Ogród jol_ki 2017

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród jol_ki 2017

Post »

Cześć Jola ;:196
Jasmina ;:167 i mnie zachwyca. Pięknie Ci wszystko rośnie, masz dobre łapki do roślinek ;:168
Oglądałam nowości Austina i innych hodowców ;:170 sporo pięknych odmian nam serwują, chciałoby się
mieć nie jedną z nich, ale ogród nie z gumy :;230
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No, fakt, Twoja Jasmina wygląda obłędnie :D Zresztą podobnie jak fuksje, powojniki i dalie ;:167 ;:333
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Tereniu jak już wiesz, nowości Austina widziałam, ba nawet dość mocno mnie po kieszeni szarpnęły :;230
Piękne są ;:167

Alutka też jestem ciekawa tego rabarbaru, zobaczymy co z niego wyrośnie. Swoją drogą, muszę się zastosować do rad SR i w tym sezonie również ten mój "stary" rabarbar pielęgnować zgodnie z jej wskazaniami, tzn. obłożyć kompostem, ale niezbyt blisko korony oraz ścinać wszystkie pędy, a te które są zbyt chude do użycia w kuchni dać na kompost.
U Dorotki można się tylko pogłębienia różyczkowej choroby nabawić ;:219 Pocieszam się tylko, że aby uzyskać podobny stan liczebny róż mogę jeszcze zamówić około 60, no może 50 krzaków :lol:
Mróz odpuszcza, jak dobrze pójdzie w weekend się biorę do roboty ;:134

Dorotka ja uwielbiam połączenia róż z powojnikami, i tam gdzie mogę to wszędzie je razem łączę. Z różnym skutkiem, powojniki nie zawsze chcą współpracować. Ale z roku na rok jakby jest coraz lepiej.
O Gertude Jekyll ciężko mi cokolwiek powiedzieć, rośnie na rabacie którą jakoś omijałam latem szerokim łukiem, może ze względu na ilość chwastów do wyrwania na niej się znajdujących :oops: Z tego, co pamiętam to kwiaty są raczej ciężkie i takie zwieszone. Przyjrzę się jej w tym sezonie, to może będę mogła więcej Ci powiedzieć.

Majka dziękuję za miłe słowa ;:168 Tak, nowości Austina w tym roku bardzo trafiły w mój gust ;:215
Ogród może z gumy nie jest, ale jeszcze parę (naście??) sztuk gdzieś upchnę ;:224

Monia widzę, że wracasz na forum, super :D Uwielbiam Twój ogród.
Jasmina dwa sezony wcześniej dała ładny pokaz, ubiegły rok był raczej słaby dla niej. Ale mimo wszystko warta grzechu jest, choć zdjęcia jej kwiatów praktycznie na leżąco robię :lol:

Obiecane fotki rabarbaru będą, czekajcie cierpliwie, muszę je zgrać ;:124
Na parapecie kiełkują papryki (nareszcie!!) i groszki pachnące od SR.
Pelargonie ładnie się puszczają, oby zaowocowało to obfitym kwitnieniem ;:333
A w ogrodzie przebiśniegi nieśmiało wystawiają noski. Idzie wiosna ;:215
Naoglądałam się pięknych panien w Waszych wątkach i oczywiście skończyło się jak zwykle ;:14 Będzie kilka (naście ;:202 ) różanych debiutów w moim ogrodzie tego lata ;:131 ;:131
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Uuuu, kilkanaście powiadasz? Ależ ciekawa jestem co wybrałaś :D
Dzięki za wskazówki dotyczące rabarbaru, bo u mnie ostatnio coś cienkawy wyrasta.
Ocieplenie coraz bliżej, dzisiaj już fajnie grzało, było przyjemnie niemal wiosennie. Tylko deszcze ponoć teraz mają być, to będzie błoto i wszystkie brudy po zimie wyjdą.
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Ala dziękuję za odwiedziny ;:196
U nas dziś rano cienka warstwa śniegu, a później mżawka. Temperatura około 2C i już się robi błotko...

Znalazłam dziś przez przypadek kilka zdjęć z końcówki sierpnia, których chyba nie pokazałam. Większość z nich to ubiegłoroczne debiuty.
Ale na początek starsze róże.

The Mayflower
Obrazek

Novalis
Obrazek

Elfe
Obrazek

I debiutantki

Jubilee Celebrations
Obrazek
Obrazek

Imogen w trzech odsłonach
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Felicia
Obrazek

Frau Eva Schubert
Obrazek

Roald Dahl
Obrazek

Anne Boleyn
Obrazek

i rabata, stworzona wiosną ubiegłego roku, na której te wszystkie nowe ślicznotki rosną

z bliska
Obrazek

i z daleka
Obrazek

a tu możecie zobaczyć jak pusto było w marcu
viewtopic.php?f=2&t=99869&start=42

i jeszcze dwa śliczne kosmosy na koniec

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Jolu u nas po wczorajszym deszczu było na tyle znośnie że wyszłam pierwszy raz popracować w ogrodzie. Tego mi było trzeba :tan
Fajne miałaś debiuty. Chyba wszystkie nowości Austina :lol: Czy Roald Dahl ma malutkie kwiaty czy tylko mi się tak wydaje ?
Jubilee i u mnie zadebiutowała w ubiegłym roku. Miała chyba dwa kwiaty ale cudne ;:167
Nowa rabata w tym roku pewnie będzie jeszcze ładniejsza :D
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Jolu bardzo ładne te nowe Austinki,Fela podoba mi się , kwiat wyglada na większy niż imogen , chociaż ta ma piękny limonkowy kolor.
Ja tez mam jeszcze takie A. co czekają na zakup w kolejce. Bilans zakupów jesiennych i wiosennych A. wynosi 15 szt. Resztę nie wspomnę pozdrawiam ;:3 ;:168 T.
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na dobranoc z życzeniami różanych snów popularne swego czasu majtasy (Elwi, zaglądasz tu czasem??), czyli Jasmina ;:167
No ba... się zagląda :D
Jolcia, swoją drogą nijak nie pojmuję tego ;:167 przy Jasminie ;:185 Jak słyszę tę nazwę to mi się scyzoryk w kieszeni otwiera :evil: Z roku na rok jestem coraz bardziej zniechęcona do tej róży. Pewnie bym ją wykopała, ale trochę się tego boję - stara jest i pewnie korzenie ma do samego piekła :( Czekam na jakiegoś "jelenia", który to za mnie zrobi ;:224 A potem na to eksponowane skądinąd miejsce pójdzie jakaś dobrze przemyślana piękność ;:170
Jasminie nawet majciany róż nie pomoże ;:209

A powojniki u Ciebie pokazowe ;:180 Nie powiem, zazdroszczę ;:170 Pozytywnie oczywiście, co nie zmienia faktu, że też bym chciała takie mieć ;:108 Niech Ci rosną nadal tak pięknie ;:215
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Wiolka mi też udało się w ubiegłą niedzielę popracować trochę w ogrodzie. Usunęłam prawie wszystkie suche badyle bylin z rabaty przed domem i przycięłam lawendy.
Co do nowości, to dobrze wiesz, że róże Austina wiodą u mnie prym, i zawsze się na nowości skuszę :lol: Roald Dahl w mojej opinii ma średniej wielkości kwiaty, ciekawa jestem, jak zaprezentuje się w tym roku.
Liczę na to, że nowa rabata zyska uroku, muszę na niej ustawić 3 pergole do pnących, nada jej to trochę innego wymiaru.

Tereniu u mnie miało w tym sezonie nie być żadnych zakupów różanych a wyszło jak zawsze :;230
Na szczęście mam jeszcze miejsce na nową rabatę, przed którą się trochę broniłam, ale teraz już pozamiatane - trzeba ją zrobić i już, nie ma wyjścia. Gdzieś muszę te nowe nabytki posadzić ;:224

Elwi mnie Jasmina co roku urzeka swoimi kwiatami, i nie przeszkadza mi nawet to, że praktycznie się muszę pod nią położyć żeby zrobić jako takie zdjęcie kwiatów ;:333

Zimno dziś okrutnie, w nocy chyba -8 było brrr. Ja chcę już wiosny, tęsknię nawet za bólem kręgosłupa po solidnie przepracowanym dniu!!

Zamykam dziś ubiegłoroczny wątek, na koniec kilka fotek jeszcze uśpionego ogrodu. Ale na początek obiecany wcześniej rabarbar od SR.
Tak wyglądał przed posadzeniem, dziś już powoi gramoli się na powierzchnię.

Obrazek

Obrazek

I krótki spacer po ogrodzie.

Rabata przed domem, jeszcze przed uporządkowaniem:
Obrazek

Bylinowa
Obrazek

Sad i warzywnik
Obrazek

Zapraszam do nowego wątku tu: Ogród jol_ki 2018
Pozdrawiam Jola
jo_linki