Kuchnia śląsko Halżbiytki

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Anulko to ciasto jest bardzo łatwe w wykonaniu i zawsze wychodzi. Powodzenia mimo wszystko bo za pierwszym razem zawsze się ma stracha. :wink: Napisz jak się udało. A jeżeli chodzi o kompot z dyni to daję cukier i przyprawy jeszcze do zimnej wody razem z pokrojoną dynią wtedy kawałki owoców przejdą smakiem przypraw i będą słodkie a nie trawiaste....no i koniecznie dużo cytryny.... :roll:

Izabelko wszystkie podane składniki dotyczą tylko i wyłącznie ciasta a o polewie tylko wspomniałam, że robi się ją z cukru pudru i cytryny...po prostu zbieg okoliczności.
Możesz użyć cukru zwykłego...ja też czasami tak robię ale w przepisie jest cukier puder.
Cukier waniliowy też dodaję......mam nadzieję, że dobrze Ci wytłumaczyłam...jak by co pisz. :D

Justynko witaj :D

Już się robi.
Na jedno białko 10dag cukru pudru :!: 5 dag wiórków kokosowych, 5 dag bułki tartej
i cukier waniliowy do całości.

Tak, że jeżeli masz np 6 białek to robisz x6 czyli 60 dag cukru, 30dag wiórków,30 dag bułki.

Wcale nie musisz dawać bułki tartej wtedy dajesz 60 dag wiórków,albo mniej np. 40 dag wiórków i 20 dag bułki.......z czasem sama to sobie ustawisz.

Białka z połową cukru mocno ubijasz i dodajesz po trochu resztę cukru...jak już masz gotowe na sztywno, dodajesz wiórki ale już nie ubijasz mikserem tylko delikatnie mieszasz łyżką. Kładziesz na blachę wyłożoną pergaminem a w międzyczasie nastawiasz piec na ok 220 Stopni . Jak wolicie bardziej suche to wyłączasz piec jak się zrumienią i suszysz tylko uważaj żeby się nie zhajcowały. To tyle....jakby co pisz....chętnie powiem jak wiem. :wink:
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Ślicznie dziękuję - w sobotę będę piekła z synkiem - kokosanki,ciasteczka i może te rożki orzechowe(mam sporo orzechów :) ).
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Rożki orzechowe to i ja zrobię, tak mi pysznie pachną w monitora :D

Ciasteczka kruche i drobne pierniczki już leżą w słoju, rożki zrobię pewnie dopiero w niedzielę :) A potem już tylko sernik, piernik, rożli francuskie z jabłkami i kruche ciasto z masą krówkową (mleko skondensowane z cukrem białym i brązowym, zagotować mieszając na maleńkim ogniu, wylać na podpieczone ciasto z wysokim rantem, zastudzić).
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Dzięki Elżuniu ;:79 Jak to dobrze, ze spytałam! Ale bym upiekła ciasteczka :;230
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Ojej, tu już pieką w najlepsze, a ja jeszcze nic... :cry:
Ale jutro zabieram się do roboty, tylko co tu wybrać. :roll:
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Justynko polecam te rożki orzechowe. Zobaczysz jak raz zrobisz to na stałe wejdą w Twój repertuar. :D A ile synek ma lat?

Nalewko poproszę o przepis na rożki francuskie z jabłkami ;:180 A to ciasto z masą krówkową jest bardzo słodkie?
Wiesz a może też zrobię jakiś choć mały serniczek...oj ale to forum dopinguje :wink: .

Izabelko :D trzymam kciuki. ;:333

Gabrysiu a co Ty będziesz piekła dobrego?
Ja jutro i w sobotę będę nacierała w domu. A jutro po południu idę do fryzjera dla poprawy humoru i odstresowania się. ;:164
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Elu, jakieś drobne ciasteczka i jakieś ciasto, nie wiem jeszcze.
Może sernik z rosą albo toffi ?
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Elu - mój Jasiu ma 11lat - bardzo chętnie pomaga w kuchni.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dzieci bardzo lubią pomagać szczególnie przy wykrawaniu ciasteczek. Moja cera już ma 16 na karku a jeszcze chętnie wykrawa. Pozdrawiam Was :D
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 kwie 2007, o 00:13

Post »

Nie wiem czy tu mogę ale mogę /ha ha ha- mogę -mogę/ podać przepis na bardzo łatwe i wykwintne ciasto.

Składniki:
1/2 kg orzechów włoskich
1/2 kg cukru
10 jaj
sok z 1/2 szt. cytryny
łyżka zmielonych biszkoptów

Wykonanie:
-orzechy mielimy / ja przecieram przez przecierka o większych oczkach - takie sito do przecierania warzyw, wtedy
wszystkie zabłąkane łupinki zostają w przecieraku i nie grozi złamanie zęba/
-następnie dzielimy po 25 dkg cukier też
-oddzielamy żółtka od białek i żółtka ucieramy z 25 dkg cukru
- do tego dodajemy 25 dkg orzechów i wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
-białka ubijamy z cukrem
-dodajemy orzechy, sok z cytryny i mielone biszkopty
- wylewamy do tortownicy na masę żółtkową
- teraz do średnio nagrzanego piekarnika / ja na 175 stopni z termoobiegiem/ i pieczemy około 50 - 60 min.
Na wierzch może być polewa czekoladowa albo lukier.
Bardzo smaczne a roboty niewiele. Jest to moje sztandarowe ciasto świąteczne.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Krysko przepis rewelacyjny chętnie skorzystam z niego. Szukałam coś łatwego na styczeń :lol: i już mam. :D
Na święta juz mam suche gotowe ale myslę jeszcze o dobrym serniku....idę do Bogusi albo do Empuzy one mają super serniki. ;:173
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Witaj Elżbietko!

Szukam przepisu na sprawdzone uszka lub pierożki do barszczu i
zawitałam również do Ciebie.
Na święta chciałam piec moje pyszne ciasto piernikowe, ale po remoncie
nie mogę znaleźć mojego zeszytu z przepisami. :(
A że narobiłam już sobie smaka i nastawiłam się na jego pieczenie,
więc z chęcią skorzystam z Twojego przepisu na ciasto cynamonowo-jabłkowo - itd. :D
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witaj Jagódko. :D
Jadziu dawno nie robiłam pierogów bo są bardzo czasochłonne a wiesz jak u mnie z czasem. Ale mam przepis na pierogi ruskie i z nadzieniem gryczanym (pyszne) .....jak robię to robię wiecej i zamrażam. A na Święta nie przygotowuję ani uszek ani pierogów. Jak byś chciała te moje przepisy to daj znać ale wstawię bez zdjęć bo nie mam ale :wink: czuję, że po Nowym Roku zrobię....bo mi smaka narobiłaś ;:173
Zeszyt się z pewnością znajdzie tylko wtedy jak już nie będzie tak bardzo potrzebny. :wink:
A ciasto cynamonowe polecam ...naprawdę łatwizna. :lol:

A ja dalej szukam dobrego sernika....znalazłam taki gdzie dodaje się ziemniaki gotowane....czy ktoś taki robił. :?:

Musi być rewelacyjny i taki najprawdziwszy sernik. Dużo też zależy od jakości samego twarogu....myślę, że najlepszy będzie zwykły półtłusty i nie mielony.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Elżuniu, ciasteczka orzechowe zrobiłam, ale... ze leniwa jestem, nie chciało mi sie toczyc wałeczków i zrobiłam takie zwykłe, okrągłe placuszki. Pycha!
Jutro robię kruche :D
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Izusia bardzo się cieszę.....ja też robię jak mi przyjdzie liczy się ciasto a resta to już ;:173

Dziewczyny ratujcie....nie mam przepisu na sernik jakoś mi nie idzie to szukanie. :oops:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”