Koleus Blumego cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Russski
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lut 2013, o 13:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Koleus Blumego cz.2

Post »

Trochę szkoda, ale te kolory i tak mi się już znudziły :D Poza tym nie mam miejsca na zimowanie ich, a nawet jeśli, to większość bardzo ciężko przezimować. Te najpospolitsze jedynie jakoś się trzymają bez większych ingerencji.
Te wszystkie moje to z wiosennych siewów, więc sądzę, że te zimowe ze szczepek nawet przerosną te z siewu :wink:
U mnie wszystkie się kompostują, więc i jakąś ochronę przed mrozem mają hehe, domyślam się, że jeśli mają takie zdolności regeneracyjne przy wiosennym grzebaniu w kompostowniku będzie widać jakieś zaczątki wzrostu.

W moim przypadku jednak wolę wysiewać ze swoich nasion, większa frajda :lol:
Awatar użytkownika
Carmelka00
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2015, o 14:22

Post »

Russski dzięki za zdradzenie tajemnicy ;:138 oczywiście ,że tajemnicy dotrzymam :lol: :lol:
Pozdrawiam
Lenka

Leśny zakatek...
Awatar użytkownika
Russski
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

sagit, te postrzępione to właśnie rokoko :wit
lunapomyluna
50p
50p
Od: 23 lis 2014, o 16:36
Kontakt:

Post »

U mnie wykiełkowały tylko po jednej stronie doniczki. Wysiałam pomieszane 3 opakowania i chyba wszystkie będą zielone.... :? :shock: :?
majka111
100p
100p
Od: 28 mar 2014, o 20:00

Post »

Kochani, tak jak pisałam. Zachwyciły mnie Wasze koleusy i 16.02 też wysiałam jedną paczkę mieszanki. Urósł mi gąszcz :) Dziś pikowałam. Niestety nie każdego koleusa do osobnej doniczki tylko do pudełek po kilka sztuk. Mam około 200 maluchów. Połowę musiałam wyrzucić bo nie miałam juz pudełek :( Szkoda ale nie było wyjścia. Dużo nasionek było w paczce, bardzo dużo. Nie spodziewałam się. Proszę, poradźcie tylko czy uszczykiwać? Jeśli tak to kiedy? i czy nawozić? Czym i kiedy? U Was są takie cudne i ja tez chcę bo mnie zachwyciły :D Wdzięczna będę za każdą radę ;:167 ;:168
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Niesamowicie zagęściły mi się moje siewki koleusków, ale liście właściwie są jeszcze mikroskopijne.
Można je już popikować?

Obrazek
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
Russski
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jokaer prawdę mówiąc jeszcze takich małych nie pikowałem, ja poczekał bym jeszcze te 2-3 dni. Wiele w wielkości się nie zmieni, a korzonki i liście właściwe jednak podrosną. Intryguje mnie Twoje światło, to hps? widzę, że mają go pod dostatkiem i pięknie wyglądają jak na tak małe siewki.

majka111 z uszczykiwaniem jest dowolność, ja urywam czubki już powyżej 2 piętra liści właściwych. Często też skracam o połowę listki właściwe przy takim uszczykiwaniu. Bardzo to pomaga bocznym odrostom w otrzymaniu właściwej ilości światła. Nawóz z przewagą azotu i fosforu a mniejszą ilością potasu. U mnie sprawdził się granulowany do trawników :D Z nawożeniem też poczekaj do kilku listków właściwych ;)

lunapomyluna nie koniecznie, jeśli mają za mało światła nie wybarwiają się. Wszystkie wyglądają podobnie, ale do czasu. Jak otrzymają go więcej na pewno część się wybarwi ;)

U mnie jedna tacka pokazała kolorki, niestety ciekawych egzemplarzy będzie maksymalnie 6 ;:145
Reszta powędruje do sąsiadki, zrobi z nich użytek a ja czekam na wybarwienie kolejnych 5 tacek ;:306

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Russki, tak, to HPS.
Poczekam wobec tego jeszcze parę dni. Muszę przyznać, że na niektórych listeczkach są już kolorki.
Bardzo jestem ciekawa jakie będą te koleuski ;:173
majka111
100p
100p
Od: 28 mar 2014, o 20:00

Post »

Russski, dzięki serdeczne :) Już wiem co robić. Jutro kupie nawóz ale jeszcze poczekam z nawożeniem. Ale zacząć nawozić już maleństwa? Np. jak będą miały po 6-7 listków i jeszcze będą w domu, to już można nawozić? Wybacz pytania ale dopiero się uczę od Was :) Pozdrawiam i słońca życzę :)
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Koleuski rozpikowane, trochę musiałam siewek wyrzucić, z wielkim żalem, ale nie pomieszczę wszystkiego,
bo dojdą zaraz pomidory.

Obrazek

Prawie każdej siewce ciachnęłam korzonek. Widzę, że żaden nie zemdlał :wink: z tego powodu.
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51

Post »

sagit pisze:A czy da się jakoś w miarę wcześnie rozpoznać który będzie wysoki a który niski?
Sagit to zależy od odmiany. Rzeczywiście większość rococo jest niższa. Choć nie zawsze. W zeszłym sezonie mój Cooper tak się rozszalał, że przerósł nawet Gays Delight. :wink:
Z łatwo dostępnych u nas, Wizard Rose, jest niższy. Z kolei te z kolekcji Kong są większe, niż z Wizard.

Russski byłes w raju :) Coleusy z Filipin :shock: Aż się serce cieszy na takie widoki. Ten fioletowy wspaniały.
Jestem bardzo ciekawa co Ci wyrośnie z tych filipińskich nasion.
Tacka z kolorkami, to ta holenderska? Całkiem fajne kolorki.

jokaer Moje po wykiełkowaniu rzadsze, niż Twoje po przepikowaniu :) ;:204 Najważniejsze jednak, że coś tam wyrosło :wink:
Awatar użytkownika
Carmelka00
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje są takie:

Obrazek

Obrazek

Coś im kolorów brakuje i małe jakieś wydają mi się, jakby stały w miejscu. Mam pytanie czy już je uszczknąć i czym wy to robicie :lol: bo mi się to prawie niemożliwe wydaje? :shock: :lol:
Pozdrawiam
Lenka

Leśny zakatek...
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Nic nie uszczykuj, toż to maleństwa.
Awatar użytkownika
Carmelka00
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak zdjęcie zrobione, ale mają dobre 2.5 cm :lol: a je się uszczykuje tak w ogóle?
Pozdrawiam
Lenka

Leśny zakatek...
Awatar użytkownika
Russski
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uszczykuje, kiedy chcesz i jak chcesz :wink:
Oczywiście minimum to nad pierwszym piętrem liści właściwych, wtedy rozkrzewi się na 2, im więcej pięter tym więcej potencjalnych rozkrzewień.

Koleusy widzę rosną Wam w oczach ;:180, u mnie gorzej.
Chciałem im tak dogodzić, że kiełkowałem na macie grzewczej w zamkniętym pudełku. Przy styku maty ze spodem doniczki gleba miała 23-24'c na dobę przez ponad tydzień i nic! 4 pojemniki z siewkami i żadne nasiono nie pokazało kiełka. Nigdy nie miałem takich problemów, nigdy nie kiełkowały dłużej niż 3 dni przy kaloryferze.
Myślałem, że wszystko stracone, naprawdę liczyłem na te nasionka. Przeniosłem je do pudełka gdzie rosną papryczki pod foliak i po 3 dniach pojawiły się kiełki. Uff, co za radość, kiełków z dnia na dzień coraz więcej.

Teraz moja teoria jest taka, że potrzebują jakiejś tam ilości światła? do skiełkowania. Innej możliwości chyba nie ma, ziemia ta sama, warunki lepsze, przeniosłem do światła i kiełkują.

Nie wiem czy mam rację, wiem że przyszłe nasiona kiełkuję normalnie bez dziwnych wymysłów ;:306
Być może za kilka dni będę miał się czym pochwailć :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”