Czterdziestoletni ogród w dolomitach

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Madziu oglądam Twój ogródek i szczerze podziwiam Ciebie i Twoją rodzinkę, że pomimo naprawdę ciężkiej pracy związanej z wykopywaniem takiej ilości kamieni, nie poddajecie się , ale tworzycie taki piękny ogród. Efekt Waszej ciężkiej pracy jest naprawdę wspaniały
Awatar użytkownika
mamucik
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 lut 2008, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasiu
Tak się cieszę, że podoba Ci się mój ogródek! Decyzja o pokazaniu swojego ogrodu dojrzewała we mnie od roku - w tworzenie go wkładam tyle serca, że nie łatwo mi było wreszcie się zdecydować. To taka osobista twórczość :roll:

Zaglądnęłam do Twojego ogrodu i ... jetem oczarowana. Wspaniałe oczko, hortensje i zawilce - cudo !!! Widzę, że mamy podobne upodobania :D

A nasz dom jest solidnie jednoroczny. Klocek z lat sześćdziesiątych ze ściankami działowymi grubości pół metra. Serio. Mieszkamy w nim od 10 lat, ale dopiero niedawno polubiłam jego architekturę :twisted:

Agnes

Dziękuję za odwiedziny i słowa wsparcia :D

Pokażę dzisiaj część mojej kolekcji różanej.

Rok 2002
Osiem lat temu posadziłam moje pierwsze róże: Sympathie i piękną, bordową NN.

Obrazek Obrazek

Pięknie kwitły w czerwcu, niestety potem opanowywała je czarna plamistość i resztę sezonu straszyły golizną. Walczyłam z nią chyba słabo, bo po trzech latach poddałam się i je wykopałam :(
Posadziłam też Westerland, dwie Schneewitchen, kilka Fresii i NN.

Obrazek

Nie miałam dość cierpliwości do tych wszystkich choróbsk różanych! Rabatowe przekazałam w dobre ręce :wink: , a Śnieżynki nie przetrzymały zimy. Została westerlandka i żyje nadal ;:138 Obecnie wygląda tak:
Obrazek wyrasta ponad 2 metry
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam cię Madziu
Masz piękny ogród .niebieska rabatka z szafirkami i niezapominajkami bardzo mi się podoba . no i te piękne dalie w połączeniu z lila mieczykami pięknie to wygląda . Widać ,że robisz wszystko z milością i jesteś bardzo sentymentalna .
Moi dziadkowie też mieli piękny ogród ,gdy niedawno tam byłam[ma go już ktoś inny ,bo dziadkowie nie żyją ] to żal mi się zrobiło ,że ten ktoś go tak zaniedbał ,ale przed Tobą jeszcze niejedno wyzwanie . Jeśli pozwolisz to będę cię odwiedzać .
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
mamucik
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Jadziu! witam w moich progach :D Cieszę się, że zwróciłaś uwagę na tamte zdjęcia - to moje ulubione.
Nigdy nie sądziłam, że jestem sentymentalna :lol: . Pielęgnuję spuściznę po dziadkach, bo bardzo sobie ją cenię. Poza tym uważam, że poznanie historii swoich przodków i przekazywanie jej następnemu pokoleniu jest b. ważne. Łatwiej zrozumieć, kim się jest. Nasze dzieci jeszcze tego nie rozumieją, ale kiedyś ...

Uwielbiam książki. Gdybym szła za głosem serca, wypełniłyby cały dom. Rozsądek pozwala mi na zakup kilku rocznie :? . Kiedy zobaczyłam książkę "Róże" Oliviera de Vleeschouwera z pięknymi zdjęciami J. C. Mayer i G. Le Scanff, nie mogłam się oprzeć! No i wpadłam po uszy. Godzinami "pożerałam" te zdjęcia wraz ze smakowitymi opisami.
Oto próbka o róży Sharifa Asma
"...kwiaty w formie dość płytkiego kielich, barwy cielistego, niemal białego różu. Owocowy, mocny zapach przypomina winogrona i jeżyny.
Bladość kwiatów pozwala łączyć róże z wieloletnimi roślinami o kolorach zdecydowanych, jak bodziszek w kolorze amarantu i czekoladowe onętki"
tł. E. Grabowska.

Niezwłocznie ruszyłam na poszukiwania tak cudownie opisywanych róż. Oczywiście pozostały nadal w marzeniach.
Na szczęście po kilku miesiącach trafiłam na stronę p. Choduna i wreszcie mogłam poszaleć: jesienią wybrałam 19 odmian (ależ to było trudne!!!), wiosną dokupiłam kolejne :D
Kilka znalazłam w miejscowych sklepach, a w maju odkryłam Centrum Ogrodnicze p. Milczyńskich w Dankowicach. Od razu stałam się ich stałym gościem ;:26

Oczywiście pierwszy rok wegetacji moich róż nie powala gości na kolana. To bardziej kwestia ćwiczenia wyobraźni, kiedy pokazuję parę gałązek nieśmiało wyglądających z ziemi z takim przykładowo komentarzem:
Ta piękna róża damasceńska została wyhodowana w 1832 roku przez Hardy'ego i otrzymała imię zapewne po jego żonie. Jej kwiaty są niesamowicie białe, w kształcie płytkiego pucharu. Oby zmieściła mi się w tym kąciku! A gość na to :shock: :shock: :shock:

A teraz kilka zdjęć:

Najpiękniejsza jest Heritage Obrazek Obrazek

Constance Spry jest niesamowitej urody. A jak pachnie!
Obrazek
Winchester Cathedral
Obrazek
L.D.Braithwaite
Obrazek
Otello miał gigantyczne kwiaty
Obrazek
Awatar użytkownika
mamucik
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Jeszcze raz moja ulubienica Constance Spry Obrazek Obrazek

piękna Jacque Cartier Obrazek(spory kwitnący krzew kupiony w Dankowicach za 10 zł :shock: )

szybko rosnąca, ale jakże urocza New Dawn Obrazek
Awatar użytkownika
mamucik
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Pnąca American Pillar Obrazek

Dzikie
Pink Grootendorst Obrazek

Nevada
Obrazek

oraz dla odmiany róża wielkokwiatowa Blue Moon Obrazek
Obrazek Obrazek

i pierwszy czerwcowy bukiet :heja :heja :heja

Obrazek
Awatar użytkownika
mamucik
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Zmiana kolorystyki

L. Lucia Obrazek
Obrazek

Westerland
Obrazek

Kiedy po raz pierwszy zobaczyłam kwiaty poniższych angielek we własnym ogrodzie, byłam oszołomiona. Odcienie żółci, kształt kwiatu, ten zapach- wstrząsające :D :D :D Zdjęcia tego nie oddają
Golden Celebration Obrazek Obrazek

Graham Thomas
Obrazek

Na zakończenie (tego postu, a nie kolekcji :wink: ) odmiana niemiecka Amadeusz
(nie wiem, po co ja kupiłam; to był chyba akt desperacji, bo nie było niczego innego) nie pachnie i kształt jakiś taki bez wdzięku. Za to kwiaty jak z żelaza, trzymają się wiecznie :lol:

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2008, o 08:57

Post »

Witaj Madzia
.Bardzo spodobał mi się twój ogród i róże. Kamieni ci nie zazdroszczę bo wiem co to znaczy zbierać czy wybierać .
Pozdrawiam Izabella

Ogród Izabelli
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ależ apetyczny poranek Madzia nam zaserwowała!
Obrazek
Awatar użytkownika
mamucik
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

:wit Izabello
:wit Haniu

i zapraszam na ciąg dalszy :D

Obrazek młodziutka L.D.Braithwaite ukryta wśród ostrogowców i złocienia różowego
Ściana w tle to fragment dzieła mojego męża - wiaty na drewno. Kamienie na nią zbieraliśmy kilka miesięcy po okolicznych polach (mieszkamy na obrzeżach Jury )

Obrazek
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52

Post »

Madziu bardzo mi się u Ciebie spodobało,wiosenne rabatki pięknie wyglądały ,kamienne ścieżki super,wybierania kamieni nie zazdroszczę bo mam to samo :cry: .Kolekcję róż masz sporą i piękną,kilka chciałabym ich mieć i na wiosnę będę szukać :D .Wiata bardzo fajna.Co do tego drzewa,które śmieci ,a mimo to je kochacie nie dziwię się,tym bardziej,że rosło razem z Tobą :D .Pozdrawiam.
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
sterlizja36
500p
500p
Od: 14 paź 2008, o 18:57

Post »

Piękne twoje róże!Ta dzika Pink Grootendorst-ma ślicznie postrzępione płatki.
Pozdrawiam-Ewa.
Ogród Sterlizja36
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Madziu róże CUDA- ja najbardziej kocham w odcieniach żółci, pomarańczu, i czerwieni i u Ciebie miałam ucztę dla oczu. A ta pomarańczowa to całkiem powaliła mnie na kolana :shock:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2006, o 18:22

Post »

Och Madziu! :D
Nie sądziłam że tak szybko spełnisz mą sugestię różaną :wink:
Masz piękne róże i bogactwo gatunku! Oj tak pokazuj, pokazuj! ;:215
Zachwyciła mnie kompozycja z ostrogowcem i złocieniem gdzie murek mężusia stanowi piękne tło! Miło mi że mój ogródek też Ci się podoba - zapraszam częściej! Podzielam również Twoją pasje książkową. :wink: Właśnie zimowe wieczory poświęcam lekturze czysto różanej połączonej z planowaniem kolejnych zakupów i zmian w ogrodzie. :wink:
Madziu - Heritage kwitnie cały sezon, kwiat ma trwały? Mogłabyś napisać o swoich doświadczeniach? Może zamówię u Chodunków. :wink:
Pozdrowionka! ;:100
Awatar użytkownika
mamucik
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

;:7 Halinko pospacerowałam po twoim ogrodzie i widzę, że dobrze znasz problem trudnych początków na własnej ziemi=gruzowisku.
;:7 Sterlizja36 dziękuję za miłe słowa.
;:7 Agness cieszę się, że podobają ci się moje róże. Kwiaty w twoich ulubionych odcieniach będę przedstawiać później- mam wydzielony fragment ogrodu na tę kolorystykę, bo nie lubię połączeń różu z żółcią, a uwielbiam żóły-pomarańczowy-czerwony.
;:7 Kasiu witam ponownie . Nie mam jeszcze wielu doświadczeń z Heritage. Pozwoliłam jej zakwitnąć paroma kwiatami, żeby sprawdzić, czy wygląda tak pięknie, jak na zdjęciu. Nie zawiodłam się, a zapach mnie powalił. Resztę pąków obrywałam, aby nie wysilała się w pierwszym roku. Ale te, które zostawały były dość trwałe, lecz po długich deszczach miała brązowe plamki. Kwiaty są dość ciężkie, bo mocno wypełnione płatkami i przewieszają się na cienkich gałązkach. Wygląda na różę wielokrotnie kwitnącą, jak w opisie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”