi się wykonać dobrze. Nie mówię o posadzeniu odpowiednich roślin
, ale o funkcjonalności.
Tak, Flesz na zawsze zostanie w sercu całej mojej rodziny. To był wyjątkowy dla nas pies

Najgorsze jest to, że często ja nawet nie widzę co fotografuję, a raczej jak fotografuję.
Mam coś z oczami i nawet w okularach słabo widzę w okienku aparatu.
Dobrze, że cokolwiek widać na zdjęciach, a co dopiero kiedy podobają się innym.
Tak jak pisałam, muszę wykorzystać każdą nadarzająca się okazję do pracy w ogrodzie. W takich sytuacjach jak w tym roku żałuję, że nie robię porządków jesienią, ale przynajmniej jakieś stworzonka znalazły schronienie wśród tych badyli.
Teraz jednak musze to ogarnąć.
Na 100% kurs przyniesie coś dobrego
Już trochę uporządkowałam wiedzę. Najśmieszniejsze jest to, że dla takiego projektanta rośliny są najmniej ważne. Myśli się o nich na samym końcu projektowania.
Czyli zupełnie odwrotnie niż ja robiłam

Ale mimo wszystko intuicyjnie kilka rzeczy udało mi się wykonać dobrze. Nie mówię o posadzeniu odpowiednich roślin

Tak, Flesz na zawsze zostanie w sercu całej mojej rodziny. To był wyjątkowy dla nas pies

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
Gosiu mam wrażenie, że znalazłam się w innym ogrodzie choć przecież widzę te same roślinki i drzewa.
Co prawda nie są ważne wg nauki na kursie ale jednak najpierw na nie się patrzy a potem na całą resztę.
Trzymam kciuki.
Czekamy na ciepełko bo ileż można zimą się delektować.
Co prawda nie są ważne wg nauki na kursie ale jednak najpierw na nie się patrzy a potem na całą resztę.
Trzymam kciuki.
Czekamy na ciepełko bo ileż można zimą się delektować.

- Margo2
Soniu, no niestety to jest kurs projektowania ogrodu w całości.
Rośliny są na samym końcu, bo najpierw trzeba wymyślić ogólny charakter, rozmieścić rabaty, place, kostkę itp.
Dopiero potem dobiera się rośliny.
Elu, dlaczego masz takie wrażenie?
Tak naprawdę patrzy się najpierw na ogół, a potem dopiero dostrzega szczegół.
My oglądamy zdjęcia konkretnych zakątków, roslin.
Ciekawe jakie wrażenie byś odniosła wchodząc do mojego ogrodu?
Ja mam wolne we wtorek, więc może uda się wyjść do ogrodu? Ma być już ciepło.
Życzę Wam, Kochani, aby te Święta Wielkanocne wniosły do Waszych serc wiosenną radość i świeżość, pogodę ducha, spokój, ciepło i nadzieję.
Rośliny są na samym końcu, bo najpierw trzeba wymyślić ogólny charakter, rozmieścić rabaty, place, kostkę itp.
Dopiero potem dobiera się rośliny.
Elu, dlaczego masz takie wrażenie?
Tak naprawdę patrzy się najpierw na ogół, a potem dopiero dostrzega szczegół.
My oglądamy zdjęcia konkretnych zakątków, roslin.
Ciekawe jakie wrażenie byś odniosła wchodząc do mojego ogrodu?
Ja mam wolne we wtorek, więc może uda się wyjść do ogrodu? Ma być już ciepło.
Życzę Wam, Kochani, aby te Święta Wielkanocne wniosły do Waszych serc wiosenną radość i świeżość, pogodę ducha, spokój, ciepło i nadzieję.
- maniolek
- Od: 21 gru 2016, o 17:45
Gosiu coś ta wiosna nie chce do nas przyjść
no ale Twoje wspominki dają światełko nadziei, że już niedługo znów zakwitną i pewnie jeszcze piękniej 
Wesołych Świąt Ci życzę i smacznego jajeczka

Wesołych Świąt Ci życzę i smacznego jajeczka

- Margo2
Mariusz, liczę naprawdę, że po świętach coś z tą wiosną się ruszy.
Już tęsknię za pracą w ogrodzie. Tak fajnie było w poprzedni weekend.
Szczególnie, że ja mam ograniczony czas na ogród.
Już tęsknię za pracą w ogrodzie. Tak fajnie było w poprzedni weekend.
Szczególnie, że ja mam ograniczony czas na ogród.
-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Gosiu świątecznie,dobrze,ze mamy wspomnienia i siedzimy w pięknych ogrodach ,Twój taki dopakowany kwiatami ,jak ja to lubię ,a ścieżka z tyłu domku dopiero była robiona a już taka cudownie zarośnięta ,pozdrawiam, szczęśliwych i zdrowych świąt życzę 

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Współczuję Ci dwunastogodzinnego dnia pracy,

Pozdrawiam cieplutko i więcej wolnego życzę.

- mimoza55
- Od: 2 wrz 2014, o 20:14
Gosiu,wspominki masz cudowne, taki piękny ogród , wiosna
ogród budzi sie z zimowego snu, pierwsze kwiaty, szkoda,
że Flesz nie będzie się przechadzał między rabatkami, ale na pewno, szczęśliwy spogląda z za tęczowego mostu, na ogród.

że Flesz nie będzie się przechadzał między rabatkami, ale na pewno, szczęśliwy spogląda z za tęczowego mostu, na ogród.

- Elwi
- Od: 1 lis 2013, o 19:38
Gosiu, podpisuję się z przekonaniem pod tym co napisała Sonia
Zdjęcie duetu powojnikowego fantastyczne, a same rośliny - pokazowe
Zawsze kiedy oglądam Twoje powojniki lekka zazdrość mnie bierze, ale i nadzieja, że może moje też kiedyś takie będą
Mam nadzieję, że kiedy na kursie powiedzą coś, co warto natychmiast wprowadzić w życie, to dasz cynk
Podejrzewam, że kiedy przyjdzie do roślin, to będzie to tzw. "operowanie plamą barwną" czyli zupełnie inne nasadzenia, niż mamy w ogródkach
Jak zakupiłam książkę o ogrodach, którą JagiS kiedyś nazwała "Ogrodowym Talmudem" (
) to wyczytałam, że należy wybrać kilka roślin, które nam się najbardziej podobają i do nich się ograniczyć. No ba, jak się mam ograniczyć, kiedy serducho pika i przy tej, i przy innej, i jeszcze kolejnej roślince. A gdzie odmiany? Cóż z tego, że u mnie głównie róże, kiedy każda z innej parafii???
Nijak się nie zgadzają kolorem, pokrojem, wysokością itp. Wszystkie grzechy projektanta ogrodów popełniam co roku i poprawy nie widać
Dzisiaj pogoda była prawdziwie wiosenna, a Ty miałaś wolne, to pewno ruszyłaś z pracami ogrodowymi? I chandra też pewnie poszła precz

Mam nadzieję, że kiedy na kursie powiedzą coś, co warto natychmiast wprowadzić w życie, to dasz cynk

Dzisiaj pogoda była prawdziwie wiosenna, a Ty miałaś wolne, to pewno ruszyłaś z pracami ogrodowymi? I chandra też pewnie poszła precz

- maryla-56_56
- Od: 16 kwie 2009, o 19:18
Teraz podziwiam Twoje klematisy.
Ze mną nie chcą współpracować.
Może trzeba im poświęcić więcej uwagi
Jeśli to jest to co lubisz to Gosiu dokształcaj się, później to wykorzystasz.
A może i my się od ciebie czegoś dowiemy.
Ze mną nie chcą współpracować.

Może trzeba im poświęcić więcej uwagi

Jeśli to jest to co lubisz to Gosiu dokształcaj się, później to wykorzystasz.
A może i my się od ciebie czegoś dowiemy.