Czarny czosnek, karmelizacja
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4265
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Czechy k. Krakowa
Czarny czosnek, karmelizacja
Nie chodzi o gatunek ozdobny Allium Nigrum.
Zainspirował mnie felieton z Galileo o tymże specyfiku traktujący. Myślałem że to jakaś odmiana, rodzaj uprawy, ale nie- chodzi o zwykły czosnek, ale przefermentowany w szczególny sposób. Zachowuje przez to większość swoich zalet a pozbywa się największej wady- zapachu.
Ponoć proces ów trwa 3 miesiące i polega na utrzymywaniu go w podwyższonej wilgotności i temperaturze. Ale może to być ściema dla ochrony pilnie strzeżonego patentu. Znalazłem też info o takim procesie na 40 dni.... i jeszcze inne. Ale może ktoś zechce podzielić się swoją wiedzą na ten temat?
Zainspirował mnie felieton z Galileo o tymże specyfiku traktujący. Myślałem że to jakaś odmiana, rodzaj uprawy, ale nie- chodzi o zwykły czosnek, ale przefermentowany w szczególny sposób. Zachowuje przez to większość swoich zalet a pozbywa się największej wady- zapachu.
Ponoć proces ów trwa 3 miesiące i polega na utrzymywaniu go w podwyższonej wilgotności i temperaturze. Ale może to być ściema dla ochrony pilnie strzeżonego patentu. Znalazłem też info o takim procesie na 40 dni.... i jeszcze inne. Ale może ktoś zechce podzielić się swoją wiedzą na ten temat?
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
Re: Czarny czosnek
Odezwałem się tylko z powodu tej pięknej białej łuski, która mnie zaintrygowała po fermentacji
Jak widać to żaden tajny patent, można zrobić jak kto ma kaprys https://www.google.pl/search?q=black+ga ... 80&bih=694
Jak widać to żaden tajny patent, można zrobić jak kto ma kaprys https://www.google.pl/search?q=black+ga ... 80&bih=694
Re: Czarny czosnek
Nie jest to wiedza tajemna, ale sam proces wykonania czarnego czosnku jest dość kosztowny i czasochłonny. Jest to rodzaj fermentacji, polegający na umieszczeniu czosnku w żaroodpornym naczyniu w piekarniku przy stałej temperaturze ok. 60 stopni, na czas nawet 2 miesięcy link usunięto/mod. Gdzieś widziałam sposób, gdzie zamiast piekarnika wykorzystano urządzenie do gotowania ryżu. Tak czy inaczej, chyba taniej byłoby po prostu kupić gotowy, a podobno smakiem zupełnie nie przypomina świeżego czosnku.
-
- 200p
- Posty: 265
- Od: 10 cze 2019, o 11:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czarny czosnek
Szkoda, że w internecie same kłamstwa na temat otrzymywania takiego czosnku. Nie kilkadziesiąt dni, a 10 do 15 dni i bez problemu można kupić maszynę, która automatycznie przeprowadza ten proces. Te kłamstwa o rzekomej trudności w otrzymywaniu czarnego czosnku mają na celu windowanie cen w górę, jedna główka kosztuje około 10 razy więcej, niż główka świeżego czosnku.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 4
- Od: 2 mar 2020, o 09:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Europa
Re: Czarny czosnek
Witam wszystkich zainteresowanych czarnym czosnkiem. Stara metoda karmelizacji czosnku, znana od wieków na dalekim wschodzie w Chinach i Japonii. Jest wspaniały pod względem wartości odżywczych dla naszego organizmu, ponoć wręcz regeneruje organizm. Wiem, istnieją urządzenia do jego karmelizacji, ale są kosztowne. Sam przerabiam piekarnik elektryczny, wstawiam sterownik temperatury który będzie regulował i załączał grzanie w zakresie 60 -80`C. Wymaganą wysoką wilgotność podczas karmelizacji powinna zapewnić folia aluminiowa. Jestem w trakcie prób. efekt powinien być ponoć po do 60 dniach karmelizacji. Może i po 15 dniach, nie wiem. Pozdrawiam. Zobaczymy.
-
- 200p
- Posty: 265
- Od: 10 cze 2019, o 11:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czarny czosnek
Kosztowne? Koszt ~400 zł. Nie warto przerabiać piekarnika, uwierz mi. Będzie to za mało szczelne przede wszystkim i bardzo niewygodne. Ja do maszyny ładuję około 30 główek czosnku, automatycznie jest regulowana temperatura podczas procesu, nie jest nawet stała przez cały czas. W ostateczności możesz użyć maszyny do ryżu, ale nie polecam. Problem jest za to inny, zapach będzie nie do zniesienia, zapomnij że będziesz to robić w domu.
Maszyna ma zakres regulacji czasu od 5 do 12 dni - zdecydowanie obalam mit o 60 dniach. To jest propaganda mająca na celu zawyżanie cen produktu.
Maszyna ma zakres regulacji czasu od 5 do 12 dni - zdecydowanie obalam mit o 60 dniach. To jest propaganda mająca na celu zawyżanie cen produktu.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 4
- Od: 2 mar 2020, o 09:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Europa
Re: Czarny czosnek
Może i masz rację. Mam nieużywany wspaniały szczelny piekarnik "Nagema" do którego mogę włożyć nawet 10 kg czosnku. Sterownik temperatury z histerezą od 0,1 do 2'C i obciążeniu 16 A kosztuje 35 zł i to jest cały koszt. Mam między innymi uprawnienia elektryczne do 1 kV co daje mi prawo do eksperymentów elektrycznych. Czytałem angielskojęzyczne opinie które podkreślają stałą temperaturę 60'C, można trzymać do 80'C,t ale nie jest to zgodne ze starą recepturą. Może nie mam racji, ale wszystko w życiu traktuję jako przygodę. To jest następna z wielu.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- 200p
- Posty: 265
- Od: 10 cze 2019, o 11:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czarny czosnek
No to działaj. Maszyna trzyma temperaturę pomiędzy 70, a 80 stopni. Zwrócę ci tylko uwagę na kilka rzeczy. Nie bardzo korzystnie będzie nasypać całą kupę czosnku, pomiędzy główkami powinno być powietrze, tj. lepiej, gdy nie będą się stykać, bo tylko wtedy temperatura rozkłada się równomiernie, dlatego maszyna ma koszyk, na którym układa się główki. Po drugie, jeśli czosnek nie jest całkiem świeży (a o tej porze nie jest), to będzie za mało wilgoci - wtedy wyjdzie za suchy, twardy i niejadalny. Dlatego, zwykle na dno maszyny wlewam wodę. Po trzecie, nie powinno być hermetycznie zamknięte, odpływ nadmiaru pary i zapachu powinien być, ale nie za duży