Kropelka zaprasza cz.4.

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kropelka zaprasza cz.4.

Post »

No brawo ogród pięknie wyglada6 z kolorami marcinkowymi i daliowymi
;:108
A i śliczne chryzantemki widzę. :)
Wrzosowisko duże i dzięki temu wygląda imponująco. ;:63
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jakoś tak mi sprzyja ta ciepła, słoneczna pogoda, że mogłabym siedzieć teraz non stop w ogrodzie i nadrabiać zaległości ;:3
A mam ich całkiem dużo, bo jednak cały wrzesień nie miałam możliwości zrobić cokolwiek w ogrodzie.
Miałam wyrwać co większe chwasty, a jak zwykle zaczęłam robić totalną demolkę w ogrodzie :;230 Nie wiem tylko czy zdążę zrealizować swoje plany, no bo to jednak połowa października za nami i pogoda może się zrobić zimowa lada dzień ;:14
Oczywiście, nie byłabym sobą gdybym nie rozwaliła kilka rabat na raz... bo przecież zrobić jedną a porządnie to nie w moim stylu ;:182

Najbardziej pochłonął mnie skalniak, a raczej perzowisko na skalniaku. Kolejny raz wykopuję niemal każdą roślinę z korzeniami, przekopuję widłami kilkakrotnie i wyciągam za każdym razem kilometry kłącz perzu :evil: Może prościej byłoby odżałować rośliny i wszystko przelecieć chemią... W końcu perz i tak powżerał się w korzenie roślin i nawet najlepsze pielenie nie da rady wyciągnąć wszystkiego...

Druga sprawa. Moje białe, żwirowe ścieżki... Nie mają nic wspólnego ze zdjęciami z katalogów ;:185 ;:185 Za to ogrom pracy gwarantowany ;:223 Po ulewnych deszczach moje żwirowe ścieżki są w kolorze zieleni z ogromną ilością samosiewek chwastów wszelakiej maści...

Trzecia sprawa- agrotkanina w ogrodzie. No nie mam pojęcia co mi odbiło, żeby kłaść tą szmatę w ogrodzie. Z ciekawości zajrzałam pod matę i byłam w szoku, że wszystkie rośliny mają korzenie tuż pod szmatą i ogólnie stwierdzam, że chyba się męczą rośliny w tej płachcie.
Inna sprawa- w miejscu gdzie agro była przykryta korą, kory już prawie nie ma, a gdzie był biały żwirek, jest zielony, rozciapany pył i masa chwastów ;:222

No i oczko wodne- nie wiem dlaczego w tym roku coraz częściej myślę o pozbyciu się go...

Zatem plany na najbliższe dni:
1) skończyć demolkę na skalniaku,
2) posadzić cebulowe ( no przecież nie mogłam posadzić w ten perz),
3) pozbyć się przynajmniej z niektórych rabat agro-szmaty,
4) marzę by w końcu mieć sprawną kosiarkę i wykosić trawę ;:204
...
...) może uda mi się rozgarnąć ziemię jak należy za budynkami na nowym terenie.

W rzeczywistości to ogrom, ogrom i jeszcze raz ogrom pracy!
Póki świeci słonko i jest ciepło, chęci do pracy nie brakuje.

Alu, przyuważyłam, ze rośliny wiosenne lubią powtarzać jesienią kwitnienie. Co prawda słabiutko, ale jednak. U mnie niemal każdej jesieni są omiegi, sasanki a czasem też prymulki.

Krysiu ;:306

Florek, Twoja uwagę zawsze przyciągają dalie.

Karola, no wiem, że z tymi astrami wiosna to niezła zabawa połamać te suche pędy. A ta praca w ogrodzie, hmmm, w moim przypadku nie rzadko ja sama jej sobie dodaję!

Aniu, fakt, jak jest słonko wszystko cieszy... A we wrzosach mam sporo perzu i nie umiem się go pozbyć, bo jednak powrastały wrednie w środek roślin, jak to perz...

Historyczne zdjęcie miejsca, które znów przerabiam ;:223 ;:223 ;:223
Obrazek
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A dlaczego , przerabiasz , co chcesz zmienić pozdrawiam ;:3 ;:3
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Pięknie to wygląda! ;:138
Z jakiego powodu przerabiasz, Mariolko?! :shock:
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

No to masz dziewczyno najbliższe dni zaplanowane, że ho , ho.....
Mnie się już nie chce w tej chwili tak działać. Podziwiam cię. ;:180
Ja żebym się tylko zmobilizowała i donicowe ogarnęła, to będzie dobrze. ;:306
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani, napisałam w poście wyżej. Na skalniaku/kamiennym kręgu/wrzosowisku jest multum perzu, który powrastał w rośliny i teraz trzeba po prostu niemal każdą wykopać, żeby wyszarpać z jej korzeni kłącza perzu. ;:222
A pod białymi kamykami jest agrotkanina, która utrudnia wzrost roślin. Iglaki mają korznie na wierzchu, zaraz pod tą czarną szmatą, zaczynają brązowieć i podsychać...

Obrazek
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p
Od: 30 maja 2016, o 23:45

Post »

Mariolko czeka Cie ogrom pracy. Dobrze ze wróciła pogoda i chęć do pracy :D Choć naprawdę, na fotkach nie widać wszystkich problemów o których piszesz.. Czytam sobie co słychać w Twoim ogródku .i notuje sobie w głowie.. zero agrotkaniny, choćbym miała codziennie plewić. Moją uwagę nadal przyciągają marcinki, dalie , wrzosy i mówiąc ogólnie, to co kolorowe. Chyba jeszcze nie do końca pożegnałam się z latem i stad sentyment do żywych barw :D
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Kociaki przeurocze, uwielbiam takie maluchy ;:167 Tak kusisz tym Polish Spirit... Kupiłam kiedyś w biedrze takiego, ciekawe tylko czy zgodzi się odmianowo, bo to różnie bywa...
Sąsiada współczuję...
Za to ogród wynagradza ci dużo swoim pięknem ;:215
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Mariolka miejsce do przerabiania... mnie się podoba, jednak skoro masz inną wizję to zapewne musisz :) Ale tyle pracy, że nie wiem czy nie braknie ci jesieni... Perz to straszne dziadostwo póki co pozbyłam się go w warzywniku i na połowie rabatek, Było rycie na głębokość 1 i 1/2 szpadla, a potem odsiew widłami i ręczne wybieranie. U mnie był zaprzyjaźniony z podagrycznikiem ;:223 koszmarna robota... ale perzowe ognisko było super ;:333
Muszę dosadzić chryzantem żeby było bardziej kolorowo zwłaszcza te drobne rosnące w kopkach mi się podobają Z agrowłókniny też zrezygnowałam ;:173 Dobrej pogody i zdrówka, żebyś wszystkiemu podołała ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Mariolko nie cieszę się że i Ty masz doła, ale mnie jest jakoś lżej! chyba organizm chce odpocząć :uszy
Och te granice, miedze itp!
Masz bardzo ładne chryzantemy! a ten kwitnący omieg mnie zdziwił :D
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Mariolko przerabiamy corocznie i stale urabiamy ręce, żeby wreszcie rabaty wyglądały według naszego gustu. ;:108 Potem znowu gust się zmienia i znowu rewolucje. ;:306 Mam też trochę problemu ze śniedkiem w kępach roślin, a czasem perz też wrasta. Teraz już nie wykopuję, bo nie mam siły. Robię podwójne stężenie randapu i smaruję pędzelkiem liście perzu i śniedka, starając się nie dotykać kwiatów ozdobnych. Na dobre pozbyłam się tych chwastów w kilku miejscach. Czasu zajmuje to zdecydowanie mniej, niż przekopywanie rabaty. Zdejmowania szmaty współczuję, ciężko potem ochronić korzenie roślin, niestety trzeba przysypywać ziemią.
Spokojnych, ciepłych dni. ;:196
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Mariolko po takim maratonie kartoflanym masz jeszcze siły przerabiać skalniak ;:oj Daj sobie na wstrzymanie dziewczyno wypocznij chwilkę ;:168 Wiosną będzie czas na takie roboty . Piękne chryzantemy
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Mariolu nadrobiłam zaległości i napiszę tyle, że sąsiada serdecznie współczuję, ale chyba nie za wiele z nim można zdziałać. Przerażające jest to jak na wsiach wielu jeszcze ludzi ze skostniałą i totalnie ciemną mentalnością... Sama pochodzę ze wsi i zawsze mnie denerwowały obraźliwe nazwy wieśniak, ciemniak, ale co tu dużo mówić- są ludzie, którzy są na to żywym przykładem. Liczy się ich praca, ich bałagan, ich niezorganizowanie, a ktoś kto chce i umie mieć lepiej i ładniej jest tylko przeszkodą na drodze. Strasznie smutne.

Twój ogród pomimo Twego zapracowania wygląda jeszcze pięknie- masz dużo ładnych jesiennych roślin- wrzosów, marcinków, chryzantem. Ja bym sie nie szarpala z perzem i w tej sytuacji złamała jednak wstręt do roudapu i użyła tego w żelu.

Dobrze, że masz tak mądrego duchowego mentora. W Twojej pracy, kłopotach, zawsze pomoże Ci zachować równowagę i spokój myśli. Nie dawaj się dołom. Dobra herbatka i konfitury pomogą. I książka wieczorem, choć parę stron.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

zazdroszczę Ci entuzjazmu do przeróbek w ogrodzie! Moją ostatnią poważną przeróbką było wyrzucenie marcinków z miejsca pod dalie kilka lat temu ;:306
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani,
wczoraj odebrałam starter kosiarki z naprawy. Mega ucieszona, że w końcu skoszę trawę...
Ale po zainstalowaniu startera okazało się, że jest uszkodzone jeszcze coś czego wcześniej mój M. nie dostrzegł. Zaczęło się rozbieranie, rozkręcanie... Po dwóch godzinach kosiarka zastartowała. Ochoczo zaczęliśmy kosić trawę ;:63 i nagle skończyła się benzyna. Co prawda kanisterek pełny, ale po dolaniu świeżej benzyny kosiarka definitywnie odmówiła współpracy. Po kilkudziesięciu próbach odpalenia, rozkręcania, kombinowania, przestoju nocnym, kolejnych szarpaninach z kosiarką usłyszałam dziś, że kosiarka nadaje się na złom ;:145
Noż nie miała kiedy się zepsuć tylko przed ostatnim koszeniem trawy w tym roku!
I teraz mam wykoszoną trawę na 1/3 ogrodu, a na reszcie łąkę.
Nie wspominam, że w domu od 4 dni czeka na przyjazd mechaników zmywarka ;:222

No i w takich okolicznościach odechciewa się wszystkiego, co związane z ogrodem...
CDN...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”