Zerwałem ostatnie melony, najpóźniejsze: Piel de Sapo czyli melon zielony lub Santa Claus melon, z nasion przywiezionych z Teneryfy i na ten rok koniec... melonowiska i arbuzowisko zlikwidowane
Piękne te melony,ale w przekroju wyglądają bardziej apetycznie
U mnie melony zaczęły dojrzewać dopiero w zeszłym tygodniu. Wyjątkowo późno w tym roku.Zerwałam już z 10 dużych owoców,ale jeszcze dużo ich zostało na krzakach i nie wiem jak będzie z dojrzewaniem,bo od soboty sporo pada. W smaku różnie- i bardzo słodkie ,pyszne i mało słodkie. ...........przepisy, degustacje itp są tutaj http://forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=9 jokaer
Cześć
Mam do Was pewne pytanie Jakie melony sprawdzą się dla mnie (czytaj początkującego ),na lekko piaszczystej ziemi,na stanowisku słonecznym,w gruncie pod chmurką .Mogę zapewnić dużoo obornika bydlęcego ewentualnie trochę końskiego
Myślałem nad uprawą na kopcach (takich po szparagach,które wyginęły -a były super ) lub po prostu na ziemi.
Zastanawiam się nad odmianą Emir lub Junior Który lepszy
Pozdrawiam
Julian, a ile krzaczków masz zamiar posadzić? Jeśli więcej niż 1 to warto spróbować klika odmian, minimum 2-3.
Pierwszy raz w tamtym roku miałam arbuzy, 2 odmiany, jedna ładnie owocowało i mimo choroby spróbowałam kilka owoców, a druga rosłą, kwitła, ale nie wiązała owoców. Gdybym postawiła tylko na 1 odmianę (tę bezowocną) to zostałabym z niczym.
Melony też będę mieć w tym roku pierwszy raz, mam Melbę, Charentais, Honydew, Emir.
Pozdrawiam-Ela
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
Masz ogromną rację Faktycznie może się zdarzyć,że któraś odmiana nie zaowocuje lub nie przypadnie mi do gustu Myślę,że posadzę z dwie odmiany ew.3 Na początku trzeba zrobić miejsce A jeśli,powtarzam jeśli owoców będzie dużo zawsze można komuś podarować
Co jest łatwiejsze w uprawie-melon czy arbuz
Dziękuję
Miałem w tym roku i arbuzy i melony. Arbuzy trzy odmiany rosły obok siebie i wszystkie odmiany owocowały. Melona miałem jedną odmianę. 14 krzaków i żadnego owocu nie zjadłem. Wszystkie zgniły zanim dojrzały. Dużo też ich nie było bo 3 sztuki na 14 krzaków.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Pod osłonami zawsze jest problem z zapyleniem więc lepiej z zapyleniem będzie w gruncie
Dziś kupiłem melona Charentais-czy jest łatwy w uprawie (grunt)