Na starym po nowemu. 5.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na starym po nowemu. 5.

Post »

Paula, wysłałam pw z linkiem.
No powiem Ci, że wszystkie punkty, które zaplanowałyśmy sobie w Warszawie i w Toruniu zostały zrealizoiwane - same byłyśmy z tego mile zaskoczone bo nie zawsze przecież snute plany da się wdrożyć w codziennosć. No i jeszcze sporo się fajnego działo z nawiazką. No i pogoda dopisała ;:3
Na szczęście mam "wstrzykniętego" od jakiegoś czasu wielkiego cenzora co do kupowania w ogrodniczych, ale mam nadzieję, że w sierpniu się to wreszcie zmieni. No kuszą i nasiona i rośliny i sprzęty i mini szklarenki, i super rękawiczki, itp, itd.
Ja się na prawdę bardzo cieszę, że tak prężnie się ten temat rozwija w sklepach, i że jest w czym wybierać i przebierać.
Również pozdrawiam - tym razem ze świetną prognozą pogody ;:108 ;:3

Lucynko - na prawdę jeszcze w grudniu cięłaś liście liliowcom? Ja to tak zostawiłam bo bałam się, że już za późno na jakiekolwiek cięcia. A teraz czeka to na wiosnę, czyli na forsycję.
A brak zaproszenia traw do Twojego ogrodu to już tak na zawsze - czy na nigdy nie mów nigdy? :heja
Ja wszelkie ozdobne trawy uwielbiam. Sporo pasuje do mojego skromnego ogrodu, co mnie bardzo cieszy.
Również ;:3 i dobrego samopoczucia życzę.

Marysiu - a rzeczywiście ciekawą tę czarną wierzbę przypadkowo wypatrzyłaś ;:215
A ta moja to Mt Aso. Też jest w tym sklepie z Twojego linku.
Ja celowo nie mam ogrzewanego ganeczku, więc nie masz czego żałować, że nie masz na ganku kaloryferka - na prawdę zimą roślinom jest w takich warunkach po prostu super. Ale przy uchylonym oknie to faktycznie już nie przejdzie... Ważne, ze piesio zadowolony.

Basiu - na razie mam tylko dwie roplenice - ale dwie różne. Bałam się, że czerwona nie zimuje, ale okazało się, że ta moja to ma tylko czerwone kwiatostany na samym początku, ale liście są zielone - więc jednak zimuje bez problemu.
Pięknie się prezentują trawy ozdobne - a jeszcze jak się je fajnie zwiąże zimą - to ;:167

Jadziu - u mnie mróz dość spory bo nawet dzisiaj miałam na minusie 15 stopni, ale mam sporo śniegu w ogrodzie. Wszystkie rośliny są okryte śniegiem, nawet te zimujące w ogrodzie w doniczkach, bo i do nich napadało ostatnio, więc powinno być ok. Jest taka warstwa, że ledwo ledwo widać czubki kwiatków krokusów. Jest mocno zmrożony więc się świetnie trzyma.
Ale to chyba ostatnia w najbliższych dniach taka mroźna noc - bo potem szykuje się sporo na plusie, za tydzień aż plus 9 stopni :tan
Miłego oczekiwania na wiosnę ;:196
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Beatko to u Ciebie dużo lepiej z tym śniegiem także nie musisz martwić się o roślinki.U mnie tak wesoło nie ma i aż truchleję jakie będą wiosenne ciecia róż.Z liliowcami nie czekam do kwitnienia Forsycji tylko z różami . ;:3 na calutki tydzień jednak w TV zapowiadali ,że bedzie pochmurnie chociaż cieplej
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, no bo ja hurtem zaczynam prace w ogrodzie od forsycji. Ze wszystkimi cięciami, kopaniami, plewieniami na nią czekam.
Śnieg jest, ale róże i tak sa podmarznięte, dzisiaj patrzyłam. Cięcie więc pewnie znowu będzie bardzo niskopoziomowe ;:oj Ale na pewno wszystkie przetrwają.
Ważne, że będzie cieplej. ;:215
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Najbardziej boję się o JPII i Cherry girl bo to młodziaki jeszcze dobrze nie ukorzenione.Jednak kopczyk im zrobiłam, ale nie kopiec .Dzisiaj tylko przelotem na nie spojrzałam, jednak dopiero wszystko się okaże w najbliższym czasie.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Beatko niestety ganek musi mieć uchylone okno, bo husky ma specyficzny zapach i uprzęż jego też. Może kiedyś jak jej już z nami nie będzie (ma 12 rok) to zmienię przeznaczenie ganku. Wymienię drugie drzwi i nie będzie nic tam zamarzać, chociaż domownicy nauczeni są czegoś innego i niedomykanie drzwi to codzienność. Za to muszą się męczyć z doniczkami stojącymi na poboczu schodów :;230 Właściwie doniczki stoją wszędzie!
Wierzby na pewno zaproszę do siebie, ale już po rewolucji kanalizacyjnej ...może za rok, najdalej za dwa...nie wiem co takiego jest w wierzbach że je lubię :D . A najbardziej te polne stare, są takie malownicze, że swoją pogiętą też tak prowadzę :;230
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

TRawy są cudowne! Chodzi mi po głowie taka rabata z trawami, kto wie... może uda mu się wyciąć trochę trawnika? :oops:
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu - no to trzymam kciuki za Twoje róże. Ważne, że mają kopczyki, co na pewno pomogło przetrwać im te mrozy.
Musi być wszystko dobrze!

Zobacz ile śniegu mam jeszcze w ogrodzie, wszystko nadal okryte / to zdjęcia z dzisiaj:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Marysiu - i tak masz równo podzielone miejsca dla pieska i dla doniczek ;:215 - bo dla pieska ganeczek a dla roślinek nowo powstały domek ogrodnika z doniczkami i narzędziami ;:215
Oj, popatrz jakie mam zamrożone okna ganeczku podczas mrozów

Obrazek

Obrazek

Także uwielbiam wierzby. Wprawdzie na razie mam tylko trzy: Hakuro, mandżurską i At Miso ale na pewno jeszcze kiedyś zaproszę do ogrodu szczepioną na pniu bo też przez cały rok pieknie wyglądają. I nie wykluczam, że to właśnie będzie ta najzwyklejsza, o której piszesz. Kiedyś już taką miałam, ale została w poprzednim ogrodzie....

Basiu - no pewnie - jak tylko masz na tyle miejsca w ogrodzie, to trawiasta rabata będzie na pewno jednym z bardziej malowniczych i ozdobnych miejsc. Ostatnio zachwycałam się nawet pasem przy głównej ulicy obsadzonym właśnie wysokimi trawami - teraz zimą wygladało to super na takim większym obszarze (tzn wąski pas, ale bardzo dlugi).
"Trochę trawnika", to rzumiem, że na poczatek to tak ar na ar albo ar na dwa ary? ;:306 ;:215 ;:215 ;:215

Pozdrawiam bardzo slonecznie, bo pogoda dzisiaj piękna!
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko ;:oj o takich ilościach śniegu mogę tylko pomarzyć.Masz wszystko super okryte, więc nic nie grozi Twoim roślinkom .Takie zmrożone okna mieliśmy tylko 2 dni na korytarzu i roślinom to nie przeszkadza, bo pelargonie są śliczne i ani jedna nie ma wodnistych liści to samo Fuksje czy młode sadzonki budleji ;:3 Ci wysyłam
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Beatko ;:oj jestem w szoku. Sama bym chciała mieć tyle napadanego śniegu. U mnie w najlepszym momencie roślinki były ledwo przykryte a jak tylko słonko wyświeciło to od razu go topiło. I tym sposobem nie powinno być tak tragicznie z Twoimi różami. Trzymam szczególnie kciuki za Elfe bo to prawdziwa dama różana.
Czy też będziesz w domu coś wysiewać?
;:3 życzę. ;:168
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Kochana skąd ty masz tyle śniegu? U mnie owszem , leży ale tylko gdzieniegdzie....Więcej trawy widać niż śniegu. A jak ładnie dziadek mróz pomalował ci szybki.... ;:108 Miłej niedzieli ci życzę. Ja właśnie wróciłam z pracy i odpoczywam z kawką na Fo. ;:333
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Beatko znalazłam i Twój nowy wątek, więc się dopisuję do kolejnej części :wit ładna zima, ale to pewnie już niedługo tak będzie ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, no też się bardzo cieszę, że tym mrozom towarzyszyła taka zwarta kolderka ze śniegu. ;:215
W domu nie miewam na szczęście takich zmrożonych szybek, tylko na ganeczku. Też dały radę tam rośliny przy takiej niskiej temperaturze, bo wtedy nawet były tylko 2 stopnie na plusie, ale to przy samej szybce. Roślinom było pewnie znacznie cieplej. ;:108
A widzisz - patyczki budlei na ganeczku - pomyśle, pomyślę o tym.
Dzięki za słoneczko - niech wszędzie zagląda do naszych ogrodów! ;:3

Elusiu - sama wiesz jak jest z pozimową kondycją naszych roślin - co będzie to będzie ;:306
Nie mam wyszukanych roślin, więc bez obaw, z reguły patrzę przed kupnem jaką strefę klimatyczną wytrzymują. Szczególnie róże.
Jasne, że czekam aż ruszę z nasionkami. Mało wysieję, ale zawsze coś. i zaraz po 20 marca się za to zabieram.

Oleśnko, bo ja na wygwizdowie mieszkam, węc po prostu przywiało mi tyle śniegu ;:306
Popołudniowa kawka na FO, gdzie niegdzie nawet pysznym ciastem częstują :tan - no super taka niedziela po pracy. ;:168
Miłego tygodnia. ;:3

Natalko - miło mi bardzo! :wit
No na to wygląda, że od jutra już sporo stopni na plusie będzie, więc faktycznie zima idzie w odstawkę, a przede wszystkim ten bialutki śnieg.

Dla Ciebie i Eli wspominkowa cudna Elfe ;:167 (wtedy miała u mnie dopiero roczek, a jak już pięknie kwitła)

Obrazek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Śpieszę ci donieść, że byłam dzisiaj na działeczce i okazało się, że moja Elfe przykryta chochołem po same uszy :heja Wierzę, więc, że też będzie taka jak Twoja ;:63 Piękne obrazki mróz Ci namalował :tan
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Bardzo dziękuję za dedykację, cudowna róża ;:196
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cieszę się, Iwonko, że jest szansa przezimowania Elfe u Ciebie. Sama jestem bardzo ciekawa jak sobie poradzi.
Ale wiesz - podręczniki podręcznikami - ja też o niej czytałam, że jest mało atrakcyjna podczas deszczu, ale moim zdaniem świetnie sobie daje radę nawet w deszczowe lato.
U mnie w ubiegłym roku dała radę nawet bez kopczyka przy kilkunastodniowym minus 26 stopni, i odbiła od ziemi jak gdyby nigdy nic.
Ale i tak miała być cięta przy parterze, bo straszne miała już grube gałązki jak na czwarty roczek.

Iwonko, Natalko - zobaczcie jaka to mocna róża: fotki z ubiegłego roku:

pod koniec kwietnia

Obrazek

pod koniec maja

Obrazek

a potem to już bardzo szybko osiągnęła swoją wysokość i pięknie zakwitła

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”