Wiosna cz. 35

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wiosna cz. 35

Post »

Marysiu, biedna psinka... kuzynka ma pieska, który nie widzi już (psinka ma guza mózgu), ogólnie radzi sobie, ale jest taki bezradny :(

Z lisami jest straszny problem, u nas chodzą po działce jak u siebie, a w dodatku pojawiły się dwa młode... Boję się ich trochę, a jeszcze bardziej boję się o mojego psa. ;:219

Powiedz mi co to jest?
Obrazek
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Marysiu, jak widać już weszłaś w wir codziennych obowiązków domowo - ogrodowo - kurnikowych, a do tego jeszcze zmartwienie związane z chorobą ukochanej suni. ;:168
Tylko nie rozkręcaj się za bardzo, byś potem nie musiała naprawiać rozkręconych elementów swego ciała. ;:180
Ja też niedawno sadziłam pomidory, bo wcześniej jakoś mi czasu brakowało, a dzisiaj na dwóch krzaczkach wypatrzyłam już małe owoce. ;:333 Tak więc, jeśli teraz kupisz sadzonki czy to pomidorów, czy ogórków ( widziałam u nas na rynku dużo większe niż moje z siewu), to spokojnie doczekasz owoców. ;:108
Pogody Ci życzę ;:3 i pogody ducha ;:196 a przede wszystkim zdrówka. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu, tak mi żal Twojego pieska...
Mam nadzieję że wyniki będą na tyle w porządku, że można będzie skutecznie go wyleczyć.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Marysiu u nas do sąsiada to lis przyszedł po kury w środku dnia. Coś ich dużo tego roku jest, a kur coraz mniej.
Wpadłaś w wir pracy, oby nie za ostro na początku. Pieskowi życzę szybkiego powrotu do zdrowia.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam i znowu utknęłam w ogrodzie na długo!
Koszenie i przygotowanie miejsca pod papryki zajęło mi całe popołudnie do wieczora, bo trawa wysoka a synek skosił i nie zebrał trawy więc miałam dwa razy tyle w koszu i trudno było pokonać niektóre miejsca. Jutro mam nadzieję wsadzę papryki w końcu! Wyplewiłam skalniaczki koło wejścia na taras i zrobiłam porządek z doniczkowcami a przede wszystkim podwiązałam pomidory w doniczkach, bo już stawały się płożąco-zwisające :wink:
Kwoka ujawniła dzisiaj efekt swojego wysiadywania i jest to współczesna matka ...ma jedynaka, a poza tym ponad 10 jaj zmarnowanych, a te głupie kury jeszcze dzisiaj chciały jej dokładać jajka ;:223

Bożenko kupiłam i porozkładałam w różnych miejscach...nie powiem zapach jest intensywny ;:180

Sylwio jestem jednak kura domowa ;:306 Szaliczek zrobił się prawie moherowy ;:306
Powojnik to Blue Light :D
Ewciu jestem tak up.... że nawet pod wieczór nie che mi się robić fotek :wink: wierzysz mi ;:168
Pomarańczowe to laki (z zeszłorocznego siewu) a na końcu chyba jest wieczornik damski może ktoś potwierdzi, bo zniknął w teraz pojawił się w wielu miejscach ....tylko że nie pachnie ;:223

Joasiu piesek jest wyglądowo w świetnej formie i trudno się pogodzić, że się starzeje ale takie jest życie nawet psie ;:168 Młodzi od jakiegoś czasu poszukują dla Loli towarzysza ale coś im to duzo czasu zajmuje :wink: Kochana widać chwasty a szczególnie te wysokie pióropusze traw, a dołem kępki upierdliwego trawska ;:306 ale staram się wyrywać jak najwięcej ...chociaż nie wiem gdzie ręce wsadzić!

Basiu żal mi jej było jak nie potrafiła wskoczyć do auta, a jeszcze niedawno przeskakiwała ogrodzenie i wyrywała słupki zabetonowane z bramki :shock: Lis porwał kury sąsiadom w biały dzień bo chodziły po sadzie.
Basiu to laki, które siałam rok temu a teraz tak ślicznie kwitną :D

Lucynko jutro okaże się co jej dolega i chciałabym, że to była normalna starość psa a nie choroba i męka.
Ja natomiast na swoja chrypę dostałam dzisiaj antybiotyk i inne medykamenta!
Lucynko co wyrośnie to wyrośnie i co mi się uda dokupić to będzie a jak nie to kupię na placu co potrzebuję, nie mam malutkich dzieci więc nie szaleję, jedynie plewię bo szkoda roślin. Pogoda ducha jest w normie ale zdrowie szwankuje! a co z Twoją chrypką? Zdrówka i dobrej nocy ;:196

Agusiu ja też chciałabym i zrobimy wszystko co w naszej mocy żeby jej pomóc. Może i na wzrok coś lekarz wymyśli? Dziękuję ;:196

Dorotko lisy zawsze były, a jak są kury to tradycyjnie je kradły ;:14 Najgorzej jak gdzieś uda mu się upolować to stale zachodzi. Wpadłam Dorotko ale jeszcze mało widać, bo ogród jest spory ;:168

Miałam pokazać wózek prezent!

taka ładna zabaweczka wywrotka! ;:306
Obrazek

Obrazek

Dobrej nocy!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Hej Marysiu ;:7

Dobrze, że już wróciłaś na swoje włości. :tan Wprawdzie czytam, że na powitanie okazało się, że jest trochę strat, ale myślę, że pobyt nad morzem wynagrodził Ci te niedogodności.
Maska pisze:
żal roślinek, bo niektórych jednorocznych miałam niewiele nasion i będę musiała je znowu zdobywać,
O nasiona się nie martw. Daj tylko znać, czego Ci ewentualnie brakuje, a na pewno wspólnymi siłami uzupełnimy Twoje braki. ;:108

Życzę spokojnej nocy ;:196
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Bardzo współczesna kwoka... a już na pewniaka nic nie wykluje się z pozostałych?
No limuzynę masz fajną!
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu bryka ekstra ;:215 , a kwoka faktycznie wygodnicka, tylko teraz żeby się ten jeden maluszek nie zawieruszył ;:173 , bo jak ich więcej, to im łatwiej się nie zgubić ;:173 Marysiu tak myślę, że choćbyśmy nie wiem jak się spieszyli z robotą to chwasty i tak są o krok przed nami ;:223 Moim wystarcza do szczęścia poranna rosa i tam gdzie ich wieczorem nie było to rano już są ;:306
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Marysiu, no to fajnie, że już u siebie jesteś, mimo że teraz masz roboty od groma.
Fajny ten nowy wózek, niech Ci służy jak najdłużej. (Czytałam, że masz wątpliwości co do jego trwałości.)

Twoje papryki i inne roślinki zapewne ucierpiały od ślimaków - tu przychylam się do opinii Małgosi. Dobrze, że ja swoje rozsady na raty sadzę, bo pierwsze moje papryki wysadzone do gruntu po prostu znikły z powierzchni ziemi, tak je obżarły do szczętu. Ostatnio urządziłam dwa wieczorne polowania na te nagusy i wiele z nich poległo. Wieczorami same wyłażą i nie muszę ich specjalnie wypatrywać. Sekator okazał się bardzo przydatny w błyskawicznej walce z nimi.

Te fioletowe kwiaty są identyczne jak u wieczornika, ale praktycznie nie pachną, do tej pory nie wiem, jak się ten kwiatek nazywa. Ostatnio ścięłam sobie do wazonu właśnie jego, wieczorniki i trochę złocieni. I tak mu się przyglądałam. :) No, zagadka to jest na razie.

Bardzo współczuję Loli problemów ze zdrowiem. Pogłaszcz ją ode mnie.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Marysiu wózek fajny, nie wygląda na słaby jak pisałaś wcześniej, należy tylko rozsądnie załadowywać, po prostu nie przeciążać ;:306
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Witaj Marysiu
Czytam, że na swoich włościach już urzędujesz ;:215
Wiesz co, tych chwaściorów to w tym roku jest wyjątkowo dużo, tak mi się przynajmniej wydaje.
Fajna bryczka ogrodowa ;:224
Zdrówka dla ciebie i dla piesia życzę.
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Witaj Marysiu...wszędzie dobrze ale najlepiej w domu. ;:168 Choć up...ale na swoim. ;:oj Z nowymi zapasami sił szaliczek w mig będzie błyszczał. ;:128 Ubawiła mnie twoja kwoka, nowoczesna jakaś ci się trafiła. ;:306 Psiaka szkoda ale na pewne sprawy nie mamy wpływu, czekam na dobre wieści. :D
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Marysiu, ależ merola ogrodowego Ci zafundowali ;:333 Ja używam stary wózek Zuzy i nie oddam za żadne skarby. :lol:
Szkoda kurczaczka, że taki samotny będzie, ale za to jaki kochany.
Powodzenia w odchwaszczaniu. :wit
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Marysiu :wit . Widzę, że już poradziłaś sobie z częścią chwastów ;:224 . Ty jesteś ranny ptaszek więc pewnie od samego rana do pracy się bierzesz ;:108 . Wózek, wywrotka rozbawił mnie ;:306 . Fajny ;:224 . Ogrodowe zdjęcia bardzo ładne. Wszystko rośnie jak na drożdżach ;:333 . Mam nadzieję, że ominie Cię plaga ślimaków ;:168 . Pozdrawiam i udanego weekendu życzę :wit .
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam !
Papryki posadzone, czosnek wyplewiony, połowa a może więcej pomidorów w tunelu podwiązanych. Niestety kiepsko się wiąże takie duże krzaczki w dodatku po odmrożeniu sobie główek poszły w wielość odnóży i niektóre musiałam zostawić w dwóch pędach a nawet czasem trzech ;:oj Jeszcze ciągle sporo pracy przede mną :wink:
Lola niestety ma jeden wynik odkleszczowy pozytywny, wybaczcie ale wyniki zostały na dole, a moje nogi już mnie nie noszą, jutro napiszę który! Miesiąc leczenia antybiotykiem przed nią, ale decyzja zapadnie w poniedziałek jaki i jaka dawka.

Kasiu bardzo dziękuję za chęć uzupełnienia zasobów nasiennych ale wiesz nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Muszę zmienić moje podejście do ogrodu, bo taki zap.... nie ma sensu na dłuższą metę. Kolejny rok...kolejne postanowienia, a co wyjdzie sie okaże Obrazek A ja dzisiaj życzę Tobie spokojnej nocy Obrazek

Basiu już zeszła z jajek a jak je zabierałam to wybuchały ;:oj i jedno tylko było nie wysiedziane do końca, M nie umiał zatkać gniazda z kwoką i kury ciągle nosiły jej jajka, a poza tym kogut ma puste naboje ;:306 Limuzyna fajna, ale tamta była fajniejsza :oops:

Ewciu ewarost szybko ziemia obsycha i niektóre trawy gorzej się wyrywa, ale ciągle robię najpilniejsze rzeczy~!
Maluszek pilnuje matkę ale ona jakaś dziwna, ta ubiegłoroczna była troskliwsza. Może uda się maluchowi przetrwać Obrazek
Bryka jest niezbędna w takim ogrodzie jak mój Obrazek

Dario ano jestem i ciągle nie mogę się znaleźć w tym co zastałam :wink: Wózek poprzedni jak dla mnie były zdecydowanie lepszy, miał wysokie ścianki i łatwo woziłam w nim wodę z beczek ten jest jak zabaweczka ale jak dla mnie mało praktyczny i mało pojemny, muszę się więcej nachodzić ;:223 Papryki dzisiaj posadziła w polu na agrotkaninie. Jeszcze trochę pomidorów które ucierpiały od przymrozków odbiło ładnie to jutro posadzę, niech rosną. Znalazłam nie posadzone kalarepki (poprzednie chyba coś zjadło) i kapustki. Wczoraj znalazłam siewkę dyni, a dzisiaj już tylko dziura była a siewki niet. Ślimaków mam dużo w porównaniu z ubiegłymi latami, ale zamówiłam parkę kaczusze biegusów, może sobie z nimi poradzą :uszy Na razie stosuję kłujki ;:306 Dario, a czy Ty mi przyniosłaś białego wieczornika? bo taki się pojawił. Fioletowy w jednym miejscu to chyba z siewek, które kiedyś dostałam. Może z tym zapachem to zależy od gleby i pogody?
Lolę jutro pogłaszczę, bo pieszczoch to z niej jest Obrazek

Dorotko tak! tylko jak nie doładuję to muszę ciągle nawracać, a ogród długi wąski :uszy

Ewuniu 7 staram się urzędować, ale tak wszystko się rozrosło :shock: Bryczka pomaga, bo dźwigać nie mam siły, ale jeszcze daleka droga przede mną. Bardzo dziękuję obydwie mamy lata i zdrowie nam potrzebne Obrazek

Zuziu ten mig to nie będzie taki szybki, bo jednak ogród spory a chwasty zwiedziały się że mnie nie ma ;:oj Kwoka już rok temu chciała wysiadywać ale ja zganiałam ....i miałam rację ;:306
Pieskowi postaramy się poprawić jakość starości Obrazek

Małgosiu jak to mówią jedynak gorzej się chowa, ale cóż niech walczy o życie :D Ja miałam taki metalowy wcześniej i byłam bardzo z niego zadowolona ale zajeździłam go, ten jest śliczniutki ale ja chciałam kupić taki jak miałam...teraz muszę tego zajeździć ;:306 Dziękuję potrzebne mi dużo powodzenia ;:168

Ewelinko zacznę od plagi ślimaków, niestety są! może jeszcze nie plaga ale one się szybko rozmnażają ;:124 Chwasty ciągle jeszcze są i niestety szybko nie znikną, bo jest tego naprawdę dużo dookoła mam pola i dość zapuszczone działki więc się nasiało ;:223 Taki wózek w przypadku długiego ogrodu jest bardzo przydatny!
Dziękuję i Tobie również udanego weekendu Obrazek

Kilka dzisiejszych zdjęć

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek