Truskawkowa działka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Truskawkowa działka

Post »

Natalko ,świetnie że robisz więcej zdjęć i masz rację , że to dobry materiał porównawczy .Ja jak oglądam swój ogród z przed kilku lat to nie wierzę że tak mi się zmienił i że dałam radę tak dużo zrobić .Na temat usuwania konarów to mogę też coś powiedzieć , paskudnie ciężka sprawa , wymaga niestety końskiej siły . ;:306 Ogród Ci pięknieje , masz już sporo roślin , a sadziec to fajna bylina , nawet jak go nie opielisz to i tak będzie widoczny . :;230 . Pozdrawiam cieplutko . ;:167
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Nawet zwykły jesienny listek leżący gdzieś tam wśród jeszcze zielonych roślinek czy trawy, potrafi być fantastycznym obiektem fotograficznym. ;:138 ;:138 Natalko! ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pokazalas piekne rude ciepłe kolory jesieni.
Takie i ja lubię najbardziej. :D
Piękne masz chryzantemki. ;:108
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Chryzantemy nie dla mnie, ale zawsze z przyjemnością na nie patrzę w innych ogrodach.
Teraz to już taka mocno zaawansowana jesień i daleko jej do babiego lata.
Mam na nie jeszcze nadzieje, chociaż coraz mniejszą, ale podobno nadzieja umiera ostatnia.
;:3 i pięknych jesiennych widoków życzę. :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja takie migracje nasion, owoców, orzechów itp nazywam drugim ogrodowym życiem. ;:oj
My robimy swoje, a żyjątka w nim - swoje ;:172
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2013, o 08:42

Post »

Nie miałam za bardzo ostatnio czasu, nadrabiam zatem wszystkie zaprzyjaźnione wątki. :) Zdjęcia super, to aksamitki chyba najbardziej mi się podoba. Ty masz wiewiórki, ja miewam jeże. Choć w tym roku jeszcze żadnego nie spotkałam.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Marynko dziękuję w imieniu roślinki ;:196 sadziec ma faktycznie płytkie korzenie ;:108 u mnie się rozsiewa, widać coś mu tutaj odpowiada ;:224
Alu tak, chryzantema jest zimująca ;:108 podoba mi się bo jest trochę inna - w sklepach co roku królują kolory standardowe: biały, żółty, różowy i bordowy. Innych nie uświadczysz ;:222 Trzymam kciuki żeby wycinka u Ciebie dobrze poszła ;:215
Elżbietko to prawda, sadziec jest widoczny z daleka, zwłaszcza jeśli trochę urośnie ;:108 W sierpniu obserwowałam rosnące "na dziko", prawdopodobnie uciekinierów z działek, łatwo dało się je wypatrzeć w gęstwinie innych roślin.
Lucynko, Aniu ;:196
Grażynko ja tylko mam nadzieję, że jeszcze zrobi się pogodnie, nie musi być ciepło, ale niech chociaż przestanie padać ;:223
Bea prawda ;:108 a że akurat mam działkę w dość odludnej okolicy, to tych żyjątek jest naprawdę dużo :)
Joasiu nadrobisz zaległości kiedy będziesz miała czas ;:108 o jeżach nic nie wiem, pewnie też są, może nie na mojej działce, ale zdziwiłabym się, gdyby nie było ich wcale. Za to w ogrodzie moich dziadków od wielu lat mieszka cała rodzinka, w tym jeż-albinos ;:oj

Trochę bieżących działkowych wieści - ostatnio ciągle pada, przez co nie mogę jechać, za to dwukrotnie był na działce mój tata ze swoim kolegą. W środę dokładnie wykosili całą trawę i chwasty, poprawiając po panu który zwykle to robi - chyba myślał że jak zostawił długie badyle, to szybciej go wezwiemy, niedoczekanie :evil: Wczoraj pojechali drugi raz mimo kiepskiej pogody, i dobrze się stało. Orkan powalił węgierkę przeznaczoną do wycinki, na szczęście drzewo nic nie uszkodziło, ale byłby olbrzymi kłopot je ruszyć ;:202 Wycinka nadal trwa, bo drewno śliwy okazało się tak twarde, że przy cięciu z piły szedł dym, potrzebna jest większa... Część drewna już zabrali, ale jest go za dużo na jeden kurs, bo oprócz wyciętych drzew jest też sporo konarów z wiosennego cięcia. Jeżeli pogoda dopisze pojadę jutro trochę popracować i zrobić zdjęcia, trzymajcie więc kciuki żeby w końcu przestało padać ;:219

Obrazek

Kolory w przyrodzie zmieniają się coraz szybciej i szybciej, jednak jeden w kwiatowym wydaniu trwa niezmiennie od końca sierpnia ? słoneczny żółty rudbekii. Nadal kwitną, chociaż wiele z nich dołączyło do ogólnego trendu, przekwitło i zbrązowiało. Sypią malutkimi, czarnymi nasionkami na potęgę, aby za rok rudbekiowe łany sięgały coraz dalej, ale jednocześnie kwitną nadal i kwitnąć będą, aż do przymrozków. Z ich obecności cieszą się owady, cieszmy się i my ? te urocze słoneczka są zupełnie niekłopotliwe, ich jedynym wymaganiem jest duża ilość światła. Odwdzięczą się nam za miejsce w ogrodzie rozświetlając go od późnego lata do końca sezonu, jak długo tylko się da.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2013, o 08:42

Post »

Twoje zdjęcia zachwycają. Każdemu trzeba się przyjrzeć, jest tyle szczegółów... piękne.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękne energetyczne rudbekie też juz tracą swoja urodę :)
Coraz mniej tych kolorów. coraz mniej ogrodowych radości :)
Pięknie uchwyciłaś konika polnego ;:63 ;:63
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Natalko pięknie opisałaś rudbekie ;:173 Masz absolutną rację - chyba żadna inna roślinka nie kwitnie tak długo jak one. Śliwa narobiła sporo kłopotu, dobrze że padło na dwóch panów, a nie na ciebie :wink:
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Natka, ja też lubię radosne rudbekie, ale ich przekwitające resztki wycinam, bo zostawiają za dużo dzieciaków :lol:
Węgierki szkoda, bo jeśli jeszcze owocowała, to jakiś pożytek był. U mnie śliwy nie owocowały, zostały wycięte kilka ładnych lat temu, a z podkładek wyrosły ałycze, cudnie kwitnące i też nieźle owocujące.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Natalko, rudbekie długo kwitną, ale też mocno się sieją, dlatego u mnie już nie ma ani jednej. Zasiliły kompost. ;:224
Nasiona zebrałam, wysieję tam, gdzie będę widziała dla nich miejsce. ;:108 W tym roku rosły, gdzie chciały i trochę psuły kolorystykę. ;:306
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Joasiu, Aniu dziękuję ;:196 :oops:
Małgosiu tak z pamięci to groszek szerokolistny i aksamitki oraz begonie, ale one wszystkie mają mniejsze kwiaty ;:108
Małgosiu w kolejnych latach też będę wycinać takie suszki, teraz nie miało to znaczenia. A ze śliwy nie było pożytku przez jej wysokość, chyba wysięgnikiem trzeba by jej śliwki zbierać :roll:
Lucynko u mnie też już ich nie ma i też zebrałam ich nasionka ;:108

No i nie pojechałam wczoraj, zapowiadali ładniejszą pogodę niż była ;:185 Widzę że ten sezon ma finał odpowiedni do całego przebiegu, dość paskudny ;:219 Dzisiaj leje, więc siedzę w domu, pracuję i nadrabiam najróżniejsze zaległości w oczekiwaniu na poprawę pogody.

Obrazek

Dzika róża rosnąca koło studni po całkowitym ścięciu niezbyt ozdobnych badyli odrosła ? i nie wygląda lepiej niż przedtem. Nadal tworzy wielki, kolczasty kłąb i ostatecznie pewnie się jej pozbędę, na razie jednak obserwuję z bliska: tego dnia kilka małych pajączków, wcześniej odpoczywającego motyla i koniki polne oraz samą różę. Liście zaatakowane czarną plamistością przebarwiają się zaskakująco pięknie, na razie tylko kilka, małe plamki koloru w masie zieleni. Z ochrony róży skorzystało parę wysokich trawek, ich kłosy z bliska zadziwiają misternym wykonaniem i delikatnością.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

A u mnie dzisiaj była nie najgorsza pogoda i dało się podjechać na działkę :tan , zakończyłam sadzenie cebulek no i oczywiście uwieczniłam obiektywem co się jeszcze dało, wróciłam zadowolona i ... :D Mają jeszcze nadejść ładne dni więc trzymajmy się tego!
Trawkowe kłosy ładnie sfotografowałaś! ;:138

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Wprawdzie nic mi dzisiaj z nieba na głowę nie leciało, jednak działkę sobie odpuściłam. ;:108 Z ostrożności, bo coś mi do gardła wlazło i trzeszczy. ;:145
Natalko, idą ładniejsze dni ;:3 z 'babim latem', więc jeszcze podziałasz sobie ogrodowo, czego gorąco Ci życzę. ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”