Przydomowy ogródek Eweliny, część IV.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny, część IV.

Post »

:wit Ewelinko :)

Ta Twoja babcina dalia, o którą pytałaś u mnie w wątku, to nie jest My Love. My Love nie przebarwia się na różowo, zostaje biała do końca. Nie znam niestety nazwy tej babcinej odmiany :( Jakby mi się coś, kiedyś skojarzyło, to na pewno dam Ci znać ;:108

Widzę, że Twoje rabaty są intensywnie przerabiane :D No i dobrze, potrzeba czasem zmian, bo tak, to byłoby nudno. Ja też jestem zwolenniczką sadzenia tej samej rośliny w większej grupie, ale często są to straszne wybory :lol: Hmm.. kupić 5 różnych, superaśnych jezówek, czy 5 takich samych? ;:218 :lol: Ale jak coś mi się bardzo podoba i nie jest bardzo drogie, to kupuję po 2szt. Teraz będziesz miała większy ogród, to większa kolorystyczna plama lepiej będzie wyglądała z daleka niż małe plamki ;:173

Zakupy cebulowe zrobiłaś super ;:215 Ja też kupiłam w lidlu, ale oszukałam swojego M i powiedziałam, że wszystkie były po 3,99zł, bo już czułam, że bedzie pytał, że po pierwsze po co mi tyle cebulek, a po drugie, że czemu tak dużo wydałam :lol:

Miłego wieczoru :wit
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja też chomikuję zakupy
Też nie lubię reakcji zaraz po zakupach, bo psuje całą radość
Potem może sobie ględzić, chociaż ostatnio coraz mniej.
Ja powinnam kupić z tysiąc tulipanów, żeby był efekt .
Raczej na razie to nierealne.
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Ewelinko witaj :wit
Nie dam rady dziasij obejrzeć całego Twojego letniego ogrodu, ale już częśc looknęłam. O mamo, ale cudowności Ci wyrosły ;:oj .
Jutro postaram się odrobić zaległości. ;:215 Pozdrawiam !
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Dominiko mam dwie dalie od Babci ;:108 . Jedna jest czysto biała a druga różowa. Ta o którą pytałam wygląda tak :

Obrazek

Obrazek

Podejrzewam, że to będzie My Love ;:173 . Rośliny sadzone w większej ilości fajnie wyglądają ale tak jak piszesz są zawsze dylematy co zrobić ;:224 . Ja postanowiłam w niektórych miejscach sadzić kilka roślin tej samej odmiany. Nie da się tak robić wszędzie bo zbyt wiele roślin mi się podoba ;:306 . Co do zakupów cebulowych to na szczęście mój eM żyje w nieświadomości ;:173 . Wie, że coś tam kupiłam ale nie wie dokładnie ile ;:306 . Ja sobie ostatnio trochę zaoszczędziłam więc z czystym sumieniem mogłam wydać na cebule. Pozdrawiam :wit .

Małgosiu czasem lepiej żeby eM nie widział wszystkiego, będzie zdrowszy ;:173 . Wiosną na pewno zauważy więcej tulipanów a one stanowczo lepiej wyglądają niż same cebulki ;:306 . Oj tak - tysiące tulipanów i mi się marzy ale póki co muszę pocieszyć się tym co mam . Jeszcze żeby tak one chciały co roku rosnąc i kwitnąc a z tym jest różnie. Niektóre odmiany ładnie się mnożą inne podobno zanikają ;:222 . Zobaczymy jak to będzie u mnie bo tulipany mam dopiero od dwóch lat. Pozdrawiam :wit .

Asiu witaj ;:196 . Fajnie , że wpadłaś chociaż na moment, zapraszam w wolnej chwili i pozdrawiam :wit .

Dobrej nocy Wszystkim :wit .
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Podejrzewasz, że to może być dalia 'My Love'? Chyba nie, bo to odmiana półkaktusowa, a ta na zdjęciu wygląda na kaktusową. Prędzej 'Playa Blanca' ale pewności nie mam :roll:
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Nie pomogę w sprawie nazwy dalii, ale dla mnie najważniejsze, że ładna. Mam podobną, tylko pomarańczową. Bodajże Preference.
Cebulowych nakupiłam tylko nie mam ochoty sadzić...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Witaj :)
Pospacerowałam troszkę po Twoim ogrodzie i zauważyłam miskant podpisany jako Herman Mussel, (na str.41).Moim zdaniem jest to Kleine Silberspinne.HM ma kwiatostany bardziej kremowe i liście szersze, bardziej łukowato wygięte, pokrój fontannowy, nie wyprostowany.Tworzy bardzo zbitą, silną kępę, niemożliwą praktycznie do dzielenia, dlatego najlepiej kupować sadzonkę w szkółce.Może to mało ważne, bo grunt, że pięknie rośnie i kwitnie, ale czasem gdybyś szukała innych miskantów to ma znaczenie, bo po co kupować to samo prawda :wink: Serdecznie pozdrowienia
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Zaszalałaś z zakupami, nieźle podniosłaś sprzedaż w swojej okolicy ;:306 Ja tak szalałam dwa lata temu ale mi przeszło, jak trzeba to wszystko było jeszcze posadzić :roll:
Widzę że wciskanie ciemnoty facetom niektóre doprowadziły do perfekcji :;230 Myślicie, że oni tacy ślepi? Tylko że Was kochają więc wolą nic nie mówić, nawet jak zauważą kombinacje.
Ja nawet nie próbuję, za bardzo mój M wciągnął się ogrodowo i wszystko zauważy. Zresztą na szczęście nie muszę.

Widzę że postawiłaś na Red Barona :wink: Ładnie wygląda z hortensjami. U niektórych on się mocno rozrasta, podobno nawet bywa ekspansywny. Ja u siebie nie zauważyłam tego zjawiska. Może mam za ubogą ziemię.
Ciekawa jestem kompozycji tulipanowych jakie zrobisz, jak kolorki dopasujesz ;:65
Miłego prasowania :wink:
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękne te dalie. Ja w ogóle l ubie6 kaktusowe.
A ta taka waniliowa piękna. Coraz bardziej przekonuję się do białych kwiatów ( oprócz hortensji ).z daleka widoczne I wszędzie pasują. To jeden taki krzaczek dali? Widać,że już spory.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Rewolucję na rabacie zrobiłaś niezłą ;:63 Red baron wydaje się być dobrym wyborem. Rozrasta się bez problemów i jest pięknie wybarwiony. Będzie pasował do białych hortensji i Green Jewel. Taka kropka nad "i" ;:108
Aż Ci zazdroszczę takiej ilości cebulowych ;:oj Ale nie do posadzenia. Okropnie tego nie lubię. Jednak wiosna będzie Twoja, mieniąca się kolorami. Szalej zatem :tan Troszkę kupiłam cebulek, ale nie szalałam. Zresztą przy maleńkich gabarytach swojej działeczki nie bardzo sobie mogę pozwolić na szaleństwo ;:173
Do Twoich szaleństw potrzebna jest dobra, słoneczna pogoda. A przynajmniej bezdeszczowa. Niech więc się spełni ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Ewelinko, wsadziłaś już swoje cebulowe? ;:218
Dzisiaj do mnie też przyjechały cebulki i teraz mam zagwozdkę, gdzie je wsadzić. ;:131 Chciejstw dużo, miejsca mało. ;:306
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie :wit .

Dzisiaj było u mnie bardzo wietrznie ;:oj . Tarmosiło moimi roślinami w prawo i lewo . Nawet nie dałam rady zrobić żadnych zdjęć ;:222 . W dodatku przez 10 h nie miałam prądu ;:222 . Włączyli go dopiero po 16 :roll: . Skoro nie mogłam nic zrobić w domu postanowiłam wykorzystać czas na prace w ogrodzie. Wykosiłam trawnik oraz wzięłam się za plewienie. Sporo tego było, chwasty jak zwykle rosną najbujniej. Miałam też czas na medytacje gdzie posadzić moje cebule no i stwierdziłam, że mus dokupić jeszcze trochę ;:306 .

Florianie no i jak widzisz to nie jest takie proste. Niby podobne a jednak nie do końca :roll: . W każdym razie jest piękne a imienia nie musi mieć :wink: .

Mariolu w zasadzie nie muszę znać odmiany. Najważniejsze, że chce rosnąc i kwitnąć . Mam kilka karp od dwóch lat i bez problemu je zimuję. Oby tak dalej ;:333 . Niestety sadzenie cebul nie jest najprzyjemniejszym zajęciem ale potem efekty są wyśmienite . Nie ma to jak moc koloru po szarej zimie.

selli7 witaj :wit . Dziękuję ;:168 . Kupiłam tą trawę tu na forum, najwidoczniej właścicielka sama nie wie do końca co to za odmiana ;:131 . Na pewno przyda się ta wiedza bo faktycznie nie ma sensu powielać odmian . Pozdrawiam :wit .

Jolu mi jeszcze nie przeszło :;230 . Jutro chcę pojechać i dokupić jeszcze kilka opakowań. Sadzenie będzie męczące ale dam radę. Myślę tylko czy czekać do października czy jednak może już mogłabym posadzić. Zawsze sadziłam później dlatego trochę się waham. Mój eM na pewno zauważy więcej cebulowych . Nie ma opcji żeby miał to przeoczyć. W każdym razie kwitnące kwiaty wyglądają lepiej niż cebule w workach i jeszcze nigdy nie słyszałam jakiegoś tekstu ,że przesadziłam z ilością ;:224 . W każdym razie wolę się nie narażać . Dziękuję, prasowanie nawet poszło . Pozdrawiam ;:196 .

Aniu tak, to jeden krzak dalii. Karpy mam już całkiem spore bo mają już ponad dwa lata. Ładnie przyrastają i jestem zadowolona z tej odmiany mimo, że jest nn. Biały kolor jest bardzo wskazany, nie rozumiem dlaczego go jeszcze nie polubiłaś ;:173 .

Iwonko dziękuję ;:168 . Cebulowych będzie więcej :tan . Sadzenie będzie jakąś masakrą ale zepnę pośladki i dam radę . Nie ma innej opcji już teraz. Byle pogoda dopisywała bo to najważniejsze. Dziękuję i Tobie życzę bezdeszczowej aury.

Lucynko jeszcze niczego nie posadziłam. Z reguły robiłam to w październiku i trochę się waham. Poczekam jeszcze trochę i może końcem września wszystko posadzę. A może powinnam zrobić to na raty bo uzbierało się ;:306 .

Pozdrawiam i spokojnej nocy życzę .
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ewelinko obie dziś pracowałyśmy ciężko w ogrodzie. :) Ty planujesz sadzenie, ;:215 a ja właśnie dziś posadziłam cebulowe. Pewnie jeszcze też dokupię, ;:224 ale M mnie rozbroił, bo pytał czy gryzonie dadzą radę tyle zjeść. ;:306 Ciepła i słońca życzę. ;:196
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Ja też sadziłam w zeszłym roku cebulowe późno. Teraz też tak zrobię. Nie mam ich wiele, ale może doukpię :)
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ewelinko a Ty te swoje cebule sadzisz w koszykach? czy nie masz podziemnego państwa gryzoni? Ja niestety muszę wszystkie tulipany i lilie chronić, nawet szafirki sadzę na siatce, bo jak dołem przejdzie korytarz to wpadną niżej i po nich ;:222 Niemniej jednak jak Ci zakwitnie ten łan tulipanów to nam szczęki opadną ;:306 Pozdrawiam i miłego weekendu :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”