Zdjęcie z pszczółką śliczne.
Truskawkowa działka
- Pelidea
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 cze 2013, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Truskawkowa działka
No ja tą lobelię kupiłam wcześniej, ale o niej zapomniałam...
zresztą nie miałam miejsca na rozsadę, od razu na zewnątrz wylądowała.
Natalko,od mojej ostatniej wizyty bardzo kolorowo i apetycznie się u ciebie zrobiło
zdjęcia goździków i jabłonki bardzo ładne
W zeszłym roku w lipcu odciąłem szpadlem kawałek swojego pigwowca i dałem koledze do wsadzenia.Pigwowiec się przyjął.Z mrówkami walczę tak jak i ty.Kupiłem trzy środki z których jedynie połowicznie sprawdził się proszek z Brosa. Myślę że aby skutecznie się ich pozbyć trzeba by było zainwestować w profesjonalny środek który stosują firmy dezynfekujące.Żeby nie było to mąkę,sól,i sodkę też sypałem i nic to nie dało
W zeszłym roku w lipcu odciąłem szpadlem kawałek swojego pigwowca i dałem koledze do wsadzenia.Pigwowiec się przyjął.Z mrówkami walczę tak jak i ty.Kupiłem trzy środki z których jedynie połowicznie sprawdził się proszek z Brosa. Myślę że aby skutecznie się ich pozbyć trzeba by było zainwestować w profesjonalny środek który stosują firmy dezynfekujące.Żeby nie było to mąkę,sól,i sodkę też sypałem i nic to nie dało
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Natalko, śliczne kwiatuszki ma Twoja werbena
, a goździki pachną obłędnie! 
- Blueberry

- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Agnieszko dziękuję
rogownicy faktycznie wystarczy mały kawałek, ona bardzo szybko się rozrasta
Moja lobelia nie wytworzyła jakichś bardzo wielkich kęp, ale są ładne, zwarte i obficie kwitną
Ewelinko dziękuję
pigwowca przesadzę później, teraz faktycznie nie jest na to dobra pora
lobelia ma tę wadę że strasznie długo kiełkuje, ale potem wynagradza to spektakularnym kwitnieniem
Joasiu to może lepiej kupić 2-3 sztuki w doniczce, a wysiewać to, co można od razu do ziemi? Też nie mam miejsca na rozsadę (ewentualnie zabudowany balkon, ale dopiero w kwietniu) i z tego względu niektórych kwiatów mieć nie mogę
Tak się ostatnio zastanawiałam, czy nie przeznaczyć kawałka ziemi na prowizoryczny rozsadnik - nawet przykrycie agrowłókniną robi ogromną różnicę i wiadomo, że to co wschodzi to siewki, a nie chwasty. Bardzo często mam problem z rozróżnieniem
Mariuszu bardzo dziękuję
no widzisz, raz się uda, raz się nie uda - zależy to pewnie od pogody, stanowiska, rośliny... Na razie nie mam nawet na to czasu
O brossie słyszałam, ale akurat nie było go w sklepie - mrówki na nieużywanej części działki czy na rabatach mi nie przeszkadzają, ale jak zniszczyły rzodkiewkę powiedziałam dość
Z drugiej strony one rozprawiają się z innymi szkodnikami, więc takie mocne środki o jakich piszesz raczej nie wchodzą w grę (pomijając fakt, że nie mam dostępu do nich) - pozostaje je polubić
Lucynko dziękuję

Ewelinko dziękuję
Joasiu to może lepiej kupić 2-3 sztuki w doniczce, a wysiewać to, co można od razu do ziemi? Też nie mam miejsca na rozsadę (ewentualnie zabudowany balkon, ale dopiero w kwietniu) i z tego względu niektórych kwiatów mieć nie mogę
Mariuszu bardzo dziękuję
Lucynko dziękuję
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
Natalia, przyłapałaś robaczki na śniadanku
Piękne zdjęcia robisz 
- apus

- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Natalio, ja rogowicę po kwitnieniu zdzieram do ziemi, ona i tak odbije, a po takim "zabiegu" jak odrośnie, to ładniej wygląda, ale nim to się stanie to kilka dni nie jest ciekawie, ale da się przeżyć. Ogólnie ją ograniczam mocno, bo bardzo mi się rozlazła.
Piękne zdjęcia!
Piękne zdjęcia!
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
- Pelidea

- Od: 21 cze 2013, o 08:42
Piękne zdjęcia. 
Hmmmm, muszę pomyśleć z takim patentem w postaci wydzielenia kawałeczka ziemi pod agrowłókninę... To doskonała rada.
Dziękuję.
Ja z tą lobelią to zupełnie przypadkowo w tym roku mam przygodę - najpierw przez przypadek kupiłam, bo ładne niebieskie, potem zapomniałam, zapodziała się na dwa miesiące, potem znalazłam i mimo spóźnionej pory wysiałam i jeszcze nie wiedziałam, że tak długo kiełkuje.
Ot, znowu się czegoś nauczyłam. 
Hmmmm, muszę pomyśleć z takim patentem w postaci wydzielenia kawałeczka ziemi pod agrowłókninę... To doskonała rada.
Ja z tą lobelią to zupełnie przypadkowo w tym roku mam przygodę - najpierw przez przypadek kupiłam, bo ładne niebieskie, potem zapomniałam, zapodziała się na dwa miesiące, potem znalazłam i mimo spóźnionej pory wysiałam i jeszcze nie wiedziałam, że tak długo kiełkuje.
- marpa

- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Mrówki to i u mnie są zmorą choć ich nie widać...W każdej doniczce z roślinami są ukryte..wystarczy wyjąć roślinę i aż się roi. Także stosuję Brossa...Trochę u mnie postraszyło burzą przed chwilą , na szczęście tylko popadało i poooszło dalej... Uziemiło mnie dzisiaj w chacie ale poszłam za to do pobliskiej szkółki ... 

- Blueberry

- Kontakt:
Dominiko dziękuję
Basiu bardzo ciekawa metoda - może pokuszę się w przyszłości o odmłodzenie w ten sposób moich kęp
Joasiu proszę bardzo
miałam w tym roku porównanie - to, co zostało przykryte agrowłókniną urosło, a to co nie przykryte było mikre, albo nie wykiełkowało wcale
Stąd pomysł z rozsadnikiem, chociaż nie wszystkie rośliny da się tak uprawiać, niektóre wymagają rozsady na parapecie. Lobelię też kupiłam z tego samego powodu, "takie ładne niebieskie"
Pani na bazarku miała takie różne kwiatki, to czemu nie?
Marynko u mnie też wczoraj popadało
Miałam dzisiaj jechać na działkę... ale jak na złość brzuch boli i chyba nic z tego

Zanim skończę obrabianie tych najbardziej aktualnych zdjęć, jeszcze trochę późnowiosennych widoków. Wracając późnym popołudniem z działki często mam okazję oglądać prawdziwy spektakl słońca i kolorów, kwiaty oświetlone z boku wyglądają jak klejnoty, a nie żywe organizmy. Do dzisiejszego posta wybrałam wiosenne fiolety, chociaż najróżniejszych barw nie brakowało. Wyjątkiem jest ostatnie zdjęcie, zrobione na łące za działkami, w pełnym, południowym słońcu. A więc - zapraszam na spacer

Basiu bardzo ciekawa metoda - może pokuszę się w przyszłości o odmłodzenie w ten sposób moich kęp
Joasiu proszę bardzo
Marynko u mnie też wczoraj popadało
Zanim skończę obrabianie tych najbardziej aktualnych zdjęć, jeszcze trochę późnowiosennych widoków. Wracając późnym popołudniem z działki często mam okazję oglądać prawdziwy spektakl słońca i kolorów, kwiaty oświetlone z boku wyglądają jak klejnoty, a nie żywe organizmy. Do dzisiejszego posta wybrałam wiosenne fiolety, chociaż najróżniejszych barw nie brakowało. Wyjątkiem jest ostatnie zdjęcie, zrobione na łące za działkami, w pełnym, południowym słońcu. A więc - zapraszam na spacer
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Późno wiosenne, letnie co za różnica na Twoich fotkach Natalko wszystkie są cudowne z najdrobniejszymi szczegółami
Z pewnością Fruczaka też umiałabyś cudnie sfocić a ja mam wciaż z nim kłopot ,żeby zrobić cudną fotkę
- Blueberry

- Kontakt:
Jadziu bardzo mi miło
fruczaka w tym roku nie widziałam, więc nie miałam okazji
W ogóle mało motyli jest w tym roku w porównaniu do poprzedniego 
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- apus

- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Natalko, możesz spokojnie zrobić to nawet o tej porze roku, spróbuj z jedną, jak boisz się rwania, bo masz obawy że nie odbije, to zetnij ją krótko nożycami. Dwa tygodnie i odrośnie, ale ładniej będzie wyglądać. Tylko nie w upalny dzień, żeby ją nie spaliło.
Jak niebieściutko u Ciebie!
Jak niebieściutko u Ciebie!
Pozdrawiam, Basia.
- Locutus

- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Wszystko u Ciebie piękne. Nawet pędraki (często mi się zdarza takie wykopywać przy pracach ogrodowych, zazwyczaj staram się zakopać z powrotem)... Werbeny zazdroszczę ? mnie się chyba nigdy nie uda...
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- ewelkacha88

- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj
. Na takie spektakularne kwitnienie lobelii nadal czekam. Jak na razie pojedyncze kwiaty ale zawsze coś
. Twoje fotografie jak zwykle przepiękne. Masz oko i robisz perfekcyjne ujęcia
. Pozdrawiam i spokojnej niedzieli życzę
.
- seba1999

- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Natalko piękne niebieskości
Uwielbiam takie kolory
Irysy syberyjskie są piękne, posadziłem trochę jesienią, ale nie kwitły tak intensywnie jak Twoje.
Uwielbiam takie kolory
Irysy syberyjskie są piękne, posadziłem trochę jesienią, ale nie kwitły tak intensywnie jak Twoje.