Lana i storczykowe towarzystwo.

ODPOWIEDZ
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Lana i storczykowe towarzystwo.

Post »

Mireczko Phal. Cornings Bell pachnie obłędnie w godzinach południowych. Zapach jest do tego stopnia intensywny, że wydostaje się z prawie zakrytego akwarium. Nie umiem za bardzo go opisać. Oczywiście to pomieszanie zapachu bellinkowego z jaśminem, lilią.... sama nie wiem, ale w każdym razie miły dla noska :D . Liście faktycznie już duże, powinnam wywalić go na parapet, tylko boję się, że już tak chętnie nie będzie kwitł.
Dendrobium jako jedno z dwóch pozostało w kamykach. Wodę wymieniam raz w tygodniu i jeszcze staram się dolewać w międzyczasie. Zobaczymy, jak to wyjdzie :| .
A kurczaczek, no cóż, w rzeczywistości był bardziej zielonkawy, a kwiat utrzymał się 2 dni, po czym przekwitł. Mam nadzieję, że ten żółty kolorek na młodym kwiatuszku będzie bardziej intensywny, bo na takie wybarwienie liczyłam.
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2009, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wiesz ja generalnie mam problem z opisaniem zapachu storczyków, u mnie są swą dwa określenia ładny i nieciekawy :)
Z kamykami będzie ok. zobaczysz jak ładnie będą rosły.
A drugie to co ?
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Lucynko, wreszcie znalazłam chwilkę...
Już wcześniej zachwycałam się kwitnieniami, zaglądając do storczykowego działu w nielicznych wolnych chwilach (dzięki tel. kom.)

Phalaenopsis Cornings Bell jest zjawiskowa ;:224
Wyobrażam sobie jak trudno było Ci wybrać, które zdjęcia wstawić. Przynajmniej ja tak zawsze mam, bo robi się zwykle
więcej ujęć żeby było do wyboru :wink:
Z tych co wybrałaś, wszystkie sa urzekające ;:215 Czy dobrze widzę w tle nierozwinięte jeszcze pąki ?

Nie dziwię się też, że masz słabość do swojej najstarszej hybrydy. Kwitnie obficie, ma bardzo ciekawy kształt kwiatów
i kolor interesujący z delikatnym jaśniejszym obramowaniem na brzegach płatków. Śliczny jest :)
Dendrobium Sradust Firebird ma bardzo intensywny kolor pomarańczowy. To jego zaleta wraz z trwałością kwitnienia.
Mogłam ostatnio kupić kwitnące w pobliskim markecie, ale kwiaty były jakieś blade i... u mnie pewnie ponownie by nie zakwitło :roll:

Ostatnie "słoneczko" (o masakrycznej nazwie) pewnie będzie kwitł jeszcze nie raz u Ciebie i jeszcze obficiej. Na razie ciesz się
tym co masz, bo jeszcze widzę młody pączek.
Najlepiej tak właśnie poznawać roślinę, gdy możesz zaobserwować jej pełny cykl rozwojowy od kwitnienia do kwitnienia.

A jak tam nowo zakupione inne młodziaki - zaaklimatyzowały się ?
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mireczko ten drugi to też od Ciebie, chyba Phal. mariae x pulchra ?. Teraz z głowy nie bardzo pamiętam, ale taka roślinka z dwoma listeczkami :D .

Asieńko nareszcie się odezwałaś :wit .
Tak, masz rację, z tyłu jeszcze były pąki na Cornings Bell. Zdjęć zawsze robi się więcej, a potem jest kłopot wybrać :? .
Ta moja hybrydka, o ile dobrze pamiętam, jeszcze Joasia kiedyś pisała, że w korzeniach z pewnością jest equestris. Hybryd nie za wiele mi już pozostało, poszły razem z wirusem i cieszę się ogromnie, że właśnie ta przetrwała. Chociaż sam wirus robi mi się coraz bardziej podejrzany :| .

Dendrobium jest w autentycznym kolorze i sama jestem zadziwiona, że tak długo kwiat się utrzymuje. Tylko żebym ja tego nie zabiła...... :cry: , przecież ze mnie dendrobiowy Kiler :evil: .

Asiu młode roślinki nadal się aklimatyzują, niestety zrzucają kolejne pąki :( lub je zasuszają, ale już przekonałam się, że jakoś w nowych warunkach rośliny u mnie się długo aklimatyzują. Z reguły to jest do pół roku, trudno trzeba przeczekać.
Tego z niemożliwą do wypowiedzenia nazwą :lol: trudno było mi uchwycić w realnym wybarwieniu. Nie jestem z niego zbytnio zadowolona, bo w rzeczywistości był bardziej zielony, bury, nie wiem , jak określić to wybarwienie. Przy zakupie sugerowałam się właśnie zdjęciem kwitnienia, ale dam jej szansę, może kolejne kwitnienie będzie bardziej ciekawe.
Asieńko napisz na email lub zadzwoń, co tam u Was słychać.
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czas dorzucić coś z nowych kwitnień, zanim przejdą do historii :D . Mam nadzieję, że będzie się zainteresowanym miło oglądało.
Miał być Yaphon Green Canary x tetraspis C1, a jest Yungho Gelb Canary x tetraspis C1. Niby nazwy podobne, ale kwiaty zupełnie różne. Troszkę szkoda, ale wybaczam, bo zapach jest przecudny, a kwiaty jak na krzyżówki botaników dosyć spore.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kolejna Phalaenopsis, chyba w tym momencie najbardziej przeze mnie ulubiona :wink: . Kwiaty pięknie się zmieniają od rozkwitu do fazy późniejszej. Piękny, cieniowany róż, z oliwkowymi końcówkami płatków, z czasem cudnie jaśnieje. W jednym momencie na pędzie można zaobserwować 2 rożne wybarwienia. Oczywiście jest także piękny zapach. Phalaenopsis Thying Shing Fly Eagle x vilolacea Indigo. Mała uwaga, trudno oddać jego prawdziwe wybarwienie. W rzeczywistości jest bardziej intensywne.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko pierwszy zjawiskowy i powiem mi absolutnie nie przeszkadzałoby ,że nazywa się inaczej stwierdzam ,że w takim kolorze nie mam chyba nic :D
Co do drugiego, jego urodzie również nie można nic zarzucić. Mimo wszystko 1 wygrywa jest taki subtelny.
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam nadzieję Mireczko, że kolejne kwitnienie Yungho będzie bardziej spektakularne, czyli powinna mieć tych czerwonych plamek sporo więcej. Za wiele na razie nie mogę oczekiwać, a nawet u Phal. tetraspis kwiaty były zupełnie białe :( . Mam nadzieję, że kolejne kwitnienie będzie bardziej udane. Yaphon, na którego polowałam jest cudny, trudno trzeba będzie zakupić jeszcze raz.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Nooo, Lucynko, obiecywałaś , obiecywałaś...aż wreszcie się doczekałam.
I to jakich piękności ;:224

Nazewnictwo (szczególnie pierwszych członów) jest masakryczne :roll: Ktoś określił to skrótem "Kici kici, miau miau"
i chyba jest w tym trochę podobieństwa. Nie wysilam się w żadnym z obydwu przypadków żeby to dokładnie odczytać, bo język mi sie poskręca.
Tym bardziej podziwiam Ciebie, że znalazłaś prawdziwą nazwę tego co się okazało w kwitnieniu.

Kwiaty pierwszego są bardzo delikatne, o urodzie panny młodej :)
Wolałabym chyba bez tej kreseczki czerwonej, która kojarzy mi się z małym zranieniem :wink:

U drugiego podzielam Twój zachwyt. Również lubię połączenie tych kolorów. Jest niesamowity !
Jestem przekonana, że na żywo to wygląda jeszcze bardziej urokliwie.
Zastanawiałam się ostatnio, czy nie poszukać gdzieś klasycznej 'Belliny', którą miałam kiedyś w formie peloric.
A że nie znoszę tej formy (nie lubię w kwiatach deformacji), może miałabym szczęście trafić na zdrową, normalna roślinę
o pięknym zapachu. To oczywiście inne kolory, ale mam do niej słabość.

Gratuluję Lucynko obydwu prześlicznych kwitnień i czekam z niecierpliwością na kolejne ;:65 ;:65 ;:65
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asieńko kolejne kwitnienia tuptają w aparacie :lol: , jest kilka Zonków, jak ten już wyżej pokazany, jest i jeszcze gorszy, ale cóż, tak to bywa. Już wczoraj chciałam Ci coś napisać, ale przy tych temperaturach mój komputer odmówił współpracy ;:101 :? .
Co do nazewnictwa oczywiście masz rację :lol: , ale.... kwitnienia zawsze to wynagradzają.

Odnośnie Cornings Violet chyba wykrakałaś. Obydwa zakwitły i kwiaty są zupełnie róże, w kształcie, wielkości i wybarwieniu. Nie mogę do tej pory się nadziwić, ale oczywiście jeden jest Twój ;:196 .

A tu się pochwalę, bo bellinę posiadam, a jakże, pozostała mi ze starych zasobów ( i nie peloric). Ma jeszcze jakieś plamy, ale już nie takie, jak reszta. Liścior wypuściła ogromny i klują się 2 pędy kwiatowe. Będzie co wąchać :D .
Większość tych roślin, które w obecnej chwili pokazuję lub będę pokazywać, jest skrzyżowana właśnie z belliną i stąd te wspaniałe zapachy. Polecam gorąco :) .
Ponownie kwitnie Grosbeak i Ossirah, 2 wspomniane powyżej, tetraspis C1 i coś tam jeszcze z kici, kici, miał, miał (to specjalnie dla Ciebie Asieńko :;230 ).
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kici kici miau miau :;230 :;230 :;230 ;:306 to jest najfajniejsze ale rzeczywiście wymówić nazwę to wyższa szkoła jazy ja już mam problemy przy czytaniu ich:)

Czekam na kolejne zdjęcia :wit
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2017, o 18:41

Post »

Yungho Gelb Canary x tetraspis C1 - kolor bajeczny, jak dla mnie mógłby być bez żadnych plamek.
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Marto :wit . No jakby tu Ci to powiedzieć ;:218 . Jej oryginalne wybarwienie powinno być bardziej kolorowe, no nie jakaś kolorowa papuga, ale docelowo nie powinna być biała ;:108 .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”