Rajsko, wiejsko, sielsko... II

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Rajsko, wiejsko, sielsko... II

Post »

Ewciu czy to są truskawki w sezonie, czy zamrażasz razem z ogonkami?
Swego czasu zamrażałam posłodzony mus truskawkowy ma identyczny smak jak świeże truskawki, ale teraz wypowiedziałam wojnę cukrom i zamrażam w całości.
Ja też mam od Iwonko kobeę i aksamitki więc będzie sianie! Kobeę wcześniej posiałam taka kupioną i ktoś kiedyś radził wsadzać nasionka na sztorc i wiesz... wszystkie mi wykiełkowały, to te od Iwonki też tak wsadziłam i czekam na wschody :D Miłej pogodnej niedzieli życzę! ;:168
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dziewczynki ;:167 Biegam po wątkach podglądam czasem coś piszę, a u mnie cisza :oops: No niestety ostatnio tylko pobieliłam moje stare i młode drzewka owocowe... zaledwie kilka sztuk mam ;:131
Lucynko Uziemiło mnie nietypowe choróbsko ( półpasiec) niby nic a jednak... antybiotyk i odsiadka w domu... tak, że nawet koło siewek nic nie robię prócz podlewania ...żeby ich nie zarazić ;:306 Dziś w kubeczkach po jogurcie porobiłam dziurki i tyle ;:173
No ale przypomniałam sobie o kolejnym pomyśle, który sprawdziłam już w praktyce, a mianowicie do doniczek z będących na zewnątrz i skrzynek na kwiaty na dno wkładałam ... pieluchy jednorazówki , takie dla niemowląt ... moje pelargonie, bakopa i uczep czuły się bardzo dobrze zawsze w nóżki miały wilgotno :lol: to fotka z hative.com

Obrazek

Ja obcinam te boczki pieluchy i zostawiłam tylko środki... zostało mi jeszcze kilka pieluszek z których wyrósł Leoś to będą jak znalazł ;:333

to moja Bakopa z pieluszką ... kwitła do późnej jesieni

Obrazek

a to Uczep też na pieluszce rósł w pełnym ;:3 i kwitł bez przerwy ...

Obrazek

tak kwitły moje Pelaśki też na pieluszkach w wiszących doniczkach...

Obrazek

Obrazek

Marysiu te truskawki to fotka z ubiegłorocznych zbiorów... a mrożę zmiksowane w pudełeczkach po serkach ( bez cukru) Nasionka Kobey też włożyłam na sztorc do podłoża, ale jeszcze nie mam, a aksamitki od Iwonki jeszcze czekają... teraz wysiałam te drobne co pójdą do warzywnika.

Zuziu Widziałam gdzieś na FB tą aksamitkę truskawkową, ale dorasta do 25cm, rozpoczyna kwitnienie w kolorze rubinowym, po czym wybarwia się w pastelowo morelowe kolory. dziewczyna chciała 2 zł za porcje nasion ale za przesyłkę 15 zł ...delikatnie mówiąc przesada ;:223
Krysiu, Beatko, Dorotko takich juk mam 3 kępy ... nie wiem czy w tym roku zakwitną bo jesienią je sporo odmłodziłam :oops:

Obrazek

Tereniu śniegu nie ma, a słońca jak na lekarstwo w nocy przymrozek, a w dzień na + ;:131 ... Ty bliżej centrum to moze masz lepiej ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Ewuniu u mnie też śniegu nie ma a w nocy mróz -4,5 stopni .
I znowu coś wymyśliłaś - super pomysł z pieluchami ;:306
Fajne te koszyczki , mam takie ale ostatnio nie miałam kiedy nawet powiesić bo ciągłe podlewałam to w ziemi rosło .
Zdrówka Ci życzę z całego serca ;:196
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Ewo :wit . Twój wątek to kopalnia pomysłów ;:oj . Ziemniaki w worach robią wrażenie ;:215 a te pieluchy też bardzo ciekawe są. Hmmm zastanawia mnie czy sprawdzą się w skrzynkach takich plastikowych gdzie chcę posadzić surfinie ;:131 . Skoro piszesz, że u Ciebie było w porządku to muszę koniecznie wypróbować ;:108 . Mnie czasem pamięć zawodzi i zdarzało mi się kwiaty przesuszyć a może z tym patentem będzie dobrze. Bardzo Ci dziękuję za taki pomysł ;:196 . Pozdrawiam i spokojnej niedzieli życzę ;:333 .
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tereniu, Ewelinko pieluchy działają podobnie jak te wymyślne absorbery do doniczek ... obcinam wszystkie zbędne części i zostawiam tylko ten środek z absorberem (to grubsze) wkładam do skrzynki lub doniczki na dno ziemia cienka warstwa, pielucha na płasko, (pieluchę wcześniej zamoczyć, żeby nasiąknęła i najważniejsze kłaść do doniczki jak dziecku na pupę chłonną częścią do góry... ziemia i do niej roślinki... oczywiście podlać... moje pelargonie i komarzyce powieszone w skrzynkach na bramie dawały radę nawet w upał... ;:333
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Ewo skoro sprawdziłaś to ja na pewno w tym roku zrobię to samo. Zostało mi trochę pampersów więc je wykorzystam i może w końcu będę miała ładne rośliny ;:138 . Już napisałam sobie wielkimi literami o tych pampersach żebym nie zapomniała przy sadzeniu :lol: .Dzięki za instrukcje ;:196 .
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pieluch do donic to kolejny zaskakujący pomysł ;:215
Juki są przecudne, ja takich wysokich łodyg kwiatowych nigdy nie miałam.
Z półpaścem nie ma żartów, nie wolno przeziębić, on lubi bardzo powracać, a atakuje w najmniej oczekiwanym momencie.
Życzę zdrowia.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Pampersy
Jeszcze kilka pomysłów ;:333
Wkład do pampersów jest antyuczuleniowy i biodegradowalny więc czemu nie spróbować :)
http://swiattodzungla.blogspot.com/2015 ... arosc.html
https://www.youtube.com/watch?v=sXb8rJ8 ... e=youtu.be
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Tak myślałam, Ewuniu, że znowu czymś nas zaskoczysz. ;:108 Jak widać, nie pomyliłam się. ;:138
Świetny pomysł na wykorzystanie pieluszek! ;:333
Gdzieś kiedyś już o tym słyszałam albo czytałam, ale zupełnie wyleciało mi z głowy. ;:306

Szkoda mi tylko, że znowu się pochorowałaś. ;:174 ;:168
Półpasiec to podstępne choróbsko i musisz bardzo uważać, by nie przeziębić. Mój kuzyn chorował ponad rok, bo gdy tylko poczuł się lepiej, zachowywał się jak najzdrowszy człowiek. W ten sposób zafundował sobie taką długą męczarnię. ;:223

Trzymaj się cieplutko kochana i wracaj do zdrowia. ;:167 ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Ewuniu..wszystkie twoje pomysły są świetne, już mnie chyba niczym nie zaskoczysz. ;:138 . Ten spodobał mi się nadzwyczaj, szkoda że nie mam już wnuków pampersowych.. :;230 .Ale można przecież kupić, sprzedają na sztuki. Przeglądam stronkę co link podesłałaś. ;:333 . Zdrówka. ;:168
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Ewuniu przybiegłam obejrzeć nowe Twoje pomysły i się nie zawiodłam pieluchy rewelacja, podprowadzić nie mam gdzie bo moje wnuczki to już panny i nie spieszą się abym została prababcią i niech tak zostanie - czyli muszę zrobić sobie zaopatrzenie legalnie w sklepie ;:306
Zamierzam ten pomysł wykorzystać też na pnące truskawki i poziomki.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Ewuś, widzę że wraz z pojawieniem się wiosny znikną ze sklepowych półek pampersy ;:306 Pomysł wygląda na wart zastosowania ;:63
Skąd wytrzasnęłaś tego półpaśca? Uważaj teraz na siebie, bo to nie żarty ;:196 Dobrze chociaż, że pogoda nie nastraja do spacerów, to lżej będzie siedzieć Ci w domu. Zdrówka ;:196
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O rety ;:oj z tymi pieluchami to rewelacja ;:138 Trzeba spróbować :lol:
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

;:306 ;:306 ;:306 widzę ze wszystkim pampersowa zabawa odpowiada ... no i super ja spróbuje obydwie wersje... tą z pampersem na dnie doniczki lub dołka (nie zapomnieć go namoczyć by był pełny :lol: ) i tą z wyjętym z pieluchy absorberem zmieszanym z ziemią jak na filmie (byle nie przesadzić z absorberem, bo gdyby nam się zapomniało podlać od czasu do czasu to zrobi się twarda bryła, którą trzeba będzie namaczać w całości ;:173
U mnie ;:3 i mróz... U mojego sąsiada za płotem rośnie piękne iglaste drzewo i nie mogłam dojść co to zacz , sąsiad nie wie... Jest obcięte prawie w połowie więc tym trudniej mi było rozpoznać, ale zapytałam na FB i po konsultacjach okazało się że to (piękna kiedyś była) Jodła Kalifornijska tu na fotce z Amadeusem

Obrazek Obrazek

Zachwycają mnie igły, ich kolor, długość i niesamowita trwałość do tego roztarte pachną cytryną ... w listopadzie obcięłam kilka gałązek dla dekoracji... do dzisiaj nie opadła ani jedna igiełka. Jak się dowiedziałam jedyna jodła która kocha ;:3 i może mieć nawet sucho ... ;:215

Dzisiaj bez wynalazków tylko kilka fotek z mojego ogródka :lol:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

A taką konstrukcje zbuduję dla Leosia na lato ;:333 ... Patyki już mam (bambus w winylowej powłoce )

Obrazek
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Fajna kolekcja aksamitek ;:215 Też je lubię.
Kwiaty na pieluszkach imponujące :shock: Odgapię od ciebie pomysł. Ja zastosowałam zwykłą folię, ale to rozwiązanie pozostawiało wiele do życzenia... A myślisz, że takie prostokątne podkłady też się sprawdzą? Mam dwa kosze z włókna kokosowego, z których leje się woda przy podlewaniu i pomyślałam, że takim podkładem można by wyłożyć również boki. Chyba się pokuszę również o próbę zastosowania tego pomysłu z filmiku do domowych ;:224
Półpaścca współczuję :( Sama miałam tę wątpliwą przyjemność, więc doskonale cię rozumiem...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”