Kolejny sezon w ROD... cd.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kolejny sezon w ROD... cd.

Post »

Widzę, że ogród faktycznie jeszcze kolorowy i dobrze, bo aż się boję, jak to będzie zimą ;:138 . Powiem krótko: rób zdjęcia, bo ładne i nie marudź. Ważne, że 'ktosie' oglądają i cieszą oko w te bezsłoneczne dni ;:3 . Masz wiernych fanów i tego się trzymajmy ;:108 .
Powiesz mi, co to za trawa, ta duża?. Mam taką samą, ale nie pamiętam nazwy, a bardzo mnie się podoba. Swoją mam od ub. roku, ale dużo chudsza ;:173 .
Obrazek

Roślin jeszcze sporo, jak widzę kwitnie i warto jeździć na działkę. Poza tym pokazujesz kolory lata, tak lata, chyba do dzisiaj, co? :tan .

Dzisiaj po raz pierwszy wpadłam w lekką panikę, że nie mam gdzie posadzić nowo zakupionych czosnków ozdobnych ( w siatce było cebul tyle, co jakieś 2 kg kartofli) ;:oj . Fajnie się zamawiało, bo i czosnki są niesamowite, ale jak odebrałam siatkę, to jęknęłam ;:223 . Może jakoś się uda to wszystko wysadzić, ale spróbuję przez zimę przemyśleć dalsze zakupy ;:120 . Mój patchworkowy ogród, chyba więcej nie zniesie ;:185 . A wykopywanie 40 letniego bluszczu - nierealne ;:222 . Bo pod bluszczem jeszcze sporo gruntu ukryte ;:306 .
Wczoraj posadziłam lilie ze Skierniewic i 2 powoniki, na siatkę od kojca psów, co by nie psuć sobie widoku, ale dzisiaj cały dzień padało i z ogrodowej działalności "nici", więc wzięłam się za buraki na zimę :roll: .
;:196
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Ola2310 pisze: U mnie znów doła można złapać , leje!!!!!!!!
U MNIE TEŻ! ;:222 ;:145
ODWIEDZAJĄCYM ;:180 A LICZNIE ZAGLĄDAJĄCYM ;:100
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Maryniu :wit
Ogrom różnych roślin i kolorów. Ja też tak lubię
Powojniki wciąż piękne. Róże Tak samo piękne.dzielzan.
Urokliwa pieknotka teraz czaruje. Ja jej nie mam. Cudna ta twoja Pinky Winky. Echh kiedy moja będzie taka śliczna :roll
I mnie zachmurzone ale calt6 dzień nie pada. W nicy6 trochę padało.bo chodniki: były mokre. I wczoraj było identycznie.
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Albo mi się coś przyśniło albo mi zjadło posta, którego naprawdę napisałam :lol: Jako, że ostatnio mam mnóstwo roboty ( niestety nie działkowej :? ) to jestem niewyspana i mogło mi się coś pokręcić :lol: W każdym razie znów obejrzałam sobie kilkanaście ostatnich zdjęć i już mi lepiej ;:3 Trzęślice zapamiętam bo ładna i trzeba kupić. Fajne te niskie, ciemnie trawki. No i o tę obsypaną kwiatami różę chciałam zapytać, tę przewieszoną przez konar. Śliczna jest. Tak samo jak kępy zimowitów. Zakątek z różpwymi piękny jest. Jeszcze jak dywan stokrotek się pojawi to już odlot będzie :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ola2310 - masz rację to konwalnik ...nie wymaga okrywania ...Kupując go przed laty na ryneczku nie wiedziałam ani ja ani pani sprzedająca co to jest...Wiedziała tylko, że to zimowało u niej i została sadzonka przywieziona z Anglii...Spodobała mi się ta malutka trawka ...Dzisiaj mam kilka kępek i intensywnie ją rozmnażam bo mam wobec niej plany...Polecam...
Leje i u mnie równo... ...Masakra! ;:145 Dobrze, że już włączyli CO.. i w domu ciepełko..
Dziękuję za uznanie dla moich działkowych obrazków! ;:180

stasia_ogrod Stasiu cieszy mnie, że lubisz spacerować po moich włościach , miło to czytać! ;:196
Wnikliwie oglądasz skoro nawet psią umorusaną mordkę kilka postów wstecz zauważyłaś ! ;:180
Szkoda, że sezon ogrodowy jakby już za nami... :? Zima będzie nam się dłużyła... ;:oj

kogra Grażynko cieszę się, że nie zapominasz do mojego wątki ścieżki! :) i takie ciepłe skojarzenia z moimi zdjęciami masz! ;:180 Moje zimowity dotychczas trwają dzielnie na stanowiskach i cieszą mnie i obiektywy..To fajne , wdzięczne obiekty dla foto-amatora! :)
Tytoń siałam,kilka siewek posadziłam i trafiła się każda inna...też go lubię i nie jedną sesyjkę mu poświęciłam... :) U mnie ślimaki nawet mu odpuściły,moje chyba niepalące... ;:306
Dziękuję za pochwałę zdjęcia mojej wejściowej rabaty z hortensjami w roli głównej! ;:196

Pulpa222 Aniu ;:196 lato już było... Jesień jaka będzie??? ;:7 Chciałoby się , żeby było długo i ciepło...Ale jakoś póki co marne szanse...trawa o którą pytasz to trzęślica.
Działasz w ogrodzie i chwała Ci za to! Ja mam też do posadzenia całkiem pokaźną ilość różnorakich cebul
a aura nie sprzyjająca i obecnie i w prognozach dalszych...Po 2 kiepskich u mnie sezonach wiosennych chciałam sobie "dogodzić" ale czy zdołam to wysadzić... ;:7 ;:131 Trzeba mieć nadzieję!
Ja w tym roku przetwórstwo odpuszczam poza własnymi pomidorami i ogórkami żadnych słoikowych nie robimy bo nie ma zapotrzebowania u mnie...A że ja tego nie lubię robić więc się nie rwę...

anabuko1 Aniu Twoje hortensje wcale nie gorsze...Moje mają swoje lata a Ty ilością nadrabiasz bo u mnie tylko praktycznie 5 bo ogrodowe nie kwitły po majowych przymrozkach i dla nich ten sezon u mnie był stracony...Pięknotka u mnie na starcie poprzednia,którą dostałam w prezencie nie przetrwała pierwszej zimy, dokupiłam niedawno kolejną ...
U mnie leje ...końca nie widać...dziękuję za odwiedziny! ;:196

lemonka Izo miło mi, że moje ogrodowe zakątki znajdują uznanie ;:180
A róża to okrywowa the fairy,która schowała się na wysokości chyba przed sarnami... :)

Zdjęć mi nie brakuje...oglądalność osiągnęła wyżyny!... :D To dopingujące zjawisko!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
jesiennie...
Obrazek

Obrazek

Obrazek
po podkasaniu jałowca jest miejsce na dodatkowe nasadzenia , które są w toku...
Obrazek

Obrazek
niestrudzona ostróżka
Obrazek
taka sobie turzyca...
Obrazek

Obrazek
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maryniu, piękne zawilce, roze, zimowity kwitnące.
Ciekawe kolorki marcinków.
Ta turzyca fajna.Tak czuprynka.Co to za odmiana ??
Ale jestem zaszokowana wielkością ketmi syryjskiej ;:oj Ladny kolorek też ma.
a ile ona ma latek ???
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Maryniu pięknie w tym Twoim ogrodzie :) moje marcinki dopiero ledwo co zaczynają, a u Ciebie już tyle kwiatków na nich :) no i ciekawa opcja z podcięciem jałowca, przez co jest dodatkowe miejsce na kwiatki :) musze pomyśleć czy u mnie się tak nie da ;:65
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Maryniu na takie zdjęcia zawsze pełno amatorów. ;:108 Dzięki, ;:196 muszę znowu spróbować z konwalnikiem. Liliowce jeszcze z kwiatami. ;:oj Nasionek nie potrzebujesz, siewek zawsze u mnie dostatek, ;:306 ale już chyba wszystkie masz u siebie. ;:173 Ciepełka. ;:3
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Maryniu jałowiec z odsłoniętymi nóżkami wygląda rewelacyjnie, super pomysł! ale sposób prowadzenia hibiskusa ekstra!!! Podpinam się pod pytanie Ani... ile ona ma lat i kiedy zaczęłaś go prowadzić w taki sposób? ;:215
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Maryniu, a jednak nowe nasadzenia "w toku"! Tak więc nie spoczywasz na laurach, tylko działasz przyszłościowo. ;:63 ;:63
U mnie dzisiaj deszczu nie było, toteż skorzystałam i nieźle popracowałam na działce. :tan Od razu lepiej się poczułam po tej gimnastyce. ;:333
Marcinki ładnie Ci zakwitły. ;:333 Moje jakoś powoli zbierają siły, ;:222 a chryzantemy ;:19 . Jedna tylko kwitnie, a dwie nawet pąków nie pokazały i pewnie już nie zdążą pokazać. ;:145
Lato minęło wyjątkowo szybko, jesień straszy zimnem ;:oj , a powinno być kolorowo i słonecznie aż do listopada. ;:108
Przynajmniej tak mi się marzy. ;:7
Maryniu, słoneczka na weekend Ci życzę i ciepełka. ;:196
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

U mnie też na szczęście włączyli ogrzewanie bo już ciężko było wytrzymać w tym zimnie. Na zewnątrz dziś nadal pada a nawet leje :| Na działce już długo nie byłam :?
Maryniu, czarujące zakątki masz i piękne zdjęcia pokazałaś :) Barzdzo mi się podoba zakątek z żurawkami i białymi zimowitami oraz tez z wygięlym konarem po prawej stronie.
Maryniu, a co to za roślina variegata na zdjęciu z foliakiem?
Świetnie wymyśliłaś z podcięciem jałowca ;:215 Jest faktycznie dużo miejsca na nowe nasadzenia :) a i jałowiec ładnie wygląda z wyeksponowanym pniem.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

anabuko1 dziękuję za pochwały mojego ogródka ;:180
Co do ketmii to moja też kiedyś była niewielka a dzisiaj to już nastolatka... Trudno mi powiedzieć po ile lat mają poszczególne rośliny bo mój ogródek ma już lat ponad 30...I od początku tonął w kwiatach i roślinach...Dzięki Przyjaciółce,która obdarowała mnie na dobry początek kilkoma bagażnikami roślin z własnego ogrodu...Z biegiem lat stworzyłyśmy z koleżankami w pracy trio i kupowałyśmy no i zdobywałyśmy rośliny do spółki skrupulatnie się dzieląc na 3...Ech..."byli to czasy"... ;:167
A turzyca to rozczochraniec...ciekawa byłam czy ktoś zwróci na nią uwagę.. ;:138 Aniu to The Beatles ;:7

Obrazek

Obrazek

Obrazek

maniolek bardzo dziękuję za miłą opinię ;:180 marcinki i u mnie dopiero na szczytach kwitną ale kilka dni upłynęło od kiedy je fotografowałam więc pewnie już w pełnej krasie są...Ostatnie dni u mnie deszczowe i na działce nie bywam...Jałowce u mnie wszystkie podcinam bo za dużo miejsca zajmują a kiedyś byłam ich namiętną fanką,mam ich kilka i wszystkie własnoręcznie wyhodowałam...Dziękuję za miłą wizytę! ;:180

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

cyma2704 Soniu miła jesteś! ;:180 :lol: Konwalnik polecam ,na Twojej urodzajnej glebie pójdzie jak burza!Liliowce z kwiatami...liliowiec chciałaś powiedzieć :) bo to jeden tylko...Stella d`Oro kwitnie do przymrozków .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

apus Basiu każde miejsce w małym jak mój ogródku się liczy... większość mam takich podkasańców Ten właśnie wymagał oczyszczenia z suchych igieł więc przy tej okazji zafundowałam mu taki lifting..Ma dla mnie wartość sentymentalną , gałązkę przywiozła mi przed laty koleżanka z daleka...mam po Niej pamiątkę bo ja sentymentalna jestem...Jałowiec zachowany ku pamięci i odzyskane miejsce wokół niego dla dobrych kilku roślin jeszcze...Lubię go bo zasłania mi od frontu kompostownik a i stanowi tło dla centralnej mojej rabaty...
Hibiskus ma kilkanaście lat ja mu tylko oczyszczam z liści naturalne jego pieńki...I on ładniejszy i miejsca nie zajmuje wiele... :lol:
Jak się cieszę, że się Wam spodobały moje rośliny! :heja

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

plocczanka taka potrzeba chwili...popatrzyłam i zobaczyłam..bingo ! jest bezcenne miejsce do odzyskania bo doniczkom z roślinami wegetującymi całe lato tu i tam czas miejscówkę przeznaczyć! :)
Ja niestety na działce byłam jeszcze na początku tygodnia ..wczoraj nie padało ale z kolei miałam wizytę u okulisty ,NFZ,optyk no i zrobiło się za późno na jazdę... ;:145
A weekend ;:222 - od nocy pada..jest nadzieja na początek przyszłego tygodnia..wszystkie plany ogrodowe wzięły w łeb.. :(

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Izo u mnie też leje i nawet nie mam nadziei na weekendowy wypad na działkę.. ;:145
Wczoraj był niezły dzień to miałam co innego...
Roślina o którą pytasz to wilczomlecz białoobrzeżony jednoroczny słabo wyeksponowany na tym zdjęciu.
Za wizytę i uznanie dla zdjęć dziękuję ;:196
Słoneczne zdjęcia na koniec dla wytrwałych.. :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zdjęcia jak zwykle perfekcyjne ;:63
Ponad 30 lat ogrodu ;:224 ;:224 Ciekawe, czy jak takiego doczekam się.
Fajnie, mieć takie koleżanki i wymieniać się roślinkami.
Zawilce, piękne.Róze. ;:173
I te rozchodniki..I ten biały i ten czerwony.No piękne.Chyba przez zimę będę wertować szkólki i na wiosnę już sobie takich kilka kupię.
Tylko, gdzie je posadzę ?Chyba też coś usunę i pozmieniam, :roll:
U mnie też ten nachyłek żagreb jeszcze szczątkowo ale kwitnie :)
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Maryniu, piękny jesienny ogród ;:63 Widać, że Twoje rośliny szukają towarzystwa lub ciepła i tulą się do siebie. W ten sposób tworzą ciekawe kompozycje, które zatrzymują nas na chwilę na cichej kontemplacji. U mnie już brzydko, jesiennie, pochmurno. Może jak zaświeci słońce, to zrobi się przytulniej.
Piękny masz rozchodnik o żółtych kwiatuszkach. Lubię Twoje nostalgiczne fotki ;:108
Pinki Winki bardzo okazała u Ciebie, teraz już różowa i dalej zachwycająca ;:138
Też jum mam ogrzewanie w mieszkaniu, ale nam jeszcze ciepło i wszystkie kaloryfery mamy zakręcone. Zimą też ogrzewamy symbolicznie, tak nam dobrze.
Może jeszcze słoneczko nam zaświeci i choć ciutkę ogrzeje. Tego Ci życzę na nadchodzące dni :wit
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Maryniu, dla mnie bomba pomysł z gołymi nóżkami u krzewów! Chyba u siebie wprowadzę to u hibiskusa! Może nie w tym roku, ale za jakiś czas... ;:215
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”