Taki - sobie ogród cz.6
- cyma2704
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Taki - sobie ogród cz.6
Miłko miło poznać śliczną ogrodniczkę, oczywiście z sekatorem
i utalentowanego fotografa. Jakie piękne włosy,
zawsze marzyłam o takich, a mam proste druty. 
- JLG

- Od: 15 mar 2009, o 17:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Miło Cię zobaczyć
kochasz dalie a one kochają Ciebie i odwdzięczają się pięknym kwitnieniem.
Czy dalie można wcześniej wykopać tj. zanim zetnie je pierwszy przymrozek? (cierpię na chroniczny brak czasu i wolałabym zrobić to wcześniej, bo jak przyjdzie właściwy czas to ja z kolei nie będę miała czasu - jak znam przewrotność losu)
Czy dalie można wcześniej wykopać tj. zanim zetnie je pierwszy przymrozek? (cierpię na chroniczny brak czasu i wolałabym zrobić to wcześniej, bo jak przyjdzie właściwy czas to ja z kolei nie będę miała czasu - jak znam przewrotność losu)
- Florian Silesia

- Od: 3 lip 2016, o 19:56
'Brandon James' cudny! 'Ace Summer Sunset' stara dobra znajoma, która niestety padła ze starości. To był główny powód, że traciłem wiele dalii, które nie przyrastały i w końcu sparciałe kończyły żywot. Teraz bezwzględnie każdą dalię odmładzam!
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Miłko sporo się dzieje u Ciebie bo sezon daliowy więc spacer długi i bardzo kolorowy.
Poznałam też "daliową wróżkę" i mnóstwo pięknych dalii .
Subtelność i delikatność Hapet Pearl kazała mi się zatrzymać na dłużej ale mimo to kwiaty hortensjowych NN-ek też zauważyłam
Oby jak najdłużej trwała jesień bo po upałach rośliny odpoczęły i obficie kwitną.
U mnie ... wciąż walka z nadwyżkami wody zarówno z góry jak i z dołu ... sezon kończymy totalną klęską bo z przyrodą nie wygra.
Poznałam też "daliową wróżkę" i mnóstwo pięknych dalii .
Subtelność i delikatność Hapet Pearl kazała mi się zatrzymać na dłużej ale mimo to kwiaty hortensjowych NN-ek też zauważyłam
Oby jak najdłużej trwała jesień bo po upałach rośliny odpoczęły i obficie kwitną.
U mnie ... wciąż walka z nadwyżkami wody zarówno z góry jak i z dołu ... sezon kończymy totalną klęską bo z przyrodą nie wygra.
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Krysiu! Trudno powiedzieć, czy "się dzieje", bo praktycznie w ogrodzie trwa kolorowy spokój. Nie robię niczego oprócz przycinania przekwitłych kwiatów dalii. Przechadzam się jak hrabina i podziwiam.
Hortensje kupiłam nazwane, gdzieś nawet mam zanotowane, ale, że ich nie kolekcjonuje, nie jest to dla mnie ważne. Za to mam cudowne dzielżany i rudbekie dzięki Tobie i to te kwiaty zachwycają mnie najbardziej po daliach.
U nas nawet była susza, ale w nocy w poniedziałek popadało i znów mam podlane. Takie lato było, ze nie podlewałam ani razu.
Florku! Tez jestem nim zachwycona. co prawda kwiaty są niewielkie, ale ubarwienie niezwykłe i obfite kwitnienie. Nie mam go jak w całości sfotografować, bo tam ciasno posadzone i miesza się z innymi. Mówisz, ze ze starości? Ja nie miałam takiego przypadku, może jakoś podświadomie przy podziale wyłuskiwałam tylko młode przyrosty, a stary trzon wyrzucałam.
Joasiu!Chyba jest właśnie tak, jak piszesz. Dalie można wykopać. Zwłaszcza w tym sezonie, gdzie nie było suszy i na pewno przyrosty są przyzwoite.
Soniu! Dziękuję
!
Sekator (a właściwie nożyczki do kwiatów) są moim atrybutem.
Włosy niesforne, robią co chcą, zawsze w nieładzie. Ciesz się tym, co masz!
Sylwia! No coś się spotkać nie możemy! Do końca tygodnia nie dam rady.
Hyćkówki gratuluję! Jest przednia! Muszę Twojej spróbować koniecznie!
Dziękuję w imieniu motyla!
Na dziś:

Hortensje kupiłam nazwane, gdzieś nawet mam zanotowane, ale, że ich nie kolekcjonuje, nie jest to dla mnie ważne. Za to mam cudowne dzielżany i rudbekie dzięki Tobie i to te kwiaty zachwycają mnie najbardziej po daliach.
U nas nawet była susza, ale w nocy w poniedziałek popadało i znów mam podlane. Takie lato było, ze nie podlewałam ani razu.
Florku! Tez jestem nim zachwycona. co prawda kwiaty są niewielkie, ale ubarwienie niezwykłe i obfite kwitnienie. Nie mam go jak w całości sfotografować, bo tam ciasno posadzone i miesza się z innymi. Mówisz, ze ze starości? Ja nie miałam takiego przypadku, może jakoś podświadomie przy podziale wyłuskiwałam tylko młode przyrosty, a stary trzon wyrzucałam.
Joasiu!Chyba jest właśnie tak, jak piszesz. Dalie można wykopać. Zwłaszcza w tym sezonie, gdzie nie było suszy i na pewno przyrosty są przyzwoite.
Soniu! Dziękuję
Sylwia! No coś się spotkać nie możemy! Do końca tygodnia nie dam rady.
Dziękuję w imieniu motyla!
Na dziś:

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Pulpa222

- Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Wreszcie trochę więcej zdjęć dalii
. Pięknie u Ciebie dalej kwitną, tylko podziwiać, co też właśnie robię
.
Dzielżany masz dorodne, a moje w tym roku jakoś skarlały; pewnie za sucho im było pod tują
.
Motyl wystawowy
.
Dzielżany masz dorodne, a moje w tym roku jakoś skarlały; pewnie za sucho im było pod tują
Motyl wystawowy
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
- takasobie

Aniu! Zdjęcia daliom robię jak jest pogoda, a potem korzystam stopniowo. Obiecuję, że będę jeszcze wstawiać, dopóki ich przymrozek nie zetnie. Uwielbiam je fotografować i przepłacę to chyba załamaniem nerwowym, jak będę musiała czekać od listopada do lipca, aż z powrotem zakwitną
Dzielżany postanowiłam otoczyć szczególną opieką, ponieważ jest to moje trzecie podejście. Miałam wcześniej dwie odmiany, ale syn późną wiosną kilka lat temu był nadgorliwy i mi je powycinał, myśląc, że to nawłoć.
Za drugim razem posadziłam w to samo miejsce, ale było bardzo suche lato, a to miejsce nie było w zasięgu węża i - uschły
Czyli już wiadomo (z Twojego i mojego doświadczenia), że takiej kompletnej suszy to one nie lubią.
Teraz mam dzięki Kryski trzy odmiany cudowne i tym razem chyba lepiej posadzone, w towarzystwie innych kwiatów, w zasięgu węża.
Na dziś:
Bride to Be

Rawhide

Totally Tangerine

Linzer Klangwolke

Verone's Obsydian

Crazy Legs

Moje cynie - tak spokojnie w tym roku

Dziewanna jakowaś

Miało być Break Out ale podejrzewam cudowną Cafe au Lait

Tutti Frutti

Dzielżany postanowiłam otoczyć szczególną opieką, ponieważ jest to moje trzecie podejście. Miałam wcześniej dwie odmiany, ale syn późną wiosną kilka lat temu był nadgorliwy i mi je powycinał, myśląc, że to nawłoć.
Za drugim razem posadziłam w to samo miejsce, ale było bardzo suche lato, a to miejsce nie było w zasięgu węża i - uschły
Teraz mam dzięki Kryski trzy odmiany cudowne i tym razem chyba lepiej posadzone, w towarzystwie innych kwiatów, w zasięgu węża.
Na dziś:
Bride to Be

Rawhide

Totally Tangerine

Linzer Klangwolke

Verone's Obsydian

Crazy Legs

Moje cynie - tak spokojnie w tym roku

Dziewanna jakowaś

Miało być Break Out ale podejrzewam cudowną Cafe au Lait

Tutti Frutti

Miłka
-
kropelka

- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Widzę, że i szarłat zabłąkał się wśród dalii i cynie
Urocze to wszystko, dalie przepiękne! Ale wysadzić 140 dalii to już nie lada wyczyn, nie dla mnie. Generalnie mam problem z roślinami , które co roku trzeba wysadzać- dalie, mieczyki a nawet tulipany, bo to przysmak nornic i znikają każdego roku, czasem nim zdążą zakwitnąć
Urocze to wszystko, dalie przepiękne! Ale wysadzić 140 dalii to już nie lada wyczyn, nie dla mnie. Generalnie mam problem z roślinami , które co roku trzeba wysadzać- dalie, mieczyki a nawet tulipany, bo to przysmak nornic i znikają każdego roku, czasem nim zdążą zakwitnąć
- duju

- Od: 13 paź 2008, o 12:31
Witaj deszczowo
Przepiękna dalia Verone's Obsydian, niespotykany jak dla mnie układ płatków i ten kolor
Podoba mi się również ostatnia z poprzedniego Twojego postu. Miłego dnia życzę 
Przepiękna dalia Verone's Obsydian, niespotykany jak dla mnie układ płatków i ten kolor
Pozdrawiam - Justyna
- Florian Silesia

'Creme de Cassis' - cudowna! A zaraz za nią 'Crazy Legs'!
Tak, dalie, które niechętnie przyrastają, z czasem parcieją i po nich. Może czasem i ja wydałem mniejsze przyrosty, sobie zostawiając dużą część, która już nie wypuściła ze starości. I odwrotnie - dostawałem duże bulwy ale stare. Człowiek się uczy na błędach, a Natura udowadnia nam, że i tak nie wszystko wiemy więc musimy wciąż się uczyć
Tak, dalie, które niechętnie przyrastają, z czasem parcieją i po nich. Może czasem i ja wydałem mniejsze przyrosty, sobie zostawiając dużą część, która już nie wypuściła ze starości. I odwrotnie - dostawałem duże bulwy ale stare. Człowiek się uczy na błędach, a Natura udowadnia nam, że i tak nie wszystko wiemy więc musimy wciąż się uczyć
- takasobie

Florku! Dalie o różnych kolorach po obu stronach płatków są intrygujące i zawsze się podobają
Uprawiamy dalie wiele lat i co chwilę nas zaskakują. A to nie kwitną, a to kwitną obficiej niż zawsze choć warunki są kiepskie. Wsadzasz zdrowa karpę, a nic nie wychodzi. Wpadnie Ci pyrka przez przypadek - wyrasta oszałamiający potwór!
Justynko! Ja też jestem pod jej wrażeniem! Jak ją zobaczyłam stwierdziłam, że muszę ją mieć! I sprowadzałam z Holandii! Ta poprzednia, to Creme de Cassis. Ja mam parę lat i też jestem w niej zakochana
Mariola! U mnie chyba nie ma nornic, a jak są - załatwiają je koty z sąsiedztwa. Sadzenie i wykopywanie faktycznie fizycznie jest uciążliwe, ale ja to rozkładam w czasie i trochę się wtedy rozczulam, oglądam karpy, układam ostrożnie, żegnam się z nimi - celebruję. To jest fajne!
Orkan Ksawery strasznie mi dalie sponiewierał. Połamał kwiaty, poprzewracał rośliny. Jednak jeszcze są, trwają i mają pąki. Jeśli się nie zmrożą, może jeszcze zobaczę, jak rozkwitną!
Zdjęcia sprzed huraganu:

Justynko! Ja też jestem pod jej wrażeniem! Jak ją zobaczyłam stwierdziłam, że muszę ją mieć! I sprowadzałam z Holandii! Ta poprzednia, to Creme de Cassis. Ja mam parę lat i też jestem w niej zakochana
Mariola! U mnie chyba nie ma nornic, a jak są - załatwiają je koty z sąsiedztwa. Sadzenie i wykopywanie faktycznie fizycznie jest uciążliwe, ale ja to rozkładam w czasie i trochę się wtedy rozczulam, oglądam karpy, układam ostrożnie, żegnam się z nimi - celebruję. To jest fajne!
Orkan Ksawery strasznie mi dalie sponiewierał. Połamał kwiaty, poprzewracał rośliny. Jednak jeszcze są, trwają i mają pąki. Jeśli się nie zmrożą, może jeszcze zobaczę, jak rozkwitną!
Zdjęcia sprzed huraganu:

Miłka
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.

- Od: 4 lut 2011, o 13:22
Wszystkie zdjęcia jak zawsze urocze,
no może oprócz pajączków. 
- nena08

- Od: 8 lut 2012, o 10:06
Ten duży pająk to kaleka bez jednego odnóża.
Zdjęcia piękne.
Moje dalie nie ucierpiały od wiatru, za to deszcz mocno skraca kwitnienie.
Zdjęcia piękne.
Moje dalie nie ucierpiały od wiatru, za to deszcz mocno skraca kwitnienie.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Ja też pałam miłością do Creme de Cassis, ale akurat ona nie przyrosła u mnie zbyt dużo. Zaczęłam już wykopki i jest tak jak mówisz. Zdarza się, że z małego kartofelka przyrosła okazała karpa i na odwrót. Ale i tak teraz te wszystkie bulwy mają w sobie dużo wody z powodu nieustannych opadów. Gdy z czasem wyschną, okaże się, która karpa zasługuje na miano dużej.
- Florian Silesia

Piękne impresje fauny i flory!