Kisiell3 pisze:Owoce nie zmieniają koloru tylko na słońcu robią się nabrzmiale I po zerwaniu są takie "sflaczale" po spróbowaniu mam wrażenie jakby fermentowaly
Może gałązka z której zerwałeś te owoce była złamana od niedawna? Owoce robią się pomarszczone jak maja za mało wody.
Jarowo borówki będą rosły prawdopodobnie do połowy września. Do czasu owocowania rosły silniej krótkopędy na których za rok będą owoce a teraz będą rosnąć silnie pędy główne od ziemi. U mnie już widać dużo takich pędów. Niektóre mają kilkadziesiąt cm a inne dopiero wychodzą z ziemi.
areks90 młode borówki nie mają na tyle mocy żeby wypuścić sztywne pędy dlatego się pokładają. U mnie z sadzonek dwuletnich wyrastały w pierwszym sezonie ponad metrowe pędy. Za rok jeśli owocowanie tego nie stłumi to pędy powinny już rosnąć prosto do góry na wysokość powyżej metra. Te które się pokładają podwiąż do palików. Niestety przez pierwsze lata to tak wygląda że borówki owocują przy ziemi właśnie na takich niskich starszych pędach i często leżą na ziemi.
Znacie może jakąś stronę gdzie można by zidentyfikować odmianę borówki po owocach?