Na starym po nowemu 4.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na starym po nowemu 4.

Post »

Mati, na hibiskusie pąki jeszcze. Ale już niebawem zakwitnie.
A przycinasz hibiskusy wiosną by kwitły? I czym je nawozisz, że nie chcą pokazywać kwiatów?
Padało mocno, wiało mocno. Ale jak wczoraj patrzyłam to mimo takiej ulewy to ziemia jest suchusieńka. Aż trudno w to uwierzyć....
Nawet niektóre rudbekie muszę podlewać bo dają znać, że chcą wody. Aż tak jest sucho.
A mokre kwiaty rzadko udaje mi się fotografować, bo jak pada to nie dam rady focić. A teraz mi się udało, bo przestało padać jak byłam w domu.
Cudownych wakacji Ci życzę :wit ;:3
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Też masz niezły busz :lol: ;:138 wszystkiego do koloru do wyboru , nawet ptaszki, kotki --jak je hodować żeby tak urosły w ogródku ? ;:306 Ślicznie u Ciebie ;:138
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Przycinam? To coś, co ledwo od ziemi odbija, mam jeszcze przycinać? :;230
Nawożenie? A to trzeba? Ahaaa ;:224 Wychodzi z tego, że się nie doczekam raczej :;230
Z tą suchością coś znam, ile nie napada, pod klonami sucho non stop.
Dziękuję, ja mogę życzyć dobrych warunków do wzrostu roślin ozdobnych, użytkowych, tylko i wyłącznie chcianych ;:196
alunia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lis 2010, o 18:31

Post »

Możesz mi kochana napisać jak ta ostatnia lilia się nazywa? ;:224
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Bea piękne zdjęcia, a zdjęcie ze szpakiem naj, naj!!
Cudne lilie i liliowce, a z kropelkami wyglądają powiem bardzo apetycznie :D
Czy koteczek Twój? nie chce pokazać pyszczka do zdjęcia ;:306
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karolinko, poza chwastami to busz mam kontrolowany ;:306
Ptaszków i kotków nie nawożę, może to jest sposób :;230 ;:172 U Ciebie też pewnie pełno ptaków, te u mnie to już podchodzą tak blisko, że aż się sama dziwię a zarazem miło mi z tego powodu bardzo. Nic się nie boją. Jasne, że jak jest skoszona trawa to przez trzy dni dopiero jest ich mnóstwo.

Tulapku - a jak masz hibiskusowe siewki, to czekamy, ja też mam dwie, a teraz od Karolinki jeszcze jedną śliczną dostałam. To sobie poczekamy na ich kwiaty razem ;:65
Jak mają tak ok pól metra to już wtedy je przycinam, a nawożę Azofoską raz na wiosnę. Koniecznie jedno i drugie. ;:108
Czy możesz zrobić przeredagować życzenie i dodać "roślin odobnych"? ;:306 Chwastom już dziękujemy, niech sobie idą precz.

Alunia, ta lilia to Saffingna. W pierwszym roku nie pachniała a w tym pachnie obłędnie. Byłam przekonana, że nie mam ani jednej pachnącej lilii, i chyba to usłyszała i wzięła to do siebie.

Marysiu, owocki już są to i są zpaki na przemian z kosami. Na razie korzystają dowoli z agrestoporzeczki.
A mój kocio był prezentowany od samego początku
http://images61.fotosik.pl/735/20aff81c8ec720e4med.jpg

Przynajmniej można sobie przypomnieć jakie było początkowo spustoszenie w moim ogrodzie no i wyrywanie z korzeniami chorych drzew owocowych. Została tylko jedna jabłonka, ale też ciężko z nią, przynajmniej na razie.
Oj, piękne są lilie i liliowce, popieram, popieram ;:167
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Ue, tyle zabawy z nimi ;:222 No nic, na razie więc niech sobie rosną ;:173
Życzenie przeredagowane w bezpieczniejsze tory ;:172
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Beatko hibiskusów nie trzeba przycinać ani nawozić ja w każdym razie ich nie nawożę .Przycinałam tylko ,żeby się zagęściły teraz daje im pełen luzik. Fajnie ,ze zakwitnie także Casandra.Różowe Odętki też się rozłażą jak białe to u mnie jedno utrapienie .Wyrywam, a one wciąż się pokazują ;:222 .One nawet w wazonie się ukorzeniają Jeśli białe sie rozłażą to różowe też będą .Anafalis jest fajny gdyby tak się nie rozłaził to samo Bylica Ludovica też łazi wszędzie u mnie ma przeszło 1m wyskości i też ukorzenia sie w wazonie .Juz chyba z tydzień jest w wazonie i wciąż wygląda jakbym ja dopiero tam wsadziła.Kwiatków nie ma, tylko takie różyczkowate listeczki w kącikach .Jak dla wygląda ślicznie, lecz musi u mnie być w donicy bez dna.Może u Ciebie nie będzie tak łazić, ale komponuje sie ze wszystkimi roślinami . Ekspanywną roślinę zawsze możesz ulokować w donicy.U mnie też juz kwitną Rozwary.Kiciuś śliczny wymiziaj go ode mnie a do Agatki też przychodzi taki w gości
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Beatko :wit . miszmasz to dobra rzecz ;:224 . Ja też dzięki forum poznałam wiele roślin i tutaj też sporo dostałam ;:108. Masz boskiego floksa tego na fotce z pysznoglowka . Ma genialny kolorek ;:167 . Zdjęcie ze szpakiem bardzo fajne a rośliny cudnie Ci kwitną ;:215. Ja po prostu zapomniałam wysiać sporo roślin ;:306. Za rok będę pamiętała o aksamitkach. Pozdrawiam i spokojnej nocy życzę :wit.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mati, dzięki za przeredagowanie ;:138
Żadna zabawa z hibiskusami, sama przyjemność ;:306
Mam jeszcze kilka co dotąd nie kwitły i jestem bardzo ciekawa kolorków ich kwiatów.

Jadziu,, no jasne, że nie trzeba przycinać hibiskusów bo sobie same poradzą. Ale jest tak olbrzymia róznica między lekko przycinanymi a nie, że ja na pewno już przycinać i raz nawozić je będę. Mam to sprawdzone na własnych i efekt jest bardzo zadowalający.
No to niech mnie już wreszcie przestanie kusić ta odętka.... A tak mi sie podoba.... No cóż, coś za coś. Jak jest taka wszędobylska to jednak ona nie dla mnie.
Filemonka i Agatka ;:167

Ewelinko, tego floksa kupiłam w ubiegłym roku, ma duże kwiatostany, ale w tym roku ma wyrazistszy kolor. W ubiegłym roku był pastelowo lawendowy. Mnie też się bardzo podoba ;:172 Najważniejsze, że śmiało przezimował.
Również milutkiej nocy życzę. :wit
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Beatko dzięki za nazwę czosnku. ;:196 Teraz już będę mądrzejsza :wink:
Ja zaparzyłam całą masę zielska... dałam kurdybanek, pokrzywę, miętę pieprzową i nawet kwiatki fiołka rogatego. Bardzo smaczne, kolorowe i można się napić a nie takie słodkie ulepki. ;:138
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Kocia śliczna, ptaszorek fajnie uchwycony ;:215 , no a kwitnienia najróżniejsze cudne, floksy rozsiewają cudny zapach po ogrodzie ;:215
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Dzisiaj pokazał się już pierwszy kwiatek na hibiskusie :heja to teraz sie zacznie.Beatko może skuszę się wiosną ,żeby znów przyciąć mojego hibka ,ale on jest i tak gesty i ma ładny pokrój. Róże w kroplach deszczu szczególne mnie urzekają
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Beaby pisze: piłam kurdybanka
Muszę doczytać Beatko. Wczoraj w radio żona usłyszała coś o tym zielu (chyba o herbatce właśnie) i poszedłem na granicę ogrodu, bo sąsiad ma pół trawnika nim zarośnięte. Urwałem garść i zapach jakiś dziwny, ale dostałem polecenie poszukania co z niego zrobić i do czego służy :wink:
Jadzia ma rację - zdjęcie róży w deszczu jest urzekające ;:138
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elżbietko, no nie wiem co w tych ziółkach jest, że tak ich się chce. Na pewno spróbuję w tym roku z pędów malin.
A jak piję herbatkę z samego bratka to dodaję jedną gwiazdeczkę anyżu dla lepszego smaku. Ale skoro pijesz go w takim bukiecie, to masz pyszniutką tę herbatkę. ;:215

Iwonko0042, wstyd mi się przyznać ale nie czuję na razie zapachu floksów. Będę miała wolne to będę cały dzień i wieczorkiem w ogrodzie to będę mogła zapewne tego doświadczyć. Bo jakoś na razie to trafiam na momenty bezzapachowe. :oops:
A co do ptaszków to mam gniazdo pod dachem domu i bardzo glośne maleństwa.

Jadziu, jeden hibiskus już też u mnie kwitnie. Ciemno różowy, prawie bordowy. Takie niby zwykłe to krzewy ale mnie się bardzo podobają.
Dobrze, że są róże, którym deszcz nic a nic nie przeszkadza ;:108 No a fotki po deszczu faktycznie są zawsze mile widziane.

Andrzejku, zapach jest specyficzny kurdybanka, ale jak się go zmiesza np z melisą i miętą to jakoś to wcale nie przeszkadza. A sam dodany do rosołu to już w ogóle jest smaczny. Ale nie zbieram tych dużych kilkucentymetrowych ciemno zielonych listków, tylko te małe, młode. Na pewno mniej aromatyczny jest suszony kurdybanek. Bardzo wspomaga wątrobę.
Dzięki za pochwałę podeszczowej róży ;:180

Róża Elfe - odbiła od samej ziemi, pięknie zakwitła, rozbudowała spory krzak ;:167

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”