Clematisy są piękne, ja dopiero raczkuję w tym temacie, ucze sie na własnych błędach , na forum jest wiele ekspertów w tej
dziedzinie , choćby Aneczka . Podzielę sie moimi radościami i porażkami związane z wyborem i zakupem Clematisów.
Rok temu zamówiłam w szkółce X... internetowej 8 Clematisów z opisu miały to być Clematisy kwitnące na pędach tegorocznych
bo ich przeznaczeniem miał być balkon i nie chciałam na zimę na balkonie zostawiać na balustradach suchych pędów. Jesienią
powojniki odciąć na pewnej wysokości , donice wystawić na strych i balkon zimą czysty, takie było moje założenie, ale okazało sie że
na 8 szt zakupionych sadzonek tylko 2 to Clematisy kwitnące na tegorocznych pędach - Błekitny Anioł - Ledy Betty Balfur, z tych
jestem zadowolona, ale pozostałe 6 sztok to porażka, większości z nich to zamienniki o których sie zorientowałam jak zakwitły

Polish Spirit - pomyłka / biały z różowym paskiem w zeszłym roku miał tylko jeden kwiat, czekam co będzie w tym roku.
Lasurstern - na stronie szkółki x opisany jest jako,że kwitnie na pędach tegorocznych- blef- kwitnie na pedach drugorocznych.
Tej wiosny przycięłam za nisko i miał tylko 2 kwiatki., z balkonu pójdzie do ogrodu.
Paul Farges - kwitnie na pędach drugorocznych a ponoc miał kwitnac na jednorocznych , kwiatuszki ma ładne, rosnie pod jodłą
jako okrywowy.
Inspiracjon - jako okrywowy na skalniaku , bardzo słabe przyrosty, jeszcze nie kwitną
Etolie Violette- kwiat nie zgadza sie z opisem , kolor i budowa kwiatu.
Moi drodzy jak wybieracie Clematisy przeglądajcie i porównujcie kilka stron, nie popełniajcie tego błędu co ja

teraz najczęściej
zaglądam na stronę / Clematis źródło dobrych pnączy / mam nadzieje, że to dobra firma