Kropelka zaprasza cz.4.

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Re: Kropelka zaprasza cz.4.

Post »

Jak Ci się wszystko rozrosło ;:215 Rabata z Hostami jest poprawiona, wygląda inaczej :?:
Muszę się pochwalić osoki od Ciebie żyją... widać, wystają z lustra wody :D Nie wiem czy kwitną, pewnie tak...widać boczne sadzonki.
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu u mnie mostek powoli a raczej szybko ;:124 się starzeje. Stoi cały rok nad oczkiem, nie bardzo jak go jest pomalować, bo boję się, że te wszystkie eko-sreko farby wpadną do wody i poczynią szkody. Poza tym oczko wymaga jednak sporo pracy i powoli zaczyna mnie wkurzać. Pewnie przyjdzie czas, gdy stwierdzę, że... zasypujemy. Na razie jednak żyje własnym życiem!

Aniu, fakt- czas leci roślinki się rozrastają, a ja ciągle coś przesadzam, bo za gęsto! Moje hostowisko przesadzone w inne miejsce, a i tak niebawem znów trzeba będzie dzielić i znów szarpać się z wykopywaniem host. Teraz mam miejsce za domem od strony sąsiada i tam pójdą wszelkie hosty z rozsad, ale to praca na jesień, ewentualnie wiosnę przyszłego roku- teraz nie dam rady!
Oczko mocno u mnie zarosło, osok mam mnóstwo, lilie (słabo kwitną), irysy wodne i inne roślinki wodnego świata- wszystko pozarastało jak czort. Czyściłam ostatnio oczko z nadmiaru roślin, na mostek strach wchodzić...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pod tą różą koniecznie muszę wymienić pergolę, bo stara się zawaliła, czekam aż przekwitnie i biorę się za tą skomplikowaną operację. Pewnie różę będę musiała mocno przyciąć, bo raczej nie dam rady podłożyć pod taką kłującą łodygę pergoli bez zadrapań...

Obrazek
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Dlaczego wykopujesz Hosty...zostaw, niech sobie rosną. Moje mają po 1 m średnicy...widok jest obłędny. Przesadzone zostały tylko te co wchodziły pod gałęzie świerka. Twoje miejsca mają jeszcze dużo, zagonek wygląda ślicznie. Wiesz :D żeby urozmaicić puste miejsca, można posadzić ozdobne paprocie, przetaczniki...wybór jest teraz ogromny. Choruję ostatnio na te rośliny :oops: każdemu, polecam
W tym roku nie miałam okazji zamówić, może na jesieni się uda. Wrzucę foto w wątku, zobaczysz jakie zdobyłam odmiany...na razie nie mogę zrobić foto, pada deszcz.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to Ci się szykuję kolcowa operacja ;:oj współczuję, bo ogarnąć taki krzak, to nie lada wyczyn. To kawał róży!
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

U ciebie wszystko szybciej. Nawet mąki już co rozmawiają. ;:333
Powojniki piękne. Róże piękne.
A i widoczki szersze piękne.
Fajnie już mieć takie swoje piękne miejsce ;:215
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, na zdjęciach wygląda to trochę inaczej niż w rzeczywistości. Te hosty na pagórku maja jeszcze troszkę miejsca, ale te koło modrzewia mają już naprawdę ciasno, zagłuszają się i co gorsza tam były posadzone też odmiany malutkie, niziutkie i te są schowane pod wielkimi lisćmi tych rozrośniętych host i w ogóle ich nie widać. Ponadto będę potrzebowała nowych sadzonek na miejsce za domem, a jakoś hosty najlepiej mi tam pasują, zresztą są takie bezobsługowe....

Obrazek

Basiu,
podchodzę do tego jak pies do jeża. Nie wiem w jakim stanie róża będzie po zamianie pergoli, nie wiem ile jej zostanie, bo jeśli nie będzie wyjścia, będę musiała ciąć nawet tuż przy korzeniach.

Obrazek

Obrazek

Aniu- masz rację, teraz i ja sama czuję, że jest ok, że mi się podoba, i że to takie naprawdę moje miejsce stworzone własnymi siłami i własną pracą. Kiedyś sadziłam co popadnie, byle byłoby jak najszybciej, zielono, kolorowo...
Teraz niektórych roślin się pozbywam, wycinane są niektóre iglaki, które albo pokrojem, albo wielkością mi nie odpowiadają. Rośliny dobieram z większą rozwagą już nie na hej hop! jak to było na początku, bo ładna, bo tania itd.
Rozsmakowałam się w tym ogrodnictwie i standardy się zmieniły i potrzeby, a i inaczej patrzę na ceny roślin i ich jakość niż na początku...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Powojnik Dzieci Warszawy
Obrazek

Proteus
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

To mamy Tak samo. Ja też na początku sadziłam dużo i wszystko.teraz przerabiam obcinam i tak samo odbieram inaczej i jak coś chcę to i cena nie taka straszna.
Trud w końcu zaowocował pięknym ogrodem.
Ja też na przestrzeni tyłu lat i doświadczeń i nie raz błędów własnych nauczyłam i się zakochałam w ogrodnictwie. Żaden inny relaks i praca tak nie cieszy. ;:167
Piękne powojniki i róże.
A hosty możesz sobie nadzielić na nowe miejsce. No chyba że chcesz nowe odmiany...nowe chciejstwa. ;:306
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

:wit Mariolko

Zajrzałam tu do Ciebie i wciągnęło mnie oglądanie zdjęć :D Ale masz duży i bujny ogród! Pięknie to wygląda ;:108

Polish Spirit muszę i sobie sprawić, bo widzę, że warto ;:3
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj :wit . Twoje powojniki dają popis ;:63 . Polish Spirit to prawdziwy zarastacz płotów ;:306 . Uwielbiam go za to ;:224 . Za Twoje róże trzymam kciuki ;:215. Mam nadzieję, że tym razem się uda ;:333 . Mam Pashminy i też dwie ale kupowałam z przeceny i są jakieś marne :( . Sama nie wiem czy źle im czy to wina sadzonek ? Pozostałe przecenione róże spisują się bardzo dobrze tylko im coś nie pasuje ;:223 No a na nich mi najbardziej zależało ;:223 . Mam nadzieję, że jeszcze się pozbierają ;:224 . Pięknie wygląda Twój ogród ;:138 . Pozdrawiam i udanego długiego weekendu życzę :wit .
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Wiesz co, a jakby przy samej ziemi wyciąć najstarsze pędy, a resztę góra trochę poskracać? No szkoda takiej róży stracić, bo jest jej kaaaawał!
U Ciebie Proteus taki pełny ?!?! ;:oj ;:oj ;:oj Mój niestety nie, nie wiem czy to dlatego że młodzieniaszek jeszcze?
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Ale pięknie ci wszystko kwitnie. ;:138
No kochana ,pracy z tą wielgaśną różą to ci nie zazdroszczę....Ale na pewno dasz radę.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Mariola... ;:oj Polish Spirit mnie powalił. ;:oj Kiedy moje takie będą..? ;:65
A hosty? No cudowne! Takie gigantyczne właśnie podobają mi się najbardziej.
Kochana masz naprawdę śliczny swój ogród. A te dwa zdjęcia z szerszej perspektywy, pod powojnikamu a nad piwoniami po prostu utwierdzają mnie w tym stwierdzeniu. ;:215
;:168
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Oooooo, jaka piękna szeroka perspektywa! No, no ;:224 nie każdy może sobie pozwolić na taki rozmach w kadrze. Cudnie czarujesz ogrodem. Ja w każdym razie czuję się nim zaczarowana :D .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich razem i każdego z osobna. Iluż miłych gości ;:173

Kaniu, ja bardzo lubię oglądać ogród z szerszej perspektywy, lubię tez takie fotki w innych ogrodach...

Obrazek

Aniu, no właśnie sadząc powojniki pod płotem, oczekuję takiego "powojnikowego lasu". Ale juz wiem, ze popełniłam błąd, bo kupowałam wg piękna kwiatów, a one zupełnie inne mają siły wzrostu. Dlatego tak nierówno rosną. Będzie trzeba coś skorygować w tych nasadzeniach...

Obrazek

Olu lubię ten czas w ogrodzie, taką nasyconą zieleń i piękne kolory. Pracy oczywiście dużo, ale cieszy :)
Czekam, aż róża przekwitnie i ruszam z akcją.

Obrazek

Basiu, najstarsze pędy na tej róży są regularnie wycinane każdej wiosny. Nie wiem jak róża będzie wyglądać po zamianie pergoli, ale na pewno będę robić wszystko, żeby jak najmniej ucierpiała. Proteus ma u mnie niektóre kwiaty pełne, inne puste...

Obrazek

Ewelinko, marzy mi się taki kwitnący płot, to świetna sprawa. Jednakże trzeba wszystko dobrze przemyśleć przy takiej obsadzie, ja oczywiście popełniłam błąd i trzeba będzie poprawki w nasadzeniach. Róże kupowałam we Floribundzie: piękne, zdrowe, dorodne krzaczki, choć nie tanie.

Obrazek

Amanito, cieszę się , ze jesteś :wit . Powojnik Polish Spirit jest u mnie 3 rok, ale siłę wzrostu ma powalającą, ech, żeby tak wszystkie rosły i kwitły jak on!

Obrazek

Aniu, niezaprzeczalnie, ogrodnictwo to cudowna pasja, praca, która daje mnóstwo radości i satysfakcji. Z tymi hostami to jest tak, ze ilekroć kupuję odmianę, której jeszcze nie mam, przy wsadzaniu okazuje się, ze jednak już taka jest w ogrodzie...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Skarpa z hostami ;:167
Co do powojników to jesienią też muszę moje dwa przesadzić w miejsce bardziej ;:3 . Rosną aktualnie w półcieniu i widzę że chyba kwitnąć to one nie będą. A są to Jan Paweł i Hagley Hybrid... ;:145
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”