Mój ogród wśród łąk część 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój ogród wśród łąk część 6

Post »

Magosiu, a może to pole będzie Twoje przez zasiedzenie albo raczej "zapatrzenie"? :lol:
Kosmosy, takie proste kwiatuszki, niepozorne, ale mam do nich ogromną słabość. Spacerować po Twoim ogrodzie to wielka przyjemność ;:138 .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzień Dobry Kochani :wit

Aniu Anabuko - Rudbekie się sieją okropnie ;:223 Ale co począć, jak je lubię? Wyrywam zbędne roślinki i zostawiam kilka. Ja nie narzekam na nadmiar roślin. Lubię ten busz kolorowy, bo niebawem zacznie się przerzedzać...i zimą będziemy tęsknić.

Dorotko - Kilka migawek z upalnej wyspy fot you, i mam nadzieję, że po znajomości :wink: ;:196 przepchamy je bez echa ;:136 Fajna przygoda, chociaż mam pewien niedosyt z powodu braku czasu na zwiedzanie okupowanej, czyli tureckiej części. Może kiedyś.

Soniu - Po burzy pozbierałam kilka doniczek rozbitych z tarasu ( jest szansa na nowe :lol: ), pranie po całym ogrodzie, torba u sąsiada, jeżówki położone, kilka lekkich złamań wśród gałązek i jakoś to wygląda.
Liliowce nie rosły za pięknie, nawet się do nimi zbytnio nie przejmowałam, bo średnio je ceniłam. Ale w tym roku, dokarmione kompostem, odpowiednio nawodnione pokazały swój urok i kwitną już kilka tygodni, a końca nie widać.
Anabelki w szpalerze posadziłam w ilości 12 sztuk dwa lata temu. W tej chwili jest to takie miejsce w ogrodzie, że nie można się nie zatrzymać i spojrzeć z zachwytem. Niektóre mają ogromne kwiaty, wielkości sporej piłki. Tylko muszę je jakoś poprostować, bo ciężkie kwiaty i nadmiar deszczów troszkę je obciąża.
Bobo jest cudowna. Moja dostała kompost na start i po prostu szaleje. Jedna Bobo to stanowczo za mało. ;:173
Ja w tym roku ani razu nie podlewałam ogrodu. Wszystko za free z nieba mam. Tylko warzywniak trochę na początku, ale już teraz nie muszę. Taki obfity w deszcze rok jakiego nie pamiętam.

Mateusz - Szkoda zboża. Mokre i jakieś...chore takie. Ja się nie znam, ale to chyba zły rok dla tego gatunku. Nawet ziemniaki zaczynają cierpieć, bo za mokro. Tak, masz rację ten rok obfituje w nadmiar wody. A burza była straszna, dawno takiej nie widziałam. Bałam się okropnie, nie spałam pół nocy.

Kasiu - W tym naszym tłumie nie trudno o pogubienie, co i mnie się zdarza....coraz częściej :oops: Ważne, że jesteś a i ja taka bez winy nie jestem, bo nie zostawiałam śladu swojego buszowania u Ciebie. ;:196

Kasia Kania - I ja lubię kosmosy, których nie sieję bo one są już wszędzie. Każdy ogród powinien mieć kosmos. ;:333 A pole mam nadzieję, że zawsze będzie polem. Bo ono i tak takie ....moje jest ;:108

Kilka migawek z Cypru.

Tak ogólnie widok na plażę, na którą zaglądnęłam może ze dwa razy. Ja kocham plażowanie, ale moja córka stanowczo odmawiała .....bo przeszkadzał jej piach :;230

Obrazek

Wolała spędzać czas na basenie, gdzie wiernie dotrzymywał jej towarzystwa jej jednorożec. Chłopak chciał, czy nie chciał frunął z nami na wakacje. :lol:

Obrazek

Moje ulubione miejsca do zwiedzania, dzięki którym najbardziej poznaję historię danego kraju. Wszędzie zwiedzam klasztory, kościoły, monastyry, cerkwie. Tam jest dla mnie całe bogactwo kulturowe.
Poniżej monastyr w Ayja Napa na Cyprze.

Obrazek

Ulubione miejsca do odwiedzania przez moją córkę. ;:224 Ja przy okazji się chłodziłam w klimatyzowanych pomieszczeniach.

Obrazek

No i takie tam fajne obrazki.

Obrazek

Obrazek

I żeby ochłodzić lekko atmosferę poniżej foteczki z warzywnika z kraju nad Wisłą. Tam bowiem spędzam teraz sporo czasu, szykując się do zimy. Dzisiaj zebrałam moje plony ziemniaczane, z których puchnę z dumy. Szału w ilości nie ma, ale są moje własne. Za rok też posadzę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

:wit
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p
Od: 15 cze 2010, o 23:21

Post »

Łał, Cypr i morze... Fantastycznie.
A propos podziału host, o którym wspomniałaś w moim wątku - pozwolę sobie wkleić tu swoje zdjęcia, żeby pokazać, iż to nie takie trudne. Obyło się prawie bez noża.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Małgosiu, tak jak ja lubię też kolorowy busz.U mnie też rudbekie już nadmiernie się wysiewają .I muszę je kontrolować,tz. zbędne siewki wyrywać.
Widzę ,że urlop był bardzo udany.Miejsce piękne.Widoki też i to bardzo.I córcia zadowolona. ;:215
A dzielenie host faktycznie nie jest takie trudne.Ja co roku na wiosnę to robię, :wink: .
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Wycieczka na Cypr zapewne była fantastyczna.
Masz jeszcze jakieś ciekawe fotki z ciekawych miejsc, które zwiedzaliście?
Z krajów śródziemnomorskich oraz Europy południowo-wschodniej najbardziej w pamięci zapadły mi stare, często średniowieczne albo renesansowe miasteczka wtulone w skały.
Plaża jak dla mnie wygląda nieco odstręczająco, basen hotelowy też mnie nie przekonuje.
Jakoś nie wyobrażam sobie pobytu w takim hotelu i tłoczenia się na pobliskiej plaży - takie klimaty są stanowczo nie dla mnie.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Małgosiu, piękny wyjazd... marzy mi się Cypr ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Małgosiu :wit . Bardzo fajny urlop spędziłaś i jak widzę dla każdego coś fajnego było ;:333 . Ciekawe miejsce ;:108 . U Ciebie nadmiar deszczu a u mnie susza od pewnego czasu . Upały takie, że znieść się nie da a praca w ogrodzie czeka na lepszy czas ;:108 . Twój warzywnik ;:333 . Na swój nie mogę już patrzeć i marzę już żeby go przekopać ;:306 . Pozdrawiam i spokojnej niedzieli życzę :wit .
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Małgosiu też lubię kosmosy, ale wyekspediowałam je pod płot, bo na rabatach rosły takie krzaczory, że sobie z nimi nie radziłam. ;:222 Własne ziemniaki chyba maja inny smak, niż ze sklepu. :) Całą zimę miałam od gospodarza, który sadzi dla siebie, bez zbędnej chemii. Nawet pieli ręcznie, jedynie na stonkę stosuje preparaty chemiczne. Córce się nie dziwię, też nie znoszę plażowania, ;:306 wolę zwiedzanie. Jak Twój kochany Kubulek, nie słychać o nim. :) Dobrych wrażeń smakowych z warzywnika. :wit
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jakie szkoda zboża! My jutro z mamą idziemy sprzątać stodołę 200m dalej bo jak tata długo zbiera (~20lat) to tyle zboża nie było i nie mamy gdzie pochować ;:306
Także żniwa teraz na całego wkoło, deszcze na chwilę, przynajmniej u mnie, ustały.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Wyłaniam się na chwilę znad ogórków i macham do Was. Klęska urodzaju mnie dopadła, ale już finiszuję.....bo skończyły się przyzwoite słoiki i miejsca w spiżarni. Od jutra przyjmuję dawno nie widzianych przyjaciół, którym obiecałam.....ogórki :lol:

Izuś - Dzięki za fotkę poglądową. Ja dzieliłam do tej pory wiosną, jak były w wersji bezliściowej. Po prostu dzieliłam ostrą łopatą na kilka części i już. Swoją drogą, to strasznie żywotne roślinki. Jak sobie tak patrzę na ten hostowy busz.... ;:223

Aniu - Wiosną najbardziej lubię pracować w ogrodzie. Co ta zima z nami wyprawia :uszy

Madziu - Nie zamieszczałam za dużo zdjęć z wakacji, bo to forum tematyczne. Muszę też się przyznać po cichu, że zdecydowanie wolę ustronniejsze miejsca i ....spokojniejsze. :wink: Jakbym sama wybierała, to na pewno znalazłabym się w ustronnych miejscach południowych Włoch, ale...cóż...sama nie jestem. A swoją drogą, podchodziłam dość sceptycznie do wypoczynku w głośnym i znanym kurorcie. Ale wiesz co....wyjątkowo takie lekkie odmóżdżenie poprawiło mi nastrój. Tego potrzebowałam po ostatnim, dość ciężkim roku pracowym. A zasadę mamy taką. Co roku odwiedzamy jakiś ciepły kraj, bo pokazujemy dzieciakom ( już na Zuza tylko została) jakiś mały kawałek świata. A przy okazji wygrzewamy kości. Tylko raz pojechaliśmy z małym Danielkiem na wczasy nad nasze rodzime morze. :evil:
Nasze plany ze Sławkiem zrealizujemy na ....emeryturze. :uszy

Basiu - Cypr jest wart odwiedzenia. ;:333 Ciepło, piękna, egzotyczna roślinność ( hibiskusy ;:167 ), cudowna kuchnia i kultura. Warto.

Ewelinko -Na razie mam słoneczko, co prawda temperatura rześka ( przed chwilą zwiałam z tarasu ;:173 ) ale da się żyć. Jakby taka pogoda się utrzymała przez kilka dni to byłabym wdzięczna. Nie mogę już patrzeć na deszcz ;:145
A do założenia warzywniaka zachęcam, zobaczysz że to cudowna przygoda.

Soniu - Zuza nie znosi plaży, bo jest....piach :lol: Woli basen i jeszcze raz basen. Ja ciągnęłam na plażę ( kilka kroków od hotelu), bo tam ciekawy świat był dla mnie. Coś się działo, ale moi ludzie wybierali luzik basenowy.
Ziemniaki są przesmaczne, a ja wiem co mówię, bo nie przepadam za ziemniaczkami, ale szanuję jak są dobre. W przyszłym roku też posadzę, ale już mając trochę doświadczeń, bardziej się postaram. Ten sezon był dla nich ciężki, bo mokry ;:222 Wykopałam, bo zaczynały gnić. A kosmosy jutro też muszę przerzedzić, bo zagłuszyły róże, które zaczynają powtarzać.
Kubulek wczasuje się z rodzicami nam morzem naszym rodzimym i codziennie dostaję porcję świeżych fotek. Tęsknię za nim ;:145

Mateusz - No to ja się nie znam, ale ten rolnik, co ma pole w moim sąsiedztwie jeszcze nie żniwuje. ;:218

Hortensje górą ;:333

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Doczekałam się wspinaczki mojego winobluszczu Vinci ( chyba tak się nazywa ?). Po remoncie elewacji trochę go musiałam reanimować, ale łatwo nie było. Wrażliwy jest na mrozy ;:222

Obrazek

Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Skoro z winobluszczu jesteś dumna - ja razem z Tobą! jest uroczy!

Hortensje piękne ! Powalające!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Hortensje warte wielkich brawObrazek. Teraz to one będą brylować w ogrodach.
Urokliwy murek ;:63 I bardzo dzielny maluszek wspinający się po nim.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Piękne wakacje ;:3 ,odreagowałaś,wyplażowałaś i o to chodzi ;:215 Na stoisku wypatrzyłam torby płócienne,uwielbiam takie pamiątki ;:108 ;:108
Jednorożec jednostka pływająca wspaniały,moja córcia też by na takim popływała ;:108

Pozdrawiam :D
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Witaj, Małgosiu!
Powiem szczerze, że przemieszkawszy cale życie nad morzem, przeleżawszy wiele sezonów na plaży w Jelitkowie, też nie wybrałabym piasku ;:224. No może tylko do spacerów boso o zachodzie słońca... Ale kurorty, baseny - też nie. Chociaż, ta gumowa, aksamitna gładkość jednorożca w cieplutkiej wodzie... ;:224.
Uliczki, plenery, ogrody - tak, ale niekoniecznie ze śródziemnomorską roślinnością ;:218.
Niemniej widzę, że urlop na Cyprze uważacie za udany ;:333.

;:196 Jagi
PS. To chyba winobluszcz trójklapowy Veitchii. Jest wspaniały.
PPS. Nie pogratulowałam Ci szpaleru Annabelle. Fantastyczny pomysł ;:333.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Małgosiu :wit
Ja też jestem zakochana w hortensjach.
Piękne, i tak bardzo ubogacają nam ogród już z daleka.
Twoje to potwierdzają.śliczne są ;:215
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”