Od przybytku głowa nie boli część 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Od przybytku głowa nie boli część 3

Post »

Na liściach mojego powojnika, taką koronkową robotę odwaliły nie ślimaki, tylko takie malutkie, zielone liszki. Przyłapałam je na gorącym uczynku. Spryskałam i dziadostwa nie ma, ale i powojnika właściwie też nie ;:202 Liczę, że na wiosnę odbije.
Lilie masz przecudne, kwiaty mają ogromne ;:63 Teraz kwitną na całego, u mnie dopiero zaczynają. Ale w tym roku jakoś są marniejsze niż zwykle.
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Krysiu ja uprawiałam Męczennice. Zimowałam ją w chłodnym pomieszczeniu parę lat. Na zimę przycinałam i podlewałam nie za dużo.Wiosną jak odbijała znów przycinałam do żywych oczek. A w zeszłym roku mi wiosną nie odbiła. Kwiat faktycznie kwitnie tylko jeden dzień ale potem zaczynają następne. Trochę jest z nią zachodu ale dasz radę.Życzę,by Ci ładnie przezimowała.
Lilie masz cudne. Moje marne.
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przepiękne lilie, już czuję ten zapach ;:167
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alu miło, że mnie odwiedziłaś ;:196
Z męczennicą chyba sobie poradzę bo mam gdzie przetrzymać, obym nie przesuszyła bo Lantany nie potrafię nigdy obudzić po zimie a tak bardzo ją lubie.
Lilie rzeczywiście są dorodne i wzbudzają duże zainteresowanie przechodniów ....pytają co robić - ja mówię karmić :;230 bo one rosną w towarzystwie róż a różom poddałam ;:306
Obecnie królują w ogrodzie i ich zapach

Obrazek

Iwonka u mnie nie jest tak żle ze ślimorami koło domu, spotykam ale do zniesienia.
Lilie skończą już nie długo a ja wyczekują na dalie...pierwsze zaczynają

Obrazek

Obrazek

Basiu ja na dzień dzisiejszy będę wszystko robiła aby przetrwała a jak się nie uda to Biedronka ma każdego roku, moja sąsiadka z ROD mnie uświadomiła i u niej po raz pierwszy na żywo widziałam.
Ogród ma różne barwy ale też hortensje zaczynają cieszyć.

Obrazek

Obrazek

Misiu miło ;:196 Ze wdepnełaś do mnie...tak hortensje zaczynają już na dobre, ludię je bo całą zimę zostawiam kwiatostany i też mają swój urok szczególnie jak śnieg i czapy założy.

Misiu zobacz co zakwitło...hryzantemy a to już nie napawa optymistycznie, zawsze kojarzy nam się z jesienią

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

O jaka ładna ta biała różyczka na ostatnim zdjęciu. Ja męczennice dostałam w gratisie we wrześniu od Wedrowskich na święcie owoców i warzyw i oczywiscie nie udało mi się jej przez zimę przetrzymać. Ale do mnie mróz wlazł i na pewno przez kilka dni w pomieszczeniu było na minusie. A jak masz pomieszczenie gdzie będzie cieplej, to na pewno przetrzymasz ;:108 Lantany też mi się nigdy nie udało, ale ona ładnie z nasion wychodzi.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Krysiu, faktycznie masz bardzo dorodne lilie! ;:138
Śliczna dalijka i hortensje. ;:63 ;:63
Zawilec japoński już kwitnie i chryzantemy :roll: :roll:
U mnie kwitną astry, nawet tzw. marcinki. Może to faktycznie jesień już się do nas śpieszy.... ;:202
Zdrówka, ;:167 Krysiu ;:196 i dobrej pogody. ;:3
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Krysiu - pozdrowienia dla córki, koleżanki po fachu.
Cudne lilie, szkoda tylko, że powoli przekwitają. W tym roku naet je musiałam podpierać, bo wyrosły wielgachne, a wiatry i deszcze zmuszały je do przechylania się. Jak udało się w czas podstawić palik, to dobrze, a jak nie- to niemal leżały na ziemi, bo są zbyt sztywne, by dać się wyprostować. Na popis dali czekam z utęsknieniem. I myślę o spotkaniu się z koleżankami z Wielkopolski, czas chyba najwyższy. Może po wakacjach, bo one przecież takie krótkie? :;230
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

To nie jesień się do nas spieszy- to wczesne letnie odmiany chryzantem,mam też taką kwitnącą.Przed nami jeszcze sporo lata ,oby tylko
łaskawszego i normalnego,bez wybryków pogodowych.
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Krysiu, i u mnie kwitną już wczesne, letnie chryzantemy. One zawsze o tej porze, to normalne.
Piękne masz lilie takie wielgachne!
U mnie z każdym rokiem coraz ich mniej, a nie specjalnie chce mi się dokarmiać cebulowymi nornice ;:222
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Krysiu, piękna ta ostatnia biała różyczka. Znasz nazwę?
Pozdrawiam - Justyna
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko nazwę różyczki znam i już podaję to:
Jacgueline du Pre białe półpełne kwiaty z czerwono - złotym środkiem są urokliwe jak zakwitają.
A jak u Ciebie Justynko daleko są posunięte sprawy działkowo - budowlano-ogrodowe :?: Do donic to nie warto jej kupować i wsadzać bo ona dość szybko się rozrasta.
To jest jej drugie kwitnięcie w tym roku

Obrazek

Mariolka ja myślę, że w tym roku to w większości ogrodach wszystko jest wielgachne, opadów mamy dostatek przynajmniej u nas, piękącego słońca z nieba nie za wiele i rośliny szaleją ale i choróbska także.
Jak jadę na moją ukochaną rodzinną wieś i patrzę jakie wymiary osiągnęła w tym roku kukurydza to ja nie pamiętam takich łanów ;:108
U mnie lelije rzeczywiście powyrastały, jak bym chciała zerwać co niektórą do wazonu u podstawy to wiadro by było za małe ;:306

Obrazek

Obrazek

Lodziu ja u siebie nie poczułam jeszcze lata, dzisiaj jak o godz. 19 usiedliśmy pod orzechem to nie dało sie posiedzieć, wilgoć z ziemi pokryła trawę rosą i czuło się jesienny chłód.
Byliśmy dzisiaj po południu na ROD jak mokro ;:223 posiana fasolka na póżniejszą nie powschodziła....wygniła to samo ogórki za to szaleją chwaściska.
Dobrze, że mogę cieszyć tym koło domu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ewka o liliach już nie piszę bo wszystko wiemy, teraz czekamy na drugie kwitnięcie naszych panienek. Ja zaczynam się cieszyć daliami ale idą w górę jak szalone i tylko chodzę podpórki organizuję, podwiązuję i podglądam czy ktoraś sie nie wyłamała.
Córcię pozdrowię, łatwy kawałek chlebka to nie jest ale wakację wynagradzają chyba wszystko, tylko one tak szybko mijają ;:306
No wielkopolanki mogły by się skrzyknąć, jest ich kilka jak by nie było. A miejsc ku temu na moje jest sporo i tu wymienię:
- Arboretum w Kórniku okres piękny bo zazwyczaj to maj
- Rosarium
Gardenia też fajne miejsce ale każdy biega i chciałby jak najwięcej zobaczyć, poza tym w tych tłumach, zagęszczeniu nie ma tego klimatu......na powietrzu, wśród zieleni zawsze radośniej i przyjemniej.
Na pewno w naszym rewiże jeszcze odnajdziemy miejsca gdzie by można ;:136
U mnie teraz odbywa się taniec motyli, mam kilka Jeżówek tych najłatwiejszych w uprawie i są oblegane przez stada motyli a ja za nimi jak strzelec z apartem, nieraz uda mi się coś upolować.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ale wczoraj dokupiłam sobie dwie żółte, jedną ogniście pomarańczową i jedną czerwoną podwójną, w przyszłym roku to będę miała ogród motyli ;:306oto jedna z nich.

Obrazek

Lucynko ja to już tą jesień czuję po krótszym dniu, tak lubię jak dzień się kończy po 22 a w tym roku tego nie poczułam.
Ale za to w ogrodzie wszystko rośnie jak szlone, kompostownik u nas już za mały.
No spójrz Lucynko czy to nie jesienne klimaty

Obrazek

Obrazek

Wimen poczytałam jak się obchodzić z Passiflorą w okresie jej spoczynku i myślę, że sobie poradzę a jak nie to w Biedronce będą mieli.
Moje pelargonie tarasowe przetrzymały zimę i mają się dobrze.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

pozdrawiam
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Krysiu, dziękuję za nazwę. Jak już będę miała ogród - kiedyś ;) - to odezwę się po szczepki datur. Działka gminna, teraz jest wyceniana i w sierpniu powinna być na sprzedaż. Wtedy będziemy działać.... Mam nadzieję , że szybko to pójdzie i ją kupimy, bo nie będzie dużo chętnych. Przez inne lata nie było - bo już była wystawiana.Mamy te problemy z Młodym,ale na to już rady nie ma niestety. ;:185
Dziś gorączka, szwagierka również narzeka że wszystko gnije, albo na nornice, że podgryzają wszystko.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Krysiu, jestem zachwycona Twoimi dokonaniami w ogrodzie. Te lilie to coś niesamowitego!
Mam nadzieję, że też to widzisz jak masz u siebie pięknie i cieszysz się tym razem z nami ;:168
A daturę to czym mam zasilać? W tym roku to mi chyba jeszcze nie zakwitnie. No ale dbać trzeba przecież już na przyszłość.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bea tak... cieszę się ze swoich dokonań ale już widzę co muszę poprawić, czego się pozbyć.
Ale takich dokonań w ogrodzie to zawsze bedzie wiele do zrobienia.
Datura powinna Tobie zakwitnąć, zaraz wejdę do Ciebie i zobaczę jaką masz.
Jeżeli chodzi o zasilanie to ona jest wymagająca i żarłoczna, u mnie najlepiej sprawdza się Azofoska....1 łyżka stołowa przynajmiej raz w tygodniu, zależy tez jaka duża bo jak większa to i więcej potrzebuje.
Jak nie mam Azofoski to stosuję nawóz do kwitnacych np. pelargoni.

Justynko nie tylko po kawałki Datur możesz się zwracać.
W ogrodzie wiosną pełno roślin nawysiewanych zbędne lądują w kompostowniku.
Młody żyje na swój rachunek.
Życzę Wam oby jak najszybciej był finał działkowy i zapewne zaraz ruszacie do ciężkich prac.

U mnie dzisiaj prawdziwe lato, słońce przygrzewa, motyle pracują

pozdrawiam
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Krysiu,dzisiaj,to już afrykańskie lato ....podziwiałam wszystkie rośliny-masz piękny,kolorowy ogród.Nawet "Pani Leokadia"-wybarwiła się ładnie.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”