Ach te róże! ach te różyczki!

Zablokowany
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2014, o 20:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ach te róże! ach te różyczki!

Post »

Witam :wit w większości ogrodów róże już rozkwitły, ale moje marudery nie mają zamiaru rozwijać pąków kwiatowych,
dzisiaj przycięłam pędy zakończone liśćmi, zamiast pąkiem kwiatowym, Polka , Mister Lincoln, Monaco nie mają żadnego pąka :( przypuszczam, że niektóre róże zakwitną dopiero końcem czerwca ;:174

. Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Marta+
200p
200p
Od: 4 wrz 2016, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zaśliniłam się :oops: na widok dwóch zdjęć :;230
Balustradka- właśnie o taki efekt mi chodzi, dokładnie o to ;:138 Koniecznie wrzuć fotki jak już będą kwiaty ;:167 Poczytam o tych odmianach, dziękuję że napisałaś o kwitnieniu na tegorocznych i dwuletnich- zupełnie jak u róż :D A ja nie miałam pojęcia, że clematisy też tak mają, tzn niektóre :;230

Druga fota- ta z biedronką :uszy Cudo, cudo ;:114

I róże zaczynają rozgrzewkę przed maratonem-oby to był udany sezon ;:167
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p
Od: 5 mar 2013, o 09:27

Post »

Lubię powojniki, dziękuję za poradę co do cięcia :).
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Clematisy są piękne, ja dopiero raczkuję w tym temacie, ucze sie na własnych błędach , na forum jest wiele ekspertów w tej
dziedzinie , choćby Aneczka . Podzielę sie moimi radościami i porażkami związane z wyborem i zakupem Clematisów.
Rok temu zamówiłam w szkółce X... internetowej 8 Clematisów z opisu miały to być Clematisy kwitnące na pędach tegorocznych
bo ich przeznaczeniem miał być balkon i nie chciałam na zimę na balkonie zostawiać na balustradach suchych pędów. Jesienią
powojniki odciąć na pewnej wysokości , donice wystawić na strych i balkon zimą czysty, takie było moje założenie, ale okazało sie że
na 8 szt zakupionych sadzonek tylko 2 to Clematisy kwitnące na tegorocznych pędach - Błekitny Anioł - Ledy Betty Balfur, z tych
jestem zadowolona, ale pozostałe 6 sztok to porażka, większości z nich to zamienniki o których sie zorientowałam jak zakwitły ;:174
Polish Spirit - pomyłka / biały z różowym paskiem w zeszłym roku miał tylko jeden kwiat, czekam co będzie w tym roku.
Lasurstern - na stronie szkółki x opisany jest jako,że kwitnie na pędach tegorocznych- blef- kwitnie na pedach drugorocznych.
Tej wiosny przycięłam za nisko i miał tylko 2 kwiatki., z balkonu pójdzie do ogrodu.
Paul Farges - kwitnie na pędach drugorocznych a ponoc miał kwitnac na jednorocznych , kwiatuszki ma ładne, rosnie pod jodłą
jako okrywowy.
Inspiracjon - jako okrywowy na skalniaku , bardzo słabe przyrosty, jeszcze nie kwitną ;:185
Etolie Violette- kwiat nie zgadza sie z opisem , kolor i budowa kwiatu. ;:174
Moi drodzy jak wybieracie Clematisy przeglądajcie i porównujcie kilka stron, nie popełniajcie tego błędu co ja :( teraz najczęściej
zaglądam na stronę / Clematis źródło dobrych pnączy / mam nadzieje, że to dobra firma ;:333
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p
Od: 5 mar 2013, o 09:27

Post »

Mam kilka powojników, z marketu, odmiany się zgadzają. Nie wiedziałam, że niektóre powojniki kwitną na drugorocznych pędach.
Mam Polish Spirit, fioletowy, niewielki kwiatek, czteropłatkowy, silnie rośnie i obficie kwitnie. Ten Twój to jakiś podmieniony :). Zauważyłam już, że niektóre powojniki rosną silnie a niektóre słabo, i większy i pełniejszy kwiat tym gorzej rosną :). Kupowałabym ich więcej ale już nie mam za bardzo miejsca.
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu, powojnik Polish Spieyt, według opisów kwitnie na pędach tegorocznych i możesz go ciąć luty-marzec na wysokość
około 60cm nad ziemia .Na stronie Clematis źródło dobrych pnączy , są opisy clematisów i terminy ciecia , oraz filmik jak je ciąć,
polecam na tej stronie co nieco dowiedziałam sie o clematisach .PA ;:65 ide do ogrodu, mojego raju. ;:196
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wandziu, ja chyba nie mam ręki do clematisów, kiepsko u mnie rosną, albo też złe odmiany wybrałam ;:222 Sama nie wiem czy próbować dalej z nimi, bo jak zobaczyłam kolejne omdlałe pędy, to mi się żywcem odechciewa... ;:145
A z drugiej strony one takie piękne...
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu co do Clematisów to ja mam wiedze teoretyczną a co do praktyki to dopiero zaczynam przygodę z Clematisami.
Może poproś Aneczkę o poradę ;:168
Awatar użytkownika
Marta+
200p
200p
Od: 4 wrz 2016, o 12:38

Post »

Wandziu, dziękuję ;:196 za to, że dzielisz się z nami swoją wiedzą. Właśnie takie wpisy są najcenniejsze- piszesz z perspektywy osoby, która zaczyna z clematisami, wszystkie arkana jeszcze nie odkryte. Tak jak i u nas- Twoich podczytywaczy :D ;:131
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuniu, Clematisy mi sie podobają, ale dopiero teraz sie na nie zdecydowałam i nie mam dużego doświadczenia, o tych
ślicznych powojnikach jak i o różach , uczę się od Was wszystkich, za co jestem wdzięczna za wiedzę jaką zdobyłam na temat uprawy
róż i innych roślin jeżeli ja co nieco wiem na jakiś temat to też chętnie sie podzielę ;:168
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

A ja Wam powiem, że z moich powojników wcale nie jestem zadowolona. Może nie trafiłam na własciwie i chyba już nie trafię, bo skutecznie się do nich zniechęciłam. Jeśli zakwitną tak jak powinny, może zmienię zdanie, jak zmarnieją, płakać nie będę. Myślę, że gdybym znała się na ich uprawie, efekt nie byłby tak mizerny jak był wiosną.
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam :wit
Oglądam Wasze ogrody i widze jak Wam ślicznie Róże kwitną, to mi troszeczkę żal :wink: ale moje marudery w końcu zakwitną ;:7
Jako pierwsza wystartowała Hansa następna będzie Alchymist i Flammentanz a na pozostałe musze cierpliwie
poczekać ;:168

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Piwonia bordowa a rózowa pachnąca jest jeszcze w pąkach.
Obrazek
Rozmaryn ma tylko jednego kwiatuszka.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu, z tych powojników co mam od zeszłej wiosny to raczej tylko z trzech będę zadowolona, ale zobaczę jak zakwitną, to
Błekitny Anioł ma ładne przyrosty i szukam clematisa który kwitnie na pędach tegorocznych pasującego do Błekitnego Anioła
Natomiast Lasurstern ma piekny kwiat ale pochwalił sie tylko trzema kwiatkami ;:174 albo nieodpowiednie nawożenie nie wiem,
przede wszystkim mam wrażenie, że Clematisy bardzo krótko kwitną.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Rugosa ślicznie się prezentuje ;:215
Ja dalej szukać klematisa, który wytrzyma u mnie, ale troszkę zrezygnowana jestem... ;:222
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Mnie urzekły pelargonie w barwach narodowych a do tego ta obręcz zamiast lustra.Rugosy cudnie kwitną i nie wymarzają to ich atut.Ciekawe czy mój rozmaryn zakwitnie masz go Wandziu w donicy czy w w gruncie.Goździki brodate za chwikę uniosą zapach w górę .Uwielbiam ich zapach
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”