Moje roślinki... apus - cz. 3 - mocno różana!

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Moje roślinki... apus - cz. 3 - mocno różana!

Post »

Basiu kocham czarne koteczki, sama mam takiego smolucha :), który jak był mały nie do końca był czarny i dostał imię Cola :D ... Cynamon - świetne imię ;:333 - wymiziaj go za uszkiem :)
A pod lwią paszczą te różowe kwiatuszki to co to ?
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Basiu, Cynamonek śliczny, uwielbiam takie kociaki :D

Pomidorki bardzo apetyczne, uwielbiam te wszelkie sakiewkowate kształty, moje też zaczynają dojrzewać :)

A klarkię masz cudną! To moje odkrycie tego sezonu, mam taką kremową o pełnych kwiatach, czaję się, aby nasiona zebrać, a ona nasienników wciąż nie ma :(
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

Cynamonek? ;:oj Mi mon bardziej Marudka przypomina z Hello Kitty, ale może nie ta bajka b yła inspiracją dla nadania imienia kociakowi? ;:306
Pomidorki dojrzewają ;:138 Gratuluje Basiu. ;:215 Sakiewki są super na przeciery i wszelkie przetwory.
Malinowe też.
Ale Ty masz łany tych jeżówek, moje to dopiero małe kępki, ale urosną.
Rudbekii mam za to nadmiar. :wink: Klarkie też lubię, zostawiłam na nasiona i będę
je na pewno siała za rok.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kociak świetny, rozrabiaka ??
Jeżówki piękne :D
I pomidorki jakie ciekawe masz. To malinowe ??
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Basiu :wit . Piękne i słoneczne zdjęcia przywiozłaś z urlopu ;:333 . Trzeba od czasu do czasu zrobić sobie taką odskocznię ;:108 . Cynamonek bardzo fajny ;:333 . Jeżówki i rudbekie świetnie Ci kwitną ;:215 . Własne pomidorki to coś wspaniałego , ja od jakiegoś czasu objadam się własnymi pomidorkami koktajlowymi ;:173 . Porwałam się na dwie odmiany i tak sobie dziobiemy ;:108 . Pozdrawiam i spokojnego popołudnia życzę :wit .
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Dziękuję Wam za komplementy w imieniu Cynamonka, zwanego tez... Cycu ;:306 Właśnie rozrabia po pokoju, poluje na muchę! Łowna bestia... :;230 Ale ogólnie elegancki jest, szybko się nauczył się korzystać z kuwety, w zasadzie, to już pierwszego dnia jak zamieszkał z nami, to wiedział do czego to służy.
Niestety ma chore uszka, więc jest leczony, no i pies był mocno zazdrosny, ale już jest lepiej i nawet zaczynają się godadywać i wzajemnie zaczepiać ;:333

Nie wiem jak u Was, ale u mnie nadal duchota, spadło dzisiaj z 6 kropel deszczu, a w baniaku susza, nic to. Może podleje nocą.

Marysiu, uroczy jest. Mam jeszcze kilka kolorków, np. bordowy. Póki co u mnie najlepiej dojrzewają koktajlowe i są bardzo smaczne. Niestety kupiłam też jakąś holenderką odmianę i jest bez smaku ;:222 Może jeszcze"dojdzie".

Lucynko, Cynamonek właśnie przeszkadza mi pisać. Nicpoń jeden! ;:306

Ewuniu,
to Klarkia, sama się mi rozsiewa od kilku lat, w tym roku dosiałam jeszcze w innym miejscu, ale jest niska. Ta stara rośnie w potężny krzak.

Dominiczko, ja swoją klarkię zostawiam na zimę, wiosną usuwam badyle ona potem sobie wschodzi jak gdyby nigdy nic ;:333 Wydaje mi się, że te nasienniki, to jakoś tak późno się zawiązują. Mam kilka kolorów - morelowy, ze dwa odcienie róży i taki biskupi kolorek.
Te sakiewki, to chyba jest krzeszowicki, chyba malinowy (taka lokalna odmiana?)

Elu, jeżówki ogarną się szybko... z tego co obserwuję, to roczny rozrost kępy to jakieś 25-30%
A co pomidorów, wyżej już wspomniałam, że kupiłam jakąś odmianę holenderską (oczywiście sprzedawca nie wiedział jaką) i niestety są nieciekawe w smaku, w zasadzie, to nie mają żadnego smaku ;:222 dobrze, że ich nie mam zbyt wiele, ale wtopa...
Rudbekia wdzięczna i nic jej nigdy nie jest ;:306

Aniu
rozrabiaka, rozrabiaka...
A pomidorki podobno malinowe, ale okaże się jak dojdą ;:215

Ewelinko
, dziękuję ;:168 ja pomidorki uwielbiam, liczę że będą smaczne i wszystkie ładnie dojdą. U mnie też koktajlowe fajne, mam też kilka samosiejek, które przekopałam do doniczek, bardzo dobra odmiana, plenna, słodka... ;:333

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tegoroczna niebieska rabata przy wjeździe - w tym roku niebieska, ale w przyszłym roku może już trawy i rozchodniki będą okazałe. A jesienią chce tam posadzić sporo cebulowych...

Obrazek

Żeniszki są fantastyczne! ;:167

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Żeniszki jak niebieskie żaróweczki. U mnie się same wysiewają, niekoniecznie w zorganizowanym rządku, ale za to długo kwitną i są ze mną do mrozów. W tym roku posadziłam białe, ale niebieskie stanowczo ładniejsze.
W Bułgarii wypoczywałaś. Mój M mnie tam ciągnie, bo strasznie tam nam się dobrze wypoczywało. W okolicach właśnie Złotych Piasków jeździliśmy, do Rawdy. Zadupie takie było, ale spokój i cisza. Uwielbiałam zaglądać do przydomowych ogródków, bo dzięki temu widziałam jak się uprawia pomidory, paprykę. Róże zawsze mieli jakieś wyliniałe, a jednak zobacz, produkują z nich sporo tego olejku. Właśnie z zapachem olejku różanego i ....smakiem pędzonej domowym sposobem rakiji kojarzą mi się pobyty w tym kraju. :lol:
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Basiu już zanotowałam... a żeniszka zaproszę na przyszły rok ;:333 Mam taki wąski pasek ziemi zaraz przy wiklinowym płotku... rośnie tam rogownica więc niebieski żeniszek będzie się z nią ładnie komponował ... tylko nie wiem siać czy kupić sadzonki ;:173
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Basiu dzieje się u Ciebie bardzo dużo....nowy kotek Cynamonek, słodziak i bardzo podobny do naszego diobliczka jak był maleńki. Bardzo pocieszny.
Bardzo mi się podoba ta niebieska rabata, no piękne są te żeniszki :!: . A pomidorki niczego sobie i chyba mam takie same.
Udanych zbiorów życzę. :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Ładnie ten ślaz wygląda.Długo on kwitnie ???
Żeniszki pięknie wyglądają.Ja jakoś ich nigdy nie sadziłam :(
Cynamonek,,,ale go fajniutko nazwałaś ;:215
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Jaka śliczna różyczka, Basiu! ;:333
A ta niebieska obwódka - cudo! ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

A nie mówiłam, że u Ciebie ładniej ;:138 ;:138 ;:138 , cudnie wygląda ogród tak ukwiecony ;:173 .Cynamonek jest bezkonkurencyjny, od razu przypomina mi się mały Gasparek, też taki rozrabiaka.Z wiekiem stał się duuużo spokojniejszy.
Wymiziaj go od ciotki kociary ;:108
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Fajnie polecieć na wakacje do ciepłych krajów - pogoda gwarantowana, a cena wcale nie wysoka .
I jakie ciekawe można zwiedzić :D
Chociaż w Polsce też mamy wiele ciekawych atrakcji .
Rabata niebieska bardzo fajna, szkoda tylko, że praktycznie z samych jednorocznych .
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Małgosiu, w tym roku siałam żeniszki, wcześniej kupowałam rozsady, ale było połowę mniejsze niż te moje własne... Te moje własne sa dużo dorodniejsze :)
Ja na pewno pojadę jeszcze raz do Bułgarii, ale też do jakiejś malutkiej miejscowości, bo my lubimy spokój

Ewuniu
, polecam żeniszki, polecam. W przyszłym roku na pewno powtórzę je :) Miałam i z rozsady (w 2016) a w tym roku siane osobiście i jednak warto trochę się pobawić, ale własnoręcznie siane są lepsze.

Elu, Cynamonek jak to dzieciak broi sporo, wszędzie go pełno... Jest tu, to tam... nie idzie na nim nadążyć ;:306

Aniu, ślaz kwitnie do samych mrozów. W ub. roku usuwałam go końcem października, to jeszcze miał kwiaty. W tym roku zostawię go do wiosny :) Niestety u mnie nie wysiewa się

Lucynko,
dziękuję ;:196 Powiem Ci, że jakoś tak samo wyszło... pierwsze posadziłam żeniszki, a potem całkiem przypadkowo kupiłam petunie ;:306

Daysy, dziękuję ;:196 Trochę te upały przerzedziły kwiaty, coś przyschło, coś przekwitło i ogólnie nie jest dużo.
Zaczynają kwitnienie hibiskusy, w tym roku mają ogrom pączków i są dużo dorodniejsze niż w latach ubiegłych... bo wreszcie je porządnie nawiozłam ;:333

Sebastian,
powiem Ci, że chyba nawet taniej niż nad naszym wybrzeżem, które kocham, ale niestety pogoda lipcowa nie zachęcała do wyjazdu tam.

Niebieska rabata docelowa będzie... chcę posadzić tam sporo cebulowych, obecnie (czego może nie widać na zdjęciu) są już rozchodniki olbrzymie i rozplenice japońskie. Więc wiosną będzie inaczej, latem inaczej a jesień na tej rabacie będzie jeszcze inna...

Inne ujęcie niebieskiej rabaty (zdjęcie trochę nie teges wyszło)

Obrazek

Obrazek

Graham T.
Obrazek

New Dawn wtula się w świerka

Obrazek

Dalie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Basiu cudne dalie ;:138 bardzo podoba mi się ta z pierwszego zdjęcia, zresztą podziwiam tez róże, kwitną tak blisko świerka, moim dogadam jak mogę ale zawse chorują czasem mniej czasem więcej.Bardzo podziwiam wszędzie jednobarwne rabaty nigdy nie dało mi się osiągnąć takiego efektu zawsze coś dosadzę w wolne miejsce i po planie bo kolor lub pokrój nie ten :lol:
no cóż wrodzony brak konsekwencji :;230
Miłej niedzieli :wit
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”