Elizabetka po śląsku nr 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Elizabetka po śląsku nr 7

Post »

Elka fajne te opuncje... jakie potrzebują warunki i jak zimują w naszym klimacie :?: Już kwitną Ci lilie to Św, Józefa czy Św. Antoniego ;:173 Piękne ;:333
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Elusia, ja marzę o upałach ;:65 Dzisiaj w pracy ogrzewanie sobie włączyłśmy, bo zimno. A za oknem wicher hula i goni chmurzyska po niebie. Ale ich nie przegania, tylko się razem tak kotłują.
A ja myślałam, że to lisie ogony w takim fajnym kolorze, to omdlały przetacznik ;:202
Awatar użytkownika
gregorius
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 25 cze 2017, o 00:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak miło zajrzeć po tylu latach ;:138 ;:138 ;:138 Tyle róż w ogrodzie, zapach musi być wyjątkowy ;:215 Poza tym tak sielsko u Ciebie, że chciałoby się posiedzieć w letni wieczór i napawać się chwilą :)

Pozdrawiam
G.
Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Elusia nawet nie wiedziałam ,że ukorzeniałam dla Ciebie LL .Musisz ją krótko ciąć ,żeby się fajnie rozkrzewiła a 1m to dobra wysokość jak sie zbierze to zaszaleje.Jak u Ciebie Elżbietka, bo jakoś ją nie pokazujesz.Fajny żółty kolczatek a moje chyba w tym roku nie zakwitną po wiosennym przesadzaniu .Jednak teraz maja super warunki to nich się pokażą z tej dobrej strony .Elusia czy dajesz tym swoim jakiś nawóz????Róże cudownie kwitną chwilo trwaj i ten zapach no i Józefki .Jesienią kupiłam jedną i niestety mi padła czy to prawda ,ze one nie lubią towarzystwa innych lilii ????? jakie masz dorodne przetaczniki ;:oj moje jakieś wychudzone ;:174
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

:wit
Dziękuję za Wasze odwiedzinki i że mnie odwiedzacie. ;:168

Basiu opuncje są bardzo fajne i u mnie rosną od dawna. Są bezproblemowe przynajmniej u mnie bo mam piaszczystą i przepuszczalną ziemię. Nie okrywam i nie robię żadnych daszków. Przeżyły najcięższą bezśnieżną zimę 2012 bez okrycia. Kwitną cudnie i myślę żeby powiększyć o inny kolor np. różowy.
Ewko opuncje u mnie rosną bezproblemowo bo mam lekką i przepuszczalna ziemię. Nie okrywam na zimę i nie robię daszków kiedy pada po prostu same sobie dają radę. Jak mi się przypomni to cykna im z wiosny nawozu na kwiat i to wszystko. Lilijki zanim Tobie odpowiedziałam już przekwitły :;230 Też są bezproblemowe jedynie co im potrzeba to słońce i wapno...sypie im dolomit.
Iwonka ;:oj ogrzewania w pracy i zimna nie zazdroszczę. Mam nadzieję, że już lepiej. U nas było bardzo gorąco w dodatku bez deszczu. Taka pogoda dobra dla pomidorów ale nie dla ogrodu. Trzeba to jakoś pogodzić i podlewanie idzie na okrągło. Zapowiadali deszcz i nawet chmury sobie idą i tak z dnia na dzień a deszczu nie ma. Może po pełni pogoda się odmieni.

Grzegorz co za niespodzianka. :lol: Chyba Cię ściągnęłam myślami. Chętnie bym obejrzała co się dzieje w Twoim ogrodzie wiec nie czekaj tylko zakładaj wątek a póki co cieszę się, że spacerek po mojej zegrodce się udał. Pachnie faktycznie cudnie bo wszystkie zapachy się mieszają i kwiatów i iglaków.

Jadźko dostałam od Ciebie gałązki LL i fajnie się ukorzeniła ;:167 Jest piękna ale u mnie i tak nie urośnie większa na tym stanowisku. Jednak cieszy i to jest najważniejsze. A Elżbietkę jakoś ciężko sfotografować...musiałabym wejść na płot bo rośnie zarozki kole furtki i kwiatki kieruje do furtki. Po prostu wita wszystkich gości. ;:168 Opuncjami się nie przejmuj jak nie w tym to w następnym roku zakwitną ...bo kiedyś muszą. ;:306 Róże dostały obornik kursko-króliczy z wiosny i teraz musiałabych im dać coś. Mam krystaliczny do wody i ten w konewce rozmieszam...tylko te noszenie (ręce jak orangutan ;:224 ). Józefki rosną na patelni a uwielbiają dużo wapna, ja im dałam w nogi dolomitu. Przetaczniki są bardzo liche jakoś w tym roku...jak trochę słońce się na nich oprze to zaroski zwieszają łepetynki.

Pora rozpocząć przycinanie róż. Na pierwszy ogień poszła Muscosa.
Wycięłam suche i drobne pędy i te które wrastały do środka. Muszę jeszcze dziś dokończyć plewienie wokół niej.
Obrazek

Obrazek

Zaczynają dojrzewać borówki amerykańskie.

Obrazek

i oczywiście ptaki się zlatują.

Czuwam cały dzień i całą noc. ;:306

Obrazek

;:167 ;:167 ;:167
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

No to jestem zaskoczona tą żywotnością opuncji, zawsze kojarzyły mi się z taką małą egzotyką w ogrodzie, jednak da się i bez wielkiego wysiłku! Super! ;:304
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Basiu no niby tak ale trzeba jednak dobierać roślinki do warunków jakie mamy w ogrodzie.
Takie np. hortensje.....są fajne ale ile ja się muszę je napodlewać to szok. Mimo to nie potrafię się z nimi pożegnać....no i podlewam ale i narzekam ;:306 .

Teraz wszystko kręci się wokół pomidorów. ;:65 Kwiatki na bok.
To na pewno nie jest Sybirskij Skorospelyi....ale jest śliczny. ;:168
Obrazek

Ten to na pewno Dark Galaxy.

Obrazek

To Ananas Noire...czy już go zrywać :?:

Obrazek

Azoyczka krzaczek cherlawy a owoców sporo.

Obrazek

Sakharyi Zeltyi mój ulubiony. ;:167

Obrazek

I ten nn nazywam mięsista gruszka ale to bardziej sakiewka.

Obrazek

Kolejny, który skradł moje ;:167 Aurija.

Obrazek

Wybaczcie ale idę do moich ukochanych pomidorków. :lol:
Zaczęłam też czyścić swój wątek z nieprzyjaznego hostingu. Najpierw zachęcają do korzystania a potem jakimś cudem prawo działa wstecz. ;:222
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Elżuniu, a który to hosting taki nieprzyjazny ?...
Ja też musiałam wyczyścić, bo zażądali kasy za "udostępnienie osobom trzecim"... tak mi napisali...
Pomidorki fajne... sama pewnie tyle nie zjesz, więc pewnie szykują się przetwory...
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Gabrysiu ten co TY takie numery robi....no proszę Cię....teraz już wiem, że trzeba wybrać fotosik ale muszę doczytać co i jak żeby się zalogować.
Pomidorki fajne ale odpukać...aż się trzęsę nad nimi....moje malutkie. ;:167
Uwielbiam pomidory i uwielbiam robić przetwory coby mieć na całą zimę.

Choć jeden kwiatek dla wszystkich odwiedzających. ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ela ... już sobie przypomniałem nazwę pomidorów, które nam dałaś - to tzw 'fiutki' :wink: "Aurija"
Bardzo ładnie rosną i pozbieram sobie z nich nasionka ;:224
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Elka ależ to plantacja pomidorowa... niech rosną i smakują na zdrowie ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Pomidory fiu fiuuu ;:180 Czapki z głów. Życzę Elu udanych zbiorów i niech to na z... omija je z daleka dopóki nie zerwiesz ostatnich owoców.
Cudny łan przegorzanów, uwielbiam te niebieskie kulki, a pszczoły też je kochają.

Co do zdjęć, zalogowanie w fotosiku też ma minusy, co jakiś czas wymuszają wykupienie jakiś transferów albo blokują zdjęcia. Teraz dodaję po 1 jako niezalogowany użytkownik, bo miałam pierwsze 5 stron wątku zablokowane i musiałam wymieniać zdjęcia.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Elusia bez logowanie możesz po jednej fotce wrzucać z Fotosika spoko ja mam abonament ,lecz Ty nie wrzucasz tylu fotek .Pomidorowy zawrót głowy u Ciebie.Zakwitła cudna Hanusia ;:167 a truskawki superowe sam miodzik w ustach wielkie kusiole Ci się należą ;:180 ;:cm ;:cm już mam nawet chętnych na sadzonki wiec pedy sobie szaleją .Na rabacie zrobiłam miejsce i jak znikną ogórki bo muszą gdzieś sie płożyć będzie nawożenie i sadzenie młodzieży
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ela, ja nie mam czasu na ogród ;:145
A tyle mam do zrobienia
W dodatku pogoda nie pomaga, bo te deszcze ciągle niszczą kwiatostany róż.
KIepsko to wygląda.
Pomidory posadziłam w donicach,. bo faktycznie na skrzynie nie mam czasu.
A u Ciebie widze, że róże przepięknie kwitły.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

:wit
...jakoś tak zeszło ale już jestem. :wink: :D

Andrzej fajnie, że pomidorki przybierają na wadze....to cieszy bardzo. :D
Ewko oby tylko zaraza nie przyszła. Dziękuję. ;:196 Co roku wysiewam sprawdzone i nowe żeby nie było nudno. ;:306
Moniczko pomidorki rosną ku mojej uciesze...oby, tak jak mówisz. Co roku próbuję nowe odmiany...w tym roku idą między innymi czarne. Przegorzany teraz mają swój czas...są piękne, same się rozsiewają i są niekłopotliwe a owady szaleją...każdy ma swojego lokatora. Z fotkami zrobię tak jak mówisz co zresztą już od jakiegoś czasu robię.

Obrazek
Jadzinko tak zrobię z tymi fotkami. ;:168 A pomidory zaraz po różach to moje oczko w głowie. Hanusia i u mnie zakwitła...tak się cieszę. Oczywiście pozbiyrom cebulki powietrzne i posadza w przedszkolu coby rosły na zaś. Ciesza się, że truskawki ananasowe smakowały...one są pyszne. Moje musza wytargać spod winogron i chciałam sobie zrobić podwyższono rabatka więc szukom miejsca. :wink:

Obrazek

Gosiu co się dzieja...ja też nie mam czasu...tyle zaległości. ;:223
Pogoda dziwna ...albo leje i zimno albo skwar afrykański. Moje róże przekwitły i w zasadzie wszystkie mam przycięte ale gdzie reszta...chwasty mnie zarastają.
Ja sadzę pomidory do ziemi jedynie w tym roku zdecydowałam się na posadzenie koktajlowych do donic i na razie dobrze się sprawują.

Dla Was ;:168 kilka aktualnych fotek.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego wieczorka życzę. ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”