Kliwia wymagania ,pielęgnacja, kwitnienie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kliwia wymagania ,pielęgnacja, kwitnienie

Post »

A co jest z tym pobzygą? Nie znam gościa? Co atakuje? W czym gustuje? :;230
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

No właśnie to jest potwór! Uskrzydlony :roll:

Mucha taka, lubi cebule i niszczy je strasznie.
No niby kliwia to nie cebula, ale rodzina ta sama, co hippeastrum, to różnie mogło być.

Dzięki Tomek za informacje :)
Czy ja dobrze rozumuję, że jak u Ciebie roślina stoi przy północnej ścianie, to słońca nie widzi na oczy?
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moja kliwia to stara odmiana jak to mówią,, z dziada i pradziada" :D . Nie lubi bezpośredniego słońca. Też woli stronę północną lub wschodnie o krótkim nasłonecznieniu. Przy nasłonecznieniu staje się matowa lub nieraz popaliło jej liście. Kwitnie w czasie zimy gdy temp w pokoju oscyluje w granicach 10C. Może te nowsze odmiany bardziej tolerują nasłonecznienie.
Pamiętam jedną kliwię u jednej pani, rosła na honorowym miejscu w rogu pokoju z niewielką ilością światła, W doniczce rosła pojedynczo, podlewana tylko gnojówką z szamba.Prawdę mówiąc to do dziś nie widziałam nigdzie takiego dużego dorodnego egzemplarza. Liście wręcz wzorcowo ułożone naprzemiennie, sztywne, ciemnozielone. Kwitła corocznie w okresie zimowym w nie ogrzewanym pokoju.
Awatar użytkownika
Ekspresja
500p
500p
Od: 22 kwie 2014, o 18:18

Post »

Każdy ma inne warunki i wcale roślina nie musi zachowywać się tak samo u wszystkich, a już na pewno nie można porównywać ciepłych krajów do naszych warunków klimatycznym. Nasze Kliwie, to nie egzemplarze przywiezione z południa, tylko wyhodowane przez hodowców w Polsce i dlatego muszą stać w cieniu i wcale nie należą do roślin, które potrzebują dużo światła.
Moja latem stoi na zewnątrz, ale tylko do południa, bo potem wchodzi na balkon słońce...przestawiana jest zatem często.
Dostałam sadzonkę w 2013 r z czterema liśćmi i na drugi rok już zakwitła. Kwitnie wiosną, a w tym roku kwitła wiosną i latem.
Każde kolejne kwitnienie, to większa ilość kwiatów.
Pozdrawiam:)
tomek47
50p
50p
Od: 4 lis 2017, o 17:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

onectica pisze: Czy ja dobrze rozumuję, że jak u Ciebie roślina stoi przy północnej ścianie, to słońca nie widzi na oczy?
Dokładnie tak. Ona nie znosi ostrego, letniego słońca. Od razu są poparzenia wtedy. To roślina do cienia. Lubi dużo światła, ale rozproszonego. Dlatego nawet dobrze jeśli wiosną w domu świeci na nią słonko, wtedy nie jest takie ostre jak latem. Ja mam 4 egzemplarze, dwie stoją w środku pokoju z oknem od strony południa, trzecia na parapecie okna wschodniego i czwarta na parapecie okna zachodniego. Jak się robi lato wszystko lądują w ogrodzie w cieniu i tak stoją tam do końca września (jeśli nie ma wcześniej przymrozków).
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pomalutku nabierają kolorku w rozproszonym świetle :D

Obrazek
Awatar użytkownika
anna1946
200p
200p
Od: 9 wrz 2017, o 08:33

Post »

Piekny kolor kliwii. Widziałam kliwie w Austii w takim zwykłym domowym zajeżdzie jakie są popularne w tym kraju. Miała wysokośc ponad 1,5 m. Rosła w wielkiej drewnianej donicy , nie kwitła w tym czasie, a szkoda. Miała natomiast pozostałości po kwiatostanach . Ruszyłam palcem ziemię w doniczce, była sucha jak popiól. Zapytałam jak podlewaja . Dostałam odpowiedz bardzo dokładną :D . Jak nam sie przypomni . Moja w domu tez jest sporych rozmiarów , cebul jest kilka w jednej donicy . Szkoda tylko , że kolor ma ten popularny - pomarańczowy. Ten lekki róż bardzo mi sie podoba.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moją kliwię też podlewam jak mi się przypomni bo zazwyczaj ma ziemię ciężką jak beton, palca nie wsadzisz :D
Gdyby była w pełnym oświetleniu słonecznym była by pomarańczowa a tak to ma ,,subtelny łososiowy" :D

- 5 sty 2018, o 06:07---

Podlewając dziś kliwie, zauważyłam że, pod ,,samą ścianą" wyrasta jej 4 pęd kwiatowy ;:oj Zaszalała w tym roku :D
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Od: 10 kwie 2010, o 00:03
Kontakt:

Post »

Może byś tą kliwię podzieliła na kilka roślinek?

Moja pomarańczowa kwitła w 2017r. trzy razy czyli jeden raz mniej niż w 2016r. Za to kilka dni temu przesadziłem ją w większą doniczkę. Mam nadzieję, że się odwdzięczy większą ilością kwitnienia w tym roku i może w końcu pojawią się jakieś maluchy do rozsadzenia ;:173
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marconi_exe na razie nie planuję jej dzielić. Chyba ok 3 lata temu ją rozdzielałam i zostawiłam 2 w doniczce. Teraz jak policzyłam to jest ich w różnej wielkości 6 a wśród nich są zefiranty. Zazwyczaj rozsadzam jak ,,rozwalą doniczkę" :D
Awatar użytkownika
SGL79
50p
50p
Od: 12 sty 2016, o 12:04

Post »

Przeczytałem cały wątek i zauważyłem, że kilka osób miało problem ze zbyt krótką łodygą kwiatową. Nikt chyba o tym nie wspomniał, a jest jeszcze jeden istotny warunek do tego by kliwia zakwitła tak jak powinna czyli "ponad liśćmi". Musi ona przed okresem spoczynku zimowego (wrzesień) dostać nawóz ze zwiększoną ilością potasu bo to on jest odpowiedzialny za prawidłowy rozwój łodygi a także obfite kwitnienie.
tomek47
50p
50p
Od: 4 lis 2017, o 17:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cenna uwaga. Dwa razy miałem sytuację, że kwiaty chowały się w liściach, ale powodem był całkowity brak nawożenia.

A propos nawożenia to jakie nawozy polecacie? Mam wrażenie, że popularne odżywki mineralne są dla kliwii zbyt mało wydajne. To sporych rozmiarów roślina, zatem jej potrzeby żywieniowe są wysokie. Czytałem, że w naturze rośnie na glebach próchniczych. Zastanawiam się, czy może sypnąć jej popiołu drzewnego na powierzchnię podłoża w doniczce. Pewnie też próchno wierzbowe byłoby dobre. Co myślicie?
basia_styk
500p
500p
Od: 31 sie 2006, o 13:15

Post »

Ja bym dała obornik, granulowany. Znaczy spróbuję na swojej, przez zimę niemal nie była podlewana i jeszcze nie wznowiła wzrostu.

B.
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22

Post »

Obrazek
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

I moja kwitnie :)
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”