Moje roślinki... apus - cz. 3 - mocno różana!

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje roślinki... apus - cz. 3 - mocno różana!

Post »

Soniu, oj tak... łatwo nie jest. Nie wszystkie rośliny też w mojej ziemi dobrze się czuja, kwasolubne na przykład ciężko mają.

Maryniu, bardzo duże wahania temperatur - w jeden dzień 38 stopni, a drugi 12... nie lubię tego, bo bardzo marznę przy takich spadkach, jednak jak temperatura schodzi powoli, to przyzwyczajamy się

Małgosiu, z wielką radością przyjmę! ;:196
U mnie już nauczyli się, że jak leży amonit, to ma być odłożony na skalniak... ale one też po czasie rozpuszczają się, albo zmieniają kolor (lekko pokrywają się taką patyną).

Jadziu, u mnie też po deszczach ciut lepiej, wczoraj wieczorem zrobiłam oprysk na grzyby moim różom, wiem, że to już późno, ale może trochę je podreperuję...
Tegoroczne anomalie pogodowe nie służą naszym ogrodom, ale cóż... tak jak piszesz, jak się nie ma co się lubi... ;:333

Marysiu, każdy kamień policzony, więc nie będzie łatwo ;:306 Żartuję, ale i dla Ciebie coś ze ślimaczkiem się znajdzie ;:215

Iwonko, wiosną robiłam drobny lifting części skalniaka, wtedy też amonity wyeksponowałam bardziej, kolejna część czeka do wiosny... no chyba, że listopad nas po rozpieszcza temperaturą, bo podziałam trochę (musi być po wegetacji, żebym mogła plątaninę korzeni perzów i innych chwastów wyrwać)

Beatko, i tak powstały ruiny zamku w Rabsztynie, każdy w okolicy bliższej, lub dalszej chciał mieć skalniak ;:306
...no i wydało się... ;:218 ;:306

Jagno,
czasami możemy naprawdę niesamowite rzeczy wyszukać w ziemi, ona kryje ich wiele w sobie... I masz rację Polska jest piękna i taka różnorodna! ;:167

Aniu, ziemia jurajska obfituje w skamieniałości. Ale jak mawia poeta, są plusy dodatnie i plusy ujemne tego stanu rzeczy... ;:333

Wczoraj powalczyłam trochę z chwastami, kilka wiader poszło, ale to i tak kropla w morzu potrzeb... one jednak rosną w każdych warunkach, a jak ostatnim czasu dostały wody, to dopiero odżyły...
Na szczęście oprócz nich cały ogród nabrał kolorów.

Stwierdzam, że zwykłe, pospolite rudbekie są warte zaproszenia do ogrodu, kwitną bez względu na pogodę i do samej zimy:

Obrazek

I najlepszy efekt dają posadzone w dużej kępie...
Obrazek

Hortensje zmieniają kolory...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Róże też gdzieniegdzie....

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ładne masz róże jeszcze Basiu,takie świeżutkie , oko cieszące! ;:138
Rudbekie u mnie posadziły się same i co jakiś czas widzę ich nowe krzyżówki :) ...Kwitną rzeczywiście całe lato do jesieni i nic ich nie rusza...

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Rudbekie się bardzo rozsiewają, ale i łatwo je można zlikwidować. U mnie ta kępa na zdjęciu sama się posiała, na obrzeżu rabaty z iglakami. I bardzo ładnie się w nią wkomponowała :)
Mam ją w wielu miejscach, ale w przyszłym roku posadzę ją jeszcze w innym, żeby zastawiła mi jedną skarpę, na której zboczu hoduję... pokrzywy ;:333

Obrazek
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Pokrzywy Basiu i ja świadomie hoduję / na gnojówkę/ i rudbekie wsiały się przed nimi ;:173 ...U mnie mają prawo bytu tylko na obrzeżach działki przy płocie ... Jedyna,delikatniejsza odm.Goldsturm, zakupiona jako kapersowa żółta jeżówka ma większe prawa i rośnie w 2 innych miejscach... :)

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Basiu, moje rudbekie też w dużych kępach kwitną, ;:108 przy czym w znakomitej większości same sobie te kępy wytworzyły, ;:333 a ja im nie przeszkadzam, ;:185 bo aktualnie coraz to mniej innych kwiatków, a rudbekie przyciągają owady i cieszą oczy. :lol:
U Ciebie dużo ładnych kwitnień, ;:303 zwłaszcza różyczki i hortensje fantastycznie zdobią rabaty. ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Basiu masz rację rudbekie są niezawodne, gdyby ich siewek nie wyrywać zajęłyby cały ogród.
Piękne ujęcia im wykonałaś ;:215 mistrzostwo.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Też się zgadzam, rudbekie są niesamowite, bez podlewania, ciekawie się przebarwiają, nic ich nie bierze.. No i jedna sobie wyleciała za płot w kompletny piach i cień, gdzie ledwo trawa rośnie i sobie kwitnie ;:oj
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Basiu, wspaniałe rudbekie ;:215 Ja mam takie żółciutkie jak słoneczka - to rudbekia błyskotliwa. Po podzieleniu kępy w ubiegłym roku i przeniesieniu na inną rabatę w tym roku zobaczyłam całe mnóstwo nowych roślinek ;:oj Mam ją od ładnych kilku lat a nigdy tak nie wędrowała. Chyba jej ten podział posłużył i postanowiła, że zacznie sama o siebie dbać i zaczęła spacery po ogrodzie ;:306
Widziałaś? Jest już oferta w F ;:224 Mają fajne nowości :D
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Rudbekie uwielbiam. Wnoszą tyle pozytywnej energii do ogrodu. I chociaż sieją się niesamowicie, to masz rację można je spokojnie kontrolować.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

To zdjęcie z hortensją wspartą o pniak jest cudne ;:138 I ja mam od tego roku rudbekie (dzięki Lucynce ;:196 ) i jestem nimi zachwycona. Widać je z daleka, nie sposób ich nie zauważyć :tan U mnie nie mają szans na takie wielkie kępy, ale zgadzam się, że w takiej ilości są jeszcze bardziej zachwycające. Filip, będąc kiedyś w Jurze, przydźwigał do domu trzykilogramowy kamień z amonitem. I jest to jego najcenniejsze znalezisko.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Basiu rudbekie, jak słońca w ogrodzie. ;:oj Teraz taki przymglony, melancholijny, to rozświetlają rabaty. Róże może nie spektakularnie, jak w czerwcu, ale jednak cieszą kwiatami. ;:215 Dobrych dni. ;:168
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Basiu śliczne rudbekie ,u mnie się sieją jak szalone wszędzie i rosną w olbrzymie krzaczory muszę więc pilnować by nie zadusiły innych roślinek, jednak bardzo je lubię bo są bezobsługowe ;:168
Hortensjami też na forum się zaraziłam, na razie młodziutkie więc jeszcze nie do końca wiem jak o nie dbać.
Miłego wieczoru.
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Basiu już nadrobiłam zaległości ale wolno idzie bo wieczorem oczy już zmęczone. Uważaj na swoje znaleziska bo sporo chętnych na nie się czai :D
Widać kamień kamieniowi nie równy ...
Pod koniec sezonu czy w pochmurne dni każdy kwiat kwitnący w żółtym kolorze jest na wagę złota.
Ja lubię takie - jakby w kształcie słoneczka.
Przy niedzieli w naszych stronach sporo popadało, a wieczorem jeszcze solidnie poprawiło więc myślę,że ziemia głębiej nasączona choć przy kępach bylin i krzewach mimo wszystko szybko widać braki wody bo przy opadach spływa po liściach, a do środka niewiele się dostaje.
Pozdrowienia z Mazur i miłego początku tygodnia.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Basiu,ogladam Twój ogród i podziwiam ,piękny jest ,czytam ,że pracujesz nad nim 13 lat ,mój też tyle lat powstaje ,kamienie obłędne ,aż chciało by się podkraść co nie co ,róże masz cudowne ,a i rudbekie nic im nie ustępują zdobiąc ogród późnym latem ,uwielbiam te słoneczka ,bardzo miło było Cię poznać ,pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

Basiu wychodzi na to, że ostatni raz odwiedziłam Cię latem ;:oj , bo jak kwitną rudbekie, to można powiedzieć, że już nieubłagalnie zbliża się jesień. Czas tak szybko pędzi do przodu a im człowiek starszy tym szybciej ucieka. Wydawało mi się, że byłam stronę wcześniej a tu już tyle kartek musiałam przewertować :;230
Teraz w ogrodzie królują hortensje, u Ciebie też piękne, muszę się rozejrzeć za kilkoma odmianami, bo jak na razie mam więcej ogrodowych, a te są chimeryczne, często tylko liście oglądam, tak jak po ostatniej zimie ;:224
Piękne masz te amonity i w jakiej ilości, kolekcjonerka jesteś ;:215 Ja podobnie jak Jagna, w swoim ogrodzie mogę znaleźć tylko to, co sama zgubię ;:306 .
Czytam, że Ty tez narzekasz na brak deszczu, mimo ostatnich opadów, ziemia w głębszych warstwach nadal sucha a pod drzewami ...skała.
Życzę więc ciepłej, kolorowej ale i mokrej jesieni.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”