Na starym po nowemu 4.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Na starym po nowemu 4.

Post »

Beatko piękne ostróżki kupiłaś. ;:138
U ciebie czają się na nie nornice, u mnie zaś całkowicie wpier.... je slimaki. Szkoda słów. ;:145
Jakie cudne zakątki odwiedziłaś. Nie doczytałam , miałaś urlop?
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bea bardzo ciekawy odcień błękitu ma twój mieczyk, ciepły taki :lol: Jak długo kwitnie ta hortensja Vanille Fraise?
Mam nadzieję, że wszystkie Twoje roślinki po napiciu się odżyją. Ja po powrocie też miałam kilka takich wracających zza tęczowego mostu, ale ostatecznie nie ma żadnych strat :wink:
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
drakka
500p
500p
Od: 4 lip 2016, o 23:26

Post »

Widzę że w tym roku wyjątkowa moda na byliny.
Ostróżki i jeżówki w szczególności.

Piękny zakup :)

aaa, oczywiście hortensje wszelakie również zbierają żniwo zwolenników :)
Angelika / Żelka:)

Kwiatowisko
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Beatko, współczuję z tymi nornicami... A może trzeba kotka jakiegoś przygarnąć? Żeby zrobił porządek? ;:14
Piękna wycieczka! Dawno nie byłam w górach, może we wrześniu uda mi się tam skoczyć.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Beatko widzę że też wędrujesz urlopowo ;:65 Ostróżka bardzo ładna! Moje nornice są przebiegłe! posadziłam na siatce co prawda plastikowej ale p/gryzoniom karczochy...rok temu przetrwały, a w tym znalazły sposób i padają (oczywiście karczochy) jeden po drugim ;:124 . Moich ostróżek nie ruszają :wink:
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Lucynko, no może się w końcu znudzi ostróżka tym nornicom :tan
Na razie, póki co to te bylinowe miewałam jako jednoroczne. Zobaczymy jak te sobie dadzą radę, I czy spora ilość czosnku coś tu pomoże.
Ta jasna liście ma w gruncie, a ciemna jak na razie nie ruszona. Jak fajnie.
Nornice natomiast zabrały się w tym roku za bylinowe astry, wrrrr.

Ola - uwierz lub nie, ale ślimaki to pikuś przy nornicach. Nawet z tymi bezdomnymi można sobie bardziej poradzić niż z tymi wstrętnymi nornicami.
Tak, miałam urlop prawie trzy tygodnie, ale mało było samego wypoczynku - no bywa i tak. Ale oprócz ogrodu to wszystko co zaplanowane było - jest załatwione. Z różnym efektem, ale jest ;:172
W ogrodzie nie wolno mi było nic robić zdrowotnie, albo jak już mogłam to było za sucho. I tak przeleciało kilka dni przez palce...
Może jutro uda mi się nadrobić cały ten urlop ;:306 ;:3

Agus, no wyobraź sobie, że dwa kolejne mieczyki stanowią przynajmniej kuzynostwo tych zamowionych. Bo są fioletowe ;:oj I są dużo wyższe niż te jasne. Dwa w miarę kolorystycznie zbliżone do zamawianych na 10 szt. :;230
Hortensja Vanille Fraise uzależniona jest chyba toszkę od pogody. Jak jest deszcz to szybciej brązowieje. Z tym, że czy ścięta do suchego bukietu, czy pozostawiona na krzaku w ogrodzie - jest ozdobna. A samo kwitnienie, takie od małego pąka do pierwszych brązowień to u mnie trwa ok 3 miesięcy. Bardzo lubię tę odmianę.
A moje pozostawione samopas przez kilka dni rośliny w donicach pozbierały się w ciągu jednej nocy, ależ ulga... Niczego nie wyrzuciłam ;:138 Tylko sporo je podlałam i chyba mi już wybaczyły, że je tak pozostawiłam bez opieki. ;:167

Drakka - taki mam ogród, że głównie bylinowy. Typowo wiejski. Wszelkie chwasty czują się w nim znakomicie. ;:oj
Na byliny stawiałam od samego początku, to baza mojego ogrodu. Potem krzewy, pnącza i jednoroczne.
Jeżówki u mnie nie chcą za bardzo być. Tylko te różowe i może teraz jeszcze te białe uda mi się zatrzymać na dłużej. Ostróżki też na razie u mnie nie szaleją, a szkoda, bo fajnie by pasowały z tym swoim kwitnącym szaleństwem.
Czekała już tu na mnie biała hortensja ogrodowa, ale musiałam ją przenieść w inne miejsce bo tam gdzie była to się strasznie męczyła. W międzyczasie zrobiłam z niej 6 krzaczków, ja sobie w sumie teraz zostawiłam tylko jeden, bo zdecydowanie wolę inwestować w bukietowe...

Basiu - nie daleko masz na taką wyprawę jaką teraz zaliczyłam. Bardzo polecam. ;:108
Kotów ci w moim ogrodzie dostatek, ale nornice i tak to mają głęboko w nosie.... ;:oj
Liczę, że tym myszowatym się kiedyś znudzi mój ogród.

Marysiu, jak to jest, że nornice nie ruszają Twoich ostróżek, a moje roślinki potrafią schrupać w mig...
Ale tylko się cieszyć, że tak masz, bo ostróżki są śliczne.
A przy czym masz ostróżki? Może od otoczenia też zależy, tzn przy jakich roślinach rosną....
Karczochy są bardzo zdrowe, nornice się znają na rzeczy ;:306

Słoneczka zbytniego dzisiaj nie było, ale kilka fotek wykonałam:

ostatnia z moich lilii, zakwitła dwa dni temu

Obrazek

przy oczku wodnym, z krokosmią na czele

Obrazek

Chryzantemy są olbrzymie ;:138 ;:167

Obrazek

Powojnik Cassandra od Jadzi / Jakuch ;:196

Obrazek

Kremowe aksamitki, siane w marcu

Obrazek

pomidor Koralik. też siany w marcu

Obrazek

Obrazek

Róża Papageno

Obrazek

Rutewka ;:167

Obrazek

Pieris

Obrazek

Budleja

Obrazek

Zawilec japoński ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ten mieczyk też miał być błękitny, ale przynajmniej jest zbliżony do ideału ;:306

Obrazek

dziwaczek od Basi / apus ;:196

Obrazek

Rozplenica zaczyna się rozkręcać :tan

Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Beatko piękna kępa zawilca japońskiego te kremowe aksamitki może zebrałabyś z nich nasionka.Cieszę się ,że Casandra zakwitła a na przyszły roku bedzie oblepiona kwiatami .Prawie niebieski mieczyk też fajny.Czy ta lilia to Stargazer czy Scarlet delight bo one są obie bardzo podobne i kończą kwitnienie lilii.Ależ masz pokaźną kepę chryzantem jakbym u mnie widziała i dorodne koktajlówki ;:333 Widzę ,że masz tez Obiedkę też ją mam lubię jej kłosy ale u mnie rośnie w donicy bez dna inaczej zagarnęłaby wielki teren dla siebie ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Jadziu, nie uwierzysz, ale ta kępka obiedki ma juz 4 lata. Tak ciężko się przyjmowała. Dopiero teraz widać coś niecoś i to są jej pierwsze zdjęcia, kiedy widać, że to ona.
Miodunka od Ciebie przyjęła się od razu świetnie. ;:196
A ta co mam ją już cztery lata - nadal ma cztery maleńkie listeczki. Ale trwa.... Chyba wszystko od odmiany zależy i jak im spasuje w naszych ogrodach.
Jasne, że już mam nasiona tych kremowych aksamitek.
Ta lilia to Scarlet Delight. Niesamowite, ale ta ostatnia tak samo bardzo mnie cieszy jak te pierwsze!
Mieczyk ma na fotce nieco przekłamany kolor, bo jest pastelowo fioletowy a nie różowy. No ale nic z tym nie zrobię.
A chryzantemy na pierwszym planie mam 4, dwie się zlały w jedną całość - są śliczne. No i z tyłu piąta to Skandynawska, też w tym roku przybrała bardziej na sile niż w poprzednim. Tylko jedna mi wypadła tej zimy, ale pozostałe to sumiennie nadrabiają.
PaulaF-Z
500p
500p
Od: 1 lis 2016, o 20:48

Post »

Witam po raz pierwszy w tym wątku.
Piękne zdjęcia ogrodu. Można zauważyć rożnorodność roślinek.
Czy nasiona takiej aksamitki można kupić w sklepie ogrodniczym?
Jestem też ciekawa, ile lat ma ta chryzamtema, jaka to odmiana?
posadziłam w tym roku malutkie sadzonki, jestem ciekawa, jak długo poczekam na takie, jak u ciebie.
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Beatko, pokazane w ostatnim poście mam albo miałam, ale nie takie piękne kępy, a już zawilec to po prostu okaz zdrowia. Mój chyba padł po ubiegłorocznej suszy. Koniecznie muszę studnię głębinową mieć, w tym roku pogoda jest łaskawa dla mojego regionu i szczodrze podlewa. ;:333
Różę Papageno mam pierwszy rok, dostałam od jednej forumki i choć nie przepadam za czerwonym w ogrodzie to nie pozbędę się jej za nic. Ona jest piękna. ;:173
Jeszcze Ci lilie kwitną? Jaka piękna ta ostatnia.
U mnie jesień zagląda i to mnie trochę martwi, astry kwitną w najlepsze....lato jest u nas zdecydowanie za krótkie, a już tego roku to było bardzo słabe. Cóż, taki mamy klimat ;:124
Ja się buntuję przeciwko takiemu klimatowi. Tak!!!
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

A mi taki kolor mieczyka bardzo się podoba.
Ale wiem jak to jest, kupujesz co innego, spodziewasz się czegoś.A tu jest niespodzianka i zupełnie co innego. :roll:
Bardzo ładny kolorek budleji dojrzałam.
A Rozplenica faktycznie już się ładnie zapowiada.Ja żadnej nie mam.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Ciekawa jestem jakie kolorki będzie miał dziwaczek u mnie mix kolorystyczny, zresztą jak zwykle ;:306
Wiesz, blisko góry są, tylko ciągle jakoś tak nie po drodze mi (czytaj: brak czasu). Sezon ogródkowy lada chwilkę skończę i może w końcu pojadę. Wiosną i początkiem lata to wiesz... wieczna gonitwa za chwastem. Teraz już mam przesyt (chwastów) ;:306
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
drakka
500p
500p
Od: 4 lip 2016, o 23:26

Post »

No kochana, istne szaleństwo u Ciebie.
A próbowałaś z naparstnicą? Jest bardzo fajna odmiana o "srebrnych" liściach i kremowych kwiatach, nakrapianych w środku ;)
Angelika / Żelka:)

Kwiatowisko
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Ty się naprawdę czepiasz ;:224 Przecież on jest prawie niebieski ;:306 Jednak jaki by nie był, to w tym kolorku bardzo mu do twarzy.
Po moich ostróżkach pozostało już tylko wspomnienie, a Twoje są w pełni kwitnienia.
Nie uważasz, że zawilec japoński wygląda jak chmura motyli? Śliczności. Mój na szczęście nieśmiało pokazał pączki, będzie kilka kwiatków :tan
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ślicznie wygląda budleja na trawniku. Ja swoją wyprowadziłam na wysokim pniu i nie wiem czy to ładnie. Ale mam nowe i te będą nisko :lol:
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”