Metamorfozy Ustronia pod Miedzą

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Metamorfozy Ustronia pod Miedzą

Post »

Moje też dość późno, około 15 lipca, więc jeszcze trochę będą owocowały.
Dziś zrobiłam z nich sałatkę czosnkową i małosolne, a z cukinii duży gar leczo- na obiad i zapasteryzowałam 2 słoiki na jakiś szybki działkowy obiad.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziś padało, na działkę więc nie pojechaliśmy. Może jutro się uda i kosiarka pójdzie w ruch.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Moniś a co to za sos włoski...czy możesz dać przepis ;:180
A tak szczerze to ja już mam trochę dość tego zaprawiania. Na moje szczęście ogórki mniej niż średnio zaowocowały. :wink:
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje ogórki dobrze owocowały.Ale już wysychają.Nie dużo ich jest.Ale zrobiłam dużo.Także już mnie to nie smuci.
Dużo Moniś różnych przetworów zrobiłaś .A podejrzewam,że to jeszcze nie koniec.
Ja też jestem ciekawa tego sosu włoskiego ;)
Podeślesz przepis ? :wink:
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W ogóle widzę Moniko, że wszystko przetwarzasz na wiele sposobów. Ja raczej trzymam się sprawdzonych przepisów i nie eksperymentuje aż tak. Ku mojej uciesze- córa jest fanką kiszonych ogórków- tych robię najwięcej.
Ja uwielbiam z kurkumą, curry, a reszta domowników zje-albo i nie- to co podam :;230
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny link do przepisu wyślę Wam na priv, to przepis z bardzo lubianego przeze mnie bloga. Zmieniam go trochę po swojemu, eksperymentuję z ziołami, ale jest doskonałą bazą i stosuję go już od 4 lat.

Moje ogórki chyb powoli już pasują. Nie mam już wielkich ambicji. Chciałabym zrobić jeszcze sałatkę z selerem korzeniowym i papryką i finito. Może ostre mini- korniszonki z resztek, ale to wiadomo tylko tyle słoiczków ile urośnie, na ekstra imprezy. Kupiłam za to trochę buraków, trochę dostałam od mamy i jutro upiekę je i zrobię do słoików z papryką.

Od wczoraj po pracy jesteśmy na działce. U nas dziś dzień działkowca, cieszę się, bo spośród prawie 600 działek znalazłam się wśród 300 wyróżnionych i nominowanych do grona najładniejszej działki. Po 4 latach pracy od ugoru to chyba nieźle.
Komary tną jak dzikie, ale pomimo wszystko skosiliśmy trawę, wycięłam przekwitnięte, oplewiłam obrzeża, działka znów wypiękniała. Porobiłam trochę zdjęć, póki co szersze ujęcia z telefonu, mam jeszcze sporo zbliżeń na aparacie. Mam wrażenie, że to już chyba jesień puka do drzwi...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Gratuluję nominacji ;:138 To ogromne wyróżnienie, a poza tym może teraz eM inaczej spojrzy na Waszą działeczkę, może doceni Twoje starania?
A i ja poproszę przepis ;:180
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko, przepis już do Ciebie leci.
Em docenia, docenia :) Złości się na moje niekończące się pomysły, ale potem widzi efekty :)
Choćby głupie ogórki- zmolestowałam go o skrzynie, było marudzenie, a teraz proszę- prawie całe przetwory z własnych, za 4 zł za 2 opakowania nasion, tak jakbym sobie kilo na rynku kupiła 8-)
Teraz mam pomysł na bok altany, ale na razie nie zdradzę co, może w przyszłym sezonie się uda go zrealizować.

Ciągle czytam, że już jesiennie się robi- powoli to prawda. Chłodniejsze wieczory, widać pajęczyny, trawy wybujały, pierwsze kłosy na rozplenicach, u mnie też, astry, hortensje się zarumieniają. I róże kwitną po raz drugi.
Kolejna porcja z telefonu
u.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Moniś , nic dziwnego że wyróżniono twoją działkę. Przecież zrobiliście z niej małe cudo. Rabaty nabierają jesiennego uroku, szkoda że lato tak szybko przemija ale w twoim ogrodzie jest naprawdę kolorowo. ;:304
Ps. Monika powiedz mi jak wysokie masz płotki wiklinowe -oglądałam na al... i są różne wysokości ,10,15,20,30 cm. Zastanawiam się nad 20cm , ale nie jestem pewna.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko jestem już w domu, więc nie zmierzę, ale chyba 30 cm są te płotki. Po dwóch latach już się trochę chwieją, musiałam podpierać palikami. Dziękuję ci kochana za bardzo miłe słowa i to prawda, czuję się tam jak w raju, sama ze zdumieniem przypominając sobie wygląd działki sprzed 4 lat... ;:173 ;:108

Wrzuciłam zdjęcia z aparatu do laptopa i będzie co oglądać ;:65

Róże znów dają popis, część już przekwitła drugi raz, ale jeszcze sporo kwitnie. Ładnie przybrały na masie. Gdzieniegdzie coś je podjada.. :evil:

Old Port
Obrazek

Lavender Ice z Perovskią
Obrazek

Lustige, która choć jest pomyłką urzeka mnie swoją urodą i będzie miała swoją miejscówkę na działce, choć nie przed tarasem
Obrazek

Obrazek

Burgundy Iceberg
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Eden Rose
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Silberius
Obrazek

Hortensje w tym roku póki co nie przypaliło słońce i zachwycają urodą.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kwitnie ostatnia już niestety lilia...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tak bardzo kocham to miejsce ;:167
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Hortensje masz piękne i ogromne ;:oj na zdjęciu z przegorzanem lub mikołajkiem (nie rozróżniam, bo nie mam :) )cudnie się prezentują. Moje już odrobinę zaczęły się przypalać, ale teraz się lekko ochłodziło, to może jeszcze nie będzie źle. I Lavender z Perowską tworzą dobraną parę ;:63
Fajny ten sos, dziękuję za przepis. Teraz głównie przerabiam pomidory, bo nadzwyczajnie u teścia obrodziły :heja
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko to gratuluję pomidorowych dostaw. Dla mnie to wyższa szkoła jazdy i mam naprawdę mało miejsca by się tym zająć, pomidory więc kupuję na targu. Jak tylko miną wakacje i syn pójdzie do szkoły biorę się za zwykłe przeciery, ot wzbogacone ziołami i solą. Tych robię najwięcej, bo potem nawet nie kupuję gotowców przez cały rok.
Dziś natomiast będę robiła buraki z papryką i cebulą, buraki mam już upieczone.

Co do hortensji tu akurat widoczny jest przy nich przegorzan- te niebieskie kulki. Mikołajka nadmorskiego też przy nich mam, jest w kształcie niebieskiej, małej szyszki.

Lubię zrobić na działce dużo zdjęć i potem je oglądać jak jestem w domu, z dala od niej, w klatce z bloku..

Zawilce japońskie, po 3 latach pięknie zakwitły
Obrazek

Obrazek

Budleja
Obrazek

Liriope szafirkowe (mam jeszcze białe, ale te wsadzone jest w kiepskim miejscu i nie kwitnie, muszę na wiosnę przesadzić)
Obrazek

Jeżówki sadzę dopiero od tego roku, jeszcze są małe i nie wszystkie jeszcze kwitną. Jestem w nich jednak zakochana, kupiłam w tym roku z 10 odmian (jak nie więcej) i nadal mi mało i zamierzam dosadzać za rok. Muszę zrobić wszystko, by przetrwały mi zimę i cieszyły oko w przyszłym roku.

Secret Romance
Obrazek

Motlava, której koloru- ciemnego różu, nie oddaje aparat
Obrazek

Obie, wraz z Butterfly Kisses, Supreme Flamingo, Guava Ice, Green Jewel, Rainbow Marcella i Growing Dream rosną na nowej rabacie i będą przed różami, które jesienią chcę zakupić.

Orange Skipper
Obrazek

W innych miejscach działki mam jeszcze 2 białe, pełne odmiany i kilka pełnych różowych. No o moje zwykłe różowe oprócz tego, siane przeze mnie 3 lata temu.

Maciejka nie daje za wygraną
Obrazek

To zdjęcie mnie bardzo wzrusza
Obrazek

:wit
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Wita Moniko w pieknym ogródku i od razu gratuluję nominacji! Czytam i czytam Twoją opowieść o przetworach i aż mi wstyd, że ja ograniczam się tylko do kompotów. Czy nie pomyslałaś o założeniu tu swojego kulinarnego wątku , być może nie tylko z przetworami. Twoje zdjęcia zdecydowanie byłyby dobrą wizytówką, a myślę, że wątek cieszyłby się powodzeniem. Nawet ja, która nie robie zapraw, pomyslałam przed chwilą: O, taki sosik i taką sałatkę chętnie bym też zrobiła. To jak? Bo najbardziej mnie ciekawi ta z pieczonymi buraczkami.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Zachwyciłaś mnie mnogością jeżówek a to że młode- urosną ;:108 . Zobaczysz, że za rok już będzie je widać z daleka ;:138 . Gdzie dorwałaś Motlavę ?? Ja od pewnego czasu ostrzę sobie na nią ząbki a w necie nie mogę znaleźć ;:222 . Czy kupujesz gdzieś na miejscu ?? U mnie w szkółkach mają bardzo ograniczony asortyment ;:222 . We wrześniu jadę ciut dalej z córką do lekarza a przy okazji zahaczę o fajną szkółkę ;:224 . Liczę na nich :;230 . Lwie paszczki na tle drewnianego koła ;:333 . Takie koła też bardzo mi się podobają ;:108 . Pozdrawiam i spokojnego tygodnia Ci życzę ;:196 .
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, z tym wątkiem to nie jest zły pomysł, nawet o tym myślałam. Tylko ten czas... Ja niby teraz mam wakacje, ale i tak cały czas syna pod opieką, a on jest bardzo absorbujący i chwilę się sobą nie zajmie niestety. Pomyślę, pomyślę i kto wie, może założę wątek...

Teraz może trochę jesienne oblicze... Kocham trawy i mam ich w ogrodzie sporo. Teraz ich czas się zaczyna...

Rozplenica Moudry
Obrazek

Obrazek

ostnica
Obrazek
Wysiała się i wsadziłam 3 kępki przy jeżówkach na nowej rabacie.

Miskant Gracillimus zbudował piękną kępę po 3 latach, Morning Light taki ładny nie jest. Tzn jest dużo niższy i węższą ma kępę. Uwielbiam jak wiatr kołysze źdźbłami i tak pięknie szemrze i grzechocze...
Obrazek

Obrazek

Zebrinus, po 2 latach wreszcie ma dobrą miejscówkę, przesadzałam z 3 razy. Jest jeszcze nieduży. Z niecierpliwością czekam, aż będzie taki jak jego kuzyn...
Obrazek

Trzcinnik Carl Foester. Overdam nie chce rosnąć u mnie i jest bardzo mikry. Trzeba przesadzić.
Obrazek

Mam jeszcze sporo różnych turzyc, różne odmiany rozplenic, kostrzewy, trawę Hakkonechloa, Red Baron. Trawy w ogrodzie są bardzo potrzebne. U mnie w ogrodzie zasłaniają nawet kompostownik. To jedna z moich pierwszych ogrodowych miłości :)

Ewelinko mam Motlavę od naszej Alanii :) Kupuję też w szkółce w Karpaczu, ale chyba na priv muszę podać nazwę.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Dziękuję za informację ;:196 . Gracillimus to świetna trawa ;:138 . Wiosną planuję podzielić mojego i posadzić w jeszcze kilku miejscach . Co do trzcinnika Overdam mam podobne spostrzeżenie bo też rośnie mi marnie ;:222 . Natomiast Karl Foerster super sobie radzi mimo , że był kilkakrotnie dzielony i przesadzany ;:108 . Turzyc nie mam ale ostatnio sporo o nich myślę i jak tylko spotkam przy okazji to na pewno kupię. Trawy to bardzo fajny dodatek w ogrodzie i trzeba je mieć ;:333 . zgadzam się z Tobą w pełni ;:108 .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”