Ketmia pisze:Jeśli dajecie przyszłościowo siarkę do dołka, to ile tej siarki dać? Planuję wiosną poprzesadzać moje borówki, bo niestety okazało się, że mam je w miejscu zbyt cienistym. Dlatego tam, gdzie są teraz, posadzę hortensje, natomiast dla borówek chcę przygotować jak najlepsze stanowisko. No i zamierzam nasypać tam siarki i chciałam się zorientowć, jaką ilość na dołek. Do tego oczywiście przyjdzie kwaśny torf, ale on jak wiadomo się kiedyś wypłucze, więc ta siarka, która by się uwalniała po pewnym czasie to byłoby to. Tylko pytanie: ile?Na to poprzednie stanowisko też sypnęłam siarki, ale miałam ilość ograniczoną od znajomej chemiczki, więc wrzuciłam tyle, ile miałam. A nie chcę też przesadzić z ilością.
Do zakwaszania gleby stosuje się siarkę pylistą lub znajdującą się w sprzedaży pod nazwą Wigor S. Ten ostatni preparat nie jest zwiewany z pola, łatwo się rozpuszcza w wodzie i szybko wchodzi w kompleks sorpcyjny gleby wypierając z niego wapń. Zakwaszanie gleby należy wykonać najpóźniej rok przed planowanym założeniem plantacji, jednak nie później niż pod koniec lata, by siarka mogła wejść do kompleksu glebowego oraz by wiosną następnego roku można było sprawdzić pH i w miarę potrzeby powtórzyć siarkowanie. Po użyciu dużej ilości siarki można przystąpić do zakładania plantacji dopiero po upływie roku i ponownym sprawdzeniu kwasowości. Natomiast przy małej dawce siarki można sadzić rośliny już po 3, 4 miesiącach. Rozsianą siarkę bardzo dokładnie mieszamy z glebą za pomocą brony talerzowej, kultywatora lub glebogryzarki.
PRZYBLIŻONE DAWKI SIARKI POLECANE DO ZAKWASZANIA GLEBY

* P ? gleby piaszczyste (w kg/100 m2)
* C ? gleby cięzkie, gliniaste (w kg/100 m2)