Róże i bajkowy świat ogrodów 2016r

Zablokowany
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże i bajkowy świat ogrodów 2016r

Post »

Comte de Chambord u Ciebie naprawdę pięknej urody nie pamiętasz która to z forumek miała z nim problem, ja lubię takie pasiaki.
Serwuj takie widoczki one naprawdę nam się nie znudzą a jak dla mnie to woda na młyn ;:138 ;:138
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W ogrodzie z każdym dniem robi się piękniej, przybywa kolorów, zieleń jeszcze żywa, wiosenna. Jest co podziwiać, jedne róże już pożegnałam /Nevada, M.Hilling inne niedługo będę żegnała a na jeszcze inne, niecierpliwie czekam.
Pierwsze, nieśmiałe, przebudzenia już są tylko patrzeć jak zaczną przykuwać uwagę. Jedna przez drugą będzie wabiła a to niepowtarzalnym kolorem, a to kształtem i w końcu zapachem. Niektóre zaskoczą swoją żywotnością inne rozczarują a w końcu i tak miłość wszystko wybaczy

Jagna Comte de Chambord rośnie pięknie, zdrowa, silna róża. Kwitnie obficie, kwiat cudownej urody a zapach wprost niesamowity.Jedna z moich ulubionych, z uwagi na zapach, chyba najlepsza.
Mam ja od 2015roku, po raz pierwszy oszczędziłam sekatora, bo wydawało się, że go nie potrzebuje. Myliłam się,ona zachowuje się jak wielkokwiatowa i tworzy zgrabniejszy krzaczek jak jest mocno cięta. Długie łodygi wyginają się pod ciężarem kwiatów, może i wygląda malowniczo ja jednak wolę ją bardziej kompaktową. Moim zdaniem wygląda bardziej elegancko na rabacie.

Dorotko
marzenia są po to, by je spełniać, namawiam, bo wrażenia zostają na długo. Poza tym nie dość, że pięknie to i komfortowo, można odpocząć, są miejsca na biwak, grill. Polecam. Moje spełniłam dzięki córce ;:167 .
Dzięki Dorotko ;:196 , faktycznie pod kwiatem bliziutko są listki, które wyglądają jak kołnierzyk. U mnie na razie kwiaty nie mają się gdzie kryć bo "krzaczek" ma zaledwie 2 pędy na krzyż ;:306 .

Aniu zaręczam Ci, że może, oj nawet nie wiesz jak
http://images75.fotosik.pl/388/d0ee674dd6bf47a3med.jpg , więcej zdjęć znajdziesz w poprzednim wątku.
W tym roku cudem ocaliłam 4 pędy, reszta była do wycięcia a i tak widzę, że to nie koniec, trzeba usunąć przynajmniej jeden a drugi drastycznie skrócić ;:224 .
Łaciata to Variegata di Bologne, wielka róża, potrzebuje duużo miejsca, u mnie jak zwykle 2 to nadmiar szczęścia, mają za ciasno. nie liczyłam, że tak się rozrośnie.

April myślę, że na pewno byś zwróciła uwagę na paniusię w szpilkach "drepczącą" po żwirowych ścieżkach :;230 widok raczej niecodzienny w arboretum. Mimo to, wróciłabym chętnie, ale już w odpowiednim do tego miejsca, obuwiu i stroju, by móc delektować się odpoczynkiem na trawie ;:333 .
Jenny przechodzi samą siebie w tym sezonie, obsypana kwiatem od "stóp do głów", warto ją zaprosić do ogrodu, mimo, że kwitnie tylko raz

Basiu o stopach lepiej nie wspominać. Ciało jednak szybko się regeneruje, o stopach już zapomniałam a to co zobaczyłam na dłuuugo zostanie w pamięci i na zdjęciach. Teraz w każdym ogrodzie pięknie, ale bardzo dziękuję ;:196 za miłe sercu słowa.

Karolinko masz chyba na myśli Souvenir du dr Jamain, Tuscany i dopiero rozwijającą swoje maleńkie kwiatuszki Veilchenblau, faktycznie trudno je nie zauważyć na rabacie.

Marto naprawdę nie masz dość ;:oj ?, to tak jak ja ;:306 , mogłabym godzinami przebywać w ogrodzie i delektować się widokiem kwitnących róż, ty ;:306 m bardziej, że niedługo pozostaną tylko letnim wspomnieniem. Miło, że sprawiłam Ci przyjemność ;:173

Taro mimo, ze mam 3 krzaczki Comte to chętnie bym jeszcze dokupiła kilka. Nie dość, że piękna, to jeszcze ten zapach ;:224 , po prostu perfumy w najlepszym wydaniu. Ja tak mogę w nieskończoność, nie wywołuj wilka z lasu :;230
Aniu, nie wiem w kilku wątkach czytałam, że się nie sprawdza, ja mam małe doświadczenie i skromne wymagania, więc wiele wybaczam swoim ogrodowym mieszkańcom ;:131 .

Skoro nie macie dość oglądać stale tych samych obrazków, to proszę o chwilkę cierpliwości, podzielę post, bo ostatnio coś często kasuję swoje posty ;:224 .
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jakoś ostatnio nie wyrabiałam z odwiedzaniem wszystkich różanych wątków ;:174 Dzisiaj jednak pogoda niespecjalna, więc nadrabiam zaległości .Róże szaleją, jednak moje Doktorki powoli kończą kwitnienie.Jednak nie kwitły tak cudnie jak w ubiegłym roku .Veilchenka zapowiada ,ze będzie szaleństwo, inne również nie próżnują . Daysy melduje ,ze 2 patyczki Grandiflory sie ukorzeniły już je przesadziłam do nowego lokum .Kurcze dawno nie zaglądałam do mojej Pinky winky jak ona z ukorzenianiem .Dalej jest pod kloszem .Teraz za radą Wandzi wsadziłam różane patyczki w ziemniaki .Ciekawe jakie efekty będą, bo to próba generalna :wink: Mnie się również wydaje ,że to Cartier ta róża NN częściej ukrywa swoje kwiaty w listkach i czasem trudno je zobaczyć lecz nie wiem od czego to zależy .W tym roku tak nie robi .Super wycieczka ja jakoś nie mam takich chętnych wokół siebie na takie wojaze
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Same chciałyście ;:224

Zrobiło się nieprzyzwoicie gęsto :shock: jeszcze nie wszystkie kwitną ;:131

Wariacje na temat Comte de Chambord ;:173

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Variegata Di Bologne

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tuscany i Doktorek, dla mnie oba wyglądają niemal identycznie ;:131

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Veilchenblau dopiero nieśmiało zaczyna

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Do towarzystwa zamieszkałym na północnej rabacie, pomału dołączają pozostałe różyczki - C.Abundance, wstydliwa dziewczyna

Obrazek

Princess of Wales, bielusieńka jak śnieg ;:167

Obrazek

Winchester Cathedral

Obrazek

I biała, piękna piwonia Mother's Choice

Obrazek

Obrazek

oraz jeszcze jeden landrynek Princess Alexandra of Kent, maleńki krzaczek ale 3 kwiaty jak się patrzy ;:oj

Obrazek

z tej rabatki na razie wszystko :wink:

Jeśli chcecie dowiedzieć się co jeszcze puka, a co się już rozwinęło na pozostałych rabatkach, zapraszam . Teraz chwila przerwy :wit
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
x-ja-a

Post »

Daysy, właśnie miałam Cię zapytać jak tniesz swoje Comte, a Ty mi ślicznie odpowiedziałaś! ;:168 Ja stanowczo za bardzo go oszczędzam z sekatorem, ale pójdę w Twoje ślady w przyszłym sezonie ;:333
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Daysy - Pięknie pokazujesz swoje panny, bo i one piękne. Piszesz, że Rene kiepsko w tym roku kwitnie, to poczekaj chwilke. U mnie rośnie przy Othello i Leonardzie. Te już kwitły pełną parą, a Rene ciągle dość dziwacznie pączkował. Aż w końcu zaszalał, ale to pełne kwitnienie miał późniejsze. U siebie wkleję za chwileczkę zdjęcia, żebyś mogła zobaczyć.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Daysy jak róże mogą mieć tyle pąków to aż nieprzyzwoite ;:306 ;:167 ;:167 .U mnie tylko Angela super pączkowo zaszalała reszta w miarę przyzwoicie .Ile jednak opędzlował mi Kwieciak tego nawet nie zliczę :evil: ;:222
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

A może jednak się mijałyśmy gdzieś w Wojsławicach
Było tyle ludzi, że nie zwracałyśmy uwagi na to jak kto jest ubrany :D
Według mnie do Rogowa tera nie warto jechac.
Może jesienią na liściany spektakl. Byłysmy o tej porze kilka lat temu i nie zrobiło na mnie żadnego wrażenia.
Powsin polecam również.
Ja w tym roku niestety pożałowałam cięcia Comte i i faktycznie prawie nie widziałam kwiatów, bo wszystko wisiało.
A Ty masz niesamowite Rosarium
Awatar użytkownika
Minnie
200p
200p
Od: 11 kwie 2016, o 15:47

Post »

Witaj Daysy,
Chyba jeszcze u Ciebie się nie wpisywałam, choć Twój wątek śledzę od minimum dwóch lat :D
Nie ukrywam, że jesteś przyczyną niejednego różanego zakupu ;:224
Teraz czarujesz piękną Comte de Chambord, oj kusisz mocno.
Niesamowicie kwitną Ci różyczki, ile kwiatów, ile pąków! Prawdziwa uczta dla każdego różomaniaka ;:167
Wyprawa do Wojsławic godna pozazdroszczenia, super miałaś niespodziankę ;:138

Pozdrawiam serdecznie,
Ania
Pozdrawiam serdecznie, Ania
Bylinowo-różany ogród u Minnie
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Przyniosłam ze sobą specjalne urządzenie :;230 wysoki stołeczek i z podziwem spoglądam na Twój gąszcz który wprost uwielbiam.
Masz rację wiele czasem musimy wybaczać naszym królewnom i nie tylko bo czasem zdarzają się niespodzianki i umieją się zmobilizować aby radować nasze serducha.
Tuscany i Doktorem rzeczywiście jak blizniacy, mam tylko doktorka, którego muszę zaprosić w inne miejsce jest na tzw.patelni i ma popalone płatki.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam cieplutko :wit

Za oknem pada drobniutki deszcz, zrobiło się chłodno, więc można troszkę popisać bez wyrzutów sumienia, że w ogrodzie zarastają rabaty :wink: a ja oddaję się lenistwu.
Miałam porobić świeże fotki rano, ale pogoda pokrzyżowała moje plany, na szczęście nie wszystko Wam pokazałam wczoraj, więc z czystym sumieniem pokażę resztę swoich panienek, które dopiero budzą się do życia.

Jagna
, czasem z niewiedzy robi się dziwne rzeczy ;:131 . Comte potraktowałam w pierwszym roku jak wielkokwiatową i ścięłam ja bardzo króciutko, za to odwdzięczyła się wypuszczeniem kilku pędów, ale pięknie kwitła. W tym, żal mi było obcinać te róże, które przezimowały bez uszczerbku. Chciałam by chociaż kilka było widać na rabacie. Okazało się, że to był błąd. Comte w początkowej fazie ma sztywne, proste pędy im dłuższe tym bardziej skłonne do przewieszania się pod ciężarem kwiatów, których potrafi nawiązać naprawdę dużo.
Może wygląda to malowniczo, ale mam mało miejsca, więc wolałabym aby były bardziej uporządkowane. No, taki mam kaprys:wink: .
Moja babcia zawsze mówiła, że rośliny należy kochać, obserwować i każdej okazać zainteresowanie a one pokażą nam swoją urodę. Chyba coś w tym jest :) .

Ewo dzięki Reine może nie tyle słabo kwitnie, bo kwiatów ma dużo, tyle że mocno się porozkładała i wygląda jak "potarganiec", gałązka tam, gałązka tu. Wiem, że ona wiotkie ramionka, sporo gałązek zostało usuniętych, więc jakby brakuje naturalnych podpór, więc ja usprawiedliwiam, natomiast nie zmienia to faktu, że nie jestem nią zachwycona ;:131
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Twoja Reine cudna ;:215

Jadziu,
rzeczywiście sezon zapowiadał się kiepsko, nic nie wskazywało, że róże dadzą czadu, ale nie mówmy hop, jeszcze się sezon nie skończył, to dopiero pierwsze róże i to historyczne, one najmniej ucierpiały. Póki co, cieszmy się tym co mamy ;:173

Gosiu witaj, może masz rację, w Wojsławicach tłumy ludzi, ale nie dziwota, jest co oglądać, gdzie wypocząć, jednym słowem raj na ziemi.W Rogowie byłam kilka lat temu w czasie, gdy kwitły rododendrony, istny szał kolorów. Myślałam, że tam też poza sezonem azaliowym można coś pięknego obejrzeć. Różnica między Wojsławicami a Rogowem jest taka, że w jednym można czuć się bardzo swobodnie a w drugim trzeba poruszać się po wyznaczonych trasach, co rusz tabliczka - nie deptać, nie zrywać itp.
W Powsinie nie byłam, więc kto wie ;:224
Z Rosarium to lekka przesada, aż tak dobrze to jeszcze nie jest, ale dzięki, staram się jak mogę.Comte spróbuj mocniej przyciąć, może będzie lepiej wyglądała. Troszkę poczekasz na kwiaty, ale chyba warto.

Przepraszam dalszy ciąg po południu :wit
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Daysy chwilowo na morze nie patrzę, to z radością i bijącym serduchem różyczki oglądam. Normalnie tak mnie one ekscytują, że sama jestem zdziwiona. Nie sądziłam, że tak mnie te róże opętają.
Comte de Chambord jest obłędna. Uwielbiam ją. Pachnie i rośnie oszałamiająco.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu/Minnie witam Cię serdecznie, fajnie, że się odezwałaś :D . Mam nadzieję, że przyczyniłam się do zakupienia tych najlepszych w Twoim ogrodzie :wink: . Comte, no cóż różnie o niej się wypowiadają, jedni chwalą inni narzekają, należę do tych drugich. Złego słowa na nią nie powiem, bo nie mam powodów, pęknie kwitnie, cudnie pachnie, jest zdrowa, chętnie powtarza kwitnienie. Czy ma wady? może ma, ale która ich nie ma, osobiście nie spotkałam idealnej, ale co ja wiem o różach, dlatego ciągle szukam ;:306 .
Cieszę się, że nie tylko mnie się podobają i mogę innym sprawić przyjemność. Zapraszam częściej, ogród otwarty 24h ;:108

Taro widzisz jeszcze nie dorobiłam się ławeczki ;:185 , postaram się poprawić ;:108 , kto to słyszał, żeby goście ze sobą stołki przynosili ;:124 ;:124 , muszę powiedzieć mężowi, może się zawstydzi i ławeczkę kupi ;:224
Ten gąszcz lepiej oglądać w realu bo i zapach cudowny w gratisie, trudno jednak się w nim poruszać, jedna wielka plątanina gałązek ;:224 Muszę z nimi zrobić porządek, bo za parę lat będzie prawdziwy busz, do którego nie będę miała wstępu ;:202
Powiem Ci, że mam wątpliwości, czy przypadkiem nie mam 4 jednakowych krzaczków, tylko nie wiem czy Doktorka czy Tuscany ;:224

Aneczko
myślałam, że tylko ja zachwycam się urodą Comte, cieszę się, że nie tylko, znaczy że wszystko ze mną dobrze :wink: .
Dzisiejsza pogoda faktycznie pozwala na przejrzenie wątków, dlatego też zaraz lecę do Waszych, Do miłego :wit
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Daysy, jak to w każdym ogrodzie różnie się zachowuje Comte de Chambord. Twoja to zjawisko ;:oj U moich teściów również. A moja to ;:222 W ubiegłym roku dostała ostatnią szansę, ale nie wzięła sobie tego do serca. Moja cierpliwość już się wyczerpała i jednak dostanie eksmisję, bo zupełnie nie jestem z niej zadowolona. Od 2012 roku miała chyba czas, żeby pokazać na co ją stać?
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko to tak mój The Prince w nowym domku też nie pokazuje niczego, a wczoraj podlałam go Asahi może to go wzmocni i wreszcie zastartuje jak należy. jeśli nie to przesadzę go jesienią do Rhapsody, ale tam nie będzie miał tyle słonka. Kocham takie nieprzyzwoicie zapączkowane róże chyba wszyscy takie kochają .U mnie też dzisiaj dzień komputerowy :D
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”