Na starym po nowemu 4.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na starym po nowemu 4.

Post »

No, na fioletowo, Iwonko ;:306
Będę się przymierzać do wysyłki, tamaryszek i dereń Sybirica / z obu patyczki. W przyszłym tygodniu na pewno.
Tamaryszka Ci tak przygotuję, że tylko dasz go do wody do cienia. Puści korzonki na pewno. A potem posadzić go na słoneczne stanowisko i za dwa lata piękne drzewko masz.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, Alinka rządzi ;:138

Obrazek

Basiu, od razu się przyjęła panna dziewanna :tan

Obrazek

Obrazek

Iwonko1 - u mnie przy tych roślinach to jest bardzo rojno i gwarno, z daleka słychać jak tam wszystko ciężko pracuje na miodzik.

Oregano, zaraz zakwitnie

Obrazek

Szałwie

Obrazek

Obrazek

Kocimiętka Faassena

Obrazek

Wiesiołek

Obrazek

I te cudne wielgachne aksamitki od Ciebie :tan

Obrazek

Na razie nie pada, ale słoneczko w kratkę i sucho jest przeogromnie.

Mak, codziennie pojawia się inny kolorek ;:167

Obrazek

Liliowce

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przez lata tępiłam tułacza, aż w końcu mi się to udało :tan Jakie to jednak są różne gusta ludzkie ;:202 Jednym się podoba, a innym nie. Tułacz był u mnie bardzo ekspansywny, zarósł mi 3/4 rabaty, a ja na takie marnotrawstwo ziemi nie mogę sobie pozwolić. Długo trwało zanim się go pozbyłam, ale w końcu udało mi się ;:63
To ja w takim razie poproszę jeszcze drugą szałwię i kocimiętkę ;:108 Wiesiołka mama, to wezmę od niej. I finito, zamykam oczy :;230
Maczki śliczne, do tej pory ich nie miałam. W tym roku wysiałam Danish Flag, ale jeszcze nie zakwitły. I mam jeszcze jeden od Marysi z cudownie powcinanymi listkami i ten lada chwila ukaże swoje wnętrze :heja

------------------------------------------------------------------------
Teraz dopiero dopatrzyłam śliczne lewkonie ;:oj Chyba w następnym roku sama sobie wysieję, bo kupiłam flance i jakoś słabo rosną.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Beatko toż ona naprawdę zaszalała u Ciebie ;:oj ;:167 widać dobrą rękę ogrodniczki BRAWO TY Moja panna dziewanna ma takie same kwiaty tylko jest monstrualna .U mnie trochę popadało lecz w oddali słychać grzmoty.Nie wiem czy chociaż podlało ogródek bo teraz świeci znów słońce. Łał trawnika u Ciebie dostatek jest z czego uszczuplać :;230 Fajne te aksamitki od Iwonki
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko1, wszystkie te maki są od Marysi / Maska.
Jestem bardzo ciekawa jaki Tobie się dostał ;:108
Danish Flag kupiłam sobie na jeden moment jak mi Marysia przysłała mix nasionek, więc nawet tego maku na razie nie wysiewałam.
Jak mi się tułacz za bardzo rozpanoszy to też go usunę, ale jak na razie zawsze go miałam maleńkiego. Teraz też tu jest drugi rok i na razie w ryzach... Obecnie zajmuje powierzchnię 30 cm na 15 cm.... Ja te ekspansywne rośliny staram się dawać w bardzo trudne miejsca w ogrodzie i na razie się to sprawdza. Np moja czteroletnia tojeść ma 5 gałązeczek raptem i to niziuśkich. Ale kwitnie ładnie.
Języczka moja ma bardzo ładne liście, bardzo są efekowne, tylko mimo, że ma sporo cienia to i tak ją podlewam. No a jasne, że slimakom pod nią sypię co nieco niebieskiego, to musowo...
Ta druga szałwia zanika na zimę ale potem dosyć szybko pokazuje listeczki. Kocimiętkę przyślę i fioletową i białą.
Zapiszę sobie, na wrzesień, powinno być ok.
Lewkonię siałam sama, w marcu. Już od niej nie odstąpię ;:167

Jadziu, z tymi aksamitkami od Iwonki to taka cisza przed burzą, bo zaraz zaczną koncert czuprynowy ;:138
Cieszę się, że Alinka się podoba. Wiesz, miała dobry start u Ciebie, więc teraz sobie u mnie świetnie radzi. Więc - brawo Ty ;:215
Trawnik jest bo trzeba autem wjechać z węglem. ;:172 I w sumie tylko tak sadzę, sprawdzając czy auto dostawcze obróci ;:306 Widzisz jakie mam wytyczne w ogrodzie? ;:oj :;230
U mnie na razie wielkie chmurzyska ale co ten wiatr przywieje to zobaczymy.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Pięknie Beatko! Dziewanna dorodna, a czytałaś o jej właściwościach?
Poczytaj: http://www.zdrowyportal.org/1680/dziewa ... ob-uzycia/ :)

W ogóle to masz sporo ziółek! ;:215
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu, ależ ciekawie napisali o dziewannie na tej stronce. Dziękuję za link! ;:168
Wspominałam Ci kiedyś, że piję dziewannę w herbatce, ale to gotowa mieszanka. Dziewanna daje też bardzo ładny bursztynowy kolor i dlatego staram się by zawsze coś jej wpadło do kubka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

U mnie aksamitki też już zaczynają kwitnąć. W tym roku dokupiłam taką samą, tylko żółtą. Nasionka oczywiście pozbieram :heja
Fajne robisz kolaże (bo chyba tak to się nazywa) swoich roślin z ogrodu ;:63 Raptem kilka zdjęć, a pół ogrodu pokazane :tan To czarne, to jeżyna?
Wrzesień będzie ok ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Nati :wit
Śliczne rożne kwitnienia u ciebie.
Tawułki śliczne.Róże też ;:215
A to zdjęcie z jasno różową jest cudne. ;:63 ;:63
Liliowce miodzio.Podziwiam, bo mam do nich słabość.
U mnie też pomału zaczynają :D
A ta dębolistna twoja ??Masz gdzieś zdjątko swojej ??Jestem jej ciekawa.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Niestety miejsce dla samochodu musi być Pysznogłówki ,krwawniki, macierzanka,róże tawułki wszystko na raz kwitnie. U mnie większość bylin jest ekspansywna tojeść kropkowana szaleje tylko variegatowa jest grzeczna, orszelinowata ma cudne białe kłosy musi iść do doniczki, bo też trochę sobie pozwala To samo mam z trawami one też muszą być w doniczkach inaczej zarosną mi cały ogródek.Ciekawe jak zachowa sie Trojeść bulwiasta od Reni jest od lata, a ma juz 5 łodyg. ;:224
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja sobie w tym roku pozbieram dziewanny, bo niestety czarny bez musiałam wywalić (suszyłam na parapecie, a ze mam inwazję much, to... kilka też tam się ususzyło ;:223 ) a lipa nie kwitnie ;:185 No chyba, ze uda mi się spotkać gdzieś tej drugiej.
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko1, już się cieszę na tę żółtą aksamitkę ;:138
A wczoraj tylko na chwilkę wyszłam z aparatem do ogrodu i jak wróciłam to mi wgrało 180 zdjęć.... ;:306 Trzeba więc było co niektóre połączyć ;:306
Też tak myślę, że wrzesień to dla roślin disyć odpowiedni czas do przesadzania.
To czarne to malina. W smaku w połączeniu z poziomką to niebo w gębie. Jedynie co to owocuje na zeszlorocznych ale zimą pędy ma bardzo ładne bo czerwone i są wtedy ozdobą w ogrodzie.

Obrazek

Obrazek

Aniu, / anabuko1 - tak, ta dębowolistna hortensja to moja. W ubiegłym roku ją kupiłam, ale na jesień więc jak kupowałam to miała już ten swój cudny brązowy kolorek. :tan
Na niektóre liliowce czekałam dość długo, ale w tym roku na prawdę sporo z nich zakwitnie. O dziwo, kupiłam wiosną 3 szt. w szkólce i dwa z nich już kwitną. Tylko jeden pająk się ociąga, ciekawa jestem ile będę musiała czekać na jego kwiat.

Queen of Sweden
Obrazek

Jadziu, na razie nie mam niczego w donicy zadołowanego, na razie rośliny mi się nie rozłażą, ale przecież ja dopiero zaczynam, więc pewnie i na donice w ziemi przyjdzie czas ;:172
Trojeść bulwiasta jest śliczna jak się tak ładnie rozkładają jej kwitnące gałązki. Wizualnie to bardzo ciekawa roślina ;:215
A kokorycz żółta mi stale kwitnie ;:303

Basiu, mam zioła bo je lubię w ogrodzie, ale mało co z nich korzystam. Nie czuję się na siłach jak i keidy np zebrać dziewannę by służyła... Korzystam tylko z tych ziół, które są pewniakami, że o każdej porze zjeść je można ;:172 Może to przez tą moją alergię z takim dystansem do tego podchodzę. Tak więc zbieranie tego typu ziół zostawiam fachowcom, przynajmniej na razie.
No ja już nie mam dojścia do tej lipy, znajoma sprzedała działkę. :oops: Nawet nie wiem czy udało się tej lipie zakwitnąć, skoro piszesz, że niekoniecznie każda ma kwiaty w tym roku.
Jakie ziółka jeszcze zbierasz?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Beatko kochana! taką mi radość sprawiasz swoimi wpisami ;:196 Mam wrażenie, że i u mnie maczki się tak pokrzyżowały że zupełnie nowe mam w tym roku! To niesamowite kwiatki bo zarówno te polne przyciągają wzrok jak i te ogrodowe :D Masz tyle ślicznych kwiatów i nawet coś na ząb nam pokazujesz, ta czarna malina wywołała ślinotok, tym bardziej że u mnie też rośnie i czekam na owoce :D
Kolaże wyglądają efektownie, ale ja jakoś wolę pojedyncze zdjęcia bo można "widzieć" konkretną roślinę dlatego dobrze że pokazujesz rośliny tak i tak :uszy Pozdrawiam Cię Beatko serdecznie i wychodzę powoli na prostą dlatego będę też wracać do wysyłek, tym bardziej że i pogoda ma na to pozwolić! ;:4
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko, ja nie zbieram wiele ziół, tylko takie, które znam i mam łatwy dostęp do nich, tak było z lipą, czarny bez (kwiaty), pokrzywa (młode pędy), mięta (zjadana na bieżąco).
Mam ochotę na herbatkę z fiołków trójbarwnych, ale nie wiem czy nie za późno już na nie? Podobno też chabry są pyszne, ale ich nie ma już w polach ;:185
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

U mnie przez te deszcze i ulewy wszystko takszybko przekwita, co wpadnę na działkę to muszę wycinać, przycinać, wszystko klapnięte, a u Was roślinki takie radosne ;:215 ;:215 , ślicznie szałwie wyglądają, mnie cos na nie bierze ;:306
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”