Od przybytku głowa nie boli część 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Od przybytku głowa nie boli część 3

Post »

:wit Krysiu!
Ależ cudne pustynniki!!! ;:111 ;:111 ;:111
Różyczki ślicznotki, ale przecież to królowe ogrodów. ;:215
Widzę różowy przetacznik. ;:333 Ja takiego nie posiadam, więc może zrobimy machniom? ;:218
Żółty zakątek tyz pikny i bardzo potrzebny w każdym ogrodzie, ;:108 szczególnie gdy na niebie brakuje słoneczka. ;:303
Wreszcie zaskoczenie: perukowiec w pełni kwitnienia. :roll: Mój jeszcze w fazie zapączkowanej.

Dobrej pogody życzę na najbliższe dni. ;:196
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Krysiu, jestem - nadrobiłam zaległości w wątku..... :wink:
Jestem pod wrażeniem bogactwa barw u Ciebie.Nam tak bardzo brakuje większego ogrodu przy domu.Pozdrawiam.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alu o tej porze piękne widoki to mamy w każdym ogrodzie, każdy ogród ma swój urok i klimat.
Przetacznik się podoba ;:108 postaram się kawałek odkroić po kwitnieniu i wsadzić do doniczki, mam go w kilku miejscach, wiosną podzieliłam i widzę, że bardzo ładnie się rozrastają nowe nasadzenia.
Ale ja mam takie zdanie i doświadczenie, że wszystkie byliny muszą co jakiś czas być odmładzane....zawsze powtarzam przy takiej robocie...szkoda że mnie nie można odmłodzić ;:306
A jakie Ty kolorki zdobyłaś :?:
Pustynniki mają to do siebie, że końcówki liści podsychają, nie lubię takich suchych badli więc obcinam tak daleko jak są suche.
W tym sezonie po raz pierwszy miałam Pusynnika giganta, taki miał być, na moje gigantem się nie okazał ale za to zawiązał owoce w których na pewno będą nasiona...chodzę nad nim aby nikt mi tych kulek nie obskubał i spróbuję wysiać.
Niby ten gigant , zapłaciłam jak za Pustynnik gigantyczną sumę ale okaz ;:185

Obrazek

Pustynniki nie mogą być za głęboko wsadzane a ja chyba przy tym gigancie popełniłam błąd i go wsadziłam za głęboko, po przekwitnięciu muszę go za głowę podnieść trochę do góry.

Ewuniu raj na ziemi to wszedzie tam gdzie zielono i kolorowo, u Ciebie na pewno tez znajdziesz takie miejsce.
Pustynniki warto mieć, górują nad innymi roślinami, widoczne są z daleka i wpadają w oko.
Zasada przy sadzeniu nie mozna ich za głeboko sadzić i dlatego zaleca się okrywanie na zimę, choć ja swoich nie okrywam i daja radę.

Lucynko po przekwitnięciu albo zaraz odetnę kępkę i podeślę, albo najpierw do doniczki aby odchorował i potem na Śląsk, wszystko zależne bedzie od pogody, przy upałach damy sobie na wstrzymanie.

Lodziu bo Wy macie pewno maleńką działkę przy domku a znając Twoje kwiatowe zacięcie to na pewno czujesz ten niedosyt większej powierzchni uprawowej.
ROD masz ale to już nie to samo, rtam musi być wyprawa i nie możesz rankiem o rosie na bosaczka
;:65 ;:65 po ogrodzie.

U mnie treaz hosty zaczynają mieć swój czas a i plany mam na nie ;:108 ;:108
Oto kilka z nich.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Krysiu lista by była spora. Już mi się o tej porze grzebać w notatkach One i tak są do siebie podobne. ;:108 Na pewno długolistne, coś z długolistnych No cóż rośliny trzeba odmładzać. Niestety nas już się nie da, bo pesel mówi ile mamy latek. ;:108 Powiadasz ,że posadziłaś za głęboko a piszą wykop dół i posadź. Hosty ładne i nie obgryzione przez ślimaki.U mnie już je jedzą. Niby sucho a one są. Jeszcze hosty Ci nie kwitną?
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ala już zaczynają, te zdjęcia były robione ileś czasu do tyłu wtedy pączki były jeszcze głęboko w liściach.
Jutro jak pogoda p[ozwoli muszę wszystkie przetaczniki zlokalizować, obecnie u mnie leje i wieje, kwiatami i konewkami miota ...brzydka noc się zapowiada
;:196
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Krysiu, hosty hostami. Ale jakież Ty masz je ładne! ;:167
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bea mam ich troszku bo lubię, teraz jestem na etapie planowania hostowiska pod jabłonią i myślę, że zabiorę się za nie w przyszłym tygodniu.
Wiem, że pora na przesadzanie nie najlepsza ale dopilnuję i chyba zamysł się powiedzie.
:wit
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Krysiu, śliczne Twoje hosty!
U siebie muszę przetacznika przesadzić, wtryniłam go w miejsce gdzie jest za dużo cienia i biedak męczy się już drugi rok. Wiosną wydaje mi się zawsze że tam sporo słońca, ale potem jak zrobi się busz, to niestety nie ma go praktycznie wcale...
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
grafi26
200p
200p
Od: 25 mar 2016, o 14:54

Post »

Masz piękne hosty. Ja mam słoneczną działkę i hosty źle wyglądają. Ten pomysł pod drzewem mi się spodobał - tam byłoby im dobrze.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu host troszkę nagromadziłam i lubię je.
Przetaczniki u mnie ładnie się rozrastają, wiosną z każdego coś udziobię i ładnie się przyjmują.
Ja też mam kilka roślin źle posadzonych, nawet przy obecnej pogodzie nie wiem czy czegoś nie przesadzę, ładny ostrokrzew tak rośnie że mogę go oglądać tylko ? zimą.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

Krysiu, widzę u Ciebie piękny okaz akantu, czytam, że już go dzieliłaś. Mam go u siebie w ogrodzie i boję się podzielić, możesz mi podpowiedzieć jak to prawidłowo zrobić, by przy okazji go nie stracić ;:131 . Pustynniki masz prześliczne, ja swoich jakoś nie mogę się dochować, kupiłam w markecie kłącza, ale niestety nic z nich nie wyrosło. Spróbuję kupić w szkółce, może się uda ;:224
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Widzę, ze masz całkiem sporą kolekcję host! Śliczne są :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Daysy ja swój Akant wczesną wiosną kiedy pojawił się na powierzchni ciachnęłam na trzy i to wszystko, dwa zostały u mnie jeden powędrował do innego ogrodu.
Wszystkie ładnie rosną i nie wymagają szczególnych zabiegów. Bardzo go lubię jako bylinę liście ozdobne, kwitnące kłosy urokliwe po przekwitnięciu też zdobią tworząc nasiona, każdego roku rozdaję nasionka i ładnie kiełkują jeszcze przed zimą.
Pustynniki raz posadzone rosną kwitną i nawet ich nie nawoziłam, nasiona też dojrzewają tylko ja najczęściej po przekwitnięciu ścinam, spróbuję w tym roku zostawić dwa kłosy do uzyskania nasion.

Kropelko host to ja mam Ci znacznie więcej tylko nie wszystkie dobrze posadzone, ale w tym roku wiele roślin znajdzie swoje prawidłowe lokum. Po zamieszkaniu tutaj sadziłam gdzie było miejsce, teraz już wiem co gdzie ma być a poza tym chciałam sielsko i wiejsko więc upychałam gdzie się dało.
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Krysiu, hosty dorodne,zresztą ,jak wszystko u Ciebie.Dzisiaj na ROD chodziłam,nie na bosaka,ale działałam w deszczu i miałam z tego tylko przyjemność.... ;:224
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Pustynnik gigant pewnie taki będzie dopiero za jakiś czas. Kłącze na pewno musi dorosnąć. Czy ten gigantyczny ma szersze liście? Kiedyś takiego miałam, sąsiadka też chciała i teraz nie mam ani ja, ani ona. One mają dość kruche korzenie i pewnie je uszkodziłam ;:145 Ale inne rosną, chociaż w tym roku mają zdecydowanie niższe kwiaty. Bardzo kolorowo u Ciebie, ja tak właśnie lubię. Dorodnie wszystko rośnie, pięknie ;:196 Hosty mają calutkie liście, Twoje ślimaki ich nie lubią? ;:306
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”