Storczykowe fiksacje Marty

ODPOWIEDZ
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2009, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Storczykowe fiksacje Marty

Post »

Marto witaj :wit wypoczęta i najodowana :)
Wiedziałam ,że storczyki sobie poradzą a zobaczysz że i ,,zdechlak" sobie poradzi.

Marto rozważ podłoże ja mam dwa dtps pulcherrima jeden posadzony w hydro a drugi w korze (bo jak wiesz robię eksperymenty) i w przypadku tej odmiany na 100 % lepiej rośnie ten w kamykach czekam jeszcze do wiosny żeby zobaczyć jaki będą miały start po zimie ale jak na razie lepiej się ma ten w hydro.
Broń Boże nie namawiam Cię ;:185 zostawiam do przemyślenia.

Dziewczyny ja każdy nowy zakup przesadzam do nowego podłoża w moim przypadku (w większości) do kamyków ale nigdy nie zostawiam w tym podłożu w którym przyszło bez względu na porę roku. Czasem się zdarza ,że podłoże jest ok (zależy od kogo kupione) ale sprawdzam stan korzeni a przede wszystkim wyrzucam mech (jeżeli w nim rośnie).
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2017, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zacznę od smutnej wiadomość a dokładnie od mojego "zdechlaka" Dendrobium Phalaenopsis Polar Fire. Niestety dziś się z nim jednak pożegnałam. Przegraliśmy z tą chorobą, nagle dziś zauważyłam, że aż 3 nowe liście zaatakowane chorobowo. Niestety nie wygląda to dobrze. Po wielu próbach ratowania rośliny dziś ją wyrzuciłam dla dobra innych.
Obrazek

Obrazek

Ehh za Dtps.Tzu Chiang Sapphire bije się w pierś, że go nie przesadziłam od razu. Zawsze też to robię, ale jego jako jedynego zostawiłam, żeby zaczekać do wiosny. Wiem, że to błąd i w najbliższych dniach go naprawie.
Mirko wiem, że dla niego najlepsze będzie hydro, ale się boję. Wiesz, że nie wiedziałam o tych korzeniach jak to ma wyglądać i teraz jestem lekko wystraszona ;:306 tzn mam już 3 inne Dtps w hydro i rozpoczęłam proces delikatnego przedstawiania na to hydro. Jaki mi się to uda to z chęcią Dtps.Tzu Chiang Sapphire wyląduje w kamykach. Ale pierw muszę się przekonać czy ja umiem to zrobić i że ich nie pozabijajam. Wiem, że Tobie świetnie to się udaje, ale do siebie nie mam tego zaufania ;:306 postanowiłam, że ten jeden Dtps trafi do drobnej kory i możliwości przeniesienia do hydro w lecie.
Awatar użytkownika
andpia
200p
200p
Od: 10 paź 2017, o 12:56

Post »

Marta kurczaki pieczone zaraziłaś mnie tą kulturą wodną, a teraz sama boisz się jej? Nie pękaj. Kupiłem extra prawie niezawodny nawóz do hydroponiki polskiej produkcji i do storczyków i stosuję go do cebul. Na razie cebule ukorzeniają się super (wszystko widzę przez szkło), zobaczymy jak wykwitną prawidłowo, bez zahamowań to będę przekonany co do jego wartości. Mogę podrzucić Ci namiary gdzie kupić a na razie do poczytania: http://www.astvit.com.pl/o_produkcie.html#002 , cho...roba nie wiem jak wkleić adres, żeby był aktywny)
O na podglądzie aktywny - cuda czy co?
Pozdrawiam - Andrzej
Humor to widzenie świata na osi absurdu i niedorzeczności - Thomas Moore
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aaa aa pomocy bo oszaleje. Byłam przed chwilą w LM (a trza było się trzymać z daleka!!!!!) Phalaenopsis było malutko, dużo cebul (coś dla Ciebie Andrzeju) , ale za to wiele Cymbidium. I co patrzę a tam takie Cymbidium. Koszt 80 zł skutecznie mnie odstraszył. Były niestety 3 szt a pechowo jutro będę tam przejeżdżać i boję się że nie wytrzymam ;:124 mam to przed oczami ;:219 kurczaki no co o nim myślicie?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Andrzeju widzisz, bo ja taki tchurz smierdzący ;:306 A poważnie bardzo mi zależy na tym Dtps i jakbym go ukatrupiła, to chyba bym się zapłakała. Mam sporo w hydro, więc jak się sprawdzi to ten też tam wyląduje. ;:215 dziękuję za informację na temat tego nawozu. Poczytam w chwili wolnej, jak dzieci pójdą spać ;:215
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Cymbidium jak wiesz z głównego wątku potrzebuje dużych wahań temperatury, nawet kilkanaście stopni, żeby zakwitło. Zimować też powinno w niższej temperaturze niż pokojowa. Jeśli zapewnisz takie warunki to sobie kupuj. :wink:
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie mam takie warunki, a przynajmniej tak myślę. Mam w domu pomieszczenie w którym cała zimę jest ok 10 okno południowe, więc gdzie zimować ma, a do późnej jesieni może stać na dworze ;:209
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Bierz ;:108 Moje też tak kosztowało. Całe lato i do listopada balkon, a teraz razem z nami w pokoju ok.22st i kwitnie na drugim pędzie i przyrasta w nowe. Dziś albo jutro dojedzie do mnie drugie, niestety nie mam LM, bo bym ;:65
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Asia7084
200p
200p
Od: 16 lut 2015, o 10:47
Kontakt:

Post »

Ależ piękne ;:167 ;:oj

Cena nie wygórowana jak na cymbidium.
Skoro masz warunki to bierz :tan
Awatar użytkownika
andpia
200p
200p

Post »

Ja doradzę- nie bierz i tak zrobisz na przekór i na jedno wyjdzie.Obrazek
Pozdrawiam - Andrzej
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
iskraiskra
200p
200p
Od: 26 lis 2017, o 12:43

Post »

Marta i tak weźmiesz :tan

Bierz bierz..raz, że masz warunki, dwa, że wiedzę masz skąd brać,trzy.. kto nie ryzykuje ten nie pije szampana :tan

(a już pomijając wszystko to ładny :) )
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i przegrała sama z sobą. ;:209 Pojechałam i kupiłam to Cymbidium. Broń Boże na złość Tobie Andrzeju. Mówiłam Ci kiedyś, że one takie duże i miejsca nie mam... Jak chce się bardzo to i się zmieści. Ale obiecałam sobie że już nic więcej nie kupię... do końca stycznia. ;:306 Mam nadzieję, że się dogadamy z Cymbidium. Na wiosnę przesadze i wystawie na dwór do jesieni. To już moje drugie Cymbidium. Pierwsze wyrzuciłam, kiedy się jeszcze nie znałam na storczykach, bo wyglądało marnie i nie kwitło. No teraz to już wiem dlaczego tak było...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz z innej "beczki". Ostatnio dzięki pewnej osobie (pozdrowienia dla Iskry) postanowiłam wziąć się do roboty i zacząć powoli szykować moje Orchidarium.

Akwarium już mam, stoi i się kurzy. Wymiary 150*50*60cm.
Na tą chwilę kupiłam "tło" pod postacią korka ekspandowanego o grubości 2 cm i przykleiłam go na tylnej ściane oraz boki. W przyszłości będę na nim zawieszać storczyki na podkładkach oraz małe doniczki.

Obrazek

Obrazek

Dno wypełniam keramzytem. Kupiłam 45L. Teraz go wypiekam w piekarniku oraz płukam. Keramzyt w przyszłości będzie stanowił bazę do uprawy hydro oraz jako zwykłe dno. Czyli będę wstawiać doniczki w niego a na dnie będzie niewielka warstwa wody. Dodatkowo keramzyt będzie nawilżał orchidarium.

Obrazek

Obrazek

Jeszcze przede mną sporo pracy. Muszę wymienić całą instalacje elektryczną od oświetlenia i zamontować nowe świetlówki. Dodatkowo muszę kupić ze dwa wiatraki, żeby robić w orchidarium ruch powietrza. I jeszcze parę drobiazgów m.in. termometr z higrometrem a w przyszłości automatyczne zraszanie (na początku będę ręcznie). Na początku zamieszkają w orchidarium hybrydy, paprotki i inne wilgotnościolubne rośliny, żeby sprawdzić czy są tam dogodne warunki życia.

A teraz na koniec mała oznaka zbliżającej się wiosny.

Obrazek
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Marto 45kg ;:224 ;:oj
A z cymbidium dasz radę, zjawiskowe jest, ma ciekawy kolor i dobrze, że je masz ;)
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
iskraiskra
200p
200p
Od: 26 lis 2017, o 12:43

Post »

:tan :tan :tan
Cieszę się razem z Tobą !!!
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justyno oczywiście masz rację :;230 oczywiście nie 45kg a 45l ;:14 co by to było jakby to było w kg ;:306 brawo za spostrzegawczość ;:138 już poprawiłam głupotę wyżej napisaną :uszy
Awatar użytkownika
andpia
200p
200p

Post »

Uuuu waaa Marto, ja też nie napiszę "a nie mówiłem?" :;230 Nie na darmo Luciano Pavarotti wyśpiewywał 'La Donna ? Mobile' ;:224
Z drugiej strony nie chciałem być posądzony o prywatę, bo już w przyszłości planuję wymianę jak będą dzielone (a kiedyś muszą).
Dobrze, że nie ma przeboju "Facet obłudnym jest" ;:306 ( a może jest, kurcze sam na siebie bicz kręcę)
A co do keramzytu - nie taniej by było kupić fabrykę?Obrazek

No, ale dość żartów podziwiam wszystkie Twoje poczynania te już zrealizowane i te w zamierzeniach i szczerze gratuluję pomysłu z Orchidarium, jak się sprawdzi to sam podgapię.
;:167 wszystkich pozytywnie zakręconych.
Pozdrawiam - Andrzej
Spis moich wątków
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”