Elizabetka po śląsku nr 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Elizabetka po śląsku nr 7

Post »

Wiesz, że moja kliwia która ma ponad 10 lat nie kwitnie :( poprzesadzałam , dałam do nowej ziemi i psińco ;:223 widocznie mnie nie kocha.
Eluś masz zielone rączki kwiaty Ci idą nawet w lufcie korzenie wypuszczają :wink:
Dużo dobroci w Nowym Roku złotko ;:196
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Ewko dziękuję za życzenia. ;:196
Kliwie kwitną różnie i w lecie i w zimie zależy jak im się zachce. Na pewno jak odpoczną to Ci zakwitną znowu. ;:168
Twoje róże maja się dobrze a moje bez kopczyków po prostu nie miałam weny żeby je zakopczykować....trudno, muszą sobie jakoś poradzić.

Ewiczko wystaw ją na słoneczny parapet a jak nie zakwitnie to postrasz, że wyciepniesz na hasiok. ;:108
Kocho Cie na pewno bo żyje ale jest niegrzeczno i trzeba pogrozić palcem. :wink: :D
Dzięki za życzenia. Dla Ciebie też wszystkiego co najlepsze. ;:167

Pelargonie ukorzenione we wrześniu jeszcze dychają. Oby jakoś przetrwały to zimno.
Obrazek

Zimowa róża.

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jaka piękna 'dziewczynka' z kokardkami w kitkach zamieszkała w Twoim ogrodzie, Elżuniu! ;:138 ;:138
Możesz zdradzić, jaką roślinkę chroni przed niesprzyjającymi warunkami atmosferycznymi?
Kliwia przepięknie zakwitła! ;:215

Samego dobra w nowym roku życzę. ;:167 ;:167 ;:167 Tak w domu, jak w rodzinie, zdrowiu i ogrodzie. ;:196
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Lucynko dziękuję za życzenia. ;:167 ;:196
:;230 pod workiem kartoflanym ukryłam pieniek po uciętej wiśni.
Nie zdążyliśmy reszty wyciąć ręcznie...a może zmienię zdanie i na wiosnę pojawi się pomysł jak go wykorzystać. Może pelargonie na nim umiejscowię. ;:224

Przy podlewaniu zauważyłam, że hippeastrum robi pączka. Piękny Jevel zakwitnie... :tan
Obrazek
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2014, o 20:14

Post »

Eluniu, Wielu sukcesów, odważnych marzeń, mądrych decyzji, satysfakcji, spokoju i pomyślności na cały nadchodzący 2018 rok. ;:167
Kliwia pięknie Ci kwitnie, ja dostałam kliwie latem od sąsiadki ale jeszcze nie kwitła. Przeczytałam na forum ,że należy pamiętać aby doniczkę
nie przekręcać w oknie a ja ją ciągle przestawiałam ;:131 teraz doniczkę oznaczyłam i zobaczymy, mam nadzieję ,że mi zakwitnie . Masz piękną chochilicę w ogrodzie , no, no :!: musisz dla towarzystwa postawić jej chochoła kolegę ;:306
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zastanawiałem się jaką roślinę tak zabezpieczyłaś i też się nabrałem na ten worek :;230

Elu - w tym roku życzę spotkania w większym gronie na hacjendzie (Ewie W też to zapowiedziałem)
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Cudowny miejsce na ziemi, ogród bajka, różyce zdrowe tylko siedzieć w oknie z kawusią - powiem nieskromnie zazdroszczę takiego widoku.
Czy Twój Astrid Grafin rośnie w pełnym słońcu bo u mnie już trzy razy zmieniałam mu miejsce szybko płatki są spalone, a przecież jest cudowny a ten zapach obłędny.
Mam sporo piwonii NN i przyznam kwitną, zdrowe i upajają zapachem - ogród bez nich straciłby wiele.
Pozdrawiam i życzę satysfakcji z uprawy takiego bajkowego zakątka.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Elżbietko Ty to masz zielone łapki! Kliwia kwitnie, hipeastrum zakwitnie i nawet róża w styczniu...szczęściara ;:167
Mam kliwie jedną od koleżanki z FO chyba 5 lat i nie kwitnie, druga uratowałam od kompostu bo sąsiad chciał wyrzucić po rodzicach odziedziczoną, brudną wysuszoną. Wzięłam oczyściłam dożywiłam ....zakwitła, ale jak piszesz kwitnie kiedy chce :D
Ładny chochołem dziewuszka ;:333 Ja też większość delikatnych róż zakopczykowałam a dwie nawet okryłam bo był mróz, teraz boje się odkryć, więc nie wiadomo co pod okryciem ;:306 ;:306
Dużo zdrowia i radości w Nowym Roku Elżuniu i niech Ci ładnie roślinki kwitną ;:196
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Jak pieniek tam nie przeszkadza, to jasne, że go zostawić. Wspaniała ekspozycja dla kwiatów, tylko trzeba je jakoś zabezpieczyć przed wiatrem. Mam tak i polecam!
A jaki kwitnie ta pelargonia z "kolorowymi" listkami?
Wszystkiego dobrego! ;:168
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

:wit

Wandziu dziękuję za konkretne życzenia. ;:196
Co do kliwii to u mnie nie stosuję żadnych zasad: obracam, przestawiam...one słonka, wody(podlewam deszczówką) i odrobiną nawozu potrzebują.
Ha ha ...muszę w takim razie wykombinować kolegę dla dziewczynki. :;230
To może jak nowo posadzony dereń 'Szafer' (ten patyczek obok)wyrośnie coś wykombinuję. ;:196

Obrazek

Andrzej napisałam u Ciebie, ze w tym roku to już na pewno do Was zajedziemy. Lato tak krótko trwa i trzeba się nacieszyć ogrodami.
Przydałby się drugi worek dla chłopczyka ;:306

Opuncje tej zimy wyjątkowo grubiutkie...jak na razie jeszcze nie schudły :wink: a do tego chwasty przy tej pogodzie szaleją.
Obrazek

Aniu dziękuję za miłe słowa i życzenia. ;:167
Mój ogród to taki bardzo zwykły prawie wiejski :oops:
Sąsiadka jednak chwali sobie bo ma ładny widok na mój ogród, natomiast ja widzę tylko to co przed domem...czyli mały kawałek.
Ach ...ta Astrid...co to jest za róża ;:oj zapach, aksamitne płatki. ;:167 Przesadziłam ją jesienią na bardziej słoneczne stanowisko bo mi marniała w cieniu pęcherznicy i zobaczymy jak się jej to miejsce spodoba.
Piwonie kocham ale je chyba za bardzo posypałam kompostem przed zimą parę lat temu i kiepsko mi kwitnie. Na wiosnę wygarna nadmiar ziemi i może lepiej zakwitnie.
Obrazek

Obrazek

Maryśko ...ano jako pogoda to i róże w zimie kwitną ;:306
Kliwie są niezawodne i fajnie w domu je mieć....a takie porzucone zawsze będą bardziej wdzięczne za przygarnięcie...to i zakwitną nieproszone. ;:167
Kolejne hippeastrum, tym razem pełne czerwone szykuje się do kwitnienia. :tan

Obrazek

Beatko dzięki za życzenia. ;:167
Wiesz, sama nie wiem jak ten pieniek wykorzystam, dopóki dereń się nie rozrośnie niech stoi. Czas pokaże.
A tą pelargonię mam po raz pierwszy od września i nie wiem jak kwitnie...mam ją z wymiany jako małą sadzonkę....zresztą wszystkie cztery sztuki.
W tej chwili kwitnie grudnik. :D
Obrazek

Miłego wieczorka życzę. ;:196
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Elu obawiam się, że Astrid powinien mieć mały półcień, w słońcu będzie spalony - tak przynajmniej u mnie, dlatego "tańczę" po ogrodzie i szukam dla niego dobrego miejsca. Uwielbiam kolor aksamitny prawie wpadający w ciemny fiolet - ale taki to u mnie jesienią, inna pogoda, jest nieco chłodniej.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Elu, widzę, że te chwasty to nie tylko u mnie... one chyba nigdy nie zasypiają! ;:222
Opuncje bogate! ;:215
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Elka z chwastami to u mnie też zabawa... rosną gdzie popadnie, upatrzyły sobie skalniak ... Plewienie w styczniu... tego jeszcze nie było :) Twoje opuncje w pozycji horyzontalnej jak stadko jeży ;:333 dobrze sobie radzą. Ja wysiałam dziś Pelargonie zobaczymy czy doczekam się kwiatków :lol:
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Elżbietko, a te Twoje opuncje to ma ja pąki? te różowe?
Ja nad swoimi kładę kawałek szkła czy dobrze robię, czy im raczej szkodzę?
Miłego karnawału :heja
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Szykuje się piekne hipeastrum Elu, jaki kolor?
Czas odliczać dni do wiosny :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”