Clematisowo -różany świat Aneczki. Cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Clematisowo -różany świat Aneczki. Cz. 8

Post »

Aniu, Twój ogród taki różnorodny ale widać, że nic tam nie jest przypadkowo. Dyscyplina jak w dobrej szkole! ;:224 Zdjęcia jak zwykle pięknie skomponowane, no ale jak ma się taki ogród, to nietrudno zrobić piękne ujęcie ;:167 :D .
Czy to jest Geisha? Hmmmm, nie wiem, wygląda trochę jak Chippendale ale one w sumie dość podobne do siebie. Zdjęcia sopockiej Geishy pokazałam u mnie, pewnie widziałaś.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu a ja oprócz zachwytu mam takie pytanie. Nie znam się na różach, ale słyszałam, że nie lubią jak są posadzone w buszu, że łapią wtedy choroby grzybowe, a u Ciebie sporo przy nich roślin. Jak sobie radzą? Sama się zastanawiam jak rozplanować różaną rabatę. Ile wsadzić krzaczków na długości 2,20, jak dużo dać innych roślin na szerokości 1,20-1,50. Jak planowałaś swoje rabaty, najpierw wsadzałaś róże, potem inne obok czy na odwrót?
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

aneczka1979 pisze:
Obrazek
Aniu, jak wchodzę do twojego wątku to od razu chwytam notatnik.
Z róż zapisałam Purple Lodge. A połączeń roślinnych całą masę :;230
Trudno pochwalić jedną rzecz jak masz wszytko tak pięknie i gustownie dobrane. Więc żeby nic nie było pokrzywdzone to tylko napiszę, że zdjęcie powyżej odzwierciedla stan mojej duszy przy oglądaniu zdjęć - BŁOGOSTAN ;:167 i HARMONIA.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Witam :wit tak trafiałam na Twoje posty w różnych wątkach które odwiedzam, że w końcu postanowiłam zajrzeć - i się nie zawiodłam ;:108 Piękną masz działkę, zostanę na dłużej i popodglądam :)
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Aniu, pokazujesz tyle ślicznych widoczków, że nie wiadomo, na co najpierw patrzeć!
Róże oczywiście zjawiskowe!
Powojniki- rzecz jasna również! Nie wiem jak Ty to robisz, ale wszystko kwitnie Ci na potęgę!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Niby jestem mentalnie przygotowana na twoje czerwcowe widoczki, a i tak szczęka opada :lol: Z brakiem czasu cię rozumiem, albo zaniedbuję swój wątek, albo u innych mam tyły :( A tak by się chciało pokazać i zobaczyć wszystko ;:306
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aniu, po dwóch dniach bez internetu (burze) :twisted: wreszcie mogę na spokojnie usiąść i ponapawać się czerwcowymi widokami ;:215 Szkoda, że ten piękny miesiąc już się kończy...
Gdzieś u Ciebie przeczytałam, że masz nadzieję na ujarzmienie Crocus Rose, który to rośnie taki rozwichrzony. Nie chcę Cię martwić, ale on już ma taki pokrój. Każdy pęd rośnie w inną stronę i chyba nic się nie da z tym zrobić. Ja próbowałam różnego cięcia a skutek zawsze ten sam. Pędy rosną w różne strony a z wiekiem i wielkością całego krzewu coraz bardziej się rozrastają, zajmując przy okazji masę miejsca. Zresztą w podobny sposób rośnie Princess Alexandra of Kent. I chociaż zawsze ma całą masę kwiatów i posadziłam obok siebie dwa krzaczki, to jakoś ładnego zdjęcia nie mogę im zrobić :roll:
Jak sobie u Ciebie radzi John Laing? Nie choruje? U mnie to jedna z najwcześniej zapadających na wszelkie choroby róż :roll: Dojrzewam do jej eksmisji, bo zaraża wszystko wokół Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Witajcie serdecznie. :wit Od dwóch dni, z krótkimi przerwami, pada deszcz. Cieszę się, bo sucho było. Teraz roślinki solennie podlane. To i deszczyk mógłby już iść do bardziej potrzebujących. :uszy
Wczoraj było tak silne wietrzysko, że co młodsze drzewa zginało prawie w poziomie. Tym oto sposobem moja pienna RU na balkonie straciła wszystkie kwiaty. A i Pashminie wytargało i połamało część pąków. ;:223 Niestety na pogodę nie mamy wpływu. ;:224 Ciekawa jestem co zastanę na działce. :oops:

Elu i Sebastianiedziękuję za tak przemiłe słowa ale naprawdę czuję się skrępowana, bo do idealnego ogródka to mojemu jeszcze bardzo dużo brakuje. Teraz na przykład nie mogę patrzeć na burdello i nieład panujący na obwódkach rabat wzdłuż ścieżki. Przekwitnięte zawilce, brzydkie liście orlików, resztki zasychających liści cebulowych i ogólny misz -masz powoduje mój wnerw jak tylko wchodzę na działkę, bo to niestety pierwszy widok jaki mam po otworzeniu furtki. :roll:
Niestety potrzeba jeszcze troszkę czasu, by to zmienić. Planuję posadzić tam żurawki, których to sadzonki ukorzeniają się właśnie w doniczkach na balkonie.
Nie mniej Kochani za tak ciepłe słowa bardzo Wam dziękuję. ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ewelinko dwa lata zlecą Ci niestety tak szybko, że nawet się nie obejrzysz. Skalniak to rzeczywiście fajna sprawa. Bardzo lubię swój. I mam nadzieję, że nowo powstający polubię jeszcze bardziej. ;:224 W końcu mój prywatny Bruce Willis postarał się o to. :wink:
Różyczki kupuj koniecznie. Wszak lada moment będziesz mieć tyle ziemi, że ho ho. ;:224 Nawet nie umiem sobie tego ogarnąć myślami.
Z dzwonkami to podsunęłaś mi myśl... masz Poszarskiego, ginącego obecnie w moim buszu. Na nowy skalniak nada się idealnie. ;:168

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zuziu a dlaczego pędy Eden Rose miałby nie osiągnąć dwóch metrów? Moje dwa na trzy egzemplarze mają tak długie pędy. Ten najbardziej osłonięty ma nawet długość ponad 2,5m. Kwiaty też nie muszą być tylko na czubku. Wystarczy w marcu jego pędy przypiąć w poziomie. Jak róża wytworzy krótkopędy z co najmniej drugim już liściem, po takim zabiegu, to wiąże je z powrotem na docelowej miejscówce. A w czerwcu mam kwiaty na całej długości pędu. ;:333

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aga -witch no to najbardziej spodobała Ci się moja pupilka Pashmina. Może w przyszłym sezonie posadź ją sobie w donicy na balkonie? Ja tak mam i jestem bardzo zadowolona z efektu.

Obrazek

Aga tu masz, dla przykładu jeden z pędów balkonowej, donicowej Pashminy:
Obrazek

Obrazek

Basiu dziękuję. Niestety pełnia lata... niestety, bo czerwiec się kończy. Obrazek A mógłby dopiero się zaczynać. Obrazek

Emowa Flammentanz:
Obrazek

Obrazek

A tu już Ascot:
Obrazek

Obrazek

Elwi też to zauważyłam. W zeszłym sezonie Crocus miała czysto żółte tony. W tym z lekka zalatuje różem. Nie wiem dlaczego. Obrazek
Zegar słoneczny dostał miejscówkę na nowym skalniaku. Rosnąć tam będą floksy i dzwonek Poszarskiego.
Doprawdy nie mam pojęcia dlaczego Huldine Ci nie kwitnie... Obrazek Może musi się wzmocnić? A podkarmiłaś go czymś? Pocieszy Cię, że i mój nie kwitnie? Niestety padł w zeszłym sezonie i teraz urósł na wysokość metra i tak wegetuje. Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ann_85 -Aniu, Krysiu -Krychna bardzo dziękuję. Uwielbiam swój ogródek i robienie mu zdjęć. Obrazek

Krwawnik Kichawiec;
Obrazek

Obrazek

Przepraszam, zdjęcie źle podpisałam, to jest Piruette, nie Colette:
Obrazek

Kasiu widziałam u Ciebie zdjęcia sopockiej Geishy. U mnie to raczej Chipendalle, pytałam po prostu czy to tę rabatę miałaś na myśli. Żurwki się przyjęły. Podniosły liście. Teraz zapewne budują system korzeniowy w spokoju i cienistej miejscówce na balkonie, pod pełną kontrolą. Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Monika -Shire róże powinny mieć przewiew. Tego się trzymajmy. U mnie mają go znacznie mniej niż podają podręczniki ale nic nie poradzę, że mam tyle chciejstw. Obrazek Róże jakoś nie chorują... albo inaczej... chorować i tak zaczynają te co przestrzeni mają i tak najwięcej. Obrazek
Radziłabym Ci docelowo posadzić na odcinku 2,20m nie więcej niż trzy róże. I po jednej bylinie pomiędzy i przed również. Myślę jednak, że takie pytanie powinnaś zadać w dziale różanym. Ja przyznaję otwarcie, że mam tendencje do zbytniego zagęszczania. Wymusza to na mnie mały areał ale i upodobania. Po prostu kocham u siebie busz.
U mnie najpierw były byliny a dopiero później zakochałam się w różach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aprilku koniecznie kup Purple Lodge to róża idealnie pasująca do Twoich upodobań! Pięknie będzie prezentować się w Twoim lesie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Blueberry -Natalio witaj u mnie. Obrazek Miło mi, że Ci się spodobało i zachęcam do pozostania. ;:131

Obrazek

Obrazek

I ostatni już bukiecik LO:
Obrazek

Obrazek

Kropleko -Mariola teraz jest chwila oddechu w ogrodzie. Niektóre róże już skończyły kwitnienie. Lilie się szykują... Jednak zawsze coś się dzieje. I o to chodzi!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Małgosiu-clem i ja jestem w niedoczasie. Mamy wakacje, więc trzeba z dziećmi trochę czasu spędzać a do tego praca, dom, obowiązki, działeczka i książki które stale czytam. Dziś skończyłam kolejną i już mnie świerzbi, by zacząć następną. Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dorotko i u mnie Pani John'owa choruje. Niestety pierwsza zawsze jest Laguna ze swoim ADR'em. Grrrr.... Nie mniej tej pierwswzej nie zamierzam eksmitować, bo kwiaty ma cudne. Pachnie wspaniale i na dodatek pięknie porosła mi pergolę. Może kiedyś mnie wkurzy aż tak jak Twoja Ciebie... oby jednak nie... ;:168

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tak wygląda Patricia Flower Circus, która na zdjęciach Flor... wyglądała identycznie jak Pashmina, tyle że była czysto biała. Grrrr... kogo mam pogryźć?

Obrazek

Obrazek

I Pashmina:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lecę sprawdzić co tam na działce po tych deszczach i wichurach słychać. :wit

Obrazek
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aneczko, Panią Johnową mam od 2012 roku i tylko przez pierwsze dwa lata było z nią wszystko ok. Potem z każdym kolejnym sezonem było tylko gorzej. Nic więc dziwnego, że straciłam cierpliwość :roll: Pięknie pachnące kwiaty to dla mnie jednak za mało a poza tym żal mi róż, które zaraża.
I ja zwróciłam uwagę na wyjątkowy rumieniec Twojego Crocus Rose. Trzeba przyznać, że do twarzy mu w tym odcieniu różu ;:215
Wygląda na to, że Patricia Flower Circus to pomyłka. Reklamowałaś?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu Twoje wyczucie koloru i faktur jest wyjątkowe. ;:180 Żebym rok myślała, to nie udaje mi się zestawienie roślin, żeby tak pięknie współgrały ze sobą. Cudny widok. ;:oj

Obrazek

Może zasyp ten pień wyżej, nie będziesz musiała pisać pism o wycinkę drzewa. :wink: Przykro, że balkonowe straciły kwiaty, ;:174 na działce zaciszniej na pewno mniej wiatr zaszkodził roślinom. Deszcz wszędzie podlewa ogrody, ;:215 tylko mój wysuszony. ;:222 Orliki ścinam do gleby, już po kilku dniach wyrastają piękne zdrowe liście. ;:108 Miłego ogródkowania. :wit
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Aniu, u mnie burza niestety też nabroiła, pierwszy kwiat Chopina urwało :evil: Juz nie mówiąc o gorszych stratach :roll:

Wiesz, tak myślę, że mogłabyś z powodzeniem dorabiać i te swoje piękne zdjecia wysyłac do jakiś magazynów :D Bo te połączenia roślinne, które łapiesz na zdjęcia sa niesamowite!

Ta róża, o której myślałaś, że to Swany, którą dałas do identyfikacji - wygląda z daleka jak jaśminowiec! Piękna jest ;:108 Ja mam Swany, ale nie widzę, aby moja miała rózowy rumieniec, wygląda bardzo podobnie do Twojej, może rumieniec przychodzi z czasem? Zobaczymy :)
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Aniu pięknie ;:167
Z niecierpliwością czekam aż przestanie padać i robimy taras, który miał być teraz w kolejce.
Następnie kupuję róże i powojniki, żeby pięknie oplatały pergole wokół i pachniały ;:65
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Masz racje, dwa lata szybko zleci ;:173 . W ogóle ten czas ucieka jak głupi ;:222 . Aneczko na razie ja też nie mogę jeszcze tego ogarnąć ale zacieram rączki :wink: . Skalniak na pewno kiedyś u mnie będzie i muszę zacząć motywować eMa ;:306 . Dzwonki to fajne byliny więc taki niski na skalniak jak znalazł ;:333 . Purple Lodge i mi zaczyna się podobać :lol: , tylko nie wiem gdzie ją kupić bo w Flo jej nie ma. Czytałam, że nie jesteś zadowolona z tegorocznych zakupów u nich . No szkoda, że nie postarali się :( . Balkon masz bardzo ładnie zaaranżowany ;:333 . O działkowych fotkach nie wspomnę bo Ty wiesz, że cudnie u Ciebie ;:196 . Pozdrawiam i udanego weekendu zyczę :wit . U mnie się zaniosło i leje od rana, nici z prac na zewnątrz ;:185 .
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Fajnie wyglądają przekwitnięte rozczochrańce na clematisie. A Crocus Rose z owadzią biżuterią cudna. U ciebie jak w żurnalu, przerzucam stronę i znowu wyrywa mi się "och, jakie pięknie" ;:oj
I jak po wichurze? U mnie tak strasznie nie wiało. Jakoś wszystko przeszło bokiem. Jedna burza, ale taka bez szału. I sporo deszczu, ale nie ulewa. Myślę, że rośliny tylko na tym skorzystały. Co prawda widziałam na spacerze jakieś połamane drzewa, ale to takie w miarę cienkie wierzby. Będę się upajać widokami z Waszych ogrodów, bo na działkę pojadę dopiero w przyszłym tygodniu. Jak pogoda pozwoli ;:108
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Mam nadzieję Aniu, że burza u Ciebie na nabroiła!
Ach ta Pashmina.... ;:170 ;:167 ;:170
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”