Moje zielone zakręcenie cz.II

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Re: Moje zielone zakręcenie cz.II

Post »

Julciu, gratulacje ;:215 . Widocznie kto wasz pracę docenił, całkowicie słusznie. Ciekawa jestem jak wykorzystasz nagrodę ;:333
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Julciu gratuluję! nie bądź taka skromna masz wszystko warzywnik, tunelik, grządki pięknych kwiatów i część rekreacyjną a działka właśnie takie role winna spełniać ;:215
Cieszę się że Cię docenili ;:196
Rok winogronowy miałam rok temu, a ten tylko stara poniemiecka odmiana obsypana :D
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Serdecznie gratuluję dyplomu ;:63 kosmos ciekawy, byłam jednak przekonana, że jednoroczny - jeśli faktycznie są takie problemy z przechowywaniem chyba zostanę przy tych zwykłych ;:185 ale chętnie zobaczę co Ci wyrośnie z nasionek ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Julcia gratuluje wyróżnienia,a oglądając Twoją działeczkę w pełni na to zasłużyłaś ;:215 ,u mnie w tym roku winogron też obrodził ale to taki zwykły podobno najlepszy na wino ,robiłam soki i też były dobre .Pozdrawiam serdecznie :wit
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Basiu, Lucynko,Marysiu,Iwonko, Natalko,Tereniu dziękuję za gratulacje kaska już wydana :lol: mam nowy konkretny sekator , mocznik i nawóz potasowy na jesień a jeszcze kilka złotych na cebulki zostało.
Natalko kosmos czekoladowy jest byliną niestety łatwo wymarza więc chciałabym mieć nasionka w razie niepowodzenia , niestety na razie nie mam bo ciągle pada i nasiona mokre i nie zbierałam jak tak dalej będzie to marnie to widzę :evil:
Lucynko, ciepła jesień to również moje marzenie bo winogrona wyjątkowo dorodne ale słodyczy malutko potrzebują słonka

Obrazek
Marysiu cieszę się nawet nie wiesz jak bardzo , bo ostatnio coś mało powodów do radości , dodatkowo deszcz i krótszy już dzień.
Obiecałam pokazać swoje jeżyny, bo mam całkiem inne od Twoich . walczę teraz z sokami i dżemem z nich , a jeszcze aronia na krzewach, chyba ze ptaki znalazły
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Natalko ;:196
Tereniu,bardzo jestem ciekawa jak robisz soki bo ja zrobiłam w ubiegłym roku są mętne i nikt nie chce, faktycznie zmieszałam jasne i ciemne razem może to dlatego ;:218
Za to nieliczne chwile jakie uda mi się spędzić na działce to tylko zrywam, zbieram wszystko co urosło zwożę do do i przerabiam a tak bardzo chciałabym się nacieszyć ostatnimi kwiatkami

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Na końcu Pumpkin z nasionek od Lucynki ;:196
Miłego wieczoru ;:4
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

Julka ja winogrona przepuszczałam przez sokownik ,potem do garnka i dodawałam cukier ,zebrałam piane z wierzchu i do słoika ,dla pewności chwile pasteryzowałam.Do sokownika cukru nie dodaje bo resztek nie wykorzystuje więc szkoda mi cukru.Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tereniu nie mam sokownika tylko wyciskałam sok przez maszynkę zelmera z przystawką do soków wiec może to dlatego.Muszę się rozglądnąć za sokownikiem ;:196
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Julciu owoce obrodziły aż miło patrzeć! W moim regionie marnie ! brzoskwinia nie ma nic a na jednym drzewku jeden mocno zielony marny owocek. Nawet jabłka antonówki szybko spadły, a redlowe pospadały zgniłe ;:14 Na szczęście borówki, maliny obrodziły. Jeżyn niedużo w porównaniu z rokiem ubiegłym. Mam też taką jak Ty jeżynę, mam chyba 5 odmian chyba że niektóre różnią się tylko nazwą sprzedawcy :wink: Popatrz pampkin wyszedł ode mnie, bo dostałam nasiona od kolegi z USA i wszystkim rosną owocują, a u mnie nie było żadnego owocka. Dwa lata temu jedynie mała roślinka więc się wkurzyłam i w tym roku nie posiałam ;:185 Dobrze że chociaż u Was widzę! Winogrona rok temu przerabiałam ale wyszła pulpa i nadaje się jedynie do jogurtu !
Dobrego i spokojnego tygodnia Julciu ;:196

p.s. kwiatków nie pochwaliłam, a takie śliczne cleome i róże ;:63
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Julio, jesienne żniwa u Ciebie bardzo bogate i smaczne. ;:215
Jak dogadzasz jeżynom, że tak obficie owocują? ;:333 Moje w tym roku leniwe, ;:222 a przecież guano dostały jak zawsze. ;:223
Pięknie kwitną Twoje różyczki ;:63 i w ogóle cała działeczka taka jeszcze kolorowa! ;:138 ;:138
Wyobraź sobie, że u mnie pumpkin zastrajkował i ani jedna sieweczka się nie pokazała. ;:124
A Twój taki śliczny! ;:333
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Julciu , możesz mi powiedzieć w jakiej odległości masz posadzone winogrona? Widziałam mnóstwo odmian i zastanawiam się ile miejsca ci zajmują. Ja mam do dyspozycji pergolę 3,5m i zastanawiam się czy posadzić tam 2 czy 3 odmiany. Znając mnie wcisnęłbym tam jak najwięcej , ale nie chcę przesadzić. ;:224
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Julciu ale masz wspaniałe zbiory! Apetyczne winogronka i jeżynki! ;:215
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu brzoskwiń faktycznie ciut było ale to na 2 drzewach w sumie jakieś 10 kg więc szału nie ma za to cały zbiur jabłek w liczbie 5 szt to jednak malutko w ubiegłym roku były 3 skrzynki.Nie narzekam tylko na winogrona i jeżyny.
Lucynko jeżynom nie dogadzam jedynie obornika dostają raz na kilka lat ,po za tym kompost jak mam może nawozu z trawnika czerpią bo jednak trawie sypię wiosną porcję sztucznych długo działających , rosną zaraz obok jedynie podlewam jak dłużej bez deszczu .
Co dalej z pumpkinem zerwać i do ozdoby :?:
Iwonko u mnie winorośle w kilku miejscach ,ale mam posadzone w rozstawie co 1,5 metra nie mam pojęcia jak powinno być. Za to przycinam mocno i często w ciągu lata. Na 3,5 metrową pergolę też wcisnęłabym trzy krzewy z łakomstwa ;:168
Basiu ;:196 ;:167
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Julciu, smaczne zbiory. U mnie będą królowały maliny. Dziś podpisujemy umowę u notariusza i działka będzie nasza. Już nie mogę się doczekać, kiedy będzie powstawał ogród - ale sobie zapowiedziałam, żadnych szaleństw :wink:
Pozdrawiam - Justyna
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Julio, pumpkin to po polsku dynia. ;:108 A skoro tak, to musi być jadalny, ;:131 tylko że ma malutkie owocki. Od nas zależy, co z nim zrobimy. W ubiegłym roku wszystkie owoce wykorzystałam na pozyskanie nasion, ponieważ całkowicie dojrzałych miałam tylko kilka. Pozostałe powędrowały do wazonu jako uzupełnienie suchych bukietów. ;:333

Na podstawie Twoich informacji wnioskuję, że moje jeżyny dostają, co im się należy. ;:108 Widocznie mam inną odmianę.
W tym roku słabo dojrzewają, bo dostają za mało słońca i ciepełka. ;:174

Dobrego tygodnia życzę. ;:196
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko oczywiście ze bez szaleństw :;230 musi tylko miejsca starczyć na chciejstwa i pusto nie może być ;:224
Spokojnie doczekasz, najpierw budowa , a na końcu działki kawałek ziemi na szkółkę gdzie wyhodujesz roślinki do nasadzeń , wiadomo ;:168
Lucynko chyba spróbuję, a jak nie będzie smakować, pójdzie na nasionka i do bukietów ;:168 dziś wyrwałam się na moment na działkę celem zaopatrzenia w warzywa i winogrona, tym bardziej ze w prognozach deszcz na najbliższe dni , ranek był chłodny ale w południe naprawdę przyjemnie, skoda tylko ze tak szybko wieczór zapada bo działka w promieniach słonka całkiem miła
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”