Storczykowe fiksacje Marty

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczykowe fiksacje Marty

Post »

Wspaniała kolekcja storczyków-storczykowy zawrót głowy ;:oj
Marteczko mojego dendrobium Polar Fire też nie udało się uratować,one są wg mnie tylko pozornie łatwe w hodowli ;:108
Pozdrawiam i miłego wieczoru życzę :wit
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Marto, piękne kwitnienia i wspaniałe (jak zwykle :) ) zdjęcia ;:224
Mam nadzieję, że już regenerujesz siły wraz z dziećmi i po powrocie zastaniesz same pozytywne widoki.

Do Phal.Mini Mark serce bije mi nieco szybciej, ale tak jak już pisałam - nie zdecyduję sie na zakup po trzech porażkach.
Naczytałam się różnych opinii o nich. Ale...dlaczego u Ciebie nie miałby się powtórzyć sukces Kasi74 ?? :D
Tego Ci bardzo życzę, bo to bardzo, bardzo urocze delikatne kwiaty.

Dla Ciebie ostatnie zdjęcie mojego zanim 'odszedł':

Obrazek

Szkoda prawda ?

A Dendrobium faktycznie na coś choruje, bo te liście nie żółkną normalnie. Niestety takie obrazki są wpisane w naszą pasję.
Ale walczyć trzeba. Przekonałam się, ze czasem pomimo pozornie beznadziejnej sytuacji udaje się.
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2017, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Joanno piękne wspomnienia związane z MM. ;:138 mam nadzieję, że kiedyś mój tak obficie będzie kwitnąć. Wielka szkoda, że tak historia się skończyła. Ja na tą chwilę cieszę się, że kwitnie i jest zdrowy.

Odnośnie Dendrobium Phalaenopsis. Postawiłam na nim kreskę, ale za namową Mirki postanowiłam dać mu ostatnią szansę. Co się teraz w domu dzieje? Aż boję się myśleć. W piecu wygasło w piątek a dziś w nocy u nas - 5 stopni Celsjusza. Ehhh mam nadzieję, że nic im nie będzie. Dwa lata temu jak tak po tygodniu wróciłam to w domu było 12 stopni ;:222

Staram się wypoczywać nad morzem, ale jak to z dziećmi dziś wyszliśmy szukać jodu a po powrocie syn miał już 38 stopni gorączki ;:223 Dzieci!!! Zawsze wiedzą kiedy się rozchorować ;:306
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2009, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marta , roślinkom nic nie będzie zobaczysz.
A dendrobium phal był skazańcem więc co ma być to będzie.

Bardziej zmartwiłam się Twoim dzieciątkiem moje zawsze chorowały na weekend. Oby nie był konieczny antybiotyk.
Zdrówka życzę dla synusia i duuużo jodu dla Was.
U mnie piękne ;:3 więc zakładam ,że też go macie.
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Marto, zakładam że po powrocie zastaniesz same miłe niespodzianki. Wiesz jak to jest przy naszej nadgorliwości ;:170
Zostawiłaś storczyki w zupełnym spokoju i one sobie dadzą radę.

Synusiowi i całej rodzinie życzę pomimo choroby dobrego wypoczynku. Jest czas, żeby z sobą pobyć i nacieszyć się.
Niech dziecko wraca szybko do zdrowia !
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mirko, Joanno myślę, że tak jak mówicie, że rośliną nic nie będzie a człowiek jest zbyt nadopiekunczy. Wrócę i pewnie one odetchną trochę ode mnie przez czas mojej nieobecności ;:306

Odnośnie mojego syna to późnym wieczorem gorączka sama spadła a dziś już tylko katar i czasem kaszel. On nie jest taki szybki do antybiotyku (ostatni raz rok temu) więc liczę, że to jakaś wirusowka. ;:214
Mirko pogoda u nas słoneczna i wyszliśmy dziś z dzieciakami poszukać jodu. Przesyłam trochę ;:3
Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Monnia445
200p
200p
Od: 8 gru 2017, o 22:29

Post »

Piękne widoki Martuś ;:oj
Nie martw się o storczyki. Zostawiłaś je same, sobie, to dobrze na nich działa. One też czasem potrzebują chwili spokoju, jak każy zresztą :wink:
Przesyłam budziaki i życzę zdrowia dla całej rodzinki.
Martuś "czerp z życia garściami", bo przecieka ono przez palce, jak woda.

Ja już mogę odetchnąć z ulgą, bo mam to już za sobą.
Choć starość, nie radość... ;:167
Pozdrawiam Monia :)
Storczyki Moni
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Marto, piękne widoki zimą. Dziś mnie zasypuje. Wrócisz to sprawdzisz,teraz odpoczywaj ;:196
Pozdrawiam - Justyna
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Marto ciekawa jestem jak poradziły sobie storczyki podczas Twojej nieobecnosci. Mam nadzieje ze obedzie sie bez strat.
Zatuptałam do Ciebie bo niedawno pisałaś o nowościach które sie u Ciebie pojawily.
Widzę że wszystko prawie dostało nowe podłoże a co z doritanopsisem.
Też go zakupilam i muszę przyznać ze od razu zmieniłam mu podłoże mech tylko ładnie wygląda z zewnatrz w środku jest zbity i nieźle już rozlożony, nie zaryzykowała bym go trzymac w tym czymś do wiosny.
To tylko moja opinia.
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wróciłam i ogarniam się po powrocie. Obyło się bez jakiś aktualnie widocznych strat, chociaż w domu było zaledwie 12 stopni!!! :!: Jedynie co trochę ubolało, to parę doniczek z hydro. Bo bałam się zostawić na ten ziąb zamoczone korzenie w wodzie i zostawiłam trochę wody na dnie osłonki i w 3 szt cała wyparowała i liście lekko straciły turgor, ale wczoraj wieczorem jak dolałam to już dziś rano odzyskały już siły witalne. ;:63

Nawet mój reaninek Dendrobium Phalaenopsis Polar Fire stoi jak stał i nic mu nie jest. Objawów dalszej infekcji na tą chwilę brak. Może akurat weźmie się w garść. Czas pokaże. ;:215 jak się ogarne z tym praniem to zajrzę, co tam u niego słuchać w doniczce.

Dziś wzięłam się za podlewanie poprzez namaczanie storczyków, bo większość błaga o wodę. Wczoraj wieczorem jeszcze walczyłam z deszczówką, bo mi zamarzła w baniaku i musiałam kruszyć lód. ;:14

Kasiu odnośnie Dtps.Tzu Chiang Sapphire to bardzo mnie zmartwiłaś. Ja jako jedynego nie przesadziłam, mimo że faktycznie ten mech okrutnie zbity, ale tak jak pisałaś - oceniłam, go powierzchownie i liczyłam, że dotrwamy do wiosny. Teraz to zwątpienie nastało... A powiedz mi jakie podłoże do niego zastosowałaś :?: bo to też mój drugi dylemat w tej kwestii ...
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marto u mnie phale i spora częsc dendrobi rosnie w mieszance drobnej kory z seramisem i do tego odrobina skalki wulkanicznej i wermikulitu
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hmm też myślałam podobnie drobna kora, seramis plus kawałki spaghum, ale rozważe jeszcze dodanie tego wermikulitu... Chyba że zdecyduje się na hydro ;:219 jestem rozdarta bo jeszcze boję trochę tego hydro...
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam kilka roślin w hydro, choc tę metodę uprawy mam u siebie od niedawna.
W ten wlaśnie sposób uratowałam p. Liodoro ktory po zakupie stracił bardzo szybko korzenie. W hydro ładnie je odbudował i niedlugo nawet zakwitnie.
Jednak osobiscie wole miec roślinki w takiej mieszance jak napisałam.
Przy tej ilosci roślin, jaką mam teraz to i tak najważniejsze są codzienne obchody roślin, bo najważniejsze to każdego pacjenta traktować indywidualnie ;:173
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O rany Kasiu to chyba obchód jak jak w szpitalu - codzienny z kartą zdrowia pacjenta ;:215 ale sama jestem nie lepsza w tej kwestii.
No nic chyba przesadze tego Dtps i chyba w drobną korę go dam z dużą ilością materiałów utrzymujacych wilgotność. Zobaczymy jak to hydro będzie się u mnie sprawdzać i najwyżej kiedyś przesadze go do niego.
Awatar użytkownika
Asia7084
200p
200p
Od: 16 lut 2015, o 10:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Marto cieszę się że storczyki poradziły sobie bez Twojej opieki w czasie odpoczynku. Rzeczywiście bardzo się wychłodziło w Twoim domu.
Hmm.. dały mi do myślenia słowa Kasi, biorę się dziś za przesadzenie mojego dtps także. Mech jest naprawdę strasznie zbity , trzymam w nim 20 miniaturek ale moje nie mają tak ubitego. Do dzieła ;:131 :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”