Liliowce - uprawa od podstaw(dla początkujących)

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Agneska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2015, o 09:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Liliowce - uprawa od podstaw(dla początkujących)

Post »

Moje wszystkie odmiany pięknie przezimowały. Noski już nad ziemią:)
Pozdrawiam
Agneska
babaewa
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 kwie 2012, o 22:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie również wszystkie na swoich miejscach , nic nie ubyło a nawet jest jeszcze więcej . Jedynie w słabszej kondycji są te które ucierpiały po zeszłorocznej zimie. Znalazłem dwa z wyraźnymi pąkami kwiatowymi , nie jest to dobrze bo nic z kwiatów raczej nie będzie. Jeśli ktoś ma duże kępy to można zacząć rozsadzanie , od piątku to robię i nawet te marniejsze sadzonki do jesieni powinny dobrze się ukorzenić . Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Kleksik
200p
200p
Od: 24 mar 2012, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Po obejrzeniu sadzonek stwierdziłam, że wygniły mi doszczętnie Voodoo Danser, Paprika Flame, Eight Miles High, Martina Verhaert. To po wczorajszych oględzinach. A już trochę wcześniej po mocnych opadach deszczu oczyściłam karpy z zeszłorocznych resztek, odsłoniłam, żeby nie miały za mokro.
I niestety bardzo bardzo słabe Beautiful Edgings, Berylicious, Stellar Double Rose, Punxsutawney Phill, Capuccino, Stanisław, White Zone, Siloam Baby Talk, Daria i jeszcze kilka.
Po zeszłorocznej "zimie" poszło mi ;:222 ponad 30 odmian co było dla mnie dziwne bo przez mnóstwo lat jeżeli coś ubyło to pojedyncze sadzonki a nie ilości hurtowe. Ta zima też mi się zapisze niechlubnie....
Pozdrawiam
Katarzyna
babaewa
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Zauważ Katarzyno że w niektórych ogródkach jakaś odmiana rośnie dobrze a w innych gorzej lub całkowicie ginie. Też straciłem kilka ciekawszych odmian poprzedniej zimy ale większość przetrwała . E.M.H . jest wrażliwszą odmianą na mrozy również i u mnie był osłabiony ale dochodzi do siebie [potrafi wypuścić nowy przyrost dość daleko od korzeni], Beautyful radzi sobie bardzo dobrze ,Punxsutawney też ma się dobrze ,Berylicious padł od razu po posadzeniu . Innych wypisanych przez Ciebie nie mam , ale mam też kilka nowszych odmian i co dziwne większość z nich naprawdę nieźle się trzyma i dobrze rozrasta. Pozdrawiam Andrzej.
klio
500p
500p
Od: 31 sie 2010, o 12:08

Post »

Trzeba popatrzeć na problem strat z innej strony. Będzie miejsce na zakup nowych roślin :D .
Pozdrawiam. Krystyna.
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

Kasiu w ubiegłym roku była tak dziwna zima, że wiele roślin w wielu ogródkach poleciało, nawet te, które uchodzą za "żelazne" Ja również wtedy straciłam dużo. Z liliowców wówczas padł mi multberry freeze, krótko się nim nacieszyłam. W tym roku przykryłam gałązkami świerkowymi, no ale też zima była ze śniegiem więc miały rosliny pierzynkę.
Jeśli chodzi o gnicie roslin to u mnie ten problem też był w ubiegłym roku bo na przedwiośniu u mnie ciągle lało, sporo cebulowych mi wtedy zgniło, teraz jak sadzę robię drenaż. Może warto byłoby też pod liliowcami go zastosować skoro jest obawa, że mogą stać w wodzie?
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
babaewa
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Liliowcom wiosną i latem nadmiar wilgoci raczej nie przeszkadza , zimą w wilgotnych miejscach mogą przemarzać . Tak że drenaż wydaje się zbędny , u mnie z kolei jest zbyt suchy teren i podczas upałów kwiaty są mizerniejsze bo nie podlewam. Co do cebulowych to nie mam z nimi większych doświadczeń , jedne rosną drugie nie chcą i nic na to nie poradzimy .
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Pierwszy zwiastun kwitnienia :tan

Obrazek
Awatar użytkownika
Dorja
500p
500p
Od: 23 wrz 2014, o 08:45

Post »

tu.ja, zazdraszczam :wink: U mnie są dopiero w formie wychodzacego z ziemi szczypiorku. Na słonecznym miejscu! Tam gdzie półcień, ledwo co wychodzą z ziemi.
wesolcmg
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 paź 2015, o 14:44

Post »

Witam.
Z liliowcami zaczynało się pięknie, posadzone w zeszłym roku jesienią nawet się przyjęły ale teraz mam takie coś
https://drive.google.com/file/d/0B-blrh ... sp=sharing
Liście żółkły to dałem troczę nawozu do roślin kwitnących to się im poprawiło lecz teraz to pąki niektóre nie zdążą rozkwitnąć i już marnieją.
Co to, bom zielony. kombinuje sam ale ostatnio to nawet trawę sobie spie..... dlatego zaczynam się bać oprysków.
Co mogę teraz jeszcze zrobić?

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
niesobia 1
500p
500p
Od: 21 kwie 2016, o 20:27

Post »

Zimny bardzo mokry rok.Choroby grzybowe mają super warunki.Na żółknięcie liści i zamieranie pąków w tej chwili
nie pomogą opryski ani zasilanie.Zrobi się sucho i ciepło będzie lepiej.
wesolcmg
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 paź 2015, o 14:44

Post »

Dziękuję.
Czyli opryski zapobiegawczwo w przyszłym roku kiedy bym musiał robić?
Awatar użytkownika
mw21
50p
50p
Od: 8 wrz 2011, o 22:18
Kontakt:

Post »

Mój liliowiec z odzysku :wink: , tj. ktoś wyrzucił go (jak i wiele innych roślin) pod lasem 2 lata temu, bardzo delikatnie pachnie, słabo przyrasta i ma wysokość około 50 cm
Obrazek
Pozdrawiam
Dawid
https://www.instagram.com/eko.gardener/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
niesobia 1
500p
500p
Od: 21 kwie 2016, o 20:27

Post »

Nie robię oprysków.I tak za wiele tej chemii.
jola+
50p
50p
Od: 25 lip 2016, o 14:57

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Kilka ciekawszych ( moim zdaniem ) odmian liliowców , które zakwitły u mnie w tym roku .
Pozdrawiam : Jola :-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”