Ustronie pod miedzą cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ustronie pod miedzą cz.2

Post »

To są rustykalne, razowe ciastka z kardamonem, cynamonem, zrobione z tartych orzechów włoskich, z dodatkiem gorzkiej czekolady.
A dziś robiłam owsiane z tahini i słonecznikiem. To dla gości, w prezencie. Będę też piekła pierniczki dla syna.

Obrazek

Zrobiłam też kolejny słoik kiszonego czosnku. Z papryczką dla zaostrzenia smaku.

Obrazek

Na działce będę dopiero za 1,5tyg. Trzeba być cierpliwym.
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Moniczko..ciasteczkami się poczęstowałam, pychota a ja łasuch na takie. ;:333 . Czosnku kiszonego nigdy nie robiłam, nawet nie wiem jak ;:131 ale zaraz poczytam, zaciekawił mnie. ;:173 . Na wcześniejszych zdjęciach widzę pola pozalewane, u mnie widoki podobne..co to będzie jak ziemia odmarznie. :wink: Pozdrawiam. ;:167
PaulaF-Z
500p
500p
Od: 1 lis 2016, o 20:48

Post »

Poproszę o przepisy na te pyszne ciastka i kiszony czosnek.
Monia, zauważam, że ciągle któraś z nas prosi cię o przepisy. Zdecyduj się założyć wątek kulinarny :D Na pewno będzie wiele odwiedzających. :D
Przygotowuję się do wiosny, ciągle coś wyszukując: a to roślinki, a to jakiś sprzęt, ozdoby. Dzisiaj przyszła przesyłka z dzbanami ;:138
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniś, miło razem z tobą powspominać sezon,dużo pięknego kwitło u Ciebie :) I jeszcze można na deser przysiąść ;) Próbowałam w tym roku ukisić czosnek, wg. przepisu mojej Mamy, ale okazało się to ekstremalnie trudne :? Ona miała taki sklepowy, ja swój, ale chyba wybijał wszystkie bakterie, które chciały się za niego zabrać i nie chciał "buzować", a zapach był coraz gorszy. Chętnie poznam Twój przepis, widzę że Twój jest w łupince? Za to mogę śmiało polecić kiszone rzodkiewki, bardzo smaczne i szybko się robią i jako takie "małosolne" to są lepsze na kanapce, niż świeże :D Ja to nie mam umiaru z sianiem i zawsze mamy nadmiar rzodkiewek ;:173
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Fantastyczne,piękne ,energetyczne zdjęcia. ;:215
Pełne kolorów, różnych roślin i kwiecia.
Ach jak ja lubię takie młode hosty.
Zurawki śliczne. A ta czerwonasna to ???
Warzywnym pierwsza klasa.
Siejesz już coś ??
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzień dobry!
Pozwólcie, że zanim odpowiem na Wasze posty pochwalę się swoim nowym wątkiem. No dałam się w w końcu namówić. :wink: Będzie z korzyścią dla Was i Waszych bliskich- im więcej osób zdecyduje się na przetworomanię i będzie zdrowo gotować tym lepiej. Zresztą przecież robicie przetwory i fajnie gotujecie, więc po prostu będziemy się wymieniać pomysłami. :)

Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Zuziu te pozalewane pola, to park nad Wartą. Przepisy znajdziesz w wątku :)

Obrazek

Paula ja założyłam wątek, to teraz musisz założyć Ty- swój działkowy. :) I pochwal się tymi dzbanami. Przepis na ciasteczka pojawi się w wątku.

Obrazek

Aguś dzięki za potwierdzenie, że kiszone rzodkiewki są dobre. Z całą pewnością będę ich próbowała i jestem pewna, że nie tylko ja. Czosnek koniecznie kiś polski, najlepiej szukać na jakiś lokalnych targach warzywnych. Ja w tym roku za namową dobrego duszka VioliK wsadziłam polski czosnek jesienią- z braku miejsca w truskawkach i ziołach. I widzę, że kiełkuje. :wink: Zapraszam do zaglądania do wątku przepisowego. :)

Obrazek

Aniu jeszcze nic nie siałam, może zacznę po 20 marca- zobaczymy jaka wiosna będzie. I tak będę to musiała zostawić na Święta Wielkanocne pod opieką sąsiadki, więc nie chciałabym jej robić kłopotu za dużego. Co do żurawki, to Rio. A Ty kiedy otwierasz furtkę do nowego sezonu?

Obrazek

Bardzo, już bardzo tęsknię za wiosną. Na działce nie byłam ponad tydzień a tu mrozy i mrozy.. Może dziś pojadę do Obi popatrzeć co tam słychać i coś sobie kupię na pocieszenie...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Póki co muszę się rozejrzeć na małymi doniczkami i wielodoniczkami, bo odkąd przestałam jeść sklepowe jogurty nie mam skąd takich pojemniczków wziąć. :wink:
Pozdrawiam! :wit

Obrazek
PaulaF-Z
500p
500p

Post »

Monia,

gratuluję nowego wątku. Za chwilę zajrzę.
Każdą z nas już nosi. Jestem teraz z rodzinką kilka dni nad morzem, ale w poniedziałek zdążyłam już odwiedzić wszystkie sklepy ogrodnicze u siebie. Kupiłam cebule begonii i kilka torebek nasion. Czytam na forum, przeglądam strony internetowe sklepów, a te kuszą nowościami i nie tylko. Fotkę dzwonów pokażę po powrocie. Wszadzę też begonie. W marcu dalie...i M będzie marudzil, że jeden pokoj jest zagracony doniczkami- albo postawię je na regał. Przy okazji jeszcze raz dziękuję za podpowiedź.
:wit
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Moniś , super wątek . Nie będziemy teraz molestować cię o przepisy , tylko chop na stronę i wszystko jasne. ;:215
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobry wieczór!
Trwa luty, ogarniają mnie różne smutki i smuteczki... słońca jak na lekarstwo. Czekam na tę wiosnę i bardzo mi już smutno bez niej. Wypatruję jej na każdym kroku... Na osiedlu, w wazonie, w wyobraźni... :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Życzę wszystkim miłego wieczoru! :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
PaulaF-Z
500p
500p

Post »

Nie tylko ciebie ogarnia smutek. Jeszcze troszkę cierpliwości przyda się wszystkim. U nas podobno są już żurawie. Tylko wypatrywać za niedługo bocianów, które zwiastują wiosnę.
Pokazałaś aktualne zdjęcia z działki? Widzę, że nasionka kupione. A ja ciągle przeglądam forum i sklepy internetowe, zastanawiam się, czy coś jeszcze dokupić. Na wyjeździe jest więcej czasu, np. nie trzeba przyrządzać posiłków, więc ten czas poświęcam na buszowanie w internecie.
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Moniś i mnie też tęskno już do wiosny. Chciała bym żeby dało się już co nieco porobić w ogrodzie czy posadzić bratki do donic. Niestety, noce jeszcze mroźne i trzeba cierpliwie czekać.
Super że założyłaś wątek z przepisami. Idę czytać :D
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ojj tak, bratusie, jak mi za nimi tęskno ;:65
Obrazek

Te krokuski to spod bloku. U mnie tylko kiełki są, chyba, że... W sobotę zobaczę. :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W następnych postach przejdę już do wspominek czerwcowych i zacznę chyba od róż. :)

Miłego wieczoru!
PaulaF-Z
500p
500p

Post »

Jak bedziesz na działce, daj znać, czy widać wiosnę.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Sporo tych nasion nazbierałaś ;:oj . Dwa ostatnie zdjęcia przepiękne ;:138 . Przepięknie obsadzona rabatka i pewnie tam zawsze coś się dzieje ;: Za bratkami też już tęsknię i tego roku MUSZĘ upolować błękitne z białymi ;:173 . Pozdrawiam i udanej niedzieli życzę :wit .
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit w niedzielne popołudnie!

Na działce wiosny nie widać więcej niż 2 tygodnie wcześniej. Już bym uprzątała te zimowe okrycia, wzruszała wierzchnią warstwę ziemi, dosypywała kory, likwidowała kopczyki, a tu... jeszcze, jeszcze... :roll:

Co do nasion, dokupiłam jeszcze dziś białą aksamitkę, ogórecznik, jakieś goździki (tych nigdy dość). Nie mam już tylko dmuszka z tego, co planowałam. Dokupiłam też wielodoniczek i tekturowych doniczek. Brakuje mi tylko ziemi do wysiewu, pogody i już bym mogła zaczynać. :)

Ewelinko, to chyba moja ukochana rabata. Uwielbiam ją. Kosztowała nas najwięcej pracy, bo tam właśnie była największa gęstwa podagrycznika i konwalii. Rosła tez wielka porzeczka czerwona, była jakaś trawa. Pod spodem są kable od prądu i rury od wody. Ryliśmy tam jak dziki, nie przesadzę, że dziesiątki taczek kłączy, chwastów i kamieni poszły na śmietnik stamtąd. No i koszt roślin.. Ale uzyskałam efekt, który chciałam. Kilka- naście :wink: rzutów na tę rabatę póki co wiosną. Potem dodam zdjęcia z lata i jesieni.
Masz rację, tam ciągle coś się dzieje.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek