Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 7

Post »

:wit Witajcie, kochani!
Przez ostatnie dwa dni byłam w takim niedoczasie, że nie miałam siły siąść do komputera.
Zapewne narobiło mi się mnóstwo zaległości, które będę się starała odrobić w najbliższych dniach.
Wybaczcie mi, proszę, opóźnienie w odwiedzaniu Waszych ogrodów. ;:cm

Działka leży niemalże odłogiem, dopiero dzisiaj miałam chwilę na zrobienie kilku zdjęć.
Ponadto stała się rzecz straszna. Coś, może kuna, zabiło wszystkie gołębie.
Sąsiad przyniósł na pocieszenie dwa swoje gołąbki, które pomógł mi tak je zamknąć, by żadne nieszczęście ich nie spotkało.
Obiecał zdobyć jeszcze kilka ptaków, by zminimalizować traumę eMa. Gołębiarz zawsze zrozumie drugiego gołębiarza.

A działka kwitnie niezależnie od tego czy mam dla niej czas, czy nie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Maryniu - pięknie i z całego serca dziękuję i Wam również zdrówka życzę, a także dobrej pogody na działkowanie. ;:196

Obrazek

Ewelinko - goździki same się wysiały, w dodatku w takim miejscu, że zagłuszają mi niższe roślinki. Pozwolę im jeszcze przez chwilę pokwitnąć, po czym je wyeksmituję.
Powojniki mają już trochę latek, ale nie wszystkie zakwitły, mimo że opiekuję się wszystkimi jednakowo.
Dziękuję ślicznie za dobre życzenia i odwzajemniam z całego ;:167

Obrazek

Mariolko - bardzo serdeczne dzięki. Za wszystko.
Wzajemnie zdrówka życzę. ;:196

Obrazek

Iwonko [00..] - witaj, kochana.
Jesteśmy w podobnym niedoczasie, choć każda z nas z innego powodu.
Dziękuję za dobre myśli i słowa. ;:196

Obrazek

Ewuniu [ewarost] - gazanie zawsze mam, bo bardzo je lubię, są warte tego, by poświęcić trochę czasu na ich wyhodowanie z własnego siewu, bo dłużej i ładniej kwitną.
Dziękuje serdecznie za dobre życzenia i z całego serca odwzajemniam. ;:196

Obrazek

Beatko - kwiatki dziękują za pochwały. ;:180
Pytasz o firletkę, więc szczerze: nie jest moją ulubienicą, ale skoro sąsiadka obdarowała mnie sadzonką, to ją wsadziłam, ale nie dostała jakiegoś specjalnego miejsca. Rośnie w ciasnocie, a i tak zakwitła kilkoma kwiatkami. Stąd wnioskuję, że nie ma specjalnych wymagań.
Gołębie pofrunęły za tęczowy most ;:174 i teraz mam tylko dwa podarowane pod swoimi opiekuńczymi skrzydłami.
Wiciokrzew pachnie.

Obrazek

Iwonko1 - powiem tak: w ciągu jednego dnia jest to lepiej, to gorzej. W każdym razie na dzisiaj nie wiadomo, kiedy M wróci do domu. Dziękuję Ci bardzo. ;:196
Maki siałam w kwietniu i nie sądziłam, że wzejdą, bo oprócz nich i eszolcji nie wzeszło nic z tego, co siałam w tym samym czasie.
Różyczki kochane, ale zaczynają chorować, a ja nie mam czasu zaopiekować się nimi jak należy. ;:223

Obrazek

Soniu - też jestem zachwycona 'marketówką'. Ma nie tylko ładny, ale też bardzo duży kwiat.
Już wiem, że ciężko będzie, bo M jest ogólnie schorowanym człowiekiem, ale też wiem, że dam radę, bo kto jak nie ja...
Dziękuję pięknie i wzajemnie zdrówka życzę. ;:196

Obrazek

Mariuszu - dziękuję Ci z ;:167 . Za wszystko. ;:168

Obrazek

Tereniu [TerDob] - dziękuję w imieniu moich kwiatuszków, a także w imieniu Miśki.
Za ciepłe życzenia dziękuję serdecznie i wzajemnie zdrówka życzę ;:167 oraz dobrej pogody na działkowanie.

Obrazek

Marysiu [Maska] - witaj, kochana. ;:168 Dziękuję.
Staram się zapełnić rabaty bylinami, ale mimo to żal niektórych jednorocznych, które nie wzeszły po kwietniowym siewie.
Dalie to przysmak ślimaków i ja zawsze po wsadzeniu sadzonek do ziemi od razu obsypuję je niebieskimi granulkami. Mnóstwo nagich ślimaków tam zbieram. Martwych.
Ketmia południowa u mnie nie wzeszła, podobnie jak wiele innych roślin.
;:cm
Obrazek

Danusiu [danuta z] - mnie ta róża też zachwyca.
Goździki i u mnie wysiały się same, tylko że w bardzo nieodpowiednim miejscu i czeka je eksmisja.
U mnie w porządku, tylko zmęczenie daje już o sobie znać.
Tobie również dużo zdrówka życzę. Dzięki serdeczne. ;:196

Obrazek

Julio - już się cieszę na nasionka ketmii.
Kochana, dziękuję za ciepłe słowa. Będzie dobrze, innej opcji nie przyjmuję do wiadomości.
Zdrówka życzę. ;:167

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko! jak żal gołąbków, to coś wie gdzie może znaleźć darmowy pokarm bo już były odwiedziny!
Bardzo współczuję przede wszystkim Twojemu M ...że też akurat teraz musiało się to stać, kiedy stanowczo chciałaś zatrzymać gołębie ;:223
Rośliny widzę chcą Ci wynagrodzić ten niezbyt sprzyjający działce czas i wyglądają bardzo ładnie i obficie kwitną ;:63 Powojnik i róże przy pergoli zachwycające ;:167
Ściskam Was serdecznie i życzę dobrego, spokojnego tygodnia ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko..przykro czytać o gołąbkach, na pewno jeszcze bardziej eMowi. :wink: Tak to już w życiu jest, jak się wali to z wszystkich stron. :roll: Załamywać się jednak nie wolno bo się całkiem zawali. Działeczka sobie radzi, roślinki na niej także. Pięknie kwitnący powojnik, cały oblepiony kwiatami..podobnie jak pergola z różami..ślicznie to wygląda. ;:180 .Zdrówka dla was oboje. ;:168
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Lucynko żal gołąbków ;:145 mam nadzieję że się jakoś w tym wszystkim trzymasz ;:168 Działka pięknie wygląda, tyle kolorów ;:167 Dzisiaj jadę zobaczyć jak wyglądają maki (o ile się nie rozpada, szare chmury teraz wylazły :evil: ) możemy później porównać jakie cudaki powstały :wink: Wspaniały masz powojnik, znasz może nazwę odmiany?
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Oooo, to eM bedzie miał znowu powód do zmartwień ;:202 Biedne zwierzaki.
Ładny ten fioletowy mak. Mama posiała maki wcześniej niż ja, to u niej na pewno nasiona będą.
;:196
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Lucynko współczuję straty... dla każdego kolekcjonera to rzeczy naprawdę ważne , a tu do tego żywe stworzenia , ale brać gołębiarska jest solidarna wiec może kolekcję, (choć w części da się) odbudować Trzymam kciuki za Wasze zdrówko.
A teraz mnie uświadom co to :?:
Obrazek wyglądają jak z opłatka wycięte
Kwiatuchy u ciebie piękne i tyle rodzajów że aż podziw bierze ;:215
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Lucynko :wit . Ojej szkoda gołębi :( . Dobrze, że masz takiego fajnego sąsiada , to bardzo miłe z jego strony ;:168 . Ogród rzeczywiście kwitnie w najlepsze . Twoje powojniki są bardzo ładne ;:oj a ta róża na wejściu przecudna ;:333 . Masz przepiękne jarzmianki ;:333 . Sporo kwiecia u Ciebie Lucynko i może chociaż trochę poprawią Ci humor. Jeszcze raz dużo wytrwałości i zdrowia dla Was obojga ;:196 .
gloff
1000p
1000p
Od: 2 gru 2011, o 10:21

Post »

Lucynko,strata gołębi boli :( Ojciec mój był hodowcą gołębi i kiedyś stracił kilkadziesiąt sztuk które zagryzła łaska,ona zagryza i wypija krew :( Od tego czasu gołębnik był otoczony siatką gdzie biegał pies.
Ogród jak widać radzi sobie świetnie,wszystko pięknie kwitnie :)
Zdrówka Wam życzę i dziękuję za przepis na sok ;:168
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko, działka kwitnie bo o nią dbasz.
A masz tego dobra :D Same piękności.
Teraz mamy sezon na róże więc tak sobie podglądam u innych.
Moje chyba mszyce za bardzo wytarmosiły bo uschły.
No cóż, za rok znów spróbuję.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Dzisiaj nie byłam na działce, załatwiłam kilka spraw, którymi zwyczajowo zajmował się M, no i wreszcie mogłam spokojnie pospacerować po zaprzyjaźnionych ogrodach na forum.
Nawet obiadek sobie upichciłam, bo po drodze z jednego urzędu do drugiego wpadł mi w oko taki dorodny bób, który uwielbiam, a podobno - choć to warzywo strączkowe - nie tuczy.

Marysiu [Maska] - przebolałam stratę gołębiego stada, choć nie było łatwo, Ty wiesz z jakiego powodu. ;:131 Siła wyższa.
Rośliny pokazują swoją urodę na przekór wszystkiemu, na pocieszenie. A i u M sytuacja się ustabilizowała.
Za ciepłe i serdeczne słowa pięknie dziękuję ;:196 i wzajemnie najlepszego życzę. ;:167

Obrazek

Zuziu111 - jakoś przeżyłam stratę, tym bardziej że sąsiad zadbał o uzupełnienie stadka i jutro ma donieść jeszcze kilka ptaków.
Dziękuję pięknie za dobre życzenia i pochwały. ;:196
Wzajemnie dużo zdrówka życzę ;:167 i dobrej pogody na działkowanie.

Obrazek

Natalko - trzymam się. Ja chyba jestem nie do zdarcia. Tylko ciekawe na jak długo....
Niestety, nie znam nazwy odmianowej tego powojnika. Zakupiłam go kilka lat temu w Biedrze.
Pozdrawiam cieplutko. ;:196

Obrazek

Iwonko1 - liczę na uzupełnienie stadka przed powrotem M ze szpitala. Pewnie że nie będą to te same ptaszki, ale grunt że jakieś będą. ;:108
O nasiona maków się nie martw. U mnie też będzie ich bardzo dużo. ;:333

Obrazek

Ewuniu [ewarost] - kochana jesteś. ;:167 Dziękuję. ;:196
Ten kwiatek to dziewanna ogrodowa. Trudno zrobić zdjęcie całej kolby jej kwiatów, bo jest wysoka i kłos ma długi.
Tak to wygląda:

Obrazek

Ewelinko - witaj, kochana! :wit
Sąsiad też gołębiarz, a jednocześnie dobry współczujący człowiek. Cieszy mnie jego pomoc, bo wiem, jak eMowi zależy na gołąbkach.
Dziękuję za wszystkie ciepłe słowa pod adresem moich kwiatków oraz za dobre życzenia. ;:196
Tobie również zdrówka życzę. ;:167 Nie choruj już.

Obrazek

Mariuszu - dla gołębiarza strata jednego ptaka jest tragedią, a co dopiero całego stada...
Ogród żyje swoim życiem i tylko chwasty nieco mu przeszkadzają, ale jutro zaplanowałam cały dzień działkowania, to i chwasty pogonię precz. ;:134
Dziękuję za dobre życzenia ;:180 i wzajemnie życzę samych zdrowych dni. ;:167 ;:167

Obrazek

Aguniu [witch] - troszeczkę swoją działeczkę zaniedbałam, ale ona sobie jakoś radzi. Dziękuję. ;:196
Szkoda Twoich różyczek. Tylko czy to faktycznie wina mszyc? Może nie lubią życia w donicach? ;:218

Obrazek

Kochani, mam do wydania w dobre ręce takiego oto lilaka 'Meyera':

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p
Od: 15 cze 2010, o 23:21

Post »

Witaj, Lucynko. Czy róża na pergoli jest ode mnie?
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko to bardzo dobra wiadomość, że sytuacja się ustabilizowała ;:4
Dbaj również o siebie, bo żyjesz w ciągłym stresie więc ciepły obiadek ważny ;:168
U mnie chwasty rosną w oczach i nic sobie nie robią że je gonię, z sucha twarda glina nie puszcza więc niektóre tylko urywam, u Ciebie lepsza gleba więc szybko się rozprawisz z chwastami i odstresujesz ;:215
Samego dobra na co dzień i odpoczywaj ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Lucynko, bób nie tuczy, bo to białko, ;:333 a Ty dbaj o siebie Kochana! ;:168
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko jak eM zareagował na stratę gołąbków ?
Daj mi siłę taką jak Ty masz, żebym w końcu wypieliła rabatki :;230
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Zrobiłaś mi smaka na bób ! Też go baaardzo lubię! :) A jeśli nie tuczący czego nie wiedziałam to jeszcze bardziej! :heja Jutro sobie zaserwuję...
Lucynko podołasz wszystkiemu... wierz mi bom doświadczona w tym względzie...my twarde kobity... bo jeśli nie my to kto??? Ta sentencja się sprawdza w 100%! Chłopy to mięczaki ... tylko pozory stwarzają ale jak przychodzi bida ;:oj to robią się bezbronne jak dzieci... a my musimy stawić czoła i stale robić dobrą minę... ;:7
Gołąbków żal... :(
Dobrego wieczoru! ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”